Полиция ще замени войската на граничната бразда
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Полиция ще замени войската на граничната бразда

Полиция ще замени войската на граничната бразда

Момчил Милев
3510 прочитания

Драстични промени в структурата и статута на гранични войски подготвя МВР под личното ръководство на секретаря на ведомството о.з. ген.-лейтенант Люцкан Люцканов. Замисълът на запасния генерал е охраната на кльона поетапно да премине в ръцете на професионални военнослужещи. Обновената концепция за контрола на границата и КПП-тата ще се основава на граничната полиция, която ще трябва да замени наборната армия към лятото и началото на есента. Според замисъла на ген. Люцканов новите формирования ще изпълняват само охранителна, оперативна и пропускателна дейност.

"Концепцията трябва да бъде приета най-късно до края на юни", твърди секретарят на МВР. Успоредно с нея се работи и по изцяло новия Закон за граничната полиция. Според о.з. генерала охраната на граничната полоса вече не може да робува на доктрината за блоковото противопоставяне, както беше до 1989 г. От 1962 г. досега гранични войски са извадени от системата на паспортно-визовия режим, с което се внася хаос в един общ процес, смятат от МВР. Това недомислие било коригирано едва през февруари тази година със заповед на министър Богомил Бонев, който пак обединил двете структури под общо ръководство. Реалното функциониране на граничната полиция в новия й вид може да се очаква през август - септември, когато се изготвят плановете за мобилизационната и бойната готовност на въоръжените сили.

Военната доктрина на бившия соцблок създава реален

Дисбаланс при охраната на границите

Струпването на войски срещу южните ни съседки Турция и Гърция води до парадокса пет гранични отряда да стоят без почти никакви функции по паспортно-визовия режим. За сметка на това в момента северното и североизточното направление е почти неохраняемо и представлява истински рай за контрабандиста. "Най-силна нужда от граничари имаме при Дунав мост, Силистра, Варна, Тутракан и донякъде Бургас, но там почти нямаме сили", допълни ген. Люцканов. МВР в момента се опитва да коригира този стратегически пропуск, като размества някои поделения на гранични войски. На 5 и 6 март елховският отряд беше преместен от турската граница в Русе, каза ген. Люцканов. Там той ще обслужва контролно-пропускателните пунктове по Дунав, на моста Русе - Гюргево, на летището. Въпреки това дисбалансът продължава да съществува в изключително драстична форма. Бургаският граничен отряд трябва да покрива зоната от границата с Турция до Русе. По стар тертип и двете застави са разположени край Резовска река и на практика не могат да охраняват ефективно североизточния си периметър. Видинският отряд пък досега трябваше да пази почти цялото поречие на Дунав до Русе.

За да пресече свободния трафик на хора и стоки в двете почти неохраняеми граници - морската и дунавската – МВР създава два нови сектора, които да посрещнат нуждите на контролно-пропускателните пунктове. По-голямата част от заставите край Турция и Гърция постепенно ще се изтеглят в тези две зони. МВР разчита да завърши този процес до края на есента. Успоредно с това ще тече масово съкращение силите в южния регион. "Гранична полиция не може да остане в този си вид с 11 гранични отряда и около 270 застави", смята ген. Люцканов. Две трети от тях ще бъдат съкратени, а освободените щатове - препратени към граничните пунктове и новите подразделения на североизток.

Кадровият състав на бъдещата гранична полиция

трябва да бъде попълнен от наборниците с езикова и икономическа квалификация, които бяха разквартирувани на кльона от Генералния щаб по молба на МВР. Твърде съмнителна обаче ще бъде мотивацията, която ще задържи войниците на постоянна работа във въоръжените сили. Вътрешното министерство разчита да ги спечели за каузата си чрез "осигуряване на квалификация и солидно заплащане".

Досегашната практика обаче показва, че държавната служба не е докарала просперитет на никого по честен път. От друга страна, колкото и добро да е възнаграждението, работата на границата си остава изключително непривлекателна заради отдалечеността от света, лошите битови условия и служебния риск. "Обстановката не е лека. Аз няма да скрия, че ние имаме сериозни финансови затруднения по осигуряването на изхранването, особено на тези застави, които са на по-високи места, разположени в граничната зона", призна ген. Люцканов. Това дава почти стопроцентови гаранции, че бъдещите гранични полицаи няма да постъпят на работа само от чист идеализъм. Служителите от новите спецчасти ще попаднат в същата хранителна среда, от която засега черпят житейска енергия само митничарите. След реформата в гранични войски МВР веднага ще се изправи пред проблема с контрабандистите и каналджиите в своите собствени редици. Досега вътрешното ведомство беше частично имунизирано срещу този проблем, защото в досегашния си формат гранични войски оставаха в сянката на митничарите. Проблемът с липсата на действащ механизъм за контрол на митничарската корупция вероятно ще се увеличи и със сформирането на новата полицейска част.

Въпреки слабостите си обособяването на професионални гранични войски си остава по-добрият вариант за контрол над нелегалния транснационален трафик. За да работят ефективно, бъдещите спецподразделения трябва да бъдат освободени от нелеката участ да защитават граничната бразда от външен агресор. Те ще преотстъпят тази чест на сухопътните войски и ще се ограничат с чисто полицейски функции. "Отчитаме като слабост, че гранични войски все още са натоварени със значителен обем чисто отбранителни задачи. Все пак ние срещаме пълното разбиране и подкрепа на Генералния щаб, че значителна част от тези функции ще бъдат снети от плещите на граничарите", твърди ген. Люцканов. Според него в нито една страна силите, които охраняват границата, не са ангажирани с отбрана срещу нахлуване. На първо време някои от батальоните на граничните отряди ще останат на позиция и при нужда ще бъдат мобилизирани заедно със сухопътните войски. Въпреки разформироването на голяма част на бойните поделения на полосата МВР не планира да разрушава защитните съоръжения. Кльонът ще бъде оставен по границата, докато издържи на атмосферните условия. Нямаме пари да ги поддържаме, признава ген. Люцканов.

Досегашната схема за охрана на страната оставя почти без надзор и почти цялото водно пространство на България. В момента бойният флот е натоварен изцяло с военни задачи, а гранични войски разполагат с немного бързи и доста остарели катери за крайбрежна и речна охрана. За сметка на топа бракониерите разполагат с изключително пъргави съдове, които в повечето случаи превъзхождат машините на охранителните служби. "Имаме сили, но нямаме средства", признават от МВР. Вътрешното ведомство разчита на обещана помощ по линията на програмата ФАР, с която да закупи няколко бързоходни катера за граничната полиция. Твърде съмнително е обаче дали парите ще бъдат достатъчно за оборудването на ефективно действащи сили.

Ръководството на Военноморския флот (ВМФ) вижда решаването на проблема по три начина. По-богатите държави ползват невоенни кораби, защото могат да заделят пари и за боен флот, и за брегова охрана, твърди контраадмирал Христо Богданов, първи зам.-шеф на ВМФ. Други страни, които нямат такива средства, прилагат т.нар френски вариант. При него се заделят дежурни сили и средства от гранични войски, бойния флот, полиция и митница. Бойните единици временно се ръководят от военен префект, който координира дейността по бреговата охрана. Има и страни, където тези функции се изпълняват изцяло от ВМФ. Вероятно този въпрос ще бъде възложен на военни формирования в едно по-далечно бъдеще, смята контраадмирал Богданов. Въпросът обаче е от компетенцията на Министерския съвет и парламента.

Новата концепция за охрана на българските граници е амбициозно, но изключително трудно изпълнимо начинание. Създаването на каста от професионални граничари ще срещне решителния отпор на сегашните митнически власти, които не искат нито да ги конкурират, нито да ги контролират по КПП-тата. Ако пък идеята за гранична полиция действително се окаже толкова ефективна, колкото му се иска на МВР, новите спецбатальони ще попаднат под кръстосания огън на законодателните и съдебните лобита на контрабандисткия октопод.

Драстични промени в структурата и статута на гранични войски подготвя МВР под личното ръководство на секретаря на ведомството о.з. ген.-лейтенант Люцкан Люцканов. Замисълът на запасния генерал е охраната на кльона поетапно да премине в ръцете на професионални военнослужещи. Обновената концепция за контрола на границата и КПП-тата ще се основава на граничната полиция, която ще трябва да замени наборната армия към лятото и началото на есента. Според замисъла на ген. Люцканов новите формирования ще изпълняват само охранителна, оперативна и пропускателна дейност.

"Концепцията трябва да бъде приета най-късно до края на юни", твърди секретарят на МВР. Успоредно с нея се работи и по изцяло новия Закон за граничната полиция. Според о.з. генерала охраната на граничната полоса вече не може да робува на доктрината за блоковото противопоставяне, както беше до 1989 г. От 1962 г. досега гранични войски са извадени от системата на паспортно-визовия режим, с което се внася хаос в един общ процес, смятат от МВР. Това недомислие било коригирано едва през февруари тази година със заповед на министър Богомил Бонев, който пак обединил двете структури под общо ръководство. Реалното функциониране на граничната полиция в новия й вид може да се очаква през август - септември, когато се изготвят плановете за мобилизационната и бойната готовност на въоръжените сили.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.