Фед внесе радостен смут на пазарите

Анализаторите вече очакват Фед да не предприеме промяна на политиката преди изтичането на мандата на Бен Бернанке на 31 януари

Фед внесе радостен смут на пазарите

Централната банка ще продължи с печатането на пари заради понижената прогноза за икономическия растеж

2837 прочитания

Анализаторите вече очакват Фед да не предприеме промяна на политиката преди изтичането на мандата на Бен Бернанке на 31 януари

© Reuters


Федералният резерв на САЩ опроверга очакванията, че ще започне свиване на мащабните си финансови стимули, заявявайки, че иска да изчака повече доказателства за стабилизиране на икономическия растеж. Анализаторите и участниците на финансовите пазари бяха приели почти като свършен факт предстоящия край на програмата за "количественото облекчаване", чрез която централната банка инжектира 85 млрд. долара месечно в икономиката. Тези настроения рефлектираха в спад на фондовите борси и ръст на лихвите по облигациите. След неочакваното решение на Фед инвеститорите, които се бяха подготвили да продават, започнаха да купуват, което изстреля щатските индекси на рекордни нива и понижи доходността на държавните ценни книжа.

Без точни срокове

Оптимизмът на пазарите бе подхранен още повече от нежеланието на председателя на Фед Бен Бернанке да се ангажира със срокове за свиване на стимулите. По-рано през годината той и други представители на институцията излязоха с коментари, че още до края на тази година ще започне намаляване на изкупуванията на ценни книжа, а през 2014 г. могат да бъдат спрени изцяло. "Няма фиксиран график, държа да наблегна на това. Ако данните потвърдят прогнозите ни и ни дадат увереност, може да действаме по-късно през годината", заяви той.

Реакцията на пазара бе бърза и рязка – индексите Dow Jones Industrial Average и S&P 500 достигнаха нови исторически рекорди, щатският долар спадна до седеммесечно дъно спрямо основните валути, а златото, което е традиционна защита на инвеститорите срещу инфлация, поскъпна с 4.7%. Някои икономисти вече изказаха предположения, че Фед няма да променя паричната си политика пред изтичането на мандата на Бернанке в края на януари, което ще остави трудната задача за "отбиване" на пазарите от стимулите на наследника му. След като досегашният фаворит за позицията Лоурънс Самърс се оттегли, за най-вероятен наследник на Бернанке се спряга зам.-председателят на Фед Джанет Йелън.

Забавяне на растежа

"Искаме да сме сигурни, че има адекватна подкрепа за икономиката. Не става въпрос толкова за изненадване на пазарите или разхлабване на политиката, а за избягване на затягането, докато сме достатъчно сигурни, че икономиката реално расте с темпа, с който ни се иска."

Бен Бернанке

Основен мотив за запазване на сегашната политика е последната тримесечна прогноза на Фед, според която през 2013 г. икономическия растеж на САЩ ще е 2-2.3% вместо 2.3-2.6%, прогнозирани през юни. За 2014 г. прогнозата е понижена още по-рязко - от 3-3.5% до 2.9-3.1%. Централната банка аргументира решението си и с ограниченията за икономиката, които ще се получат при една по-консервативна парична политика, включително повишаване на лихвите по ипотечните кредити. "Ако продължи затягането на финансовите условия, което наблюдаваме през последните месеци, може да доведе до забавяне на икономическото възстановяване и пазара на труда. Предвид съкращенията на федералния бюджет и подобрението на икономическата активност, след като Фед започна изкупуването на активи преди една година, решихме да изчакаме повече доказателства, че прогресът ще е устойчив, преди да предприемем промени", се заявява в съобщението на Фед.

През юни Бернанке изтъкна, че спирането на програмата през 2014 г. ще е оправдано заради прогнозите, че тогава безработицата ще е спаднала до 7%. Сега обаче той коментира, че тези 7% на са "магическо число", което да определя кога Фед ще спре финансовата си подкрепа за икономиката. "Може и да започнем намаляването още тази година, но отделните стъпки ще се определят от състоянието на икономиката", заявява Бернанке. През август безработицата в САЩ е била 7.3%.

Ниски лихви до 2015 г.

Решението да се запази текущият размер на изкупуванията е срещнало съпротива само от председателя на Федералния резерв в Канзас сити Естер Джордж, според която има опасност от финансови балони предвид политиката за поддържане на ниски лихви от страна на Фед. Централната банка свали основните си лихвени проценти почти до нула в края на 2008 г. в опит да компенсира ефектите от финансовата криза чрез улесняване на кредитирането. Оттогава институцията предприе три тура на "количествено облекчаване", които са увеличили баланса й с над 3.6 трлн. долара.

Фед многократно е заявявал, че няма да предприеме покачване на лихвите, преди безработицата да достигна 6.5%, освен ако инфлацията не надмине 2.5%. Макар да се очаква тези условия да бъдат налице още следващата година, повечето членове на ръководството на Фед не очакват да се стигне до ръст на лихвите преди 2015 г. Пазарни анализатори, цитирани от Reuters, също прогнозират, че лихвите ще бъдат качени най-рано през януари 2015 г.

Реакции от пазара

Пазарните анализатори вероятно не са преживявали такава положителна изненада от юли 2012 г., когато президентът на Европейската централна банка Марио Драги се зарече да направи "всичко необходимо" за спасяване на еврото. Въпреки положителната реакция на решението на Фед много експерти остават предпазливи за икономическото възстановяване.

- "Основното е, че Фед е спрял да се притеснява от дисбалансите, предизвиквани от стимулите, и окончателно свърза реакцията си с бъдещите данни за икономиката. Най-важния коментар на Бернанке бе, че все още няма достатъчно доказателства за положителните прогнози" - Сю Трин, валутен стратег в Royal Bank of Canada Capital Markets.

- Анализаторите на Barclays поставят под въпрос ефективността на комуникационната стратегия на Фед. "През юни председателят на Фед заяви, че има прогрес по въпроса за стимулите – ще бъдат намалени още тази година и ще бъдат спрени през 2014 г. Всички аргументи за сегашното решение бяха ясни още през март – смесените данни, фискалното затягане и проблемите с бюджетните съкращения и тавана на дълга", заявява те.

- "Аз лично не смятам, че стимулите трябва да се намаляват, но Фед можеше да се възползва от това, че пазарите вече го бяха приели. Опасността сега е лихвите по облигациите да не спаднат много, което ще доведе до още по-голям скок, когато отново се заговори за край на програмата" - Стивън Бароу, анализатор в  Standard Bank.

- "Решението на Фед постави под съмнение всякакъв график за свиване и спиране на количественото облекчаване. Очакваме в близките седмици инвеститорите да продължат да намаляват дългите си позиции спрямо долара. Еврото и паундът вероятно ще достигнат отново най-високите си нива през тази година, а акциите, златото и суровините ще продължат да поскъпват поне до края на септември" - Мансоор Мохи-Удин, валутен стратег в UBS.

- "Реакцията на пазарите ще остане като пример в историята на манипулациите от страна на централните банки. Играта за познаване кога ще бъдат спрени стимулите е просто бял шум на фона на фундаменталните условия. Не е невъзможен дори сценарий количественото облекчаване да остане завинаги" - Брендън Браун, главен икономист в Mitsubishi UFJ.
Какво е "количествено облекчаване"

Количественото облекчаване, което често е определяно и като "печатане на пари", е правителствена политика на увеличаване на паричната маса чрез изкупуване на държавни и други ценни книжа. Това осигурява допълнителен капитал на финансовите институции, с който те увеличават ликвидността и кредитирането. Централните банки прибягват до такава политика, когато основните лихвени проценти вече са намалени близо до нула, без да постигнат желания ефект. Изкупуванията също така свалят лихвите на облигационния пазар, което кара инвеститорите да се насочат към по-доходни активи като акции и суровини. Основният риск е увеличеният паричен поток да доведе до ръст на инфлацията.

Федералният резерв на САЩ опроверга очакванията, че ще започне свиване на мащабните си финансови стимули, заявявайки, че иска да изчака повече доказателства за стабилизиране на икономическия растеж. Анализаторите и участниците на финансовите пазари бяха приели почти като свършен факт предстоящия край на програмата за "количественото облекчаване", чрез която централната банка инжектира 85 млрд. долара месечно в икономиката. Тези настроения рефлектираха в спад на фондовите борси и ръст на лихвите по облигациите. След неочакваното решение на Фед инвеститорите, които се бяха подготвили да продават, започнаха да купуват, което изстреля щатските индекси на рекордни нива и понижи доходността на държавните ценни книжа.

Без точни срокове


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


5 коментара
 • 1
  daskal1 avatar :-|
  daskal1

  Интересно, г-ца Михайлова вече писа за "Хлад на Пазарите", оказа се че е "топла вълна". Конкуренция сред журналистите от Капитал?
  Общо взето предпазни мерки преди 1 октомври и вероятността за криза с одобряването на федералния бюджет след вчерашното изказване на Бейнър.

 • 2
  k_ avatar :-|
  k_

  Вчера някои се чудеха защо богатите ставали все по-богати, а бедните обеднявали.
  Е, показаха как. След решемието за продължаване на печатането богатсвтото на богатите се увеличи с няколко процента за часове. Бедните теппърва ще трябва да се напънат да ще платят сметката като се бръкнат по-дълбоко да покрият енергийните сметки, защото петрола също скочи.
  На печелившите - честито!

 • 3
  ruark avatar :-|
  ruark

  фед или как американски икономисти говорели за свободен пазар и по малко държава повече частен капитал и дрън дрън дрън... и пишат учебници за търсене и предлагане и как едно национално стопанство трябва да работи за да има баланс в икономиката и обществото, монетарна политика, фискална политика, кеинсиански учения и тнт........

  американската политика се основава на доминацията на долара и военната и мощ.

  държавата фунлционира по следния начин.
  1.фед е часдтен и всевластен и другата страна е правителството.
  2. ам.правителство взима заеми и плаща с тях други заеми и държавният сектор, и когато заемите станат психологически погледнато големи ФЕД се намесва с паричната политика, печатане на пари и купуване на част от заема на УСА..
  3. защо това върви защото долара е доминиращ и УСА има толкова външен дълг че при един фалит доста държави и банки ще гледат през пръсти.
  4. Чрез печатането на пари ФЕД и намесване с някои играчи на световните финансови пазари те изсмукват капитали чрез манипулация на курсовете и мощна намеса на фин. пазари, така генерират доход и с него купуват американски дълг.
  5. печатането на пари раздухва световната инфлация понеже банките имат ликвидност и се финансират в благодарение на ниските лихви които ФЕД определя и спекулират на пазарите на суровини оттам се качва кафе, захар, царевица, петрол и тнт.
  6. с количествено облекчение те не стимулират реалната икомика а финансовата индустрия и олигархия понеже тези пари отиват директно към банки и глобалните пазари.
  7. как така след толкова печатане на пари 10 или повече щата фалират и масова безработица в детройт и тнт.
  8. това парично предлагане води до балони в света и дисбаланси и тези огромни мастодонски банки разрушават цели държави и предизвикват и войни защото когато групи от мастодонски банки начело на ФЕД държат огромни петролни контракти за билион долари тоест над 1000 милиарда долара те имат интерес дори и откраткотрайни конфликти и от там се изкарват пари.
  9. другият сценарии е спекулация със златото и златни сертификати, където сценария е следния:
  - новини за безработица, евентуален конфликт в петролна държава или течащ конфликт, европейска фин. криза чрез бълване на новини от рейтингови агенции и от там НЕСИГУРНОСТ.
  какво следва инвестиции в злато и златни сертификати.
  кой печели, този който преди това държи огромно кол. злато и златни сертификати. Курса на златото се повишава и тогава притежателите продават а други купуват. после пак добри данни от американската безработица и положителна конюктура и лихвата остава ниска от там спад на златото и покачване на акции и деривати и тнт. понеже с парите направени от златото са се купили акции и деривати и сега трябва добри новини, акциите се покачват и така докато дойде конфликт или лоша конюктура и почва спекулация с разпродажба на акции на къси позици тоест напразно ...... и тнт .
  Американският капитализъм е финасов олигархизъм и дългов капитализъм нищо повече. свободен пазар или кейнсиаски теории или монетарна политика тези понятия не са компатибелни с финансовата олигархия.
  там се точи и се продават токсични продукти докато се пръсне балона и после данъкоплатци и количествени облекчавания.....
  и световна фин. криза..... после войни... фин кризи в азия, европа.....

 • 4
  izabell avatar :-|
  izabell

  Държавата няма да изкопува ценни книжа,цените и там ще се понижат.

 • 5
  trentatre avatar :-|
  Андонов

  Интересно откъде водещеите анаизатори очакваха промяна в политката и намаляване на стимулите при положение, че икономиката на щатите няма необходимите положителни показатели в последните 5-6 седмици, които да подкрепят подобно решение на ФЕД. И при предишното си решение от 19 юни те дадоха да се разбере, че всичко зависи от това, желание има, но всичко е в ръцете на индексите. И в един момент вълна от мнения и препоръки, коментари, 10 млрд, 15 млрд. намаляване... ?! Всичко е просто една огромна манипулация.
  А като краен резултат, който трябваше отново направи пари от това.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход