Еврото – все така близо и все така далеч

Какво е известно и какво не за усилията на страната за приемането на единната европейска валута до момента

Най-логичният въпрос след резултатите от проверката на ЕЦБ, е дали и кога България ще получи "да" за валутнокурсовия механизъм ERM II (познат като чакалнята на еврозоната). Това е крайната цел, заради която правителството и БНБ се съгласиха да прекарат част от банковия сектор през нова тежка проверка, този път извършвана по правилата на Франкфурт. А от отговора на ЕЦБ дали иска да установи тясно сътрудничество с БНБ (начинът страните извън еврозоната да влязат в Банковия съюз), до голяма степен зависи и решението за чакалнята на еврото. Засега е ясно само, че има още домашни за писане. Ето и какво се знае към момента:


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  lji25617358 avatar :-|
  simChо
  • - 1

  Станишев специално - за да може да се въведе Еврото - беше организирал презентации с Ева Майдел с топли напитки и с малки шишета минерална вода ("Девин" ) ..

  ----------------------
  Настъпил е моментът да направим бъдещите крачки за членство на България в Еврозоната, коментира президентът на ПЕС и евродепутат Сергей Станишев при откриването на дискусията „България в Еврозоната. Икономическата логика срещу митовете“ в София.

  „Еврозоната е интеграционното ядро на ЕС и ще бъде такова и занапред. Имаме прозорец от възможности, които не трябва да изпускаме сега, когато България председателства ЕС и самата Еврозона се променя“, заяви лидерът на ПЕС Сергей Станишев.

  В дебата участва премиерът Бойко Борисов, министърът на финансите Владислав Горанов, депутати и икономисти и общественици. Форумът е по инициатива на президента на ПЕС и ръководител на Делегацията на българските социалисти в ЕП Сергей Станишев и Ева Майдел, член на Европейския парламент и председател на Европейското международно движение.


  Прозрачност на българските финансови институции, засилване на българската икономика и позициониране в А-отбора на ЕС, обобщи той ползите от присъединяването на България към Еврозоната.

  Нередност?
Нов коментар