Ще се легализира ли самоотбраната с оръжие

Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ново регламентиране на т. нар. институт на неизбежната отбрана обеща на изпроводяк служебният министър на правосъдието Хараламби Анчев, който на 23 май отстъпи своя пост на синия юрист Васил Гоцев. "Досега и полицаят, и нормалният гражданин изпитваха много сериозен респект към това да употребят законно притежавано оръжие или други средства за защита срещу незаконно посегателство само при мисълта, че ще трябва да минат през цялата тежка и тъжна процедура на доказване дали е действал в пределите на неизбежната отбрана", твърди бившият шеф на правосъдното ведомство.

По действащото законодателство, ако някой се окаже жертва на нападение, той е изправен пред две не особено розови алтернативи. Ако атакуваният успее да се защити, най-вероятно ще бъде съден за телесни повреди или в най-лошия случай - за убийство на своя противник. Ако обаче се опита да спази закона буква по буква, най-вероятно ще попадне в реанимацията или при лошо стечение на обстоятелствата ще се озове "в един по-добър свят".


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове