Прекроена по моя мярка

Поредните кадрови разчиствания в Комисията за финансов надзор показват как председателя й Стоян Мавродиев бетонира авторитарната си власт

Стоян Мавродиев, председател на КФН
Стоян Мавродиев, председател на КФН    ©  Надежда Чипева
Стоян Мавродиев, председател на КФН
Стоян Мавродиев, председател на КФН    ©  Надежда Чипева

Институциите сa хората, които ги изграждат. Тази сентенция, изглежда, председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) и бивш депутат и съосновател на ГЕРБ Стоян Мавродиев разбира, макар и доста превратно. Под негово ръководство регулаторът поетапно се освобождава от ключови и градени с години експерти, като само от началото на годината са прекратени договорите на десет служители в "Инвестиционен надзор". Това следва подобни несъгласувани с ресорните зам.-председатели рокади и в другите управления на КФН в последните две години и половина, като според източници от комисията схемата е почти неизменна - предложение за напускане "по взаимно съгласие", комбинирано с компенсация от няколко заплати и ясно послание, че ако не го приемеш, резултатът може да е същият, но без подсладител. А на тяхно място нови служители се назначават предимно по заместване, за да се избегне конкурсното начало.   

Любимата сентенция на председателя обаче, изглежда, е друга: "Комисията, това съм аз!" Кадровата политика, макар и най-болезнена за администрацията на институцията, е просто поредният механизъм цялата власт в колективния орган да се концентрира в Мавродиев. Чрез промени в правилника на КФН, която следи за стабилността на инвестиционния, застрахователния и осигурителния пазар в страната, правомощията на председателя и на пряко назначените от него директори служители бяха засилени за сметка на тези на заместниците му, избрани от парламента. А сред назначенията на ключови позиции се озоваха негови бивши бизнес партньори, като например Андон Георгиев, който зае новосъздадената длъжност главен секретар. Всичко това доведе до открити конфликти между председателя и заместниците му, довели до напускането на някои от тях и обвиненията от други, че Мавродиев се опитва да създаде "едноличен послушен орган". Възможните употреби за такъв са безкрайни - от административен рекет над поднадзорни лица до острие за справяне с неудобни политически или бизнес конкуренти. 


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се