БСП е застрашена от стопяване
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

БСП е застрашена от стопяване

Reuters

БСП е застрашена от стопяване

Николай Добрев, член на Изпълнителното бюро на БСП, пред вестник "Капитал"

1308 прочитания

Reuters

© Reuters


Какви трябва да се случи на предстоящите избори, за да го сметнете за успех за БСП?

- БСП трябва да получи не по-малко от 25-27% от гласовете. Така ще формираме солидна парламентарна група, не по-малка от 80 души. Важно е обаче и останалите представители на центъра и левицата да прескочат 4% граница. Това е необходимо, за да може в следващото Народно събрание да се блокират всички набези за ревизиране на конституцията и на параметрите на общественото устройство, определени от нея.

Освен евролевицата кои са другите организации, които определяте като леви и левоцентристки?

- Като центристка организация определям и Българския бизнес блок. Гледайки бизнесблока и неговите депутати, мисля, че това са хора, радетели на левоцентристката идея.

Да не говорим, че по своя електорат такава организация е и ДПС. По психологията на българските турци това е лява организация. Трябва просто да се мине през тези райони, да се види какви са очакванията и въжделенията на населението, да се разбере, че масовото съзнание е ляво, даже, бих казал, силно ляво. Друг е въпросът какво представлява коалицията, която ги представя и за какво се бори тя. В случая аз говоря за електората, а не за лидерите.

Превърна ли се формирането на евролевицата в първото разцепване на БСП?

- Аз не бих казал, че това е разцепване на БСП. БСП продължава да бъде една монолитна структура, от която се отцепват определени дейци - справедливо или несправедливо. Евролевицата има своите позиции сред ляво ориентираните избиратели. Това не значи, че сега пред изборите аз съм за съглашателство с евролевицата. Днес те са ни политически опонент, независимо че са ни стратегически партньор.

През последните седмици се заговори за извънреден партиен конгрес, някои партийни деятели дори се готвят вече за него.

- Искам да успокоя всички партийни функционери, че след изборите ще започне много сериозен, солиден и разностранен анализ на поведението и политиката на партията през последните седем години. В това число и на двете години, през които бяхме управляващи.

Всички ще имат възможност да направят своите изводи, да дадат своите оценки и да помогнат на партията да извлече поуките. Дали ще има извънреден конгрес или няма да има, ще реши партийното обществено мнение. Аз съм за извънреден конгрес, но добре подготвен. Конгрес, който да има силата и възможностите да направи този анализ, не само на БСП като управляваща сила, а и на развитието на идейния й хоризонт, да набележи възможностите й организационно да се модернизира, да оцени кадровата политика.

БСП се нуждае от това. Тя не само трябва да се впише в прокламираните програмни възгледи и ценности, от които сега се отклонява, а и да направи една крачка отвъд програмата си, да се впише в реалностите и да им влияе.

Всъщност през последните няколко години ние се опитваме да надхитрим историята и развиващите се процеси в България и Европа.

Още след извънредния конгрес декември месец се заговори за необходимостта от такъв анализ, за тези няколко месеца обаче вие не успяхте да го направите, като дадете оценка за управлението на БСП. Какво ви кара да мислите, че след изборите ще успеете?

- Изборите са едно сериозно политическо изпитание и тогава трябва да се приглушат различията, да се забравят личните несъгласия. Сега всяко занимаване със своя собствен дом, е неговото подреждане, с действията на този или онзи, не събира силите ни, а ги разхищава.

Застрашена ли е БСП от втора вълна на разцепване след изборите?

- Не бих казал, че е застрашена. БСП е застрашена от свиване и стопяване. За нейните размери тя не общува нормално с обществото, приливът в нея не е достатъчен. А не е достатъчен, защото партията няма маниер, поведение и програмни възгледи, които да привличат младите. За тях ние сме консервативна партия, която заобикаля предизвикателствата, а не се опитва да ги преодолее.

Имаше ли опасност събитията на 10-11 януари да се превърнат в гражданска война?

- Първо трябва да оценим събитията. Това беше предумишлена, злонамерена и незаконна провокация. И организаторите трябва да поемат своята отговорност за това. И аз апелирам за това към съдебната власт.

Кои са тези, които трябва да носят отговорност?

- Организаторите бяха СДС или ОДС. Това беше абсолютно незаконно, нещо, от което трябва да се срамуваме, а не да се хвалим.

В края на XX век никой не се хвали е граждански неподчинения, с блокади на животоосигуряващи обекти и комуникации, с държане на народни представители като заложници.

Ако срещу тази агресивност имаше подобаваща агресивност от страна на органите на вътрешния ред, сега Албания пред нас щеше да изглежда като девически католически манастир. Ако не беше надделяло разбирането, че се намираме в много дълбока криза, в която е необходимо народът да бъде единен, и бяхме тръгнали с цялата сила на закона, сега щяха да ни пращат умиротворители отвън.

След връщането на мандата някои ваши съпартийци ви нарекоха предател.

- Аз ценя всеки възглед. Много често обаче тези, които ми слагат етикета на предател, нямат никакви аргументи. Техните основания бяха следните: "Ти беше вътрешен министър, на тебе изпълнителната власт ти е дала сили и средства и си длъжен да ги приложиш."

Всъщност, ако беше разчистена улицата, нямаше да бъде решен нито един икономически или социален въпрос. Нито зърно щеше да има, нито щяхме да направим международните финансови институции по-отзивчиви към нас, нито можеше да има стабилно и ефективно действащо правителство, нито щяхме да постигнем някакво равнище на гражданско съгласие.

Тогава потенциалът на нашето правителство да предприема болезнени мерки беше изчерпан. Нямахме необходимия кредит на доверие.

Можеше ли да има друг изход от събитията?

- Аз критикувам СДС, че тогава имахме възможност да направим едно по-широко представено, легитимно правителство (независимо дали с мандата на БСП или не), което можеше да ускори голяма част от въпросите, свързани със споразумението с фонда, а не да се чакат изборите. Сега никой не говори какво ще стане с оздравяването на финансовите институции, каква ще бъде подкрепата на платежния баланс. Очевидно тези неща ще се решават след изборите. А сега се действа безцеремонно в някои области, на първо място в назначенията стои политическата лоялност и шуробаджанащината. Можем да кажем, че чистките не са политически, защото отрязаха главите и на някои стопански дейци, за които се знае, че не са свързани с БСП. Само че новите назначения са мотивирани политически.

БСП правеше същото, докато беше на власт.

- Аз имам някаква представа. БСП не е вършила панелни чистки, а сега си отиват цели министерства до главния счетоводител. Влизат стопански ръководители, които по една или друга причина в миналото са били обект на внимание на правоохранителните органи и на МВР, и на следствието.

Докато бяхте министър на вътрешните работи, вие обявихте за основен приоритет борбата с икономическата престъпност. Сега, след като вече гледате отстрани, какъв е начинът да се справи държавата със сенчестата икономика?

- Трябва да се удари върху източниците на икономическата мощ на групировките, а това са контрабандата, трафикът (в това число и наркотрафик). Освен да се пресекат икономическите източници, трябва да се изчистят техните позиции в цялата правозащитна система, не само в МВР. Сега например са върнати на работа хора, които имат не само нерегламентирани контакти с рисковите групировки, а направо работят за тях.

Аз мисля, че посоката на действията на МВР е правилна. Само че стремежът за пропагандна изява е по-голям. Някои от операциите не са нито организационно, нито информационно добре подготвени, затова резултатът им е противоречив.

Шест месеца след смъртта на Луканов как оценявате това убийство - като политическо или икономическо?

- Тази оценка единствено ще дадат следователят, прокурорът и съдът. Има следствен екип, който според мен работи професионално. Има и оперативен екип, който според информацията, която притежавам, е доста напреднал.

Въпросът с разследването на убийството на Луканов е свързан с набавяне на доказателства. Линията, нишката е ясна.

Появи ли се в БСП човек, който може да бъде определен като наследник на Луканов?

- Не знам откъде идват тези внушения за ролята на Луканов, на неговия наследник, наследника на наследника и така нататък. Луканов беше една много ярка личност, един деец на БСП, той имаше много качества и беше един от първите. Не трябва да искаме обезателно да има друг Луканов. Не трябва да търсим линии по кланове и наследства.

Защо поехте водаческото място на листата в Плевен?

- Аз лично нямам никакви намерения да копирам Луканов и да играя неговата роля, която беше солидна. Ще се радвам, ако в района на Луканов на тези избори получим добър резултат.

Кампанията на БСП е доста вяла, говори се, че партията изпитва сериозни финансови затруднения.

- БСП никога не е била партия, която се е радвала на добро финансово състояние. Винаги сме имали много сериозни финансови трудности и сме разчитали единствено на своя състав и на своите симпатизанти, на дребния и средния бизнес. Никога не сме ползвали средства отвън, нито пък сме били заложници на големи икономически групировки. Няма никакви пари нито зад граница, нито в България за които може да се каже, че са партийни. Имаме някои неуредени икономически отношения от предишните избори и сега правим пестелива кампания.

Какви трябва да се случи на предстоящите избори, за да го сметнете за успех за БСП?

- БСП трябва да получи не по-малко от 25-27% от гласовете. Така ще формираме солидна парламентарна група, не по-малка от 80 души. Важно е обаче и останалите представители на центъра и левицата да прескочат 4% граница. Това е необходимо, за да може в следващото Народно събрание да се блокират всички набези за ревизиране на конституцията и на параметрите на общественото устройство, определени от нея.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK