Брюксел иска спиране на "Южен поток"
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Брюксел иска спиране на "Южен поток"

Брюксел иска спиране на "Южен поток"

Споразумението между София и Москва нарушава европейските правила

10124 прочитания

© Надежда Чипева


Проектът "Южен поток" трябва да бъде прекратен до постигане на пълно съответствие със законодателството на Европейския съюз (ЕС). Това се посочва в комюнике на Европейската комисия (ЕК), което беше разпространено в сряда. Според Брюксел проектът трябва да се преоцени в светлината на приоритетите на енергийната сигурност на ЕС.

Документът беше публикуван, след като ЕК предложи нова стратегия за енергийна сигурност заради геополитическата обстановка и зависимостта на ЕС от вноса на енергийни суровини. Мерките предстои да бъдат обсъдени от Европейския съвет в края на юни.

Съобщението дойде, след като по-рано през деня стана ясно, че председателят на Европейската комисия Жозе Барозу е предупредил премиера Пламен Орешарски, че Брюксел ще предприеме мерки срещу България за нарушаване на европейските правила със споразумението за "Южен поток".

Нова оценка

Новите инвестиции в инфраструктурата, които се правят от доминиращите доставчици, трябва да са съобразени с правилата на вътрешния пазар и конкуренцията, се посочва в комюникето до Европейския парламент и Европейския съвет. "В частност проектът "Южен поток" трябва да бъде прекратен до постигане на пълно съответствие с европейското законодателство, след което трябва да се направи нова оценка на проекта в светлината на приоритетите на енергийната сигурност на ЕС", смята комисията.

Според предложената в сряда нова стратегия за енергийна сигурност ЕС ще се стреми към установяване на връзки с нови страни партньори и трасета за доставки, например в региона на Каспийския басейн чрез допълнително удължаване на южния газов коридор, чрез развитие на средиземноморския газоразпределителен център и чрез увеличение на доставките на втечнен природен газ.

Междувременно еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер посочи, че "Южен поток" не допринася за диверсификацията на доставките в Европа. "Южен поток" е проект за доставка на гориво, което вече достига до ЕС. Това е нов път, а не нов източник", заяви на пресконференция Йотингер, цитиран от БТА. По думите му газопроводът би могъл да заработи с целия си капацитет поне след три години, затова не е решение за енергийната сигурност на ЕС в краткосрочен план.

"По принцип приветстваме всеки инвеститор, който би допринесъл за сигурността на енергийните доставки и би направил вложения в инфраструктурата", посочи Йотингер. Той обаче добави, че това трябва да бъде в пълно съответствие с европейските правила за вътрешния пазар и конкуренцията. "Това включва нашите правила по отношение на достъпа до съоръженията, прозрачността, обществените поръчки", добави той.

Еврокомисарят коментира още, че Брюксел разглежда междуправителственото споразумение за газопровод между София и Москва, чиито приложения не отговарят на европейското законодателство. "Опитваме се да оценим доколко строежът на това съоръжение на българска територия може да бъде съобразен със законодателството на ЕС", допълни еврокомисарят.

Край на илюзиите

По-рано през деня стана ясно, че Брюксел ще предприеме мерки срещу България заради неспазване на европейските правила в "Южен поток". Това е заявил председателят на Европейската комисия (ЕК) Жозе Барозу сред заседание на Европейския съвет във вторник, цитиран от БНР.

На заседанието на Европейския съвет, на което иначе се обсъждаха изборите и номинациите за следващ председател на ЕК, Барозу е посочил, че някои от споразуменията за "Южен поток" противоречат на европейските правила. Същото е заявил и на срещата си с Орешарски преди това. Според Барозу ЕК трябва да гарантира спазването на правилата на вътрешния пазар, защото иначе излага на риск енергийната сигурност на България и на Европа. "В Европейския съвет днес аз не оставих място за илюзии - ние ще действаме всеки път, когато преценим, че правилата на вътрешния пазар, свързани с енергетиката, не се спазват. Според нас случаят със споразуменията, постигнати или сключени от България, е такъв", е заявил председателят на ЕК пред БНР.

Притесненията на Брюксел са свързани с подготвяните промени в Закона за енергетиката, които въвеждат понятието "морски газопровод" с цел да се заобиколят европейските правила. Те бяха внесени от депутатите от БСП Явор Куюмджиев и Таско Ерменков, но впоследствие стана ясно, че са подготвени и предложени от "Южен поток транспорт" - компанията, която ще строи морската част на газопровода и в която основно участие има "Газпром". Самото междупрвителствено споразумение за проекта, което България и Русия подписаха през 2008 г., задължава страната да помага на компанията със законодателни промени.

Наскоро стана ясно, че в средата на април ЕК е започнала процедурата EU pilot срещу България. В рамките на 10 седмици България трябва да отговори, а още 10 седмици (до около началото на септември) след това ЕК ще реши какви действия да предприеме.

Процедура под лупа

Не по-малък проблем може да се окаже и процедурата за избор на изпълнител за българската отсечка, за което намекна и Йотингер. Още след срещата си с Барозу във вторник Орешарски коментира, че очаква Брюксел да има забележки и че правителството ще се съобрази с тях. Само час преди това обаче "Южен поток България", която отговаря за проекта в страната и в която акционери са "Газпром" и Българският енергиен холдинг, обяви дълго отлаганото си решение. Оферти се събираха в началото на януари, а още през февруари неофициално победителят се знаеше. Съобщението обаче беше направено чак след изборите за европарламент и точно преди срещата на Орешарски с Барозу. Съгласно решението газопроводът в България ще се строи от консорциума "Стройтрансгаз", в който участва руската "Стройтрансгаз" на Генадий Тимченко (близък до президента Владимир Путин и със забрана да влиза в САЩ) и българското обединение "Газпроект юг", в което влизат пет фирми, включително свързаната с Корпоративна търговска банка и Делян Пеевски "Водстрой 98".

Съмненията за нагласена процедура с предизвестен край са достатъчно притеснителни. Брюксел обаче има и други основания да постави под лупа избора. Още миналия август ЕК изпрати писмо до българските власти, с което предупреждава, че клаузите на междуправителственото споразумение между България и Русия нарушават няколко европейски правила. Освен че България се е ангажирала да предостави на "Газпром" най-благоприятния данъчен режим и е приела самата компания, а не независим регулатор, да определя тарифите за използване на газопровода, споразумението влиза в нарушение и на конкурентното право на ЕС, тъй като дава предимство на български и руски компании при изпълнението на проекта. Въпреки предупреждението в края на октомври проектът беше официално стартиран.

НАТО: Проектът пречи на диверсификацията

Разнообразяването на енергийните източници трябва да бъде първостепенен трансатлантически приоритет и трябва да намалим зависимостта си от Русия. Това заявява генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен в месечното списание на пакта, цитирано от "Медиапул". НАТО определя "Южен поток" като най-скъпия подобен газопровод, който ще повиши и без това високите цени на газта. Освен това проектът ще задълбочи зависимостта от Русия и ще подкопае всички други по-рационални проекти за разнообразяване на източниците в Югоизточна Европа. "Ако например България, Румъния, Гърция, Кипър и Хърватия разработят техни офшорни конвенционални проекти и проекти на собствена почва, това би повишило производството на газ, би създало много повече трайни работни места и би предоставило възможности за износ на газ през по-евтини и кратки пътища, отколкото от Русия, до други европейски държави", пише в документа.

Проектът "Южен поток" трябва да бъде прекратен до постигане на пълно съответствие със законодателството на Европейския съюз (ЕС). Това се посочва в комюнике на Европейската комисия (ЕК), което беше разпространено в сряда. Според Брюксел проектът трябва да се преоцени в светлината на приоритетите на енергийната сигурност на ЕС.

Документът беше публикуван, след като ЕК предложи нова стратегия за енергийна сигурност заради геополитическата обстановка и зависимостта на ЕС от вноса на енергийни суровини. Мерките предстои да бъдат обсъдени от Европейския съвет в края на юни.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

73 коментара
 • 1
  bonjovi avatar :-|
  Peter Lozanov

  нали всичко беше наред,другари

 • 2
  rosiraycheva50._ avatar :-|
  Роси

  Комунистите трябва непрекъснато да се удрят по главите.Макар че,те и от това много не разбират.

 • 3
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  Лошо няма, обаче така на управляващите няма да се върже бюджета.. ЮП щеше да налее доста пари в държавата, и ако това не стане.. икономиката и бюджета ще глътнат вода според мен.

 • 4
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  Отделно е бонуса с правилните фирми...

 • 5
  blaster avatar :-P
  Blaster _

  Стойнев какво мисли по казуса?

 • today

  Обаче неустойките няма да ги платят другарите Стойнев, Ерменков, и онзи пуяк, Рубладжиев ли беше, къФ беше. Ще ги плащат всички българи. Защо така? Ами защото другарите бързаха да подпишат с една единствена цел, да си вземат рушвета, след тях и потоп.

 • 7
  chichka avatar :-|
  chichka

  Малко подробности. Проекта ЮП е на 6 държави, има разговори, меморандуми/протоколи/ за намерения.... НО само България има създадено съвместно дружество с Газпром с ДЪРЖАВНА гаранция!! Та в момента това дружество изкупува терените, върви проектиране, поръчани са тръбите... спираме ЮП и хоп капана щракна. България трабва да плати 50% от разходите на съвместното дружество. За Белене дължим 2 млрд. от тук още 2 млрд и готово НЕК барабар с мрежи и Козлодуй стават руски.
  Задачата изпълнена. Станишко се скрива в Брюксел с Мониката. БСП се скрива зад колективната отговорност, а бедния българин ще плаща 2-3 поколения. И догодина пак ще грачат- при нас увеличиха пенсиите, намалихме тока...

 • 8
  lgrozeva avatar :-|
  Лили

  Той потопа пак ще си дойде. Орешарски не му пука какви санкции ще наложат от ЕС - няма да ги плати той, нито тези за които работи, защото повече от ясно е, че това правителство стяга багажа вече.

  Веднага щом уредят последните проруски сделчици, заради които изобщо седяха на власт. Подпишат ли още малко ключови договори и заеми ще си оберат крушите и ще кажат "След 300+ дни протести, решихме да си тръгнем, щом не ни искате" или някакво друго подобно изуй-гащи.

 • 9
  brick40 avatar :-|
  bricky

  На толкова много стъпки от този проект има нарушения, че както "Белене", другарите успяха да го превърнат в една гигантска схема. Не че не го очаквахме.

 • 10
  demos20002000 avatar :-|
  demos20002000

  До коментар [#7] от "chichka":
  Когато БеСеПарите управляват слугинажа към Русия е безпардонен. А в комбинация с ДеПеСарите загробването става страшно. Сега успяха само за една година да надминат постиженията си от 4 годишния им мандат. Лошото е ,че те дори и в слаба форма докарват 15-20% на избори и с гласовете на Доганци стават незаобиколим фактор. КГБ И ДС са подготвили големи мерзавци и добре са ги обучили и вече 20 години страдаме. Как няма да се намери достоен български политик,който да мисли за родината си и не ще се продаде на гадните КаГеБисти и подлогите им от бившето ДС


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.