ОХДЦ - асцендентът на кабинета Костов

След преструктурирането на СДС в партия 15-те политически формации, които съставляваха коалицията, станаха присъдружени. За идеологическа опаковка сините си избраха народната партия. “Народна в смисъл, че в нея има различни политически идеи, които обаче не враждуват помежду си. Като започнем от социалдемократическите, минем през либералните и радикалните идеи, през платформата на християндемократическите партии и завършим с консервативните и екологичните движения. Всичко това го има в СДС, без да влиза в противоречие помежду си, точно както в една народна партия, примерно в Австрия. Това е еклектична политическа смес”, обясни преди време лидерът на СДС Иван Костов.
В края на ноември в София ще се проведе националният форум на една от политическите организации към СДС - Обединения християндемократически център (ОХДЦ). В дневния ред извън отчета на сегашното ръководство, избора на ново и останалите суховати точки влиза и обмислянето на серия от действия, които да придадат християндемократически профил на СДС.
“Искаме да помогнем на СДС в нещо, в което се чувстваме силни - християн-демократизацията на съюза. СДС с приемането на програмата си на националната конференция през февруари тази година практически се дефинира като народна партия. Въпреки че влезе веднага във властта с програма, която по същество е също християндемократическа, неговите структури все още не са осмислили докрай какво означава СДС да е народна партия, кои са принципите”, каза за “Капитал” зам.-шефът на ОХДЦ Александър Божков. Центърът ще предложи на СДС за следващата година поредица от тематични конференции, семинари и разработки, които да помогнат на сините да проумеят практиката на християн-демокрацията.

ОХДЦ има всички шансове да зарази СДС

с християн-демокрация. Досега немалко вътрешни за центъра решения са предизвестявали поведението на целия СДС - идеята за вот на недоверие на кабинета Виденов, изборът “валутен борд”, анонсът “СДС - партия”.
Още през януари 1995 г. след заседание на националния си съвет ОХДЦ предложи уедряване на организациите в СДС. Година по-късно, след като се прегърна с ХДС на Асен Агов и ХАП на Иван Глушков, ОХДЦ прикани и останалите партии в СДС със сходни идейни платформи да ги последват. През декември миналата година шапката на ОХДЦ излезе със становище синята коалиция да прерасне в национално движение с единна стратегия и ясни механизми, а партиите и формациите - членове на СДС, да запазят съществуването си. В анализа си за дейността на ОХДЦ под негово ръководство Стефан Софиянски отчете, че партията е един от инициаторите за структурни промени в СДС.
По преценката на Иван Костов СДС включва няколко прагматични формации, които от 1990 г. насам са прокарали пътя в администрацията. ОХДЦ е една от тях. Центърът се оказа люпилня за политици, като дори имаше своя парламентарна група във ВНС. От ОХДЦ твърдят, че са може би единствената партия под син знаменател, която се е отървала с минимални загуби след епидемията от разцепвания и деления. “Дори хората като Венцеслав Димитров и Вержиния Велчева, които напуснаха сами ОХДЦ на един исторически конгрес на Камчия - и с тях си останахме приятели, поддържаме добрите си връзки и това позволи да съхраним добрите взаимоотношения помежду си и това, което сме свикнали, е да работим заедно”, каза вицепредседателят на центъра.
ОХДЦ е приемник на Обединен демократичен център, който възниква в организационните скоби СДС. Учредителната конференция на ОДЦ (буквата Х се вмъква впоследствие) е на 21 април 1990 в София. Негов лидер тогава е Стоян Ганев, скандален външен министър. В парламентарното представителство на ОДЦ са Венцеслав Димитров, Илко Ескенази, Николай Павлов, Кирил Дунев, Тодор Колев, Георги Липовански, Мануш Романов. Известни ОДЦ-ейци са Вержиния Велчева, Стефан Софиянски, Любомир Павлов.
От 1991 ОХДЦ е член на Европейския демократически съюз заедно с настоящите половини на Народен съюз - ДП и БЗНС. През май 1993 партията изключва Стоян Ганев, който тогава бе причина за разрива със СДС. След приносителя на жълти пликове начело на ОХДЦ застава Стефан Софиянски.
На 25 октомври 1994 г. той обяви, че ОХДЦ ще предложи Иван Костов, Валентин Василев, Васил Гоцев и Векил Ванов като свои кандидати в листата на синята коалиция. “Включването им в предложенията на ОХДЦ е по моя инициатива”, каза тогава Софиянски. Иван Костов е безпартиен, като във Великото народно събрание влезе от квотата на Зелената партия, а в 36-ото НС - с пропорционалната листа на СДС в Пловдив. Валентин Василев се самоизключи от Демократическата партия, Васил Гоцев и Векил Ванов също изоставиха ДП на Стефан Савов.
След избирането на Стефан Софиянски за столичен кмет шестият национален форум на ОХДЦ регистрира промени в ръководството си. През март 1996 за председател на Националния изпълнителен съвет беше избрана Екатерина Михайлова, а за нейни заместници - Александър Божков и Любомир Павлов.
Преди няколко седмици се чу за сбирка на ОХДЦ-членове в “Горски кът” на Витоша. Някои видяха като цел на “заверата” оформянето на паралелен център на властта, който, без да е в явно противоречие с изпълнителната власт,

Да бъде нещо като коректив на управлението

на СДС. На планинската вечеринка целокупното ръководство на ОХДЦ одумвало правителството, твърдеше централен всекидневник.
“Предстои ни национален съвет в Кранево, предстои ни конференция. Събрахме се да се видим, да си поговорим, да обсъдим и чисто организационните проблеми. Не искам да влизам в битови подробности, че седнахме, където се казва, като приятели и да изпием по една чаша вино и да си поговорим съвсем не за неща, които засягат общия политически живот”, разясни Стефан Софиянски веднага след “тайната” вечеря. И категорично отрече да е замислян комплот.
Миналата седмица вицепремиерът Божков беше по-подробен: “Ние сме може би единствените, които правим месечни събирания, едно от които се превърна в журналистическо забавление. Просто всички, които са родени през този месец (говоря главно за софийската организация), всеки месец правим зодиакално събиране в някой ресторант и родените под знака на тази зодия черпят останалите. Освен това много голяма част от хората са имали възможност да работят заедно. Нека да не забравяме все пак, че около Стефан Софиянски има твърде много хора в Столична община, има хора, които са свързани и по професии, и за времето от 1990 г. досега се създаде едно чисто приятелство между повечето от нас и се чувстваме много добре заедно. В Кранево прекарахме чудесно за пореден път. Нямаме какво да делим и това спокойствие всъщност ни дава възможност да преодоляваме трудностите, които ни съпътстват едни други, и да даваме един сериозен потенциал на СДС.”
Елитът на ОХДЦ, разхвърлян по високите управленски етажи (Екатерина Михайлова - шеф на парламентарния СДС, Александър Божков - вицепремиер, Стефан Софиянски - кмет на София, Любомир Павлов - официално председател на надзорния съвет на Столична общинска банка), и сега има достатъчно силно представителство за разлика от формации с по-дълга история. Задграничният опит показва, че идва ден, когато подобни образувания с концентриран ресурс се решават на еманципация. Но не докато смятат “Ние сме властта”.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар