С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
21 апр 1997, 11:36, 986 прочитания

Изолацията все още буксува

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Загубите на предприятията от списъка за изолация са продължили да растат през последното тримесечие на миналата година въпреки взетите мерки от властите. Годишните резултати на предприятията поставят под съмнение ефективността на цялата операция; започната от кабинета Виденов под натиска на Световната банка.

Списъците бяха одобрени през август миналата година. Предприятията бяха разделени на две групи. В група А влизаха 30 инфраструктурни предприятия с определящо значение за икономиката (основно от енергетиката и транспорта), а в група Б - още 41 предприятия. В края на 1995 г. на предприятията от списъка за изолация се падаха половината загуби от публичния сектор. Целта на операцията бе чрез изолиране на фирмите от нови кредити и последващо приемане на оздравителни програми да се потърсят възможности за подобряване на финансовите показатели. Основното средство за постигане на целта при предприятията от група А е повишаване цените на услугите, така че да покриват производствените разходи. При група Б се целеше постигане на финансова стабилизация и в зависимост от това предприятията трябваше да се приватизират или ликвидират.


Досегашните резултати

За 1996 г. всичките 71 предприятия от списъците за финансово оздравяване са реализирали общо 24.4 млрд. лева отрицателен финансов резултат. След облагането на печелившите с данък печалба и данък за общините загубата става 42.2 млрд. лева. По-големи са загубите в предприятията от списък Б - 16.2 млрд. лева, докато в инфраструктурните дружества от списък А отрицателният финансов резултат е 8.2 млрд. лева. За последното тримесечие загубата на предприятията в списъка за изолация се е увеличила с над 11 млрд. лева при положение, че като цяло публичният нефинансов сектор е бил на червено през последното тримесечие с 8.7 млрд. лева.

Приходите на предприятията през миналата година са 490 млрд. лева, от които на група А се падат 244 млрд. лева. Те са предимно от основна дейност. Разходите на предприятията са 515 млрд. лева с преобладаващ дял на разходите за основна дейност, финансовите разходи на предприятията от двете групи са били 66.1 млрд. лева. Като цяло обаче финансовите разходи са близо 4 пъти повече в предприятията от група Б, отколкото в група А. Това показва, че предприятията от група Б имат повече кредити.Отрицателният финансов резултат и в двете групи предприятия се дължи на загубите от финансови и извънредни операции. От основна дейност те са на печалба, но тя не е достатъчна да покрие другите разходи. Предприятията от група А покриват разходите си по лихви и загуби от курсови разлики, но не могат да покрият извънредните си разходи примерно за глоби, наказателни лихви и други. Печалбата от основната дейност на група Б обаче не стига, за да се покрият дори лихвите и другите финансови задължения. Досега се смяташе, че чрез изолиране на страничните и второстепенните дейности ще се генерира достатъчно печалба, за да се избият натрупаните загуби. Резултатите обаче потвърждават, че голяма част от предприятията, и то най-вече от група Б, съществуват предимно на изкуствено дишане от държавата. Все пак относителното подобрение е резултат от близо 35-те милиарда лева печалба на НЕК, дошла от скока на долара, защото компанията изнася ток. Все по-ясно става, че проблемът на предприятията не може да се оправи с козметичните мерки на изолацията. Необходими са свежи пари, а където ги няма - предприятието просто трябва да бъде закрито, за да не се увеличават загубите в икономиката.

От група А с печалба от основна дейност са едва 5 предприятия - НЕК, мини "Марица изток" (6.8 млрд. лева), топлофикациите в Перник, Габрово и мина "Бели брег" с общо 81.9 млн. лв. От всичките 41 предприятия в група Б с печалба от основна дейност са 32 предприятия. Останалите 9 са: "Промет" ЕООД, Завод за тежко машиностроене - Русе, "Меком" ЕАД, Силистра, "Маджарово" ЕАД, "Мраз" ЕАД, "Трикон" ЕАД, Димитровград, "Агромашина" ЕАД, Русе, "Девня цимент" ЕАД, Авиокомпания "Балкан" ЕАД. От група Б 23 предприятия приключват на загуба, а останалите с печалба. Най-голяма загуба отчита авиокомпания "Балкан" ЕАД (15.2 млрд. лева), ЗММ ЕАД - София (1.3 млрд. лева), "Промет" ЕАД, Бургас - 1.1 млрд. лева.

Предприятията от списъка за изолация са платили 17.8 млрд. лева данък върху печалбата. Те идват предимно от група А. Декапитализацията в група А е 40.3 млрд. лева, а в група Б - 22.1 млрд. лева. Не е ясно дали кредиторите трябва да чакат по-нататъшно обезценяване на вземанията си, или трябва да побързат и да поискат фалит от съда, за да получат все пак нещо.

Към 31 декември 1996 г. заемите на предприятията от банки, по ЗУНК и др. възлизат на общо 219 млрд. лева. От тях 83% са на група Б. При това положение пак възниква въпросът за необходимостта и цената на изолацията за голяма част от предприятията в тази група. Другите задължения на предприятията са 328.5 млрд. лева, от които група Б - 181 млрд. лева. За последното тримесечие те са се увеличили с близо 120 млрд. лева. Голяма част от тях се падат на задълженията към доставчици - 147.4 млрд. лева, към бюджета - 36.6 млрд. лева, към ДОО - 16 млрд. лева, към персонала - 6.5 млрд. лева. Увеличението на задълженията през последното тримесечие се дължи предимно на скока на долара. Краткосрочната кредитна задлъжнялост е 404 млрд. лева и превишава стойността на всички краткотрайни активи на предприятията със 181 млрд. лева.

От средата на август, когато бяха утвърдени списъците, до ден днешен основните действия на държавата бяха да наеме консултанти с пари по програма ФАР, които да помагат за подготовка на оздравителните програми. Бяха сменени и ръководствата на няколко предприятия. Закъсня представянето и одобряването на оздравителните програми на предприятията от група А. В група Б са приети всички оздравителни програми. Вече са приватизирани "Мраз" ЕАД и "Орфей" - Кърджали. За ликвидация са предложни "Маджарово" ЕАД, "Меком" ЕАД - Силистра, и "Промет" ЕООД - Бургас. За "Промет" може би ще се намери купувач. Като цяло кабинетът отчита, че е изпълнил изискването на МВФ от началото на април да задействат всички оздравителни програми.

Какво предстои

"Разработените оздравителни програми съвместно с чуждестранните консултантски фирми за предприятията потвърждават, че са необходими много усилия за създаването на условия за работа на предприятията в реални пазарни условия", пише финансовият министър Светослав Гаврийски в специален доклад, одобрен от кабинета миналата седмица. Общо за 29 предприятия от група Б съществува възможност за приватизация, като за някои вече са обявени процедури. Изключение правят 6 предприятия от военнопромишления комплекс и три мини, за които има ограничения за приватизация. Според Гаврийски чуждестранните консултанти по оздравителните програми могат да се ползват и като посредници за привличане на инвеститори. Една от основните пречки в тази посока обаче е високата степен на задлъжнялост на фирмите от списъка.

Все още предстои утвърждаването на програми за оздравяване на Столичната компания за градски транспорт, БДЖ, НЕК, въгледобивните мини, топлофикационните дружества, "Кремиковци", авикомпания "Балкан". Това, че НЕК не си е дала програмата, обърква и програмите на мините и топлофикациите и брикетната фабрика. При обсъждането на програмите на предприятията от системата на Министерството на енергетиката ще се отчита цялостната програма на НЕК, ценовата политика за топлоенергията, въглищата и природния газ, валутният курс, социални фактори. В програмата на БДЖ са предвидени 20 млн. долара субсидия от бюджета. Изчисленията до този момент показват, че топлофикациите ще имат нужда от около 120 млн. долара субсидия, а брикетната фабрика - от 5 млн. долара.

Законът за финансово оздравяване на предприятията дава възможност дружествата от група Б да започнат преговори с кредиторите си за уреждане на задълженията - отсрочване, разсрочване, опрощаване, редуциране и др. Препоръчва се тези разговори да приключат до края на юни 1997 г. Според закона кредиторите имат право на данъчни облекчения при успешен изход на преговорите.

"Считаме за целесъобразно и държавата като едноличен собственик на предприятията в изолация да извърши конкретни действия за тяхното оздравяване", пише финансовият министър Гаврийски. Препоръчва се пак най-лесният подход - държавата да се прости с част от вземанията си. Предлага се например редуциране на задълженията към Държавния фонд за реконструкция и развитие и преоформяне на задължения към фонда в безлихвени кредити. Друг възможен вариант е да се отпишат задължения към държавата по ЗУНК, както и да се намалят или пък опростят задължения към бюджета и ДОО, дължими към 30 юни 1996 г. Ще се търсят и възможности за погасяване на задълженията чрез прихващане на вземания на предприятията от бюджетни учреждения. Част от предложените мерки са възможни само с решение на президента.

Най-големи проблеми в група Б създават авиокомпания "Балкан" и "Кремиковци" с големите си дългове. Двете дружества се смятат за стратегически и практически трудно могат да бъдат ликвидирани. За "Кремиковци" финансовият министър предлага като възможен вариант обособяването на отделни структури с цел ускорена приватизация.

За авиокомпанията се препоръчва да се приватизира изцяло без раздробяване на отделните дейности и се предлагат няколко схеми за преструктуриране на дълга.

На настоящия етап едва ли някой може да каже със сигурност дали държавата трябва да продължава да поддържа всички предприятия от списъците за изолация. Не е тайна за никого, че списъците бяха формирани след дълги разправии и лобирания в парламентарната група на левицата. В последния момент в тях влизаха или излизаха дружества според интересите на тогавашното мнозинство. Като цяло обаче в списъците за изолация и ликвидация влязоха предприятията с най-големи загуби. И им беше забранено да взимат нови кредити. Междувременно обаче много предприятия затънаха, но засега никой не говори за разширяване на списъците. А кредиторите незнайно защо изчакват.

НА КОИ ПРЕДПРИЯТИЯ КАК ЩЕ ИМ СЕ НАМАЛЯТ ЗАДЪЛЖЕНИЯТА

Опрощават се неплатените лихви към ДФРР. Кредитът се преоформя в безлихвен на:

1. Мини "Бобов дол" ЕАД

2. Мина "Пирин" ЕООД

3. Мина "Чукурово" ЕООД

4. Мини "Перник" АД

5. Мини "Бели брег" ЕООД

6. "Бета" ЕООД

7. Топлофикация "Сливен" ЕООД

Отписват се задълженията към държавата по ЗУНК на:

1. "Арсенал" ЕАД

2. "Оптикоелектрон" ЕООД

3. "Бета" ЕООД

4. "Пима" ЕАД

5. "Агротехника" ЕАД

6. "Екоел" ЕООД

Редуцират се и се опрощават задължения към бюджета и НОИ, налични към 30.06.1996 г., на:

1. БДЖ АД

2. "Горубсо" ЕАД

3. "Маджарово" ЕАД

4. "Устрем" ЕАД
 
 
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Вечерни новини: БНТ ще има нов директор; Пеевски пак е кандидат за евродепутат Вечерни новини: БНТ ще има нов директор; Пеевски пак е кандидат за евродепутат

И още: Петролът е на шестмесечен връх; Комедиантът Зеленский спечели президентските избори в Украйна; Разследват самозапалване на Tesla S в Шанхай

22 апр 2019, 3406 прочитания

Генералният директор на БНТ ще трябва да освободи поста си 3 Генералният директор на БНТ ще трябва да освободи поста си

Съдът окончателно призна Константин Каменаров за виновен по обвинението за шофиране в нетрезво състояние

22 апр 2019, 2253 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "България" Затваряне
ОДС - лидерите се заклеха да спасят България

Как да победим системата

Съветите на "Капитал" как потребителите сами да влияят на алгоритмите в интернет

Фотоистория: Катедралата "Нотр Дам" – емблемата на Париж

Строителството започва през 1163 г. и завършва през 1345 г., като сградата се смята за шедьовър на готическата архитектура

"Слънчо" поглежда отвъд хоризонта

С проект по "Конкурентоспособност" за 1.6 млн. лв. компанията ще започне да изнася детски храни в региона

"Съгласие" купи животозастрахователния портфейл на "Дженерали" (коригирана)

Сделката е сключена в началото на декември, след като италианската компания обяви, че в България ще се съсредоточи само върху общото застраховане

1968 по Уорхол

Warhol 1968 в Moderna Museet връща атмосферата и духа на първата самостоятелна изложба на американския артист в Европа

Кино: "Джебчии"

Семейството срещу света с простота и нежност