Самотната битка на един млад журналист
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Самотната битка на един млад журналист

Shutterstock

Самотната битка на един млад журналист

За Христо Гешов от Червен бряг е ежедневие да го заплашват и да му отправят предупреждения да мълчи

Весислава Антонова
13987 прочитания

Shutterstock

© Shutterstock


Две дела за обида и клевета в Плевенския съд и общо 130 жалби, подадени в полицейското управление на Червен бряг в рамките на една година. Това е равносметка на 28-годишния журналист Христо Гешов за неговите разследвания и публикации, разобличаващи местната власт в Червен бряг. В тях се представят документирани факти за злоупотреба с власт и общински средства в ущърб на гражданите. От самите граждани обаче подкрепата, доколкото журналистът я получава, е под сурдинка.

Общинска власт на прицел

Репортаж в "Господари на ефира" и участие на Гешов като гост в "Шоуто на Слави" изостриха общественото внимание към неговия случай. Той привлече екипите на предаванията с публикуването на отворено писмо до медиите, в което твърди, че той и семейството му са подложени на натиск и репресия след разкритията му за нередности в червенобрежката община. За тях той е разказал в общо четирите предавания досега в създадения от него YouTube канал, по който води предаването "На прицел".

Червен бряг е малка община в Плевенска област с население близо 30 хил. души. Има 28 общински съветници и две медии - вестник "Червенобрежка трибуна", който е само 4 страници, и кабелната телевизия ЕТА. И двете получават финансиране от общината и затова избягват да се забъркват в неприятности с нея. По тази причина нелицеприятни факти за общинските дела могат да се научат единствено от интернет предаването, което Христо Гешов прави от няколко месеца. Усилията му не са отишли напразно - напук на мълчанието на местно ниво, информацията му влезе в две разследвания на "Нова телевизия" за действия на предишната и сегашната общинска власт, които предизвикаха проверки.

"Това, което искам, е кметът и съветниците да не се крият, а да отговарят на важните въпроси, свързани с изразходването на общинските пари."

Разкритията за злоупотреби на настоящия кмет на Червен бряг – Данаил Вълов, издигнат като независим кандидат от Гражданско обединение за развитие на Червен бряг (ГОР-ВМРО) и подкрепен от редица партии (АБВ, БДЦ и "Реформаторски блок"), както и на общински съветници, са последвани от дела за обида и клевета. Едното от делата, което спечелил наскоро, е заради публикация в блога му под заглавие "Кмет краде вода и не плаща данъци. "В нея описах как фирмата на кмета, която сега се управлява от неговата съпруга и от дъщеря му, бе хваната от ВиК - Плевен, да краде вода чрез незаконна тръба", разказа Гешов и уточни, че огласените от него данни са от констативния протокол на ВиК. "Фирмата освен това не е плащала данъци на управляваната от кмета община, които възлизат на 80 000 лева", допълни журналистът.

Гешов печели и заведено от общински съветник дело - също за обида и клевета.

За натиска върху него свидетелстват 130-те жалби, подадени в полицията в Червен бряг, почти всички от които са за това, че притеснява общинските служители на работните им места, като им задава въпроси. След всяка жалба Гешов е викан в полицията. Неотдавна неговата майка, която е работела в общинската ясла "Щастливо детство" като "помощник кухня", е била подканена от и.д. директора на детското заведение да напусне. Гешов е напълно наясно, че няма да си намери работа в Червен бряг. Затова работи в друг град.

След публикуването на отвореното писмо, в което разказва за натиска над семейството му, отново е привикан в местната полиция - да подпише протокол, че няма да доближава детската ясла, защото е уронил престижа й. Той отказва.

Емблематичен случай, за който журналистът разказва през 2017 г. и който влиза в националните медии, е този за общински служители на високи постове, чиито къщи се оказват най-подходящи за включване в програмата за саниране на правителството. Става дума за председателя на общинския съвет инж. Ивайло Иванов, секретаря на общината Николай Недков и директора на "Дирекция строителство и архитектура" Евгени Тошев - предвидено е многофамилните им къщи да бъдат санирани с близо 300 хил. лв. без ДДС от бюджета. Министерството на регионалното развитие, което управлява програмата, препраща събраните документи към Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси. В случай че заради огласяването на скандала МРРБ откаже да отпусне предвидетите средства, солидната сума ще трябва да бъде покрита от бюджета на общината.

Неприятни за местната власт са и разкритията на Гешов за преплетени с властта роднински интереси. Дава пример със сина на председателя на общинския съвет, който е и общински съветник, а същевременно и подизпълнител на обществена поръчка за доставка на ток за общински структури, решили да развалят договорите си с ЧЕЗ.

Казусите в предаванията му са повече. "Капитал" също изпрати въпроси на общината по изнесено от него, включително за оказвания му натиск, но до редакционното приключване на броя не получихме коментар. Те дойдоха след това и ги добавяме във онлайн изданието (виж карето в края на текста).

Христо Гешов твърди, че това, което иска, е кметът и съветниците да не се крият, а да отговарят на важните въпроси, свързани с изразходването на общинските пари. Настоява и за одит на общината, който да констатира с факти и числа резултата от работата й, а също и дали има конфликт на интереси сред тези, които я управляват.

По думите му в управлението на Червен бряг няма политическо разделение между представителите на ГЕРБ, БСП, ДПС и групата на кмета. Споразумяват се как да си разпределят общинските ресурси.

Дали си заслужава

Христо Гешов е роден е в Червен бряг. Въпреки всичко избира да остане да живее там. Затова гледа на битките, които води, като на средство за нормализиране на живота в града. Получавал е заплахи и натиск и от предишната общинска власт, доминирана от ГЕРБ, чиито стил и методи бяха разобличени в разследване на Нова телевизия, а активисти на партията в града впоследствие бяха осъдени. Признава, че преди да започне да осветлява случващото се в общината при сегашното ръководство, е работил за нея като PR на граждански договор. Напуска през пролетта на миналата година. "Причината е, че моите виждания и разбирания се разминават изцяло с това, което наблюдаваме най-вече в последната година. Ако някой има амбицията да владее всичко и всички, аз искам да владея себе си, да живея свободно, да изказвам свободно мнението си и да виждам развитие в затъващия наш град", пише тогава във фейсбук и декларира, че в бъдещите си начинания ще продължи да работи в интерес на съгражданите си, като ги призовава да му изпращат мнения и сигнали.

Общинските съветници го атакуват, че се е самопровъзгласил за журналист и има средно образование. Той е учил две години журналистика във Великотърновския университет, след това прекъсва. Днес отново се е записал в университета, но специалност "Връзки с обществеността".

Журналистите не се самопровъзгласяват - те стават такива, ако спазват етичните стандарти в професията и уважават фактите. Делата, които печели Гешов, са доказателство, че не си позволява да ги манипулира. В профила на предаването си "На прицел" в интернет е написал, че то застава на страната на обикновения българин, данъкоплатец.

Да се изправиш срещу властта в един малък град изисква много повече смелост, защото и последствията са по-сериозни и дълготрайни - за теб и семейството ти. В големите градове и преди всичко в София журналистите все още разполагат с повече лостове за защита и колегиална солидарност.

"Лиших се от много неща в най-хубавите си години - да не мога да изляза никъде, защото съм под лупа", казва Христо Гешов. Засега не обмисля вариант самият той да се включи в политиката, но твърди, че има почтени хора и професионалисти, с които би могъл да опита. Не е сигурен обаче "дали този град си заслужава...".

Въпросите на "Капитал" до кмета на Червен бряг Данаил Вълов и неговите отговори

Г-н Вълов, моля Ви да коментирате изнесената от журналиста Христо Гешов информация. Документите представени от него свидетелстват за сериозни злоупотреби. Как ще коментирате това?

- Относно "документите", с които казвате, че разполагате благодарение на "журналиста" Христо Гешов Ви уведомявам, че ако ги изпратите, ще Ви отговоря конкретно и подробно.

Защо не давате пресконференция по поставените въпроси свързани с работата ви като кмет, и съответно за дейността на общинския съвет в собствения си град, а се отчитате в Плевен, в местната БТА?

- По следващото запитване, първо Ви обръщам внимание, че кметът не отговаря за работата на общинския съвет, следователно няма как да се отчитам. Пресконференциите, които давам в БТА Плевен, винаги са достъпни и на тях присъстват (поканени са) представители на всички медии в Община Червен бряг.

Твърди се, че заседанията на общинския съвет в Червен бряг са недостъпни за журналисти. Вярно ли е това?

- Както вече казах, за дейността на Общинския съвет, отговаря неговия председател. Аз мога да гарантирам за това, че сесиите са открити и достъпни, не само за журналисти а и за граждани.

Общината в Червен бряг подкрепя ли финансово медии и кои?

- Община Червен бряг не подкрепя финансово медии, но има сключени договори за публикации, които изрично се изискват от българското законодателство.

Две дела за обида и клевета в Плевенския съд и общо 130 жалби, подадени в полицейското управление на Червен бряг в рамките на една година. Това е равносметка на 28-годишния журналист Христо Гешов за неговите разследвания и публикации, разобличаващи местната власт в Червен бряг. В тях се представят документирани факти за злоупотреба с власт и общински средства в ущърб на гражданите. От самите граждани обаче подкрепата, доколкото журналистът я получава, е под сурдинка.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

7 коментара
 • 1
  evpetra avatar :-|
  evpetra

  Браво! Невероятно е, че има и такива хора. Имам предвид факта, че господин Гешов живее в малък град, където всичко е в ръцете на малка и сплотена шайка престъпници.

 • 2
  yah49486258 avatar :-|
  yah49486258

  Това е във всички 264 общини в България!Този човек е абсолютно прав!Някой да не го знае?Какво се правите на ощипани моми!Всичко започва от Министерски съвет,и се мултиплицира надолу!

 • 3
  nasii avatar :-|
  nasii

  По един като този човек да има, само по един, във всеки малък град или община, някакъв тласък към нормалност ще има.

 • 4
  irv1424242340390894 avatar :-|
  MARKET BMD

  Както се пееше в една песен : дано, дано, даноо до всяко добро същество застане поне още едно....

  И червенобрежци, подкрепете човека, в крайна сметка се бори за общото благо! Със сигурност има още много свестни хора в този град, не са всички обвързани със схеми . Покажете му, че не е сам.

 • 5
  bretschneider avatar :-|
  bretschneider

  Евала на младежа, такива хора трябва да се подкрепят!!!

 • 6
  chernomorski avatar :-|
  Chernomorski

  Удивлявам се на такива хора като Христо, поздравления!
  Виждаме, че когато правосъдната система работи беззаконията ще стават все по-атакувани и дай боже - все по-малко.

 • 7
  mlr08559876 avatar :-|
  mlr08559876

  Журналистите не са толкова безобидни и почтени колкото се мъчат да ги изкарат. В момента водя дела с подобни хора от телевизия СКАТ и мога да ви уверя, че това са абсолютни лъжци и манипулатори - хора без чест и достойнство. Не ми е ясно как съществува все още тази телевизия. Защо не я закрият?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK