С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
21 апр 1997, 11:17, 1392 прочитания

Климатът в Москва не понесе на премиера Софиянски

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
"От дете не са ми се карали така", заяви премиерът Стефан Софиянски след посещението в Москва и срещата е руския премиер Черномирдин. "Едва сега, когато Софиянски отиде в Русия и говори на този език, който ние препоръчвахме през последните 3 години, се получиха веднага положителни резултати", допълни го в изявление пред Ройтер президентът на Мултигруп Илия Павлов.

Активно рекламираното през последните седмици затопляне в икономическите отношения между България и Русия в действителност не се състоя. "Никога преди това България не е била унижавана по такъв начин. Никога българската делегация не е била така слабо подготвена. Думата, която руснаците постоянно повтаряха, беше санкция, заяви за "Капитал" член на българската делегация.


Ако се съди по категоричния тон на министър-председателя и придружаващите го лица, подписаните документи са голям успех и стъпка към решаването на двата най-съществени проблема в двустранните отношения - доставките и транзита на природен газ и либерализирането на взаимната търговия. С тях било постигнато максимално възможното в българо-руските отношения на този етап. То обаче се оказа унизително малко и удивително неефективно от гледна точка на националния ни интерес. От уточнения при посещението на бившия вицепремиер Олег Лобов пакет от икономически документи в крайна сметка бяха подписани само два - декларация за мерките, които двете страни ще предприемат за либерализиране на взаимната търговия и газовата спогодба. В декларация се съдържат мъгляви обещания за евентуални търговски облекчения по отношение на някои групи български стоки. Срещу далеч по-конкретния ангажимент от наша страна да стартираме преговорите за създаване на зона за свободна търговия, което може да ни създаде сериозни проблеми в партньорството с ЕС. Истинското

Отстъпление от българските интереси

обаче се оказа газовата спогодба. "Тази спогодба решава проблема за доставките на природен газ в България за 15 години напред", заяви след подписването й Стефан Софиянски и нарече посещението си "много успешно", а Русия "велика страна". "Спогодбата урежда плащането на инвестициите в нови газопроводи с митнически такси, а на част от доставките - със стоки и услуги. При това на Булгаргаз са предоставени правата на инвеститорски контрол и държавата запазва собствеността си върху транзитните газопроводи, подчертават нейните защитници. Според Софиянски най-голямото предимство на този документ е, че в него нито една от страните няма ексклузивни права.Внимателният прочит на спогодбата, под която сложиха подписите си Софиянски и Черномирдин, показва, че предимствата за България са твърде съмнителни. В нея изобщо липсват преференциите, главно ценови, които се очакваше да получим заради готовността ни да угодим на Москва в амбициите й да завладее балканския пазар на природен газ. В спогодбата липсва какъвто и да е конкретен ангажимент на руската страна за обемите природен газ, които ще се доставят за България по времето на нейното действие, и условията, при които ще става това. Тези въпроси ще се уреждат с контракти между съответните стопански субекти. Според Софиянски междуправителственият документ не трябва да се товари с детайли, а да рамкира само принципите на двустранните отношения. Единственият принцип, който доминира в споразумението ни с руснаците, е асиметрията в полза на руския интерес.

В спогодбата има един доста скандален текст, който може да доведе до проблеми и с отношенията с международните финансови институции. "Българската страна (Република България - бел ред.) ще осигури в пълен обем заплащането на доставките на природен газ", което може да се тълкува и като държавна гаранция. Според споразумението с МВФ подобни ангажименти страната не може да поема, още по-малко за 15 години напред. Освен това служебното правителство няма мандат за подобни ангажименти.

Основният интерес на България с да получи твърди гаранции от руското правителство за регулярни доставки на разумни цени и защита срещу настроенията на газпромовската олигархия, която при всеки повод заплашва със затваряне на кранчето. В спогодбата по този въпрос е записано: "Руската страна чрез руското акционерно дружество "Газпром" ще осигури дългосрочни доставки на природен газ за Република България." Един текст, който е с изключително пожелателен характер и няма реална практическа стойност. Голямата гордост на нашите държавници е, че уговориха Москва част от доставките да се плащат с български стоки и услуги. Но и това е скрепено с един порядъчно мъгляв и абсолютно неангажиращ по отношение на Москва текст.

България има интерес да транспортира по-големи количества природен газ по транзитните тръбопроводи на нейната територия и да получава за това съответните приходи под формата на такси, съобразени с международните правила за калкулирането им. В спогодбата обаче не се казва нищо за гарантиране от руска страна на определени транзитни обеми. Това означава, че тръбите към Гърция и Македония, а не е изключено и предвижданото разширение към Турция, могат да останат празни още дълги години. В тях държавата чрез Булгаргаз инвестира и ще продължи да инвестира огромни суми, без да е сигурна дали те някога ще могат да се изплатят. В документа няма дори дума за защитата на българските интереси при формирането на транзитните такси.

В крайна сметка се оказва, че всички въпроси, които касаят интересите на нашата страна

Ще се уреждат допълнително с дългосрочни контракти

Интересите на Москва или по-точно на "Газпром", които са главно в областта на транзита, обаче са сериозно подплатени. Смесената фирма "Топенерджи" бе натрапена като основен двигател на всички проекти, засягащи транзита. Официално "Газпром" държи в дружеството 50%. Реално влиянието на концерна е много по-голямо, тъй като два от големите акционери - Мултигруп и "Овергаз инк", фактически обслужват неговите интереси. В спогодбата е записано, че упълномощеното от "Газпром" акционерно дружество "Топенерджи" и ЕАД "Булгаргаз" ще сключат дългосрочни контракти за използване и разширяване на действащата система от транзитни газопроводи на територията на Република България, които ще включват обемите на доставки на газ по години за потребителите от Гърция, Македония, Югославия и Турция. "Топенерджи" ще осигури финансиране за строителството на газопроводи и компресорни станции при условия, съгласувани с "Газпром". Булгаргаз ще възлага проектирането и строителството на обектите на упълномощеното от "Газпром" "Топенерджи". Смесеното дружество ще определя с кои фирми да сключва контракти за подизпълнители. Така "Газпром" успя да елиминира всички потенциални конкуренти по газовите проекти, които биха се явили, ако строежът се възложи по Закона за държавните поръчки. С един удар концернът си осигури пълния контрол върху транзита и значителни печалби от реализирането му. Това хвърля сериозно петно върху формално постигнатата договореност, че газопроводите ще са българска собственост. Това, че Булгаргаз получава правото на инвеститорски контрол, не означава практически нищо, след като възлагането на строителството няма да става по публичен механизъм. България няма възможност да контролира разходите по строителството, които сред това трябва да възстановява на руската страна. Подобна схема Мултигруп приложи по прословутия цесионен договор с вземания на Булгаргаз от "Химко" и "Кремиковци". Според някои източници при преговорите е ставало дума, че 40% от работни места ще бъдат запазени за руски граждани, което означава че широко рекламираните нови работните места за българи също се оказват блъф.

"Като строителен министър имам сериозни основания да предявя претенции към един документ, в който се дават изключителни права на едно практически чуждо дружество, без да са предвидени механизми за защита на интересите на българските строителни компании", заяви пред "Капитал" министър Никола Карадимов. В същото време българската страна се ангажира да осигури "своевременното и безпрепятствено издаване на разрешения за пребиваване и работа в Република България на руски граждани за реализирането на целите на настоящата спогодба". Ние поемаме също ангажимент за осигуряването на безмитен внос на оборудването и съоръженията, предназначени за строителството и разширяването на транзитните газопроводи.

На практика истинската роля на спогодбата е на фасада, която да легитимира подписването на отделните дългосрочни контракти. Именно те са от решаващо значение, защото регламентират конкретните ангажименти и ползи за двете страни. Точно за тези договори съвместните структури на Мултигруп и "Газпром" отдавна дра-пат. Неслучайно един от последните текстове на спогодбата гласи, че "прекратяването на действието на настоящата спогодба не влияе върху валидността на контрактите, сключени въз основа на настоящата спогодба, но неизпълнени към момента на прекратяване на действието на спогодбата". Реалният ефект е, че Москва практически ни оставя

Насаме с "Газпром"

и неговата агресивност. Газовият концерн побърза да затвърди превъзходството си, като отказа да контактува директно с нашите фирми, лансирайки креатурите си "Овергаз инк" и "Топенерджи". В момента Булгаргаз не преговаря за доставките с никакви руснаци, а с фирмата на Сашо Дончев. Именно с нея, а не е "Газекспорт", ще се подпише 15-годишният договор. Тя вече е подписала 15-годишен договор с "Газекспорт", който според Сашо Дончев е с много изгодни условия. Това обаче не го прави по-отстъпчив по отношение на ценовите искания на Булгаргаз. Вече стана ясно, че цената от 99.99 долара на 1000 куб. м природен газ, която шефът на държавната фирма обяви, всъщност изобщо не е договорена. "Цената би могла да бъде и такава, но най-вероятно няма да е. Нямаме възможност да постигаме толкова ниски ценови равнища", заяви шефът на "Овергаз инк". Контрактите за транзита и за строежа на новите газопроводи ще се подписват с "Топенерджи". Така с помощта на служебния премиер газпромовското лоби си осигури пряк достъп до големите пари при реализирането на газовите проекти. Това до голяма степен обяснява защо точно Софиянски трябваше прибързано да подготви и да подпише спогодба, която засяга стратегически интереси на страната в дългосрочен план и по всички правила на дипломацията изисква продължително обмисляне и сложни преговори за отстояване на интереси. При това тя бе подписана, когато "Газпром" се тресе под напора на исканията за демонополизация и е твърде вероятно скоро те да се превърнат в реалност. Какъв с смисълът от дългосрочно споразумяване при едни много високи цени, когато всички прогнози сочат пренасищане на пазара и поевтиняване на природния газ през следващите години.

По-добре каквото и да е споразумение, отколкото никакво

Любомир Павлов, председател на УС на Общинската банка, пред в. "Капитал"

Защо се стигна до подписване на споразумение, което е прекалено общо и явно асиметрично в полза на Русия?

- Не съм съгласен, че нещата стоят по този начин. България има нужда от газ. Имаме ли алтернативни източници за доставка? Откъдето и да доставяме, цената ще бъде много по-висока. Ние нямаме пари и това ще натовари финансите на държавата. Ако пуснем газопроводите, руснаците плащат. Ние не даваме стотинка. Ще плащаме с транзитните такси, т.е. от въздуха, от едно строителство, за което не даваме пари. Играта на нерви и блъфове от българска страна не можеше повече да продължава. Жан Виденов има една заслуга - той не подари газопроводите на Мултигруп и "Газпром". България обаче има интерес да се построят газопроводите и по-бързо да си получава газта и транзитните такси. В международна спогодба не могат да се финансират обеми и цени. Ние ще ги договаряме на базата на това споразумение с допълнителни търговски договори. Базисната разлика е, че успяхме да се преборим да няма прехвърляне на собствеността и концесии. Другият успех е клаузата за инвеститорския контрол, който остава за българската страна. Това ще позволи да се защитят и интересите на българските строители, и включването им като подизпълнители.

Какво търси "Топенерджи" в този междуправителствен документ, който, както сам подчертахте, рамкира само общите принципи на двустранните отношения?

- Руснаците ще финансират този проект и те са в правото си да посочат доставчика и фирмата, която ще го изпълнява. Те казват "ние даваме парите и ще ги дадем чрез "Топенерджи". В момента, в който тръгнат газопроводите, ние обаче ще станем стратегически фактор. И тогава ние ще имаме думата. Затова по-добре е каквото и да е споразумение, отколкото никакво. Като казвам каквото ида е, имам предвид без предоставяне на собствеността. Когато този минимум е постигнат, другите клаузи нямат съществено значение. Самият Стефан Софиянски е присъствал на преговорите. Той е убедил Будзуляк да се откажат от претенциите за собственост върху газопроводите. Ако нашите не бяха внесли промените, смятате ли, че руснаците щяха да отложат визитата? Те подскочиха, когато видяха внесените от нас промени. Будзуляк със сигурност ще бъде понижен в "Газпром". Защото за първи път не защитиха позицията си напълно. Защото те са безалтернативна страна като доставчик. Но ние сме безалтернативна страна като приемник на газопроводите. Важното е да тръгне строителството. Сега те имат козове. Но построим ли газопроводите, ние ще имаме козове.
 
 
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Вечерни новини: Неочакван стопанин за летище София, има задържан за хакерската атака срещу НАП Вечерни новини: Неочакван стопанин за летище София, има задържан за хакерската атака срещу НАП

И още: Кьовеши ще е европейски прокурор; Мониторинг за върховенството на закона ще има за всички в ЕС; HBO и Netflix в битка за наградите Emmy

17 юли 2019, 3266 прочитания

В очакване на електрическите тротинетки в София 2 В очакване на електрическите тротинетки в София

Три компании имат интерес да предлагат услуга за отдаването им под наем

17 юли 2019, 1702 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "България" Затваряне
Започна надлъгването за Нефтохим

София провали идеята за велоконцесия

Сбъркана философия в основата й превърна конкурса в битка за рекламни площи на няколко играчи в бранша

Великанът на входа на София

Рибният бизнесмен Петко Русинов инвестира в жилищна сграда с 31.5 хил. кв. м РЗП до Околовръстното в "Младост 4"

"Агрия груп" купува производител на слънчогледово олио

Базираната в Лясковец "Кехлибар" ще е първата компания за преработка на слънчоглед в портфейла на холдинга

Кредитор продава рециклиращите машини на Пламен Стоянов-Дамбовеца

Оборудването е струвало около 10 млн. лв. при покупката му, а сега се предлага за около половината

Ново място: "КО-ОП"

Коуъркинг пространството отваря врати с амбицията да среща различни професионалисти, публики и изкуства

Ново място: Trattoria la Bicicletta

Италианският ресторант на Чанко Чанев предлага меню с широк избор