Китайската икономика отново се забавя
23 Нови
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Китайската икономика отново се забавя

Reuters

Китайската икономика отново се забавя

Икономическите реформи ще потискат растежа и през тази година

1840 прочитания

Reuters

© Reuters


Икономическият растеж на Китай очаквано се е забавил през миналата година, макар и не колкото прогнозираха най-песимистичните анализатори. Заради предприетите от Пекин тежки икономически реформи се очаква охлаждането на втората най-голяма икономика в света да продължи и през тази година въпреки възстановяването в глобален мащаб. Тези опасения бяха подхранени и от статистическите данни, показващи забавяне на ръста при инвестициите и индустриалното производство през последните месеци на 2013 г.

Икономически реформи

През четвъртото тримесечие брутният вътрешен продукт на страната е нараснал със 7.7%, колкото е повишението и за цялата година. Това ниво е същото като през 2012 г., но е малко по-високо от средните прогнози на анализаторите за ръст от 7.6%, което би било най-слабият резултат от 1999 г.

След три десетилетия на двуцифрен растеж, основан на износа, китайските власти се опитват да създадат по-устойчив икономически модел, основан на вътрешното потребление и по-висококачествено производство. Последните статистически данни обаче показаха, че икономиката, чийто обем достига 9.4 трлн. долара, все още зависи силно от направляваните от държавата инвестиции, за да расте. Капиталовите инвестиции продължават да имат по-голяма тежест от потреблението, докато нетният износ е отнел 4.4% от общия икономически растеж.

През цялата 2013 г. инвестициите във фиксирани активи са нараснали с 19.6%, което е най-слабото увеличение от десетилетие и не отговаря на предварителните прогнози. Основният двигател за инвестициите през последните години са амбициозните инфраструктурни програми на местните власти. Те обаче са довели до натрупване на дългове на стойност 3 трлн. долара, поради което много икономисти предупреждават, че тази тенденция може да има негативни резултати.

Положителни ефекти

Като цяло забавеният икономически растеж не се приема като лоша новина от китайските власти, тъй като, докато забавянето е плавно, то ще позволи прилагането на някои трудни мерки, без да доведе до рязък скок на безработицата или други социални дисбаланси. Това също така ще позволи на Пекин да води по-стабилна парична политика.

Сред последната икономическа статистика има и някои положителни моменти, като например инвестициите и търговията с недвижими имоти, които отговарят за 15% от БВП на страната. Те отбелязват 19.8% ръст за миналата година спрямо 16.2 за 2012 г. въпреки усилията на властите да охладят бума на жилищния пазар. Продажбите на имоти са се повишили със 17.3% като квадратура и с 26.3% в стойност спрямо 1.8 и 10% ръст на тези показатели през предишната година. Икономическото забавяне се вижда и от ръста на индустриалното производство, който е достигнал петмесечно дъно от 9.7% през декември. Потреблението на петрол през миналата година е нараснало само с 1.6%, което е най-ниското повишение от две десетилетия.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK