Радвайте се сега
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Радвайте се сега

Страната попада в групата на най-бързо растящите икономики в ЕС.

Радвайте се сега

Икономиката на България расте с над 3% осмо поредно тримесечие, за повече са нужни реформи

Вера Денизова
16062 прочитания

Страната попада в групата на най-бързо растящите икономики в ЕС.

© unsplash.com


Ако планирате разрастване на бизнеса или смяна на работното място, тази година ще е подходяща. Рядко се случва, но българската икономика превръща дори и най-големите песимисти в оптимисти. Според повечето прогнози тя ще продължи да расте с подобни на сегашните темпове. Иначе казано, малко над 3% от БВП.

Има си причина – компаниите, които работят за външни пазари, се справят по-добре от очакваното, пазарът на труда бумти, заплатите растат, а с тях и очакванията за повече потребление. В добавка кредитирането започва да се възстановява след шока КТБ и бележи лек ръст за трети пореден месец.

В краткосрочен план изглежда, че няма какво да се обърка. Прогнозите в по-дълъг хоризонт обаче не са толкова положителни. Рисковете са много – след изборите в страната да не се сформира ново правителство или пък да се създаде популистко мнозинство, финансовите проблеми на еврозоната да се изострят, преговорите около Brexit да се усложнят...

Дори и тези проблеми да не се сбъднат или да са по-далечни, според някои анализатори българската икономиката достига границите на потенциала си. Без реформи, които да подпрат ръста и да дадат сигурност на инвеститорите, той едва ли ще надхвърли 3.5%, смятат те.

Добрите новини

Българската икономика продължава да расте над 3% осмо поредно тримесечие. За октомври - декември 2016 г. увеличението е с 3.4% на годишна база, показват данните на НСИ. Този резултат поставя страната в групата на най-бързо растящите икономики в ЕС заедно с Румъния, Полша и Ирландия.

Основните двигатели през последното тримесечие на 2016 г. продължават да са износът и потреблението. Продажбите на български стоки и услуги зад граница нарастват с 9.1% спрямо четвъртото тримесечие на 2015 г., а добрите резултати на експортните компании карат анализаторите да преразгледат нагоре прогнозите си за приноса на износа към растежа и през тази година. В последния си макроикономически обзор от януари анализаторите на Уникредит Булбанк посочват, че при наличието на по-малък търговски шок от излизането на Великобритания от съюза реалният ръст на износа ще бъде около 5% през 2017 г. Последните данни за експорта показват и още една тенденция – страната продава зад граница все повече готови или полуготови изделия, т.е. такива с по-висока добавена стойност за икономиката.

Макар и с колебаещи се стойности през годината, потреблението също дърпа икономиката напред. През последното тримесечие то расте с 1.3% на тримесечна и с 0.9% на годишна база. И докато по-добрият резултат спрямо юли - септември се влияе от по-големите правителствени разходи в края на годината, то ръстът спрямо 2015 г. е и заради продължаващото подобрение на пазара на труда. Последните данни на статистиката показват, че безработицата продължава да пада и достига 6.7% през последното тримесечие на 2016 г. Подобни стойности статистиката отчиташе в предкризисната 2007 г.

Успоредно с това се увеличава и работната заплата. Средното й брутно ниво в края на 2016 г. надхвърли 1000 лв. (ръст от 8% на годишна база). Анализаторите посочват като добър сигнал и увеличението на заетите – с над 50 хил. души през декември спрямо същия месец на 2015 г.

Липсващата съставка

Най-важният, но и все още недобре работещ двигател за икономиката продължават да са инвестициите. На годишна база брутокапиталообразуването в основен капитал намалява с 1.5%, но на тримесечна има ръст от 1.2%. "Данните отчитат и влиянието на правителствения сектор, тъй като в края на годината имаше наваксване при еврофондовете и доста правителствени разходи", коментира Георги Ангелов от "Отворено общество". Според него през тази година положително влияние върху показателя ще има кредитирането, което расте трети пореден месец (виж графиката).

"Изглежда, че инвестират само тези, които работят за външни пазари и са малко или повече автономни от държавата. Ето това ще задържа растежа ни още известно време", смята банков анализатор. Според него, докато страната не реши структурните си и политическите проблеми, като например работеща съдебна система, няма да достигне прилив на инвестиции на нивата от 2003 - 2007 г. "Тогава съдебната система беше същата, но духаше силен глобален вятър, който ни носеше. А както е известно, при силен вятър и кокошката лети. Сега вятър няма, няма и инвестиции. Така, че ще трябва да се научим да летим, иначе ще бъдем лесна плячка", допълва той.

Рисковете

При липсата на достатъчно външни инвестиции заместваща роля играят еврофондовете с всичките им плюсове и минуси. В последната си макропрогноза обаче Европейската комисия предупреди, че политическата нестабилност около предстоящите избори и по-лошо от очакваното усвояване на еврофондовете са основните рискове пред растежа на икономиката в България.

"Сега заради изборите всички инфраструктурни проекти и големи обществени поръчки са спрени и поне през първата половина на тази година не може да се очаква правителственият сектор да подкрепи икономиката. Но няма и да пречи", е мнението на Ангелов. Рисковете според него са свързани с неяснотата дали ще се състави правителство след изборите и в каква коалиция.

Десислава Николова от Института за пазарна икономика допълва, че големият риск "е да не влезем в спирала от предсрочни избори и служебни правителства. Преди три години видяхме, че подобна ситуация има сериозно негативно отражение върху икономическия растеж".

Външната среда също не е стабилна. В момента растежът в ЕС е напомпан и от програмата за изкупуване на активи на ЕЦБ. Това позволява на европейските правителства да се финансират относително евтино, което пък е предпоставка да продължават политиките на бюджетни дефицити и дълг. В един момент обаче ЕЦБ трябва да удари спирачка - най-малкото защото Федералният резерв на САЩ вече заяви курс с посока вдигане на лихвите. Когато това се случи и лихвите в Европа започнат да се вдигат, правителствата няма да има с какво да се финансират, разходите на бизнеса също ще се качат и растежът, на който се радваме в момента, може да се задуши.

Политическата неяснота не е само български проблем. Предизвикателство за европейската икономика са и изборите във Франция, Холандия и Германия, посочват от ЕК. Достатъчно е дори една антиевропейска партия да дойде на власт, за да превърне европейската икономика в море от несигурност. А рискът от това никак не е за подценяване.

Ако планирате разрастване на бизнеса или смяна на работното място, тази година ще е подходяща. Рядко се случва, но българската икономика превръща дори и най-големите песимисти в оптимисти. Според повечето прогнози тя ще продължи да расте с подобни на сегашните темпове. Иначе казано, малко над 3% от БВП.

Има си причина – компаниите, които работят за външни пазари, се справят по-добре от очакваното, пазарът на труда бумти, заплатите растат, а с тях и очакванията за повече потребление. В добавка кредитирането започва да се възстановява след шока КТБ и бележи лек ръст за трети пореден месец.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

9 коментара
 • 1
  avalanche avatar :-|
  avalanche

  Според мен ръста дойде от значително по-ниска цена на газта през 2016 спрямо 2015, както и на другите горива. През 2017 обаче цените на горивата тръгват на горе

 • 2
  avalanche avatar :-|
  avalanche

  Ръста на минималната работна заплата също ще окаже положително влияние икономиката през 2017, както стана през 2016

 • 3
  stanislav_yankov avatar :-|
  Станислав Янков

  Българската икономика е много зле и няма да се подобри в обозримо бъдеще. Основната причина за това е, че абсолютно никой от актуалните претенденти за българската власт не предлага онова, което е нужно за оцеляването на икономиката ни в предстоящото развитие на глобалната икономика. Факт е, че един от най-тежките проблеми на държавата ни е този, че реално България не разполага с публична власт, а е управлявана от българската мафия (може последната да е контролирана от чужбина, макар и не от едно-единствено място, а от няколко такива, като Русия, Турция и други, които водят съперничество помежду си, кой да е водещият доминатор). Родната мафия е разделена на функции, една от които, разбира се, е Прокуратурата (не представлява никакво затруднение да се забележи, че българската Прокуратура не работи, а е изцяло заета да се мъчи, да управлява политиката ни в полза на Пеевски, Доган, онези зад тях и в крайна сметка - в полза на Русия). Звеното, функцията на Прокуратурата в по-общ план е функцията на ВСС (директно управляван от Прокуратурата) - съдебното звено на мафията, формално наричано "Съдебна власт". Друго звено на българската мафия е и политическото, в лицето на БСП, ДПС, а вече и Борисов, плюс още. От актуалните претенденти за българската власт, само "Да, България" на Христо Иванов, заедно с "Нова Република" на Радан Кънев се възправят категорично срещу българската мафия, в лицето на Цацаров, Пеевски, ДПС, БСП, ГЕРБ, РБ 2 и други. Но дори и тези две формации не предлагат нищо, което ще осигури икономическото оцеляване на България. Така че, поне по отношение на икономиката - нещата са страшно зле, изключително опасни са за всички и налагат тежка пренастройка. Иначе и ние сме аут завинаги, подобно на западналите латиноамерикански и африкански държави.

 • 4
  stanislav_yankov avatar :-|
  Станислав Янков

  Ето и защо никой от актуалните предлагащи се за властта не показва нищо съществено в икономическата сфера. "Да, България" и "Нова Република" се открояват с безспорната си анти-мафийна насоченост, но също не предлагат нужното за икономическото оцеляване на българската икономика (а от там - и на цялата държава). За късмет на формациите на Иванов и на Кънев, всичките останали претенденти за властта също не предлагат нищо съществено (освен БСП, които предлагат, без да го обявяват открито, директен банкрут на държавата - нещо, което наблюдаваме винаги, когато "червените" дойдат на власт. Тези и след 18 години не можаха да се научат, да управляват грамотно бюджети!).

  Въобще не е трудно да забележим, когато се вгледаме в структурата на развитите икономики, че те се състоят на първо място от гигантски корпорации и актуалните тенденции в днешните икономики са в посока на мащабни автоматизация и роботизация, изкуствени интелекти и драстична замяна на множество хора със споменатите високи технологии. Никой от сегашния политически спектър, АБСОЛЮТНО НИКОЙ (!!!), не предлага засилени мерки в тази посока, за да успее да оцелее българската икономика. Нашите "капацитети" тука, от всичките партии, ще осъзнаят това, което пиша сега, чак когато в силните икономики машините вече са навлезли драстично и все още свободните сега ниши вече са заети. Тогава ще почнат да вият, че няма как да ги настигнем (тогава това ще бъде съвършено вярно, за разлика от сега) и че все още неизмрелите и неемигриралите българи трябва да им работят на заплати, които и за оцеляване не стигат. Защото няма хора без адекватни, скъпи технологии, които успешно да могат да се конкурират с високата производителност на прецизните и с евтина консумация роботи.

  За съжаление, тази държава е обречена! И е така не за друга, ами заради крайно неграмотните и несъобразителни хора, които непрекъснато получават властта. Хора, които не са в състояние да мислят за друго, освен за гешефтарски схеми и за мега-корупция. Достатъчно е да видим и простотиите на бесепарите, дето пак щели да правят енергийни "големи шлемове" за милиарди, докато всички останали само след няколко години ще преминат на ВЕИ и електроенергия за сметка на изкопаемите горива! Щеше да иде реч просто за малоумие, ако не ставаше дума за откровено предателство в полза на руските интереси. Неслучайно Нинова е тръгнала да се репчи на ЕС, докато и да жукне не смее относно разцепването на Украйна от Русия. Утре няма да смее да жукне и на разцепването на България от турския диктатор Ердоган - такива са червените предатели!

  Впрочем, говорят се и небивалици за намаляване и на данъците! Интересен е въпросът, особено при условие, че и сега България е данъчен рай - с какво и как ще бъдат изплатени задълженията на държавата, които вече надхвърлят 30 % от БВП-то ни?! Кой различен от нас се очаква да ги плати?! И гърците смятаха, че има кой друг да им плати масрафите, ама сега от години реват, че пенсиите и заплатите им потъват. а изход не се вижда и през следващите неизвестен брой години...

  Нуждата от пълна, пределна концентрация на икономическата политика на страната над автоматизацията и роботизацията е безалтернативна. Както и нуждата от реална социална политика (за разлика от БСП-арските фалшификации), която да тушира рязката безработица, до която масовото навлизане на автоматизацията и роботизацията ще доведе. Неслучайно Финландия вече започна експерименти с безусловния базов доход, а се готвят за такива експерименти и канадски провинции, както и американски градове. Вместо всичко това - дай им на нашите управляващи мижитурки само гешефти за милиони и милиарди (то не са Пеевски, Доган, Станишев, Борисов, Нинова, "патриоти", Марешки и кой ли не друг) и в никакъв случай трезв разсъдък за грамотни анализи на бъдещите икономически тенденции. Тази държава е обречена!

  Сега вече сме на финала на изпускането на влака и скоро няма да можем да направим нищо за печелившо включване в новите тенденции на глобалната икономика (тенденциите за драстичен ръст на производителността чрез мащабното И РЯЗКО, ДО 2-4 ГОДИНИ, навлизане на автомати, роботи и изкуствени интелекти). Нужно е и стимулиране на производства на електромобили у нас. Пак по много причини: така по-лесно бихме се откачили от доминиращия внос на енергийни суровини и по този начин - от зависимостта си от Русия. Едновременно, Германия, Холандия, Норвегия и куп други държави ще забранят след 2020 година двигателите с вътрешно горене, от екологични съображения (вече и в България забелязване ефектите от глобалното затопляне). Само че, БСП-арите пак щели да тъпчат гушките на руската диктатура и олигарси с милиарди на българското население за газови и други подобни отмиращи "големи шлемове"! Тези тотални некадърници нямат никакъв срам и метлеят трагичното си невежество като везан байрак!

  За да оцелее тази държава - трябва да прескача други пред нея, както по номинален БВП, така и по БВП на глава от населението. Точно както става с Румъния, примерно. Обаче това, че Румъния е намалила ДДС-то си с няколко пункта и това (ако въобще е това) ѝ е донесло един процент по-голям икономически растеж от този на България не значи, че и с нас ще стане същото. А пък даже и да станеше - пак далече-далече не стига. Ако 50-милиардният БВП на България (в долари) нарастне с 5 % (2,5 милиарда долара) - това е НАД 5 (ПЕТ) ПЪТИ по-малко от чистата печалба за 2016-та година на корпорацията Уолмарт. Има още купища други корпорации, чиито печалби надхвърлят в пъти растеж на българската икономика от 5-6 %. Нещо повече! Печалбата на Епъл от над 53 милиарда долара е по-голяма ОТ ЦЕЛИЯ БВП на България! Говорим само за годишните печалби на тези компании, а не за приходите им.

  Въобще няма спор, че оптимизирането на администрацията и най-вече нейното електронизиране е много важно и драстично ще ограничи корупцията и разходите. Работата е в това, че българската икономика се нуждае от много повече, освен от тези рутинни (и задължителни) мерки. Необходими са пределни усилия за поставяне началото на ключови клъстери, които впоследствие сами, единствено благодарение на своето съществуване, да привличат нови инвестиции (точно, както се случва в Румъния и не само там). Тези неща не могат да станат от само себе си, без тежки и старателно премислени в най-дребните детайли усилия (точно, както действат корпорациите). Само че, подготвените хора в България моментално изключват, ако им се каже, че се очаква да приложат предприемаческите си умения в полза на държавата. Въобще не желаят да действат в полза на обществото, а само за себе си. Изглежда, единственото спасение е, да се наемат чужденци за ръководенето на държавните инициативи. Ще е по-скъпо, но те ще са отлично образовани и подготвени, в скъпите чуждестранни университети и няма да са против, да ръководят печелившо държавни предприятия. Трябва да се внесем качествени мениджъри от чужбина, които да закрепят положението, докато държавата се научи, да си образова сама предприемачи (но такива, които не се смятат за лоши стопани, когато застанат начело на държавни компании, ами които биха ги управлявали, както се управляват успешни частни компании).

 • 5
  stanislav_yankov avatar :-|
  Станислав Янков

  Ето и малко потвърждения на всичко, казано от мен в предния ми коментар № 4! Какво правят китайците:

  https://www.kaldata.com/it-%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b8%d0%bd%d0%b8/%d0%ba%d0%b8%d1%82%d0%b0%d0%b9%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d0%b7%d0%b0%d0%b2%d0%be%d0%b4-%d0%b7%d0%b0%d0%bc%d0%b5%d0%bd%d0%b8-90-%d0%be%d1%82-%d0%bb%d0%b8%d1%87%d0%bd%d0%b8%d1%8f-%d1%81%d1%8a%d1%81%d1%82%d0%b0-237521.html

  Какво правят англичаните:

  https://www.kaldata.com/it-%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b8%d0%bd%d0%b8/%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b7-%d1%81%d0%bb%d0%b5%d0%b4%d0%b2%d0%b0%d1%89%d0%b8%d1%82%d0%b5-15-%d0%b3%d0%be%d0%b4%d0%b8%d0%bd%d0%b8-%d0%b2-%d0%b0%d0%bd%d0%b3%d0%bb%d0%b8%d1%8f-250-000-%d1%81%d0%bb%d1%83-237570.html

  Какви прави Голдмън Сакс:

  https://www.kaldata.com/it-%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b8%d0%bd%d0%b8/goldman-sachs-%d0%b7%d0%b0%d0%bc%d0%b5%d0%bd%d0%b8-600-%d1%82%d1%80%d0%b5%d0%b9%d0%b4%d1%8a%d1%80%d0%b0-%d1%81-200-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%bc%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%b0-237719.html

  Какво прави Амазон:

  https://www.kaldata.com/it-%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b8%d0%bd%d0%b8/%d0%b2-%d1%80%d0%be%d0%b1%d0%be%d1%82%d0%b8%d0%b7%d0%b8%d1%80%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d1%81%d1%83%d0%bf%d0%b5%d1%80%d0%bc%d0%b0%d1%80%d0%ba%d0%b5%d1%82%d0%b8-%d0%bd%d0%b0-amazon-%d1%89%d0%b5-237812.html

  И една графика, предложена от "Капитал", какви са тенденциите относно изкопаемите горива:

  http://www.capital.bg/multimedia/infografiki/2017/02/21/2921863_grafika_na_denia_dial_na_izkopaemite_goriva_v/

 • 6
  stanislav_yankov avatar :-P
 • Станислав Янков

  Защо "десните" са на дъното и едва достигат мижавите 7 %, при това, когато са обединени? Защото са тотално скъсали с реалността и са буквално свирепи към всички нетрудоспособни (каквото и да значи "нетрудоспособни") по една или друга причина. То не са пенсионери, инвалиди, заболели, прости хорица, които не са дарени с галони интелект... Всичко, което не им работи по техните представи - под ножа! Смърт!

  Какво разправя Радан Кънев? Ето няколко цитата: "Тук е и голямата разлика между дясното, което търси нуждата на отделния човек, за да го подкрепи и лявото, което приема, че всеки има право на социална подкрепа, независимо дали е трудоспособен:" "Радан Кънев: Ако социалната политика е за всеки, няма да има кой да изкара парите"

  Ето заради тези откровени глупости БСП продължава да е със сериозни резултати, въпреки че е пълна трагедия и не само е неспособна да развие икономиката и да предпази държавата от банкрут, ами и нищо смислено социално не е направила досега, колкото и пъти да беше на власт! Защото всеки е наясно с нелепостите, които застъпва "дясното" и които господин Кънев синтезирано е представил. Защото, по думите му излиза, че не съществува нито една милиардерска династия, която да се е запазила по-дълго от времето, през което е живял нейния основател! Ротшилдови, Рокфелерови, Кванд (основните собственици, от поколения, на концерна БМВ) и купища-купища други - всички те не съществуват, според господин Кънев! Нали е ясно на всички, че представителите на всичките тези династии буквално са родени със златни лъжички в устите и меко казано охолният им живот не само не им пречи да си управляват успешно династичните състояния с поколения напред, ами дори са драстично благоприятствани в това, в сравнение с останалата част от човечеството на планетата. (Само много се надявам, тука господин Кънев да не каже, че след раждането си, тези представители на мулти-милиардерските династии са хвърляни на боклука и са изоставяни без никаква възможност за препитание, да се докажат и измъкнат сами! Защото след едно такова твърдение бих изгубил моментално иначе високото мнение, което принципно имам за този човек - Радан Кънев!)

  Ето затова всички не ставате - и десни, и леви! Защото не можете да мислите адекватно и рационално и всичките избиратели са отчаяни пред липсата на смислен избор. Затова едни от тях "ходят за гъби" по изборите, а останалите избират полуфабрикатите, видимо завзели цялото ни политическо пространство. Точно заради всичко това - ТАЗИ ДЪРЖАВА Е ОБРЕЧЕНА!

 • 8
  di_do avatar :-|
  Дидо

  До коментар [#4] от "Станислав Янков":

  Голямо подобряване на българската икономика ще падне по начина по който си писал, няма що. То изобщо не само за българската.
  Визирам идеята ти за роботизацията и автоматизацията. Замислял ли си се, че и ти може да си един от заменените с роботи. Какъв подем ще видиш тогава, освен подем на големите корпорации, заради които цялото положение е такова.
  А българската икономика си е добре или по-скоро би била добре, ако не се краде и лъже като за световно при всяка възможност. Блага има за всеки в нашата мила държава, само да му се работи на човек и да успее да пребори спънките на системата.
  А не да чакаме на роботи да ни оправят...
  Изобщо давате ли си сметка до какво води това.

 • 9
  stanislav_yankov avatar :-|
  Станислав Янков

  До коментар [#8] от "Дидо":

  Аз въобще не говоря за подобряване - за да подобряваш нещо, трябва да имаш база за това (нещото и сега да е сравнително добро и ти да го правиш още по-добро). В случая с България, която не само като икономика, но и по още други показатели се родее с държави от третия и четвъртия свят (въобще няма да повдигам въпроса с хроничното изчезване на българското население, което от около 8 милиона преди промените сега гони 5 милиона), въпросът е единствено и само за оцеляването. И това, което описвам не е нещо ново, по отношение на което България да стане лидер. Това е нещо, което вече се реализира в развития свят и България трябва да навакса на всяка цена, ако не иска да потъне към Марианската падина (държавата ни отдавна е зад борда и се бори да се задържи на повърхността).

  Защо говоря, че трябват екстремни мерки в социалната сфера, безусловен базов доход и т.н.? Защото скоро не само аз, ами и ти и куп други хора ще останем без сериозни възможности за работа (не вярвам да си наследник на собствеността или собственик на високотехнологична компания или да работиш като утвърден специалист в сферата на роботиката и/или изкуствения интелект). Ако си мислиш, че можеш да тушираш високата ефективност и производителност на роботизираните системи с голи успокоения - успех! Аз не съм толкова наивен. Една мижава държава, като нашата, с БВП, колкото печалбите на някои корпорации, не може да спре замяната на хората с по-високоефективните технологии. Може само да се приспособи навреме и да оцелее. Или да пукне, както се очертава сега...

  И ако още се съмняваш, че не можеш да се равняваш по производителност с технологиите - можеш да се пробваш, да прекопаеш нива с мотика, срещу трактор (скоро - автономен, без водач). Няма да те карам да споделяш тук резултата от съревнованието ти с трактора, защото вече знам, как би завършило.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.