Merrill Lynch или Morgan Grenfell ще консултират приватизацията на БТК
27 Нови
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Merrill Lynch или Morgan Grenfell ще консултират приватизацията на БТК

Merrill Lynch или Morgan Grenfell ще консултират приватизацията на БТК

Асен Асенов
885 прочитания

Nat West Markets отпадна от състезанието за финансов консултант по сделката за приватизация на Българската телекомуникационна компания след решение на правителството, с което бяха оценени техническите показатели в офертите на кандидат-консултантите. Според условията на Световната банка, която финансира процедурата по избор на консултант, правителството е задължено да разгледа финансовите оферти само на тези кандидати, чиито технически показатели надхвърлят определения от банката брой точки.

След отпадането на Nat West за консултанти на правителството остават да се състезават само Merrill Lynch и Deutsche Morgan Grenfell. Според експертите като възможности двете инвестиционни банки са абсолютно равностойни кандидати. Възможно е обаче да възникне конфликт на интереси, ако се окаже, че Morgan Grenfell е консултант по сделката с БТК, а Дойче телеком - кандидат-купувач, тъй като банката и телекомуникационната компания са свързани макар и не пряко. Инвестиционната банка е собственост на Дойчебанк, която заедно с Дойче телеком има акционерно участие в дружеството ДеТеКон. Същото дъщерно дружество кандидатстваше за GSM-оператор у нас, но лицензът беше даден на "Мобилтел" АД.

Изборът между Merrill Lynch и Morgan Grenfell обаче ще зависи основно от това колко пари са поискали за услугите, които предлагат на българското правителство като консултанти по приватизацията на БТК.

След като пропусна почти всички срокове на Световната банка, правителството на Жан Виденов избра шестте инвестиционни банки, които се състезаваха за консултанти по сделката с БТК. Забавянето беше обяснено с "допълнително проучване" на всички кандидати, вследствие на което на пресконференция бившият вицепремиер Конакчиев успя да прочете правилно имената само на две от шестте финансови институции, включени в шортлиста на правителството.

В крайна сметка кабинетът Виденов реши да изпрати покани за участие в търга за консултант на SBC Warburg, Nat West Markets, Deutsche Morgan Grenfell, BZW - Barclays Group, Merrill Lynch International, Goldman Sachs, обаче BZW, Warburg и Goldman Sachs не изпратиха оферти до правителството и с това автоматично отпаднаха от търга.

Според първоначално съгласувания със Световната банка план консултантът по приватизацията на БТК трябваше да бъде избран до края на септември миналата година, а до 31 декември да приключи стиковането на законите, които засягат сделката с националния ни оператор. Според този проект сключването на договора за продажбата на част от БТК трябваше да стане през септември тази година.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK