Иде ли ледников период за кредитните динозаври
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Иде ли ледников период за кредитните динозаври

Красимир Стойчев (вляво) и Юлий Москов разчитат някой друг да уреди дълговете на вестника на "Трон" "Стандарт"

Иде ли ледников период за кредитните динозаври

4411 прочитания

Красимир Стойчев (вляво) и Юлий Москов разчитат някой друг да уреди дълговете на вестника на "Трон" "Стандарт"

© Живко Ангелов


България е една разграбена държава, с разбита икономика и корумпирани политици. Всички нови управляващи не пропускаха да направят тази констатация в началото на мандатите си, както и да я затвърдят, когато падаха от власт. Бившата опозиция спечели изборите с идеите си за борба с мутрите и корупцията, прозрачна приватизация, откритост пред света и последователна и радикална икономическа реформа. Възможна ли е реализацията на подобна политика? Срещу нея са естествените изкушения на лесните пари, добре утъпканите пътеки към стратегическите за рушветчиите постове, подкупен среден и висш държавен апарат и магистрати. От общо 137 депутати в абсолютното мнозинство на ОДС 115 са нови - за пръв път в Народното събрание. Дали ще бъдат носители и на новите нрави в българската политика ще се разбере в съвсем близкото бъдеще. Около ОДС, СДС и бъдещия премиер Иван Костов кръжат всякакви оцелели динозаври от ерата на натрупването на капитала, както и потенциални новобогаташи. Изявени сигурни фаворити и бъдещи кукловоди като че ли няма.

Когато Виденов дойде на власт с потискащото червено мнозинство на миналия парламент, надеждите бяха, че това е шансът да се реформира полумафиотската партия БСП, а с нея и разпадащата се държава. Дали Виденов беше некадърник, или съпартийците му се уплашиха от пазарната икономика вече няма особено значение. Ползата от неговото управление е ликвидирането на водещата обществена роля на червената партия за пръв път след 9 септември. При него групировките не изчезнаха, но и не станаха по-силни. За сметка на това малкото истински и здрав частен бизнес или премина в нелегалност (разбирай в черната икономика - б.а.), или фалира. Най-голямата вреда, която той нанесе на държавата, са загубените още цели две години. Червените оставиха на реформаторите в България само един шанс и много малко време. Време, през което Иван Костов и компания ще трябва да докажат, че наистина са реформатори, правят разлика между силна държава и голяма държава в икономиката, че не ги е страх да приватизират и насърчават конкуренцията и чуждите инвестиции, че нагласените за едри предприемачи бивши сервитьори и сладоледаджии не могат да цапат повече обществената представа за бизнесмен, че могат да направят разлика между стратегически държавен интерес и стратегически чужди интереси от загробването на държавата ни, че страхът от мутрите трябва да престане да бъде търговски аргумент и най-накрая - че България трябва да престане да бъде единствената държава в Европа, в която всичко и всеки може да бъде купен. Доста тежки задачи, но за сметка на това няма никакво време да бъдат постигнати. Рискът и шансът едновременно на новото управление са в това, че вземането на решения е стеснено до ограничен кръг хора, дори персонализирано в Иван Костов. Рискът е в това, че от подобна изходна позиция стартира и Виденовото управление. Шансът пък е, че за разлика от Виденов Костов не носи на гърба си товара на стогодишна партия с кланове, касти и вродена неприязън към свободните пазарни отношения и интеграцията в международната общност.

Основните тестове, през които бъдещото управление трябва да мине, са два - мъдростта и полезността на парламента и ефективността и бързината на правителството. За изпълнителната власт е рано да се правят коментари, но между народните представители отсега могат да се видят гнилите ядра, през които просмуква носталгията по безметежното близко минало. През този период гаврата с интересите на избирателите беше въпрос на обичайна практика, а вземането на плик с рушвет - по-нормално нещо от фиша със заплата.

Според класическото определение лобистите са агенти на банки, компании или други стопански единици, които оказват влияние върху депутати при приемане на даден закон. В България обаче това определение се тълкува доста по-свободно. Просто защото тези, които инвестират в създаване на свое парламентарно лоби, разчитат да получат в замяна подаръци от държавата, които в повечето случаи пряко ощетяват данъкоплатеца. Досега този тип "благодарност" към благодетелите се изразяваше най-често в осигуряването на държавни поръчки без търг и конкурс, неизгодни договори или просто източване на пари от държавни предприятия. А това означава слаба власт, корупция и безнаказаност.

Рискът за политическите сили от подобни ангажименти обаче този път ще е много по-голям. Защото поддръжниците на новото мнозинство очакват реални реформи и трудно могат да бъдат лъгани дълго с думи.

Последният валс на Мултигруп се превърна в сапунена опера

Най-странното нещо, което се роди в България през седемте години на преход, се казва Мултигруп. Групировката набъбна от сриващата се национална икономика. Зад гърба й са две- източени държавни банки, десетки съсипани държавни предприятия и хиляди корумпирани държавни служители и политици. Трудно може да се каже коя вреда от "Мулти" е по-голяма - милионите долари, източени зад граница, или вулгарната и цинична среда, която се създава покрай конгломерата на бивши ченгета и старата стопанска номенклатура. Мултигруп сега е толкова голяма, иска да захапе от държавата толкова много, че няма начин това да стане без подкрепата и участието на властта.

Иван Костов засега видимо избягва темата, но отношение и по проблема той ще трябва да вземе веднага след като формално встъпи в длъжност. В противен случай мълчаливото му бездействие не би се различавало коренно от поведението на предшествениците му. Ситуацията в момента е усложнена и от новата роля на "Мулти" - да прокарва и подкрепя руските интереси в България и да е радетел на енергийната зависимост от бившия "голям брат".

Въпреки че парламентарните мнозинства се сменят, каталогът с политическите лица на Мултигруп почти не се променя. В самото начало с политическия имидж на групировката се занимаваше лично Андрей Луканов. След изместването му в периферията на ръководството на "Топенерджи" Луканов се оттегли, функциите на медиатор между правителството на Виденов и "Мулти" пое тогавашният вицепрезидент на групировката и бивш служител на ДС Димитър Иванов, впоследствие и той си отиде. После Илия Павлов започна да води в странство отбрана група народни избраници - Александър Маринов, Венцеслав Димитров, Стоян Денчев. Тяхно задължение беше и осигуряването на депутатска подписка за сезиране на Конституционния съд по цесията "Химко". Александър Маринов напусна БСП и не успя да се реализира като независим депутат, така че "Мулти" загуби един парламентарен глас. Затова пък се подсигури с парламентарна група, която приюти всички досегашни мултаци. Предстои Обединението за национално спасение да доказва лоялността си към "корпорацията". Още повече че според запознати надали ОНС щеше да се справи толкова успешно, ако предизборно под носа на "Раковски" 134 не беше разиграна картата "Гергьовден" (естествено не без помощта на "Мулти").

За да не се повтаря случаят с "Химко" обаче, този път Мултигруп си е осигурила гласове и в други парламентарни групи. Определено ще бъдат положени усилия за приобщаване на някои представители на евролевицата към "мулти"-братството. А и "корпорацията" никога не е имала особени скрупули, когато Се налага да защитава интересите си. Дори бившият бизнескорифей на БСП Красимир Премянов не е отказвал услуги на групировката. Със съдействието на негови приближени беше уредена среща на Илия Павлов с шефа на БНБ Любомир Филипов преди втората вълна на поставяне на банки под особен надзор, на която е ставало дума за Кредитна банка. На досегашните лобисти на "Мулти" обаче все не им вървеше. Но докато досега те бяха отделни фигури, които лесно можеха да бъдат подменени, ако и ОНС не удържи под тежестта да лобира за Мултигруп, групировката ще изгуби цял отбор, а така замяната е трудна.

Белият кон на Красимир Стойчев

В деня на президентските избори бившият шеф на "Трон България" ЕООД Красимир Стойчев заяви, че ще се върне на бял кон, когато СДС поеме властта. Победата на десницата обаче завари Стойчев с много дългове, един губещ вестник и бяло "Ламборджини". Стойчев не успя да реализира проекта си за частна телевизия, изграждането на национална GSM-мрежа и печатницата "Стандарт принт". След промяната обаче самообявилият се за икономически съветник на СДС бизнесмен има още по-мащабни... идеи, за които очевидно, няма бензин.

Преди парламентарните избори той заяви, че се оттегля от управлението на всичките си фирми, за да може да изпълнява пълноценно функциите на съветник. В деловите среди обаче това стана повод за коментари, че не Стойчев се разделя с бизнеса, а бизнесът с него.

"Раковски" 134 не потвърди, но и не отрече Стойчев да е икономически съветник, факт е обаче, че бившият статистик придружи Иван Костов по време на срещите му с финансови институции в Цюрих и Лондон. Красимир Стойчев беше и сред най-близкото обкръжение на синия лидер в нощта на парламентарните избори. Така публично Стойчев заяви "високите" си контакти сред управляващите. За пореден път са подновени и преговорите за продажба на вестник "Стандарт", който само към ИПК "Родина" има задължения за над един милиард лева и ако не ги изплати, може да оцелее само с благословията на вицепремиера Божков, т.е. с поредно отлагане на плащанията на Стойчев към държавата. В този случай обаче има опасност да спре държавната печатница

Любомир Павлов - еластичното лоби

Въпреки лошите си отношения със синия лидер Иван Костов шефът на Общинската банка и бивш депутат от СДС в 36-ото Народно събрание Любомир Павлов успя да прокара свое лоби в парламентарно представителство на ОДС. Известните засега съмишленици на Павлов от листата на десницата са брат му Юлий Павлов, досегашният шеф на управление "Чужди инвестиции" в Столична община Николай Апостолов (близък приятел на "синия" бизнесмен) и монархистът Димитър Иванов, който ще бъде за втори път депутат с личната подкрепа на Павлов. Шефът на Общинската банка би могъл без големи затруднения да активизира за различни бизнесначинания поне още дузина депутати, между които Петко Илиев, Георги Пинчев и Марио Тагарински. Най-близките хора на Павлов могат да се окажат инициатори на рокади в изпълнителната власт при първите по-сериозни гафове на правителството на Костов. За заветна цел на Любомир Павлов може да се смята завръщането на Стефан Софиянски на премиерския пост. Дипломираният лекар стои в основата на политическата кариера на столичния кмет от назначаването на Софиянски за шеф на Комитета по пощи до върха на изпълнителната власт.

За честа на пагона

"Ами, там всичките сте освен полковници и генерали. Всичките сте ченгета. До един, до един" - Стефан Савов към групата на БББ в изборната сутрин.

Най-непоклатими и трудно проследявани са лобитата на бившите кадри на Държавна сигурност. Сянката на ченгетата обаче неизменно тегне над всеки парламент и може да бъде поне частично разсеяна само ако се осъществи вече станалото пословично отваряне на досиетата. Особената лоялност, обвързваща ексченгетата, дисциплината и старите дългове правят почти невъзможно проследяването на връзките между политици-бизнесмени и ченгета. В момента. Но най-точното преброяване на рицарите на плаща и кинжала ще бъде при гласуването за отварянето на досиетата. Дотогава парламентаристите с пагони под саката ще бъдат най-мобилната парламентарна група, подчиняваща се на неизвестни устав и господари, но винаги готови да се съберат под едно знаме при необходимост. Както винаги досега.

Сашо Дончев (вляво) е най-добре представеният мултак пред сините политици
Венци Димитров следва шефа на "Мулти" Илия Павлов. Известният левскар се прочу и като активист в политическия фенклубна групировката

България е една разграбена държава, с разбита икономика и корумпирани политици. Всички нови управляващи не пропускаха да направят тази констатация в началото на мандатите си, както и да я затвърдят, когато падаха от власт. Бившата опозиция спечели изборите с идеите си за борба с мутрите и корупцията, прозрачна приватизация, откритост пред света и последователна и радикална икономическа реформа. Възможна ли е реализацията на подобна политика? Срещу нея са естествените изкушения на лесните пари, добре утъпканите пътеки към стратегическите за рушветчиите постове, подкупен среден и висш държавен апарат и магистрати. От общо 137 депутати в абсолютното мнозинство на ОДС 115 са нови - за пръв път в Народното събрание. Дали ще бъдат носители и на новите нрави в българската политика ще се разбере в съвсем близкото бъдеще. Около ОДС, СДС и бъдещия премиер Иван Костов кръжат всякакви оцелели динозаври от ерата на натрупването на капитала, както и потенциални новобогаташи. Изявени сигурни фаворити и бъдещи кукловоди като че ли няма.

Когато Виденов дойде на власт с потискащото червено мнозинство на миналия парламент, надеждите бяха, че това е шансът да се реформира полумафиотската партия БСП, а с нея и разпадащата се държава. Дали Виденов беше некадърник, или съпартийците му се уплашиха от пазарната икономика вече няма особено значение. Ползата от неговото управление е ликвидирането на водещата обществена роля на червената партия за пръв път след 9 септември. При него групировките не изчезнаха, но и не станаха по-силни. За сметка на това малкото истински и здрав частен бизнес или премина в нелегалност (разбирай в черната икономика - б.а.), или фалира. Най-голямата вреда, която той нанесе на държавата, са загубените още цели две години. Червените оставиха на реформаторите в България само един шанс и много малко време. Време, през което Иван Костов и компания ще трябва да докажат, че наистина са реформатори, правят разлика между силна държава и голяма държава в икономиката, че не ги е страх да приватизират и насърчават конкуренцията и чуждите инвестиции, че нагласените за едри предприемачи бивши сервитьори и сладоледаджии не могат да цапат повече обществената представа за бизнесмен, че могат да направят разлика между стратегически държавен интерес и стратегически чужди интереси от загробването на държавата ни, че страхът от мутрите трябва да престане да бъде търговски аргумент и най-накрая - че България трябва да престане да бъде единствената държава в Европа, в която всичко и всеки може да бъде купен. Доста тежки задачи, но за сметка на това няма никакво време да бъдат постигнати. Рискът и шансът едновременно на новото управление са в това, че вземането на решения е стеснено до ограничен кръг хора, дори персонализирано в Иван Костов. Рискът е в това, че от подобна изходна позиция стартира и Виденовото управление. Шансът пък е, че за разлика от Виденов Костов не носи на гърба си товара на стогодишна партия с кланове, касти и вродена неприязън към свободните пазарни отношения и интеграцията в международната общност.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
 • 1
  bestbuy avatar :-|
  За да останат ХОРА в България.

  Какво да кажем.. ДСарите ни направиха смепни, луди калинки..
  Всички кредитни милионери, ДС агенти са били здраво свърьзани с БКП, БСП, БЗНС, СДС, ДПС и т.н..
  Единствено в периода 1989-92 г.. имаше някаво просветляване,надежда и в СДС имаше истинкси честни хора. После ДС агентите и кредитните милионери овладяха всички политически партии..


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK