Зам.-шефът на парламентарната група на СДС лично настоявал за уволненията в КПД

Зам.-председателят на парламентарната група на СДС Благой Димитров лично е издействал съгласието на премиера Иван Костов за уволнението на двамата зам.-председатели на Комитета по пощи и далекосъобщения, каза пред “Капитал” добре информиран източник от “Дондуков” №1. Заради натиска на Димитров на главния секретар на КПД Рачо Петров е било препоръчано да си подаде оставката и на негово място вече е назначен бившият служител на фондация “Отворено общество” Стоил Караджов. За свой нов заместник Антони Славински миналата седмица назначи бившия член на междуведомствената комисия по честотите Симеон Войнов.
Смените в комитета не бяха оповестени официално, а неговият председател категорично отказа да коментира рокадите във ведомството. Няма съмнение, че Славински не е съгласен с промените, които под натиска на Благой Димитров е принуден да прави, но очевидно все още не смята това за достатъчен повод, за да подаде оставка. От кадровите промени в КПД най-фрапиращо е уволнението на Кръстю Мирски, който се смята за безспорен професионалист в тази област и не може да бъде обвинен в некомпетентност. Зам.-председателят на ПГ на СДС Благой Димитров обясни пред “Капитал”, че уволненията в КПД са следствие от бездействието на комитета и натрупаните проблеми около отдаването на честотите. “Ако това обаче е вярно, защо правителството не е поискало оставката на самия Славински”, коментира шеф на отдел в комитета.
Основното обвинение на Благой Димитров обаче всъщност е следствие на законодателния вакуум, в който се намират телекомуникациите, но този проблем не може да бъде разрешен от зам.-председател на КПД, а с гласуване в парламента.
Благой Димитров поддържа тезата, че честотният спектър трябва да бъде изваден изцяло от Закона за концесиите и за него отново да се дават лицензи от Комитета по пощи и далекосъобщения, което да се регламентира в новия Закон за телекомуникациите. Тази теза се разминава категорично с мнението на Съвета по законодателство към Министерството на правосъдието. Юристите на Министерския съвет смятат, че подобен прецедент би обезсмислил Закона за концесиите, тъй като ще сложи началото за брожения от различните министерства и ведомства и други обекти, изключителна държавна собственост, или дейности, за които е установен монопол, също да излязат от закона.
Дори тезата на Благой Димитров да не бъде поставяна под съмнение, загрижеността на зам.-председателя на парламентарната група на СДС изглежда странна, тъй като само допреди седмица Законът за телекомуникациите отсъстваше от законодателната програма до края на тази година, която групата на СДС обяви в началото на парламентарната сесия. Въпреки че без този закон правителството не би могло да приватизира телекомуникационната компания. Интересът на Благой Димитров в тази област по-скоро се свързва с желанието му да оглави телекомуникациите, но в качеството на министър. Това вече даде повод за коментари, че не е изключено обединяването на Министерството на транспорта и Комитета по пощи и далекосъобщения. Подобна рокада според специалистите в тази област обаче няма да се различава по характер съществено от назначението на Любомир Коларов за шеф на КПД. В същото време основното обвинение срещу правителството на Виденов в тази област, записано и в програмата “2001”, беше некомпетентното управление на телекомуникациите.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове