Икономическият ренесанс в региона може да дойде само с иновации
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Икономическият ренесанс в региона може да дойде само с иновации

Според Гюнтер Ферхойген регионът на Централна и Източна Европа е по-важно да остане конкурентен, но не на база евтина работна ръка, а на база високо качество, добро образование и най-вече иновации.

Икономическият ренесанс в региона може да дойде само с иновации

Централна и Източна Европа не може се конкурира единствено на база евтина работна ръка

Татяна Пунчева-Василева
4423 прочитания

Според Гюнтер Ферхойген регионът на Централна и Източна Европа е по-важно да остане конкурентен, но не на база евтина работна ръка, а на база високо качество, добро образование и най-вече иновации.

© Цветелина Николаева


За да има стабилен икономически растеж, Централна и Източна Европа (ЦИЕ) се нуждае от последователна икономическа политика в Европейския съюз и от подобряване на конкурентоспособността си, но не на база евтина работна ръка. Около тези две тези се обединиха участниците на 23-тия икономически форум в Криница, Полша, по време на дискусията кога и как да очакваме икономически ренесанс в региона.

Иновациите като двигател

Според Гюнтер Ферхойген, бивш еврокомисар по разширяването и настоящ преподавател в германския университет "Виадрина", за да има растеж е нужна по ясна и последователна икономическа политика в цяла Европа, защото икономиката на ЦИЕ е неразделна част от тази на Западна Европа. "Проблемът е, че икономическата политика е непоследователна, без ясна посока и лидерство. От една страна, в Брюксел говорим за нужната от по-силна индустриална основа на икономиката, но в същото време не правим нищо, за да подкрепим развитието й. А това, от което се нуждае цяла Европа, е да подобри конкурентоспособността си и то чрез стабилни и предсказуеми условия, които да позволят на бизнеса да си свърши след това работата," посочи Ферхойген.

"Ако ни се осигури стабилна регулаторна рамка и проикономическа политика, от тук нататък ние като бизнес хора можем да поемем... Бизнесът знае какво да прави и взима бързо решения. Ако ги взимаше със скоростта, с която политиците го правят, компаниите просто няма да оцелеят", коментира от своя страна и Питър Страчар, главен изпълнителен директор на GE за Централна и Източна Европа.

По думите му за разлика от останалата част на Европа, по-голяма част от икономиката на ЦИЕ е движена от индустриално производство. Това производство обаче трябва да е конкурентно и то на база на индустрия, движена от иновациите. В тази връзка според Страчар образователната система все още има да наваксва, за да отговори на нуждите на бизнеса. "В случая размерът има значение, защото едно е САЩ да отделя 2% от БВП за иновации, друго е всяка от държавите в региона да го прави. А регионът трябва да се фокусира в развитието на онези индустрии, в които вече има конкурентно предимство", каза той и даде пример с единствения завод на GE за самолетни двигатели в Европа - този в Чехия.

"Разбира се, важно е регионът да организира индустриите си, но не бива да забравяме, че той все още догонва останалата част на Европа, което означава, че ще продължи да расте сравнително бързо. По-важното е да остане конкурентен, но не на база евтина работна ръка, а на база високо качество, добро образование и най-вече иновации," подчерта от своя страна и Ферхойген.

По думите му държавата няма как да създава иновации, но може да осигури добра среда за развитието им било то чрез облекчени данъчни условия или инвестиции в образование, наука, знание. "Фен съм на бюджетната консолидация, но според мен политиците трябва да се фокусират много повече върху важни за бъдещето политики като например образованието", подчерта още той.

По пътя на реформите

Според Ферхойген няколко са ключовите промени, които трябва да се случат, за да може не само ЦИЕ, а цяла Европа да поеме по пътя на иновациите и ефективното разходване на публичния ресурс. На първо място той постави драстичното свиване на бюрокрацията и сложните правила, нещо което според него малко ще облекчи непоследователна европейска политика. Втората драстична реформа според Ферхойген е в начина, по който ЕС харчи публичния си ресурс. "Имаме толкова много пари, а никой не се пита как ги разходваме. Разпределението им трябва да е много по-ефективно", смята той. По думите му в момента 80% от регионалните фондове отиват за земеделие, което трябва да се реформира из основи.

"Това, което всъщност трябва да правим с парите на данъкоплатците, е инфраструктура", каза Ферхойген и посочи за пример нуждата от модернизация и консолидация на енергийната и ИТ инфраструктура на континента, които въпреки съществуването на единния пазар остават напълно фрагментирани и национално ориентирани, особено по отношение на енергийната инфраструктура.

Третият ключов момент за Ферхойген е как Европа стимулира икономическия растеж. Според него този въпрос трябва да бъде адресиран в най-скоро време, защото кризата не е свършила и ако няма нови инвестиции до края на следващата година, Европа ще загуби инерцията, която е набрала.

Завършването на единния пазар

Според Ян Кшищоф Биелецки, бивш минстър-председател на Полша и настоящ председател на икономическия съвет към полския премиер, решението се крие в подобряването на единния пазар в ЕС.

"Казваме, че имаме единен пазар, а всъщност има области, в които той въобще не съществува. Ако имаше единен телеком пазар например, нямаше да има такива драстични роуминг тарифи", каза Биелецки. "В енергийния сектор пък въобще няма такова животно като единен пазар", допълни той. "Няма работещ единен пазар и в областта на услугите", каза още той.

"Вярно е, че в определени области единният пазар не работи, но причините са силният протекционизъм на различни държави членки на ЕС," допълни от своя страна Ферхойген. Затова според него освен потенциал в развитието на единния пазар, такъв има и в различните търговски споразумения с останалия свят.

По време на форума участниците нееднократно коментираха възможностите пред ЕС от Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство със САЩ, преговорите по което вече започнаха. Някои го посочиха и като шансът на ЕС да остане на глобалната икономическа карта като една сила, отговаряща на сериозната конкуренция на Китай и останалия развиващ се свят. Други пък коментираха за възможността ЕС да си сътрудничи повече с Украйна.

В крайна сметка обаче ренесансът в ЦИЕ може да се случи и ако самите страни от региона работят повече заедно, подчерта Страчар. "Просто има огромно поле за ребрандирането на ЦИЕ и за сътрудничество на регионално ниво", обобщи той.

За да има стабилен икономически растеж, Централна и Източна Европа (ЦИЕ) се нуждае от последователна икономическа политика в Европейския съюз и от подобряване на конкурентоспособността си, но не на база евтина работна ръка. Около тези две тези се обединиха участниците на 23-тия икономически форум в Криница, Полша, по време на дискусията кога и как да очакваме икономически ренесанс в региона.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

12 коментара
 • 1
  dekster avatar :-|
  КЛЮЧАРЪ

  [quote#0:"К-л"]работна ръЦа
  драстичА реформа[/quote]

  Пунчева, къде Ви е редактора? Правописа не следим ли?

 • 2
  dekster avatar :-|
  КЛЮЧАРЪ

  И още:
  [quote#0:"К-л"]нееднокраСтно
  УкрЙАна[/quote]

  Май сме писали стстията на коляно. Пак.

 • 3
  nuzzo avatar :-P

  До коментар [#2] от "КЛЮЧАРЪ":

  Искайте си хонорара от Капитал за ... редактор.

 • 4
  dekster avatar :-|
  КЛЮЧАРЪ

  А по темата:
  Хер Ферхойген говори добре, но на теория. Може би няма да е никак зле регионът да се конкурира с Азия и Латинска Америка именно на база евтина работна ръка (нещо, на което лично аз се надявах в последните десетина години). Така или иначе МРЗ по нашите земи едва ли скоро ще избухне в четирицифрени суми. Да можехме само да намалим гладната за рушвети администрация. Ех, мечти...

 • 5
  zogorsone avatar :-|
  zogorsone

  Добре си говорят те, но тия приказки, за иновации и конкурентни предимства, и ние из форума можем да си ги подмятаме. Много по важни са действията, а там никакви ги няма. Професори, еврокомисари, европарламент и нищо. Харчат си едни пари, и си говорят сладки приказки.

 • 6
  emchris avatar :-|
  echo

  До коментар [#4] от "КЛЮЧАРЪ":
  Азия винаги ще ни бие по показателя "евтина работна ръка" и няма никакъв смисъл да се състезаваме с тях на тази база - най-малкото не можем да си позволим такива ставки на труда чисто като екзистенс минимум, поне докато сме в ЕС. Освен това, искаме ли такова състезание, което ще ни обрече на още по-голяма бедност? Колкото по-скоро започнем да мислим за качеството на труда си и колко по-скъпо да го продадем, толкова по-добре за всички нас. Защото, докато работният ден минава под мотото "они се правят, че ми плащат, па аз се правим, че работим" няма да видим четирицифрени (М/С)РЗ.

 • 7
  pzashev avatar :-|
  pzashev

  Ние в Източна Европа сме в един капан - прекалено неучени и необразовани за да развиваме високо-технологични продукти и прекалено скъпи (спрямо Азия) да шием, грубо казано, гащи.
  Казаното от умните глави в статията го знаем - не е ново.
  Нашия проблем е, че няма политическа сила с ум и воля да извърши необходимите промени:
  - да пренасочи държавните харчове от МВР и МНО към наука и образоание
  - да отвори образованието и науката за истинска конкуренция
  - да прояви поне малко мисъл в създаването на дългосрочна индустриална политика
  Да не говорим за реформа на съдебната система без която всичко указано по-горе не би сработило.

 • 8
  rage_against avatar :-P
  Rage Against

  До коментар [#4] от "КЛЮЧАРЪ":

  разбира се, че можем да се конкурираме на базата на евтина работна ръка.
  а на базата на евтин алкохол ще ги смачкаме :)

 • 9
  ivankodinov avatar :-P
  Иван K

  Всеки месец имаме нова чалга певица. Това са ни иновациите.

 • 10
  niko_tin avatar :-|
  niko_tin

  ФерхУйген, я чакай малко. Значи 90-те трябваше БЪРЗО да приватизираме, преструктурираме и "модернизираме" всичко, за да изчезнат ДЗУ - Стара Загора, Микроелектроника - Ботевград, Кремиковци, Нефтохим - Бургас, Мадара - Шумен, четири реактора в АЕЦ, и други, и трети, и да останем на евтина ръботна ръка, пък сега трябва другояче? Или не трябва, ама ще го караме един върви напред лъже, брат му върви след него - маже? Злопаметните туземци вместо ВНЕЗАПНО да забравят всичко и жалостиво да чакат подаяние, вземат и си спомнят какво са правили преди 25 години и какво им е отнето? И вместо да си налягат парцалите искат въстановяване на старото, та сега ще им хвърлим малко прах в очите, белким не виждат паяжините в хладилника?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK