Догодина - още по-надолу
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Догодина - още по-надолу

Shutterstock

Догодина - още по-надолу

България слиза все по-ниско в класацията на "Репортери без граници" по медийна свобода

Весислава Антонова
4820 прочитания

Shutterstock

© Shutterstock


- Проблемът с медиите в България е следствие от срастването между властта и икономическите интереси

- Ако към резултатите продължава да се подхожда с досада и мълчание, средата ще се влоши още повече

- Смисълът от доклада на ЕС за медиите, е по-скоро да обърне внимание върху проблемите, но решението им за България зависи изцяло оттук.
Автор: Капитал
Преглед на оригинала

На заседанието си тази седмица европейският парламент обсъди доклад за свободата на медиите в Европейския съюз. При изготвянето му са взети предвид резултатите от класацията на "Репортери без граници" за свободата на медиите, която пък беше представена миналата седмица. В него България продължава да пропада надолу, което е донякъде очаквана новина, защото от миналата година досега не бяха взети никакви мерки за подобряването на ситуацията. Всъщност новината за следващата година също е ясна отсега - положението на България едва ли ще се промени. "Капитал" потърси мнения от няколко политици и ангажирани с темата (вижте ги на следващите страници), които почти единодушно казват, че няма какво да се направи по въпроса и че проблемът е на самите журналисти. Проблемът с медиите в България е следствие на цялото срастване между властта и икономическите интереси за източване на публични активи. И решението му минава през истинска борба с корупцията и организираната около нея икономическа престъпност. Отказът на сегашното поколение политици да работят в тази посока всъщност е косвено признание за участието им в тези схеми.

Докладът на "Репортери без граници" тази година е озаглавен "Омразата срещу журналистите заплашва демокрациите". В него специално място се отделя на тревожните тенденции по отношение на медийната ситуация в Европа. "Отприщването на омраза към журналистите е една от най-лошите заплахи към демокрациите", коментира генералният секретар на организацията Кристоф Делоар. По думите му: "Политически лидери, които раздухват ненавист към медиите, носят огромна отговорност, защото подкопават обществения дебат, основан на факти, а не на пропаганда. Да се поставя под въпрос легитимността на журналистиката е игра с изключително опасен политически огън."

Къде е България по свобода на словото

В индекса за 2018 г. на "Репортери без граници", която изследва свободата на медиите в 180 държави, България е паднала с още две позиции, заемайки 111-о място (за сравнение с предишни години виж графиката). За страната ни в изследването се посочва следното: "Макар че сега председателства Съвета на Европейския съюз (до края на юни 2018 г.), по този показател България е по-ниско от страните от Западните Балкани, някои от които са кандидати за членство в ЕС", посочват авторите на доклада, който беше разпространен в сряда. Според него България не само е държавата в ЕС с най-несвободни медии, но е и единствената в членка на съюза, поставена в категорията "трудна ситуация", в която от Европа са само още Турция, Русия и Беларус. В глобалната класация страната е в една група с Боливия и Централноафриканската република.

Частта на изследването, отнасяща се до България, е озаглавена "Непрозрачни и корумпирани" и в нея се посочва, че корупцията и тайното договаряне между медии, политици и олигарси са масово разпространени. "Най-мрачното въплъщение на тази ненормална среда е Делян Пеевски, собственик на изданията от "Нова българска медийна група" (сега под шапката на "Телеграф медиа" - бел. ред.). Неговата група притежава 6 вестника и контролира почти 80% от разпространението на печатни издания. Правителството раздава на определени медии средствата от фондовете на ЕС при пълно отсъствие на прозрачност, като на практика ги подкупва, за да не го критикуват или изцяло да се въздържат от отразяването на определени проблеми. Нападенията и заплахите срещу журналисти се увеличиха през последните месеци. Да си журналист в България може да е опасно", се казва в анализа.

А примери за тези констатации не липсват. Най-впечатляващите са от студиото на една от двете най-гледани частни ефирни телевизии - "Нова". Всеки помни поведението на бившия депутат от ГЕРБ Антон Тодоров, намеците на вицепремиера Валери Симеонов и поздрава на депутата от ДПС Йордан Цонев от друг депутат от неговата партия - Делян Пеевски, към Виктор Николаев и Анна Цолова. Днес журналистката е освободена от "Нова тв".

Европейският съюз за радио и телевизия (European Broadcasting Union) подкрепи българските журналисти в протеста им срещу политическия натиск и отправи настоятелен призив към политиците да се въздържат от намеса в работата на медиите.

Какво предлага Европа

В доклада за свободата на медиите от тази седмица се предлага да се забрани или поне да стане напълно прозрачно участието в обществени поръчки на дружества, чийто краен собственик притежава медийно дружество. Предлага се също държавите в ЕС да се задължат да съобщават за бюджетното финансиране, предоставяно на медийните дружества, както и да се извършва постоянно наблюдение на всяко бюджетно финансиране, отпускано на собственици на медии.

Kомисарят за цифровата икономика и общество Мария Габриел пък предлага сега съществуващият регистър за държавната помощ към електронните медии да стане публичен. Той и сега е публичен, но включва справки само за радио- и телевизионните оператори, но не и за онлайн и печатните медии. Освен това в справката няма информация за средствата, които правителствата дават за реклама в медиите, или пък как собствениците на медии участват в обществени поръчки.

Европарламентът призовава държавите да приемат и приложат правила за собствеността на медиите, така че да се избегне съсредоточаване на собственост, както и да се осигурят прозрачността, оповестяването и лесния достъп на гражданите до информация за собствеността на медиите, източниците на финансиране и управлението им.

Властите в отделните страни имат задължението да се въздържат от прилагане на ограничения върху свободата на изразяване на мнение и да приемат закони за развитието на свободни, независими и разнообразни медии. Те имат също задължението да защитават независимостта и безпристрастността на обществените медии, които работят в служба на демократичните общества, а не като обслужват интересите на действащите правителства. Според Съвета на Европа над половината от случаите на тормоз срещу работещите в медиите са дело на представители на държавата, пише в доклада.

Осъждат се опитите на правителствата да заглушат критичните медии и да унищожат свободата и разнообразието на медиите, чрез похвати като изкупуване от представители на правителства и техни приближени на търговски медии и принуждаване на обществените медии да обслужват интересите на малки групи.

Отсега може да се каже, че този доклад също няма да свърши никаква работа в България. Дори и предложените мерки да бъдат одобрени, те няма да променят съществено ситуацията. Смисълът от доклада е по-скоро да обърне внимание върху проблемите, но решението им за България зависи изцяло оттук. Без пресичане на връзката между властта и икономическите интереси към ресурсите, които тя разпределя, целият медиен слугинаж и натискът върху свободните медии ще продължи. И така догодина ще бъде изкопано ново дъно в класациите по журналистическа свобода.

София Владимирова, председател на СЕМ

(парламентарна квота, кандидатура на ГЕРБ)

За да мога да коментирам резултатите от това, пък и от всяко друго проучване, би трябвало да съм се запознала с методологията и обхвата на проучването. Такава обаче не ми е известна. Но бих искала да коментирам нещо, което касае пряко днешния ден - дискусията в Европейския парламент относно собствеността на медиите, както и призива към държавите членки да приемат правила за собствеността на медиите, а ние с колегите ми Пеевски, Цонев и Хамид внесохме проект за такъв закон още преди три месеца. Точно този законопроект бе мотивиран от съзнанието ни за това колко е важна прозрачността както на собствеността на медиите, така и на разпространителите, което в крайна сметка би могло да даде реална база и подобен род изследвания и проучвания, би осигурило онази задължителна степен на информираност на гражданите, както и би осветило всички форми на финансиране и зависимости на медиите. Всичко онова, за което апелират от Европейския парламент, ние вече сме предложили като законови текстове и очакваме подкрепа както в Народното събрание, така и от представителите на гилдиите и неправителствения сектор, който се занимава с темата.
- Проблемът с медиите в България е следствие от срастването между властта и икономическите интереси

- Ако към резултатите продължава да се подхожда с досада и мълчание, средата ще се влоши още повече

- Смисълът от доклада на ЕС за медиите, е по-скоро да обърне внимание върху проблемите, но решението им за България зависи изцяло оттук.
Автор: Капитал
Преглед на оригинала

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
  • 1
    event_horizon avatar :-|
    event_horizon

    "Според него България не само е държавата в ЕС с най-несвободни медии, но е и единствената в членка на съюза, поставена в категорията "трудна ситуация", в която от Европа са само още Турция, Русия и Беларус."

    Мани, мани... в такава трудна ситуация сме, че ако не беше ЕС вече да сме станали азиатска диктатура.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK