Секторът на услугите в еврозоната също се съживява

PMI индексът потвърди първото разрастване на частния сектор в региона от година и половина

Секторът на услугите, който представлява близо две трети от икономиката на еврозоната, е забавил свиването си през миналия месец, давайки поредното доказателство, че регионът започва да се възстановява от рекордно дългата рецесия. Финалните данни за изготвяния от Markit индекс на мениджърдките поръчки (PMI) показват повишаване до 49.8 пункта през юли спрямо 48.3 за предишния месец. Подобрение има и спрямо предварителните данни за повишение до 49.6 пункта, публикувани в края на юли. Показателят остава под нивото от 50 пункта, разделящо свиването от растежа вече година и половина, а новите поръчки са продължили да намаляват, но все пак свиването е най-слабото от август 2011 г. насам.

Сигнали за възстановяване

По-рано този месец бяха публикувани данните за производствения сектор на валутния съюз, чийто PMI индекс надхвърли границата от 50 пункта за пръв път от юли 2011 г. Бизнес климатът, измерван от Европейската комисия, достигна 15-месечен връх през юли, а потребителското доверие се покачи до най-високите си нива от почти две години. Окончателните данни за съставният PMI индекс, обединяващ показателите на всички индустрии, потвърдиха първото разрастване на частния сектор от 18 месеца насам. Показателят се е покачил до 50.5 пункта през юли, спрямо 48.7 през миналия месец, надхвърляйки нивото от 50 пункта за пръв път от януари миналата година.

"Данните потвърждават дългоочакваното връщане към растеж на икономиката в началото на третото тримесечие, увеличавайки надеждите, че регионът най-накрая ще успее да се измъкне от най-дългата си рецесия", отбелязва Роб Добсън, старши икономист в Markit. "Производството е водещ фактор за спиране на свиването, като някои държави се възползват от повишено търсене на външни пазари", добавя той. От Markit подчертават, че основните надежди за истинско възстановяване идват от сигналите за стабилизация на вътрешните пазари.

Германия отново води

Сред четирите най-големи икономики в региона отново най-добре се представя Германия, където активността при производството и услугите достига най-високите си нива от съответно 17 и 5 месеца. Във Франция, Италия и Испания PMI индексите остават под 50 пункта, но темпът на спад се е забавил значително. Франция и Италия вече са на крачка от стабилизацията, като солидният растеж при производството до голяма степен компенсира продължаващия, макар и и по-бавно, спад при услугите. В Испания и двата сектора продължават да се свиват.

Подобни са тенденциите и при заетостта, като ръстът в Германия и по-бавното свиване в останалите големи икономики са допринесли за най-бавния спад по този показател от 16 месеца. "Пазарът на труда си остава основното страшилище за еврозоната, тъй като увеличаващата се безработица вреди на растежа и повишава политическата и социална нестабилност. Но дори тук се вижда известно подобрение, което в съчетание с ниската инфлация ще позволи на Европейската централна банка да поддържа виждането си за предстоящо възстановяване", отбелязва Добсън. Според данните на Евростат през юни броят на хората без работа във валутния съюз е намалял за пръв път от две години, макар че безработицата остава на рекордно високото ниво от 12.1%.

Смесени данни за Китай

Не толкова положителни данни за сектора на услугите дойдоха от втората по големина икономика в света - Китай, където съответният PMI индекс се е задържал на ниво от 51.3 пункта за втори пореден месец през юли. Услугите съставляват около 43% от цялата китайска икономика, която регистрира забавен растеж вече две поредни тримесечия.

"Китайският сектор на услугите се е стабилизирал на относителни ниско ниво на растеж. Без устойчиво подобрение на търсенето, секторът няма да подобри растежа си, което ще окаже натиск върху заетостта", коментира пред BBC Ку Хонгбин, икономист в HSBC, които изготвят изследването. Банката отбелязва, че новите поръчки в сектора са се възстановили от 20-месечното дъно, но маржовете на печалба продължават да се свиват. Данните на HSBC са по-мрачни от официалния PMI на услугите, който отчита повишение до 54.1 пункта спрямо 53.9 през юни.

Съставен PMI индекс на най-големите икономики в еврозоната
ДържаваPMI за юлиНай-високо ниво от 
Германия52.15 месеца 
Италия49.726 месеца 
Франция49.117 месеца 
Испания48.625 месеца 

Още от Капитал