Фед внесе радостен смут на пазарите

Централната банка ще продължи с печатането на пари заради понижената прогноза за икономическия растеж

Анализаторите вече очакват Фед да не предприеме промяна на политиката преди изтичането на мандата на Бен Бернанке на 31 януари
Анализаторите вече очакват Фед да не предприеме промяна на политиката преди изтичането на мандата на Бен Бернанке на 31 януари
Анализаторите вече очакват Фед да не предприеме промяна на политиката преди изтичането на мандата на Бен Бернанке на 31 януари    ©  Reuters
Анализаторите вече очакват Фед да не предприеме промяна на политиката преди изтичането на мандата на Бен Бернанке на 31 януари    ©  Reuters

Федералният резерв на САЩ опроверга очакванията, че ще започне свиване на мащабните си финансови стимули, заявявайки, че иска да изчака повече доказателства за стабилизиране на икономическия растеж. Анализаторите и участниците на финансовите пазари бяха приели почти като свършен факт предстоящия край на програмата за "количественото облекчаване", чрез която централната банка инжектира 85 млрд. долара месечно в икономиката. Тези настроения рефлектираха в спад на фондовите борси и ръст на лихвите по облигациите. След неочакваното решение на Фед инвеститорите, които се бяха подготвили да продават, започнаха да купуват, което изстреля щатските индекси на рекордни нива и понижи доходността на държавните ценни книжа.

Без точни срокове


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
5 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  daskal1 avatar :-|
  daskal1

  Интересно, г-ца Михайлова вече писа за "Хлад на Пазарите", оказа се че е "топла вълна". Конкуренция сред журналистите от Капитал?
  Общо взето предпазни мерки преди 1 октомври и вероятността за криза с одобряването на федералния бюджет след вчерашното изказване на Бейнър.

  Нередност?
 • 2
  k_ avatar :-|
  k_
  • + 3

  Вчера някои се чудеха защо богатите ставали все по-богати, а бедните обеднявали.
  Е, показаха как. След решемието за продължаване на печатането богатсвтото на богатите се увеличи с няколко процента за часове. Бедните теппърва ще трябва да се напънат да ще платят сметката като се бръкнат по-дълбоко да покрият енергийните сметки, защото петрола също скочи.
  На печелившите - честито!

  Нередност?
 • 3
  ruark avatar :-|
  ruark
  • + 6

  фед или как американски икономисти говорели за свободен пазар и по малко държава повече частен капитал и дрън дрън дрън... и пишат учебници за търсене и предлагане и как едно национално стопанство трябва да работи за да има баланс в икономиката и обществото, монетарна политика, фискална политика, кеинсиански учения и тнт........

  американската политика се основава на доминацията на долара и военната и мощ.

  държавата фунлционира по следния начин.
  1.фед е часдтен и всевластен и другата страна е правителството.
  2. ам.правителство взима заеми и плаща с тях други заеми и държавният сектор, и когато заемите станат психологически погледнато големи ФЕД се намесва с паричната политика, печатане на пари и купуване на част от заема на УСА..
  3. защо това върви защото долара е доминиращ и УСА има толкова външен дълг че при един фалит доста държави и банки ще гледат през пръсти.
  4. Чрез печатането на пари ФЕД и намесване с някои играчи на световните финансови пазари те изсмукват капитали чрез манипулация на курсовете и мощна намеса на фин. пазари, така генерират доход и с него купуват американски дълг.
  5. печатането на пари раздухва световната инфлация понеже банките имат ликвидност и се финансират в благодарение на ниските лихви които ФЕД определя и спекулират на пазарите на суровини оттам се качва кафе, захар, царевица, петрол и тнт.
  6. с количествено облекчение те не стимулират реалната икомика а финансовата индустрия и олигархия понеже тези пари отиват директно към банки и глобалните пазари.
  7. как така след толкова печатане на пари 10 или повече щата фалират и масова безработица в детройт и тнт.
  8. това парично предлагане води до балони в света и дисбаланси и тези огромни мастодонски банки разрушават цели държави и предизвикват и войни защото когато групи от мастодонски банки начело на ФЕД държат огромни петролни контракти за билион долари тоест над 1000 милиарда долара те имат интерес дори и откраткотрайни конфликти и от там се изкарват пари.
  9. другият сценарии е спекулация със златото и златни сертификати, където сценария е следния:
  - новини за безработица, евентуален конфликт в петролна държава или течащ конфликт, европейска фин. криза чрез бълване на новини от рейтингови агенции и от там НЕСИГУРНОСТ.
  какво следва инвестиции в злато и златни сертификати.
  кой печели, този който преди това държи огромно кол. злато и златни сертификати. Курса на златото се повишава и тогава притежателите продават а други купуват. после пак добри данни от американската безработица и положителна конюктура и лихвата остава ниска от там спад на златото и покачване на акции и деривати и тнт. понеже с парите направени от златото са се купили акции и деривати и сега трябва добри новини, акциите се покачват и така докато дойде конфликт или лоша конюктура и почва спекулация с разпродажба на акции на къси позици тоест напразно ...... и тнт .
  Американският капитализъм е финасов олигархизъм и дългов капитализъм нищо повече. свободен пазар или кейнсиаски теории или монетарна политика тези понятия не са компатибелни с финансовата олигархия.
  там се точи и се продават токсични продукти докато се пръсне балона и после данъкоплатци и количествени облекчавания.....
  и световна фин. криза..... после войни... фин кризи в азия, европа.....

  Нередност?
 • 4
  izabell avatar :-|
  izabell

  Държавата няма да изкопува ценни книжа,цените и там ще се понижат.

  Нередност?
 • 5
  trentatre avatar :-|
  Андонов
  • + 1

  Интересно откъде водещеите анаизатори очакваха промяна в политката и намаляване на стимулите при положение, че икономиката на щатите няма необходимите положителни показатели в последните 5-6 седмици, които да подкрепят подобно решение на ФЕД. И при предишното си решение от 19 юни те дадоха да се разбере, че всичко зависи от това, желание има, но всичко е в ръцете на индексите. И в един момент вълна от мнения и препоръки, коментари, 10 млрд, 15 млрд. намаляване... ?! Всичко е просто една огромна манипулация.
  А като краен резултат, който трябваше отново направи пари от това.

  Нередност?
Нов коментар