МВФ очаква завръщане на инфлацията и слаб растеж

Мисията на фонда препоръча пенсионна реформа и ефективно харчене на бюджетните средства

Ръководителят на мисията на МВФ за България Мишел Шанън отново препоръча на правителството да контролира разходите си.
Ръководителят на мисията на МВФ за България Мишел Шанън отново препоръча на правителството да контролира разходите си.
Ръководителят на мисията на МВФ за България Мишел Шанън отново препоръча на правителството да контролира разходите си.    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Ръководителят на мисията на МВФ за България Мишел Шанън отново препоръча на правителството да контролира разходите си.    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Постепенно завръщане на инфлацията в България до умерени равнища очаква Международният валутен фонд (МВФ). Прогнозата е икономическият растеж да остане слаб, подкрепян основно от износа и от средствата, постъпващи от европейските фондове. Бюджетът за 2014 г. е амбициозен, но изпълним, а основните рискове пред него са свързани с евентуалното неизпълнение на заложените данъчни приходи. Друга опасност създават държавни компании от енергетиката и железопътния транспорт, които са силно задлъжнели.

Това стана ясно в края на редовната мисия на фонда, водена от ръководителя на институцията за България Мишел Шанън. Както и при предишната си визита, Шанън препоръча на правителството да предприеме мерки в областта на пенсионната реформа, както и да контролира разходите си, за да бъде изпълнена заложената цел за бюджетния дефицит от 2% в края на годината.

Инфлацията се завръща

Прогнозата на МВФ е в края на 2014 г. инфлацията да се повиши до 1.5%. Тази година се очаква да завърши с дефлация от 0.5%. По отношение на икономическия растеж фондът вече актуализира прогнозата си, като понижи перспективите за тази година на 0.5%, а за следващата проектира ръст на БВП от 1.6%. Според Мишел Шанън рисковете пред бюджета са свързани с евентуално неизпълнение на заложените приходи. "Докато наскоро обявените дейности по проекта "Южен поток" могат да осигурят подобрение при приходите, те могат да не се изпълнят, ако възстановяването на потреблението е по-слабо, отколкото се очаква, а инфлацията остане ниска", се посочва в становище на мисията на МВФ. В този смисъл експертите са на мнение, че може да се наложи обуздаване на правителствените разходи, за да се гарантира, че заложената цел за бюджетния дефицит ще бъде постигната.

Рискове пред бюджета, но в по-дългосрочен план, крие отлагането на реформата в пенсионната система, стана ясно още от изказването на Мишел Шанън, която показа, че е запозната с намерението на правителството да замрази възрастта за пенсиониране и да даде привилегии на военнослужещите. Според Шанън реформата не би могла да бъде извършена, докато бедността в България е на сегашното й равнище. "Пенсионната реформа е въпрос на адекватност, но и въпрос на възможности", посочи Шанън. Тя допълни, че пристъпването към по-големи промени в пенсионната система трябва да бъде предшествано от подобряване на продуктивността в икономиката, което да доведе до по-стабилен икономически растеж, а оттам и да се разкрие възможност за по-решителни промени в пенсионната система.

МВФ обръща внимание върху проблема с неефективността на социалните разходи. Необходимо е по-точно насочване на средства към нуждаещите се, за да бъдат защитени най-уязвимите групи от населението, става ясно от позицията на фонда. В нея се посочва още, че процесът по изравняване на българските заплати със средното за Европа равнище няма шанс да се случи в близко бъдеще. В средносрочен план растежът може да достигне 3%, като това ще означава слабо доближаване до равнището на заплащане в останалите европейски държави.

Емиграцията остава на дневен ред

Емиграцията е явление, което експертите на МВФ споменават няколко пъти в анализа си за политическата и икономическа обстановка в страната. В интервю за "Капитал Daily" Мишел Шанън прогнозира, че тенденцията, българите да напускат страната, за да търсят работа, ще се запази и през следващата година. Тя коментира още, че въпреки отчетения спад на чуждестранните инвестиции те не са по-ниски от средното за региона равнище. Според Шанън въпреки протестите страната е удържала макроикономическа и финансова стабилност, което се забелязва в чужбина.

След като се запозна с препоръките на МВФ, финансовият министър Петър Чобанов разпространи позиция, в която се казва, че приема заключенията на мисията, а също и че те са в подкрепа на усилията на правителството за извършване на реформи.

Интервю с Мишел Шанън четете в следващия брой на "Капитал Daily"

1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  pavla avatar :-@
  ПАВЛА
  • + 1

  Последното нещо, което това правителство ще направи, е да контролира разходите си. Като знаят, че са на гръб народен!

  Нередност?
Нов коментар