Къде се къса връзката
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Къде се къса връзката

Хасан Адемов, министър на труда и социалната политика

Къде се къса връзката

Или защо няма работеща комуникация между правителство и бизнес

8704 прочитания

Хасан Адемов, министър на труда и социалната политика

© Капитал


След като в сряда американската компания Enersys съобщи, че значително ще намали производството в завода си в Търговище и ще изнесе част от дейността в друга държава заради "липса на гъвкавост и съдействие от страна на българското трудово законодателство, данъчни процедури и екологични изисквания", "Капитал Daily" помоли засегнатите министерства да коментират причините. Два дни по-късно от Министерството на труда и социалната политика изпратиха писмо, което звучи като отговор на друг въпрос. Всъщност писмото наистина дойде с включени други въпроси, измислени от самите служители на Хасан Адемов. Ако на срещата си с представителите на компанията министърът е отговарял по същия начин, това обяснява защо връзката между правителство и бизнес се къса.

Ето какво попитахме и какво ни отговориха:

Въпрос на "Капитал Daily" до вицепремиера Даниела Бобева, Министерството на икономиката и енергетиката, Министерството на труда и социалната политика, Министерството на финансите и Министерството на околната среда и водите:

Бих искала да помоля за коментара на вашите министерства и на офиса на вицепремиера Даниела Бобева за мотивите за закриване на по-голямата част от производството на "Енерсис" в Търговище. Днес официално беше съобщено, че 420 работници от общо 590 ще бъдат съкратени в края на март 2014 г. Освен трудната ситуация на пазарите от компанията като мотиви за оттеглянето посочват следното:

"Липса на гъвкавост и съдействие от страна на българското трудово законодателство, данъчни процедури и екологични изисквания.

Огромните бюрократични разходи в България се отразяват силно на международната конкурентоспособност."

Отговор на Министерството на труда и социалната политика:

Каква е процедурата при масови уволнения?

Агенцията по заетостта, чрез своите териториални поделения, изпълнява задълженията си по Процедурата по информиране при масови уволнения, която е регламентирана в Глава пета от Закона за насърчаване на заетостта (ЗНЗ) и Глава шеста от Правилника за неговото прилагане (ППЗНЗ). Съгласно изискванията на чл. 24, ал. 1 от Закона за насърчаване на заетостта (ЗНЗ) "Работодателят уведомява писмено съответното поделение на Агенцията по заетостта относно предвижданите масови уволнения не по-късно от 30 дни преди датата на уволненията". За удостоверяване на планирано масово уволнение, работодателят представя в дирекция "Бюро по труда" (ДБТ) уведомление по чл. 24 от ЗНЗ и решение на орган на управление или на друг компетентен орган, както и актуално удостоверение за търговска регистрация или посочва единния си идентификационен код (чл. 18, ал. 1 от ППЗНЗ). Уведомлението трябва да съдържа следната информация относно предвижданите масови уволнения: причини; брой на работниците и служителите, които предстои да бъдат уволнени и основните икономически дейности, групи професии и длъжности, към които се отнасят; брой на заетите работници и служители от основните икономически дейности, групи професии и длъжности в предприятието; конкретните показатели за прилагане на критериите за подбор на работниците и служителите по чл. 329 от Кодекса на труда, които ще бъдат уволнени; период, през който ще се извършат уволненията, както и информация относно проведените предварителни консултации с представителите на синдикалните организации и с представителите на работниците и служителите по чл. 7, ал. 2 от КТ. Копие от уведомлението, работодателят е длъжен да предостави на представителите на синдикалните организации и на представителите на работниците и служителите по чл. 7, ал. 2 от Кодекса на труда.
След получаване на уведомление за предстоящи масови уволнения, в бюрото по труда се предприемат своевременни и адекватни мерки за обслужване на засегнатите работници и служители. На основание изискванията на чл. 24, ал. 2 от ЗНЗ, бюрото по труда изпраща копие на уведомлението за предстоящото масово уволнение на: 1. общинската администрация;
2. териториалното поделение на Националния осигурителен институт; 3. териториалното поделение на Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда". В изпълнение на процедурата по информиране при масови уволнения, регламентирана в ЗНЗ и в ППЗНЗ, се сформират екипи по инициатива на работодателя, представителите на организациите на работниците и служителите в предприятието или директора на дирекция "Бюро по труда", които действат през периода от подаване на уведомлението до приключване на масовото уволнение. Екипите, в които се включват представители на по-горе изброените институции, изготвят планове за действие с необходимите мерки, целящи намаляване на отрицателните последици за засегнатите от масовите уволнения лица.
Създадените екипи проучват потребностите на работниците и служителите от посредничество за заетост и обучение и съдействат на бюрата по труда при предоставяне на услуги по заетостта, в зависимост от индивидуални възможности и потребности на лицата. Съвместно с бюрата по труда се определят видовете услуги и се осигуряват условия за предоставянето им в предприятието.  Изготвят се графици със срокове за ползване от работниците и служителите на посредническите услуги на Агенцията по заетостта.

На освободените работници и служители в резултат на масови уволнения, регистрирани в бюрото по труда, се оказва съдействие чрез информиране и консултиране, насочване на работа на свободни работни места на първичния пазар на труда и на работни места, заявени чрез EURES портала, насочване за участие в програми и мерки за обучение и заетост, включени в Националния план за действие по заетостта, както и включване в схемите на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".

Каква е вашата информация за предстоящи масови уволнения в "Енерсис" АД гр. Търговище?

На 11.12.2013 г. в дирекция "Бюро по труда" (ДБТ) гр. Търговище е получена информация за предстоящо масово уволнение в "ЕнерСис" АД, поради прекратяване на част от производствената дейност. "ЕНЕРСИС" АД произвежда електрически акумулатори, батерии и първични елементи. Производството е специфично. Фирмата произвежда панцерни и AGM оловно-кисели батерии за тягови и стационарни приложения, както и за железниците, рудничната промишленост и подводниците.
Понастоящем в дружеството се провеждат консултации със синдикалните организации, вкл. и по повод възможностите и основанията за освобождаване на персонал. Такива срещи предстои да се осъществят с работниците и служителите, подлежащи на масово уволнение, като се предвижда да приключат около 16.01.2014 г. Предвижда се да се пристъпи към прекратяване на трудовите правоотношения на 31.03.2014 г. По-голямата част от засегнатите длъжности са леяри, оператор производство на акумулатори,  работник зареждане на акумулатори и др. В региона на ДБТ гр. Търговище няма друго подобно производство, към което да бъдат насочени освободените работници.

От ръководството на фирмата уверяват, че до определената за освобождаване дата, работниците и служителите ще са на работа и ще получават регулярно трудовите си възнаграждения.  

Дирекция "Бюро по труда" гр. Търговище поддържа редовни контакти с "Тракия Глас България", предвид очакваното разширяване на дейността на фирмата и стартирането преди средата на 2014 г. на 2 нови завода за плоско и домакинско стъкло, където ще има нови 500 работни места.

След като в сряда американската компания Enersys съобщи, че значително ще намали производството в завода си в Търговище и ще изнесе част от дейността в друга държава заради "липса на гъвкавост и съдействие от страна на българското трудово законодателство, данъчни процедури и екологични изисквания", "Капитал Daily" помоли засегнатите министерства да коментират причините. Два дни по-късно от Министерството на труда и социалната политика изпратиха писмо, което звучи като отговор на друг въпрос. Всъщност писмото наистина дойде с включени други въпроси, измислени от самите служители на Хасан Адемов. Ако на срещата си с представителите на компанията министърът е отговарял по същия начин, това обяснява защо връзката между правителство и бизнес се къса.

Ето какво попитахме и какво ни отговориха:


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

19 коментара
 • 1
  dqdomraz avatar :-|
  Дядо Мраз

  Некадърност, наглост, неефективност, корупция, а сега и шизофрения. Държавната администрация достига нови висоти.
  Дано и другите адресати отговорят, за да се посмеем още.

 • 2
  fitnesman1974 avatar :-(
  fitnesman1974

  Е няма толкова некомпетентна администрация. И тези хора ще създават условия за бизнес. О Боже мой!!!!! Ти какво ги питаш, те какво ти отговарят. Ето това е "експертното" правителство. Низ от некомпетентни недоразумения.

 • 3
  bajtan avatar :-|
  dark'star

  Не си ли вързан на хранилка към властта = НЯМА БИЗНЕС !

 • 4
  lizzard avatar :-|
  лизард

  ОСТАВКА, смешници!

 • 5
  zetxxz avatar :-|
  zetxxz

  втф ?!?!?!?!?!?!?! тея дори и на еьо не са го докарали

 • 6
  rosko1306 avatar :-|
  rosko1306

  Нали се сещате, че точно заради това инвеститорите бягат? А се стете ако сте инвеститор и получите подобно творение в стил "копи/пейст" от нормативната уредба - дали няма да ви се иска да се въоръжите тежко и да изтрепете колкото се може повече сган в администрацията?
  Това е положението.
  Инвестиции - нанай....... И са прави хората. Въпросната фирма ще продължи производството си в друга страна от ЕС, където въпреки по-високите цени на труда и по-високите данъци - явно производството излиза по-евтино.
  Българска администрация, рекети, рушвети........ Това е положението

 • 7
  moloko_ avatar :-|
  moloko_

  Ако има работещо електронно правителство връзките на правителството с бизнеса ще бъдат сведени до минимум,както и загубата на ресурси и време.Иначе колкото до преместването на производства,даже и да имаме перфектно управление винаги ще има такива които ще си отиват и такива които ще идват,важното е тези които идват да са повече и по възможност да са производства с по-висока добавена стойност от тези които си тръгват.

 • 8
  izabell avatar :-|
  izabell

  Няма устойчивост,а това създава несигурност и недоверие.

 • 9
  the_core avatar :-P
  The Core

  - Добър ден, бабо Гицке!
  - ДобрЯ съм...
  - Добър ден, рекох....
  - Ам'чи добрЯ съм, кво мий....
  - Ами то аслъ, к'во ли ша тий...
  (Големанов...)

 • 10
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Какъв бизнес и какви връзки? Не им бендисва на тези, ходят си!!
  Те, хамериканците, са дошли в България преди време да правят принадена стойност, а не да създават работни места.....
  Сега ще идат, например, в Индия.....
  каквато и комуникация да правите в Индия трудът е по евтин и нещата с администрацията се гласят по лесно.....


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.