Политическите чистки – докога?

За да легитимират масовите смени в изпълнителната власт управляващите направиха анкетна комисия, която да проверява назначенията по времето на ГЕРБ
За да легитимират масовите смени в изпълнителната власт управляващите направиха анкетна комисия, която да проверява назначенията по времето на ГЕРБ
За да легитимират масовите смени в изпълнителната власт управляващите направиха анкетна комисия, която да проверява назначенията по времето на ГЕРБ    ©  Анелия Николова
За да легитимират масовите смени в изпълнителната власт управляващите направиха анкетна комисия, която да проверява назначенията по времето на ГЕРБ    ©  Анелия Николова

Традиционната за българското държавно управление политическа метла е вече утвърдена практика в работата на всяко едно министерство и агенция. На всеки четири години сценарият е един и същ. С наближаването на ново управление висшите държавни служители примиренчески чакат гилотината да падне. Къде с процедурни къде със законодателни трикове всички висши чиновници (вкл. полицаи, митничари, и данъчни) се отстраняват, прехвърлят на по-ниски длъжности, или уволняват. В една част от случаите има и елемент на отмъстителност и гонение, като пращат дисциплинарни проверки или прокурори и съсипват кариерата и живота на съответния служител. Десетина процента оцеляват чистката – или защото позицията им не е считана за особено важна (т.е. не контролира финансов ресурс), или защото имат добри връзки и с новата власт. Тук там, по изключение, някой оцелява, защото е добър професионалист. По-оправните напускат и отиват в частния сектор и никога повече не се връщат в държавната администрация. Останалите, обикновено по-посредствените, чакат да се върнат "нашите" и се връщат в администрацията.

Междувременно загубилите властта вдигат шум до небето и се оплакват от политическото гонение и "партизиране". А новите властващи дават традиционните обосновки за чистката – корумпирани, некадърни, партийно обвързани, калинки, и т.н. Тъй като на всеки четири години слушаме едни и същи аргументи, истината явно е някъде по средата.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
11 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  v_l avatar :-|
  v_l
  • + 26

  Още една от многото причини държавата да не работи.
  Какво да очакваш от някой, който знае, че е там за 4 години и е назанчен, защото е нечий човек? Логично това не го вдъхновява да работи за полза роду, а само да се нагуши колкото може за предоставеното му вереме.

  Нередност?
 • 2
  jddi avatar :-|
  Димов
  • + 8

  Точно така, аргументът, че редовната подмяна на висшите административни кадри намалява корупцията е идотски по три причини:

  1) Смяната на административния елит позволява на организацията, временно държаща властта да придобие пълен контрол над всички части от държавното управление и в резултат безотчетно и скрито да изгражда каквито си иска схеми.

  2) От позиции с реална власт се отстраняват като неудобни и безполезни всички професионалисти, които притежават морални устои: честност, желание за справеливост и върховенство на закона. Тези хора не само не искат да участват във финансови и документни измами, ами и активно работят срещу тях, съответно са вредни и опасни за статуквото.

  3) На власт идват хора, които са наясно, че са там за малко и ще бъдат разкарани в следващия цикъл. Обикновено тези хора са избрани, защото са послушна част от механизма на партийната организация, а не защото блестят с прфесионални качества. Дори и да не участват директно в престъпни схеми, тези хора са част от системата, създаваща и поддържаща условията на безотчетност. Предвид, че са наясно с краткия си престой на съответния пост, те трябва да направят следния избор - пълно послушание пред назначилата ги организация с цел други бъдещи постове или гладна, спешна, безочлива корумпираност.

  Нередност?
 • 3
  2.5 avatar :-?
  2.5
  • + 3

  “Мотивацията за професионален растеж след някакъв етап спада рязко, защото за 100-200 лв. по-висока заплата (напр. от началник отдел да станеш началник на дирекция) рискът да бъдеш «изметен» и да си загубиш дохода рязко се увеличава.”

  Не споделям това виждане на автора(апропо, интересени подробности от CV-то)!
  Политически чистки ще има, докато са налице и политическите назначения! Ясно като бял ден. Всеки, седнал на стола с политическа протекция неминуемо е наясно, че е на проветриво място и рискува да бъде отвян със “смяната на караула”. Именно, затова и “кариерното развитие” при някои хора е толкова стремително - просто са наясно какво ги чака. Има и друга порода кадри, които се продават добре - нещо като “жена на всички времена”. Повече светлина по въпроса може да хвърли г-н Мавродиев, който дава всичко от себе си за да пасне и в актуалните условия. Гуверньора на БНБ е подобен случай...
  В малка страна като нашата, с шуро-баджанашка народопсихология няма как - прайдовете се сменят.

  Нередност?
 • 4
  today avatar :-|
  today

  Така е, защото "всичките са маскари", открай време. Защото голямата борба да спечелят изборите и да държат властта е за да се "оправят". А за се оправят трябва да си назначат техни хора на позициите, които осигуряват финансов ресурс на гърба на държавата, държавните монополи и общините, че вече и на ЕС - през фондовете.

  Нередност?
 • 5
  tzm41313897 avatar :-(
  Mark Twain
  • + 1

  Г-н Гунев, а не мислите ли, че закони има, но, както повечето такива у нас, те просто не се спазват? Пример: колко хора пресичат на червено, паркират на тротоарите и т.н.? Щом за тези очевидни неща няма закон и наказани, то няма как да има за такива профилирани неща като назначение в Н-ското министерство в Н-ската дирекция. Така че проблемът не е липсата на закони, а как да се спазват. Тъжното е, че все повече ми прилича, че само диктатура ще оправи нещата...

  Нередност?
 • 6
  dekster avatar :-|
  КЛЮЧАРЪ
  • + 3

  Нивото на гражданско съзнание у повечето българи е като у пещерен човек. Повечето са авантаджии на дребно, които мразят едрите такива, защото са "по-успели". Проклинат малките си пенсии и заплати, но им става едно такова хубаво, когато отмъкнат няколко плочки от тротоара или закачат фризера в мазата към общото осветление.

  Нередност?
 • 7
  miho55 avatar :-|
  miho45
  • + 1

  До коментар [#3] от "2.5":

  А защо работното место на специалист или такъв,който във времето се изгражда като специалист,трябва да се отъждествява със стол с политическа протекция?Вредно,много вредно,то за това сме на "върха" в ЕС във всяко едно отношение.......

  Нередност?
 • 8
  di.mi.28 avatar :-(
  di.mi.28
  • + 1

  Политическата промяна в държавата и в общините е болезнена не само за висшия ешелон на ръководните кадри, който се подменя, но и за обикновения служител. Защото той трябва да се нагажда към нов ръководител и да толерира нови приятелски/партийни кръгове. А това е стресиращо, унизително и дълбоко демотивиращо.
  За съжаление - края не му се вижда.

  Нередност?
 • 9
  zogorsone avatar :-|
  zogorsone
  • + 2

  "Железни закони за държавния служител и правила правят чистките и калинките практически невъзможни. Некадърните и корумпираните се премахват чрез ясно правила и системи за контрол върху служителите (от инспекторати, човешки ресурси), ясни правила за кариерно развитие."

  И пак до върховенството на закона стигнахме, без него всичко е загубено.

  Нередност?
 • 10
  miho55 avatar :-|
  miho45
  • + 2

  До коментар [#9] от "zogorsone":

  За съжаление,това е нежелано от партийните централи и като следствие са нарочно приетите "обслужващи" закони.....

  Нередност?
Нов коментар