Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
3 2 авг 2013, 16:00, 4722 прочитания

Мисията "Ситнилски" - не почистване, а овладяване на ВСС

Безпринципността, която прозира в дисциплинарните производства по случая, показва задкулисни цели на мероприятието

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Още по темата

Казусът "Ситнилски" приключва така, както и започна - скандално

Обратно на практиката си, ВАС прие, че наследниците на бившия зам. главен прокурор нямат интерес да жалят уволнението му от ВСС

12 ное 2017

Под зоркия поглед на Цацаров: започва рестарт на прокурорската асоциация

Главният прокурор влиза в ролята на визионер на съсловната организация

6 ное 2017

Ясен Тодоров - властелинът на съдебната етика

Как следователят се превърна в един от най-разпознаваемите членове на ВСС

5 май 2017

Лошият, лошите и злите

Макар и все по-трудно драматургията по казуса Ситнилски продължава

13 дек 2013

Плодoвете на отровеното дърво

С отстраняването на Камен Ситнилски главният прокурор Сотир Цацаров показа, че контролира изцяло ВСС

29 сеп 2013

ВСС не избра градски прокурор на София

Изненадващо от ВСС беше отстранен Камен Ситнилски

26 сеп 2013

Нежеланият край на съдебната ваканция

Оплетен в скандали, Висшият съдебен съвет изглежда неспособен да изпълнява задълженията си

13 сеп 2013

Овладей на всяка цена

Освен че ни връщат в миналото, реформите в сектора за сигурност са хаотични и целят бързо завладяване на системата

23 авг 2013

Поредни двойни стандарти на ВСС

Съветът отказа да повиши съдия заради проверка срещу нея, но назначи прясно наказан прокурор във ВАП

28 юли 2013

Върховна градска прокуратура

ВСС ще избира шеф на ключовата СГП без да анализира скандалите и съмненията там

23 юли 2013

ВСС създаде казус "Ситнилски" с вкус на задкулисие

На всяка цена уволнение, защото "царят е гол"

20 юли 2013

С един тефтер - много зайци

Показността на разследването срещу Филип Златанов е знак, че зад него се крият и други интереси

19 юли 2013

Факторът "Цацаров"

За първата половин година от мандата си главният прокурор направи всичко възможно да покаже, че иска да бъде непреодолим

12 юли 2013

Война на тронове

Атаката срещу члена на ВСС Камен Ситнилски е свързана с предстоящия избор на градски прокурор

5 юли 2013

Омертата беше нарушена

Поредният лобистки скандал в съдебната система

5 юли 2013

Очаквано: Председателят на съда в Асеновград оглави Пловдивския районен съд

"Имат ли магистратите доверие във ВСС?", попита членът на съвета Калин Калпакчиев

4 юли 2013
"Това е целенасочена кампания, чийто пряк обект съм аз", така членът на Висшия съдебен съвет (ВСС) и някогашен заместник на главния прокурор Борис Велчев Камен Ситнилски си обяснява събитията от последните няколко седмици, които доведоха до образуването на дисциплинарно производство срещу него за уронване престижа на съдебната власт. Причината бяха изтеклите в медиите извадки от подслушани разговори на хасковския окръжен прокурор Иван Ванчев, на които се обсъждат проведените миналото лято избори на членове на ВСС от прокурорската квота. Образуването на дисциплинарното производство беше предшествано от масирана атака от медиите около Цветан Василев и Делян Пеевски, както и дирижирани протести пред сградата на ВСС в които разпознахме гравитиращия около изпълнителния директор на ТВ7 Николай Бареков Бисер Миланов-Петното.

От избирателния, но за сметка на това повърхностен начин, по който ВСС и прокуратурата подходиха към казуса, както и от очевидните двойни стандарти в сравнение с досегашната практика става ясно, че режисирането на целия скандал има цели, много по-различни от официално заявените – укрепване доверието на съвета и разсейване на съмненията около неговата дейност.

Атака по план
В края на юни в няколко интернет сайта се появи изпратен от анонимен мейл pdf файл, който посочваше члена на ВСС Камен Ситнилски като сивият кардинал на съдебната власт, а в подкрепа на това се цитираха пасажи от записани разговори на хасковския окръжен прокурор Иван Ванчев с магистрати – с Камен Ситнилски, с апелативния прокурор на Бургас Емил Христов, с прокурора от пловдивската апелативна прокуратура (сега член на ВСС) Румен Боев, с председателя на свиленградския районен съд Христо Георчев, с председателката на окръжния съд в Хасково Миглена Тянкова и други.

Веднага от ВСС и прокуратурата започнаха проверка по случая и стана ясно, че цитираните разговори са от законно приложени СРС-та, които неясно как са изтекли в медиите. Етичната комисия на съвета започна да изслушва замесените в аферата. Членовете на ВСС Галя Георгиева и Ясен Тодоров, които по своя инициатива са потърсили и получили допуск до класифицирана информация и дори са прочели и "други оперативни дела", имащи отношение към казуса.

Така миналата седмица петима членове на етичната комисия на съвета начело с председателя Ясен Тодоров, Мария Кузманова, Даниела Костова, Димитър Узунов и Галя Георгиева внесоха три идентични предложения за образуване на дисциплинарни производства срещу Камен Ситнилски, Иван Ванчев и Емил Христов. Основната тези в тях е, че цитираните в медиите разговори "създават основателно възприятие у членовете на обществото за неуместност, непочтеност, неправилност на поведението на магистрата, което накърнява неговата независимост, благоприличие и почтеност". И още: "Възприятията на хората са реалност, поради което създаденото основателно впечатление за неподходящо и недостойно поведение на магистрата има същото значение, както и действително осъщественото поведение". Между другото - без да е отбелязано в предложението на петимата членове на съвета, това изречение е 1:1 заимствано от решение на Върховния административен съд по едно от делата от аферата с Красимир Георгиев-Красьо Черничкия. Тезата е, че обществото се е възмутило и са се създали съмнения, че е бил манипулиран изборът на членове на ВСС от прокурорската квота.Предложенията са приети почти единодушно от членовете на ВСС и срещу Ситнилски, Ванчев и Христов са образувани дисциплинарни дела. С дисциплинарно преследване се разминава само Румен Боев.

СРС-та за двойна употреба
В Закона за съдебната власт съществува изрична забрана данни, придобити от СРС, да се използват за дисциплинарно преследване (разпоредба, която кореспондира на текста в Закона за СРС, че този способ се използва само за разкриване на тежки престъпления). Тезата, която възприема етичната комисия на съвета, е, че нарушението е станало факт заради негативния отзвук, който са предизвикали изтеклите в медиите записи.

Юристи коментираха пред "Капитал", че подобен подход може да бъде оправдан само в извънредни случаи, но не и когато течът на класифицирана информация е ежедневие. Защото на практика по този начин всеки, който има достъп до СРС, може да инициира публикуването им в медиите и оттам дисциплинарното гонене на неудобните нему магистрати. Пред "Капитал" и.д. градският прокурор на София Евгени Диков коментира, че няма напредък нито по проверката за изтеклите СРС-та, нито по тази за достигналата информация до Николай Бареков за акцията в печатницата в Костинброд в навечерието на изборите, като се мотивира с отпускарския сезон.

От източник в службите за сигурност, пожелал анонимност поради факта, че се отнася за класифицирана информация, "Капитал" научи, че записаните разговори на Ванчев са станали причина за остър конфликт между главния прокурор Сотир Цацаров и директора на ГДБОП Станимир Флоров от времето, когато още заемаше този пост. Става дума за среща между двамата, на която Флоров е показал записани разговори на Ванчев с Цацаров, което ядосало ръководителя на държавното обвинение. Така на практика излиза, че тези разговори се използват за всичко друго, но не и по предназначение - веднъж от Флоров срещу Цацаров, а после срещу Ситнилски.

Украинската връзка
Докато ВСС се занимава с етично-дисциплинарния аспект на казуса, прокуратурата също предприема действия по скандала. Те са насочени срещу Иван Ванчев и Емил Христов. За тях главният прокурор поиска от ВСС да бъдат отстранени от длъжност. Причината – възобновени наказателни производства срещу тях. Източници на "Капитал" в държавното обвинение, пожелали анонимност поради факта, че се отнася до класифицирана информация, коментираха, че в случая на Христов става дума за длъжностно престъпление.

При Ванчев разследването е за документ с невярно съдържание. Източникът ни разказа, че разследването срещу него е започнало през пролетта на 2011 г. и е било за това, че е ръководил организирана престъпна група, в която участват съдии, прокурори и преводачи (Хасково е в граничен район и голяма част от делата там са за контрабанда – на стоки и наркотични вещества, а обвиняемите често са чуждестранни граждани). Впоследствие делото прераства в разследване за изнудване - именно това е скандалът, по който бившият главен прокурор Борис Велчев поиска отстраняването на Ванчев, който беше обвинен в това, че е наел частен детектив, за да следи приятелката си – председателката на окръжния съд в Хасково. В крайна сметка наложеното от ВСС дисциплинарно наказание на Ванчев беше отменено от съда.

Източници, запознати с разследването, коментираха, че ключова роля в него е имал и зам. градският прокурор Роман Василев, който е присъствал на някои от разпитите на свидетелите. През ноември 2012 г. прокурор Румяна Арнаудова прекратява досъдебното производство заради липса на престъпление. След избухването на скандала преди две седмици делото е изискано от Софийската апелативна прокуратура, която само за ден проверява постановлението на прокурор Арнаудова и го отменя, като приема, че има достатъчно данни Ванчев да е извършил документно престъпление, като е подбудил неустановено по делото лице да състави официален документ с невярно съдържание в Украйна. Юристи коментираха подобна формулировка като граничеща с абсурда.

Влизаме в тези детайли не за да коментираме вината на Ванчев или не, а за да покажем безпринципното поведение на държавното обвинение.

Източници от държавното обвинение разкриха пред "Капитал" повече от този странен сюжет. Докато телефоните на Ванчев били контролирани, бил засечен негов разговор с преподавател от филиала на Киевския университет във Варна, от който ставало ясно, че Ванчев ще вземе дипломата на майката на детето му, която следвала дистанционно там. Прокуратурата обаче била установила, че тя никога не е ходила там и че Ванчев е "купил" дипломата й. Пред "Капитал" Ванчев заяви само, че действително е плащал таксите за обучение, но не е купувал диплома.
Ден след като апелативната прокуратура отменя прекратяването на разследването, Сотир Цацаров внася искане за отстраняването на Ванчев. Добре смазаният механизъм сработва - на същия ден са внесени и предложенията за образуване на дисциплинарни производства срещу Ситнилски и Христов.

Целта: заветните 13 гласа
Както "Капитал" отбеляза още в началото на офанзивата срещу Ситнилски, че тя е пряко свързана с ключовия избор на ръководител на Софийската градска прокуратура (СГП), който сблъска две кандидатури – на бившия зам. районен прокурор Руси Алексиев (който издигна номинацията на Камен Ситнилски за член на ВСС) и на редовия прокурор от СГП Ваня Илиева, която е от приближените на зам. градският прокурор Роман Василев. При това разделение на практика е невъзможно да се формира необходимото мнозинство от 13 гласа, за да се случи избор на административен ръководител не само на градска прокуратура, но и въобще. Предвид започващите още от есента масови назначения на шефове в съда и прокуратурата това би блокирало работата на съвета.

В тази посока разсъждава и самият Ситнилски: "Един успешен удар срещу мен би създал нестабилност и преди всичко страх в другите членове на ВСС. Така биха се прокарали определени кандидатури." Той се пита: "Кой има интерес от това?" И отговаря: "Някой, който иска да има пълно влияние в тази система. Някой, който може би се чувства чужд в прокуратурата. Друг вариант е това да е, както сега е модерно да се казва – олигархичен кръг или пък тайни общества, които искат да имат влияние над ВСС, а оттам и над съдебната система."

Той разказва, че въпреки че е застанал зад друг кандидат за главен прокурор – Галина Тонева, веднага след избора е подал ръка на Сотир Цацаров и му е казал, че е готов да сподели с него своя опит в прокуратурата: "Посъветвах го всеки месец да си избира по 1-2 прокуратури, които да посещава. Да се вижда с прокурорите, но не за да им говори от банката, а да ги чуе какво те имат да му кажат."
Още в началото на скандала Камен Ситнилски призова членовете на съвета "да останат насаме със съвестта си, а някои от тях само със себе си" и да се замислят за скандала и как да върнат доверието във ВСС. Неговото предложение беше да се проведе анонимна анкета към всички магистрати за това дали подлагат под съмнение избора на членовете на съвета: "Това е единственият начин да продължим напред."
Според него безконтролният теч на СРС е изключително голям проблем, който поставя магистратите в зависимост: "Кой отговаря за класифицираната информация така, че да не изтича и да се използва не по предназначение."

Призивът на Ситнилски не впечатли мнозинството във ВСС. Парадоксът е, че основното обвинение срещу Ситнилски е, че използвал ръководната си позиция в прокуратурата, за да си уреди избора във ВСС. А подобни съмнения – за предизвестен избор, имаше по време на целия процес както от прокурорската и съдебната, така и от парламентарната квота. Наскоро съдията от Върховния касационен съд Теодора Стамболова коментира решението на съвета така: "В случая са налице едни спорни процесуални инструменти, които трябва да се оценяват от спорно избрани хора. Начинът на избор на членове на ВСС е един. Щом като те твърдят, че г-н Ситнилски е избран спорно, това може да се отнесе и към самите тях."

И действително преди година, когато беше изборът за членове на съвета, голяма част от настоящите членове бяха ясни много преди да се проведе гласуването – това важи както за прокурорската квота, така и за съдебната (dnevnik.bg посочи трима от шестимата избрани два дни преди заседанието). Изборът на парламентарната квота пък се случи при предварително разпределени квоти между парламентарните групи и нямаше нищо общо с представянето на кандидатите.

Всичко това обаче явно е без значение за мнозинството в съвета. То явно има други цели – маскирайки една акция като принципна, да се пребори за безпринципните си намерения.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Вечерни новини: Недомислици в Търговския закон доведоха до пореден абсурд, а напрежението в Сирия е опасно високо 2 Вечерни новини: Недомислици в Търговския закон доведоха до пореден абсурд, а напрежението в Сирия е опасно високо

И още: Къде ще се строят небостъргачи в София ще се реши най-рано наесен; Венецуела пусна собствената си криптовалута Petro; Илън Мъск ще тества изграждането на сътникова мрежа за интернет с директна връзка с телефоните;

20 фев 2018, 1421 прочитания

Снимка на деня 1 Снимка на деня

Севернокорейската агитка продължава да бъде атракция на Зимните олимпийски игри

20 фев 2018, 1309 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Политика и икономика" Затваряне
Най-тихите игри

С "потайното" организиране на Дефлимпикс 2013 България пропусна отлични имиджови възможности

Софийски градски съд: завръщане в миналото

Съдийската колегия на новия Висш съдебен съвет ще проведе първия си ключов избор

За един феодализъм става дума

Делото срещу кмета на Септември

"Агрия груп" купува производител на слънчогледово олио

Базираната в Лясковец "Кехлибар" ще е първата компания за преработка на слънчоглед в портфейла на холдинга

Миролио продаде дела си в "Булгартабак" за 26.6 млн. лв.

През фондовата борса бяха прехвърлени 7.22% от капитала, които отговарят точно на дела на италианския бизнесмен

Ясен Гюзелев, художник: "Опитвам се да живея почтено"

До 1 март галерия "Арте" представя графичните картини на Гюзелев

Ново място: Carve Indoor Ski, Board & Bar

Алтернативна на сухата и безснежна зима - първият български спортен център за ски и сноуборд на закрито

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 7

Капитал

Брой 7 // 17.02.2018 Прочетете
Капитал PRO, Рекордни приходи в туризма през 2017 г. - над 8 млрд. лв.

Емисия

DAILY @7AM // 21.02.2018 Прочетете