Търси се новият Премянов
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Търси се новият Премянов

Търси се новият Премянов

6544 прочитания

Декември 1994 г., когато беше избрано 37-ото Народно събрание, никой не подозираше, че парламентът на "градивната сила" ще роди бизнесфеномени като Красимир Премянов. Бившият лидер на левите депутати не фигурираше като собственик никъде в съдебните регистри и нищо не подсказваше за бъдещите му финансови апетити. Само година по-късно обаче името на Премянов се намесваше в почти всяка по-голяма сделка, свързана с туризъм и петрол, феноменът "Премянов" беше следствие от последователната употреба на властта в името на лични интереси. Две години по-късно с призива за промяна в парламента влиза ново управляващо мнозинство. Също както БСП през 1994, ОДС има на своя страна общественото доверие за добрите си намерения. Но и "недостатъка", че много повече хора ще дебнат за "синия Премянов".

БББ пое кадрите на банка "Славяни"

И в 38-ото Народно събрание Жорж Ганчев успя да напълни касичката на политическата си формация по добре познатата схема - финансиране срещу депутатски имунитет.

Най-шокиращо е присъствието на Георги Агафонов в новата група на БББ. Името на боса на медийната компания "7 дни" за пръв път беше официално свързано с БББ, след като подопечните му радио и телевизия се превърнаха в имиджмейкъри на Жорж и братството му. Причината за флирта се изясни при подреждането на кандидатдепутатските листи на БББ - Агафонов поведе БББ-кандидатдепутатството в Стара Загора.

Шефът на поставената под особен надзор банка "Славяни" участва в голяма мрежа от фирми, зад повечето от които стои групировката "Перун". Агафонов е един от учредителите на провалилия се кооператив на "националния" капитал Г-13. Повечето от фирмите, в които настоящият подчинен на Жорж Ганчев участва пряко или чрез други дружества, са регистрирани, за да се преодолее Законът за банките и кредитното дело, който изисква специално разрешение на БНБ за придобиване на повече от пет процента акционерно участие в банка. Набеденият за банкер Агафонов участва в "7 дни" АД, ЗК "Хемус инс" АД, "Синергия" АД, "Перун-ЮС" ЕООД, "Махараджа" ООД, "Амкар" ООД, "Приваттурс-А" ООД, "Велес-холдинг" АД, "Ес Джи Ай експорт-импорт" ЕООД, "Перун-одитинг", "Глобекс" ООД, "Медимастер", "Траянка" ООД, "Ес Джи Ей интернационал холдинг", "Тангес" АД.

Новият бизнесдепутат е акционер и в създадения през 1994 г. "НТВ холдинг" АД заедно с близкия до Иван Костов бизнесмен Красимир Стойчев и арестувания пловдивски брокер Христо Александров. По първоначалния си замисъл дружеството е трябвало да подсигури финансово създаването на частна национална телевизия. Според самия Агафонов обаче се оказало, че "нещата няма да станат така", и той се оттеглил от холдинга.

Като председател на съвета на директорите на банка "Славяни" Агафонов носи отговорност за отпускането на големи кредити на свои фирми и фирми, акционери в банката. Той е дал разрешение за кредит от 1 милион щатски долара на "ИФФ груп", собственост на бившия депутат от ДПС Максим Димов. Ако се докаже, че действията на Агафонов са причинили значителни щети на ръководената от него финансова институция и нейните вложители, той може да бъде съден по чл.219 или чл.202 от Наказателния кодекс. В зависимост от размера на нанесените вреди се предвижда наказание лишаване от свобода от една до десет години или поправителен труд. Така че високата цена на депутатския имунитет си струва, защото според чл.70 от конституцията "народни представители не могат да бъдат задържани и срещу тях не може да бъде образувано наказателно преследване". Дори в случаите на тежки престъпления това може да стане само след предложение от главния прокурор до НС. Парламентарната комисия по етика проучва данните и едва след нейно решение предложението влиза за гласуване в пленарна зала. В крайна сметка искането за сваляне на имунитет може да бъде изпълнено само след решение на Народното събрание. Подобно на лидера Ганчев Агафонов също има своите спортни увлечения - той е президент на Българската федерация по кендо (източно бойно изкуство).

Другият нов депутат от БББ с участия във фирми е шефът на Научния център за национална сигурност към Министерството на отбраната проф. Нанеси Бехар. Той е акционер в "А.С.О. консулт" ООД с предмет на дейност счетоводни услуги. Основен съдружник в консултантската фирма е немската компания "А.С.О. компютър системс". Той и Агафонов са хората, с които Ганчев предпочита да се обгражда по време на пресконференции. Сред бизнесбратята, които ще влязат в пленарна зала, обаче има и други действащи бизнесмени. С десет процента в търговската фирма "Имекс-С" ООД участва Христо Смоленов, също нов депутат от БББ. В тази фирма бившият кадър на Патриотичен съюз и симпатизант на БСП е в съдружие с Красимир Илиев (бизнеспартньор на ексдепутата от ДПС Максим Димов). Илиев е и бивш главен изпълнителен директор на банка "Славяни". Другите съдружници в "Имекс-С" са Мирчо Пейковски (акционер в "Тангенс" АД заедно с Агафонов) и съпругата на бившия соцдепутат Захари Захариев Илиана Захариева.

Флагманът на БББ Жорж Ганчев влезе в 37-ото Народно събрание като акционер в регистрираната в края на 1992 г. "Периодика" АД. Там той е съакционер с бившите депутати от левицата Анжел Вагенщайн и Валери Петров. Любопитно с и присъствието като акционер в това дружество на съпругата на Андрей Райчев Виза Недялкова (автор на радиоклиповете на БСП в предизборната кампания през 1994 г.). В новия парламент Жорж стартира и като акционер в "Алфа трейд" ООД, което се занимава с производство на парфюми и козметика. Партнира му нереализиралият се кандидат-депутат от БББ Даниел Сираков.

Дори привидно най-рентабилните сделки на Жорж (имунитет срещу пари) в миналия парламент - известните кредитни милионери Дончо Димитров и Диляна Димитрова, бяха финализирани в първите дни на миналото НС. След това картите на повечето бизнесдепутати попаднаха под опеката на шефа на парламентарната група на левицата Красимир Премянов. Особено поучителен е случаят с двамата най-големи длъжници от БББ, които практически прекараха мандата на 37-ото Народно събрание в Италия, но според компютърните разпечатки техните карти са участвали чинно в гласуванията.

Упражнявайки потенциала си на представител на управляващото мнозинство, Премянов правеше необходимото, за да опази бизнесинтересите на самия Ганчев (там, където не се конфронтираха с неговите собствени). Шефът на соцдепутатите допълнително "подсигуряваше" имунитета на кредитните милионери в БББ. В замяна бизнесдепутатите бяха послушни подгласници на БСП в пленарната зала.

По всичко личи, че и в този парламент БББ ще бъде зависим от бизнесангажиментите, пости от депутатите му. Много вероятно с обаче този път самият Жорж да бъде изместен в парламентарните търговии от финансово помощните бизнесимитатори в новата ПГ и техните контакти с опозиционната БСП.

Мултигруп вкара човек и в евролевицата

Предизборната кампания на новата формация премина под знака на тайнственото финансиране. За спонсори на "бялата лястовица" бяха търсени разнородни представители на стопанството. Парламентарната група на евролевите обаче има и директно представителство в деловите кръгове.

Двадесет и пет процента от акциите на "Нептун" АД са

собственост на депутата от евролевицата Венко Вълчев. В същото дружество участва и изпълнителният директор на варненския клон на "Арес - Варна" АД (фирма на Мултигруп) Румен Димитров. Той има дялове в още пет фирми, които търгуват с петрол и други течни горива. Димитров има интереси и в туризма - в една от фирмите му, "Румил-тур" АД, съдружник е държавното ЕАД "Св.св. Константин и Елена".

Лидерът на дебютиращата в този парламент евролевица Александър Томов участва с 27% в акционерното дружество "Булинвест груп". В същото АД е акционер и Красимир Георгиев, основна фигура в групата от фирми "7М", напоследък със сериозни интереси в енергетиката. Съдружник в Булинвест е и бившият финансов министър, сега шеф на ЦКБ Стоян Александров.

Неуспелият вицепрезидент и о.з. генерал от контраразузнаването Людмил Маринчевски има участие в охранителната фирма "Група 4 секюритас - България" ООД, охранител и на бензиностанциите "Амоко".

Любомир Павлов готви свое лоби в ОДС

Най-възрастният депутат в 38-ото Народно събрание, Светослав Лучников, е съдружник в "Юнитрейд-Х" вносител на "Ауди" и "Фолксваген". Другите му бизнеспартньори в тази фирма са английската компания "Шенън" ООД, Иван Иванов и Йордан Жеков.

Националният координатор на СДС Марио Тагарински има участие в агенцията за недвижими имоти НИМ. Членът на медийната комисия в 37-ото НС Сашо Стоянов има регистрирана фирма - "СофияАрт" с предмет на дейност създаване на радио- и телевизионни програми.

Човекът на ВМРО в ОДС Анатоли Величков притежава 12% от дружеството "Арбред" ООД, занимаващо се с производство на хляб. Основен собственик на дялове там е дружеството "Аргонавт", в което Величков има 50%. Любопитно е, че в регистрациите на двете дружества депутатът от ВМРО е записан с различни ЕГН-та.

Двамата депутати от ОДС - Николай Апостолов (досегашен шеф на управление "Чужди инвестиции" в столичната община) и Юлиян Буров, имат по 7.7% в консултантската фирма "Биконет" ООД. Апостолов с и бивш изпълнителен директор на фалиралия вестник "Експрес", за чийто собственик се смяташе шефът на Общинската банка Любомир Павлов.

БСП - парите си отидоха заедно с властта

Неформалният лидер на БСП Николай Добрев фигурира в регистрацията на фондация "Юнионарт" заедно с Мая Димитрова и Михаил Белчев.

Официалният шеф на партията Георги Първанов според съдебните регистри е притежател на 33% от акциите на "Дума прес" АД. В това дружество той представлява Висшия партиен съвет като негов председател. Останалите собственици са Петър Аврамов и Тодор Коруев, също с по 33%. Според първомайския брой на в. "Дума" обаче акциите на дружеството издател са разпределени само между Георги Първанов (51%) и Тодор Коруев, който представлява колектива на вестника.

В новата парламентарна група на левицата присъства и лице, познато от пресцентъра на Жан Виденов - Атанас Мерджанов. Бившият подчинен на Красимир Райдовски притежава 18% от дружеството "Топ консулт".

Официалните регистри не показват явни участия на бъдещите депутати от Обединението за национално спасение. Ако се съди по случая "Роко" и финансирането на посещението на Симеон II, очевидно Доган и компания са привърженици повече на неформалните отношения.

Декември 1994 г., когато беше избрано 37-ото Народно събрание, никой не подозираше, че парламентът на "градивната сила" ще роди бизнесфеномени като Красимир Премянов. Бившият лидер на левите депутати не фигурираше като собственик никъде в съдебните регистри и нищо не подсказваше за бъдещите му финансови апетити. Само година по-късно обаче името на Премянов се намесваше в почти всяка по-голяма сделка, свързана с туризъм и петрол, феноменът "Премянов" беше следствие от последователната употреба на властта в името на лични интереси. Две години по-късно с призива за промяна в парламента влиза ново управляващо мнозинство. Също както БСП през 1994, ОДС има на своя страна общественото доверие за добрите си намерения. Но и "недостатъка", че много повече хора ще дебнат за "синия Премянов".

БББ пое кадрите на банка "Славяни"


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.