С нашите закони ще бъде безсилно и американското ФБР
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

С нашите закони ще бъде безсилно и американското ФБР

Reuters

С нашите закони ще бъде безсилно и американското ФБР

Министърът на вътрешните работи Богомил Бонев пред в. "Капитал"

Ива Рудникова, Момчил Милев
1299 прочитания

Reuters

© Reuters


Г-н Бонев, след като се захванахте с мутрите, притежателите на скъпи автомобили и банкерите, чий ред идва?

- Поначало наред са престъпниците. Целта на акция "Комар" беше не да удари богатите, а престъпниците с такова имущество, с което демонстрират лукс над нивото на Доналд Тръмп примерно. Акцията целеше да установи произхода на парите, с които то е закупено, и да установи дали, ако тези пари не са престъпни, върху тях са платени данъци. За МВР главната цел си остават престъпниците. Считаме, че гръбнакът на организираната престъпност са криминалните доходи, и затова се насочихме натам.

Какви бяха слабостите на операция "Комар"?

- Слабости бяха отделните случаи, в които имаше неизпълнение на заповедта да се проверяват само автомобили на физически лица. Слабостите се изразяваха и в това, че имаше отделни случаи, в които бяха прибрани не толкова скъпи коли, и се създаде впечатлението, че едва ли не всеки, който си е купил западен автомобил, ще се проверява. Като слабост бих могъл да отчета случаите на несъгласувани действия в средните управленски нива, което съответства на състоянието на министерството, такова каквото го заварих. Затова направихме национално съвещание с регионалните директори. Просто трябваше да се сверят часовниците.

Какво още заварихте като наследство от вашите предшественици?

- Заварих и добри неща. Заварих проекти, които са в напреднал стадий, които ние много бързо и лесно реализираме. В същото време заварих разработки, които са били държани при оперативните работници и не са стигнали до ръководството, защото оперативните служби са се страхували, че ще бъдат предадени от собствените си началници. Това също не мога да премълча. Заварих атмосфера, при която подчинените подозират началниците си във връзки с престъпни структури, която е пагубна за министерството.

Но като че ли наистина е факт изтичането на информация от вашето ведомство към силови групировки?

- Това е темата за корупцията в МВР и на нея обръщаме особено сериозно внимание. В някои от случаите, когато чрез оперативно-издирвателни методи установим корупция, становището ни е, че няма да имаме възможност във всички случаи да докажем това пред съда заради ограничените възможности, които дава Наказателно-процесуалният кодекс. Но като оперативни работници знаем, че оперативните доказателства са 100% истинни. В такива случаи, когато корумпираността е недоказуема, намираме друг начин да се отървем от такъв служител. Понякога просто го пенсионираме, какъвто беше случаят с някои от регионалните директори.

Защо според вас от известно време насам е в оборот идеята за българско ФБР? Първо я лансира Андрей Райчев, а след това Иван Костов предложи нещо доста сходно.

- Защото се търсят радикални средства за увеличаване на възможностите за разследване. Дали ще се направи една свръхслужба или ще се използват сегашните служби е въпрос на политика. И свръх-ФБР да създадем в България, и буквално да пренесем американското ФБР у нас, то ще бъде точно толкова безсилно, колкото е нашата полиция. Заради нашите закони. Проблемът е в това да се отпушат тези клапани, които в момента задържат възможностите на държавата за потискане на престъпността.

Необходима ли е общи "шапка" на спецслужбите? На чие подчинение би трябвало да са те?

- Това с една тема, с която се спекулира от 1992 г. Аз не бих нарекъл това нещо шапка. За да бъде доизградена т.нар. разузнавателна общност, която аз лично разглеждам като свободна асоциация на съществуващите сега разузнавателни и контраразузнавателни организации, трябва да има орган, който да координира разузнавателната и контраразузнавателната информация, която се получава в страната. Идеи за това имаха и ген. Червенков, и предишният секретар на МВР Цветков, и много други. В същото време идеята е имала и яростни противници, които са обявявали едва ли не, че се създава свръхорган, че това е някакво ново Гестапо. В частност такива налудничави определения даваха ген. Стоян Андреев и Бриго Аспарухов. Мисля, че те разбираха необходимостта на това нещо, но искаха да го използват за конюнктурни политически цели, да използват атаката срещу една такава идея, която сама по себе си е рационална и работи.

Как според вас сенчестите капитали могат да влязат в легален оборот в полза на България?

- Това също ще бъде предмет на политическо решение и обсъждане в парламента, надявам се, защото е свързано с това, което г-н Ангарски лансира - идеята за еднократно плащане на данък. Той не е само върху имуществата - идеята е по-широка. Това е еднократно плащане на данък върху доход, върху пари, които се внасят отвън. Ако се вземе подобно решение, нашето мнение като МВР е, че това не би трябвало да амнистира предишни престъпления.

Що се отнася до парите, придобити от сенчестата икономика - те така или иначе се мъчат да пробият по някакъв начин. Те живеят вече и собствен живот. Част от тях са легализирани и практически участват в нормалния паричен оборот. Начинът да се преборим с това е да се разкрият източниците на тези доходи. Не съм оптимист, че която и да било държава в света е успяла да направи това нещо на 100%.

В момента се забелязва тенденция скандални международни структури като "Нордекс" на Григорий Лучански да проявяват сериозен интерес към инвестиции и бизнес в България. Кога според вас се налага МВР и специализираните информационни служби да дават информации и референции за подобни групировки?

- В момента ситуацията е такава, че почти ежедневно даваме информация на стопанските министерства. Информация, свързана както с нарушения и престъпления, които са извършили техни служители, така и информация за кандидати за приватизационните сделки. Понякога се получава така, че те получават тази информация преди прокуратурата, тъй като процесът на приватизацията е динамичен, няма време да се изчака да мине един дълъг съдебен процес. Така че винаги когато има информация в МВР, която показва, че националните интереси биха били застрашени от дадена приватизационна сделка и икономическите интереси по принцип биха били застрашени, ние незабавно уведомяваме съответния министър. Правим това непрекъснато.

От позицията на вътрешен министър как бихте оценили събитията от нощта на 10 срещу 11 януари? Как преценявате действията на своя предшественик?

- Съществува негласно джентълменско споразумение с г-н Добрев да не изнасяме неща, които да се отразят зле на кариерата му, затова сега не бих искал в интервю преди изборите да го критикувам. Още преди време му казах, че фактът, че той тогава започна да ръководи действията на полицаите, вместо да остави това на професионалистите, е груба грешка. Николай Добрев стоя в това министерство само шест месеца и според мен прекалено многото журналистически хвалебствия му създадоха невярното усещане, че вече разбира от работата. Шест месеца са стаж, който не е достатъчен дори за един сержант да навлезе в работата, камо ли за министър.

Как бихте действали вие в една такава ситуация?

- Бих посъветвал депутатите в парламента да гласуват бързо резолюцията на СДС, в крайна сметка пак се стигна до това. Нямаше да има бити хора, нямаше да има опасност от гражданска война. Само че те се държаха абсолютно неадекватно. Очевидно беше, че политиката, която е била водена до този момент, е фалирала окончателно. Този един месец, в който упорстваха, коства на икономиката твърде много. През този месец за съжаление са направени многобройни опити да се доограби държавата. Започвам да си мисля дали затова не стана толкова късно сдаването на властта - за да може да се открадне, каквото е останало. За мене позицията им беше и неморална, и неадекватна на ситуацията, и в крайна сметка опасна за България.

Има ли гаранции, че евентуалният ви наследник би продължил вашата линия в МВР?

- Поне се надявам, защото много от нещата, които правим, са разумни. По същия начин, по който аз приех за разумни и доразвихме неща, които са започнати преди мен, се надявам да има приемственост и при следващия министър и при следващия кабинет. Наистина се надявам в МВР да започне някаква приемственост, защото иначе със смяната на всеки екип умираха проекти, които иначе са полезни и за МВР, и за държавата. Всеки следващ екип отново откриваше велосипеда. Сега е добре нещата да бъдат разположени във времето за един по-продължителен период. И ако има някакъв начин, политиците трябва да спрат да се месят в работата ни - вмешателство, което за съжаление се засилва в условията на предизборна кампания. Само така мога да оценя безотговорните и безпочвени обвинения за чистки, метли в МВР и т.н. Абсолютно неграмотните критики за част от операциите ни, базирани изцяло на липса на информация и непрофесионална оценка, целят само извличане на предизборни дивиденти. Това се прави заради изборите, но не помага на МВР.

Г-н Бонев, след като се захванахте с мутрите, притежателите на скъпи автомобили и банкерите, чий ред идва?

- Поначало наред са престъпниците. Целта на акция "Комар" беше не да удари богатите, а престъпниците с такова имущество, с което демонстрират лукс над нивото на Доналд Тръмп примерно. Акцията целеше да установи произхода на парите, с които то е закупено, и да установи дали, ако тези пари не са престъпни, върху тях са платени данъци. За МВР главната цел си остават престъпниците. Считаме, че гръбнакът на организираната престъпност са криминалните доходи, и затова се насочихме натам.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK