Доган - пет години по-рано

“Използвам случая да ви предупредя - опасността за страната е много голяма. Опасността за преврат от старата Държавна сигурност.” Това заяви през 1992 г. на официална пресконференция тогавашният главен секретар на МВР Богомил Бонев. “Ние сме поставили въпроса за оставката на г-н Филип Димитров още през май”, твърди лидерът на ДПС пред “Панорама” на 3 октомври 1992 г. Пак през май същата година Доган прогнозира, че първото синьо правителство ще “издържи най-много до септем-ври” - разминаването между прогнозата му и вота на недоверие към кабинета е... два месеца.
Пет години по-късно като министър на вътрешните работи Бонев обяви, че разполага с информация, според която през 1992 г., когато падна правителството на Филип Димитров, хора от службите са работили активно с досието на Ахмед Доган. Лидерът на ДПС заплаши, че ще съди Бонев за това изявление, а вътрешният министър предупреди, че ако се наложи, може да докаже думите си. Засега обаче, пет години след най-големия медиен скандал (ноември 1992), за връзките на лидера на ДПС с Държавна сигурност има поне един безспорен факт - досието на Доган. И това категорично опровергава твърдението на лидера на ДПС от юни 1991 г. пред в. “Демокрация”, че няма “нищо общо с агент Сава”.
В речта си при откриването на 36-ото Народно събрание лидерът на ДПС официално поиска забраната на БСП, а по-малко от година след това “подписа” споразумение с партията. Това споразумение роди кабинета Беров, а по негово време укрепнаха “държавата Мулти-груп”, борческите групировки, започна най-масовото разграбване на икономиката и парите на вложителите в банките.
Ако се докаже, че действията на бившия агент Сава през 1992 г. са направлявани от служители на бившата Държавна сигурност, това едва ли ще предизвика фурор. Официалното оповестяване на доказателства в подкрепа на тези твърдения обаче без съмнение ще бъде важен факт в най-новата българска история. Защото студентите, които протестираха на 10 януари пред парламента, дадоха своя вот не само срещу правителството на Виденов, те протестираха срещу закъснялата българска реформа и искаха да научат причините за това. Пет години по-късно обаче се оказа, че през 1992 г. в медиите е имало много повече информация за миналото на Доган, отколкото сега беше изнесена пред Народното събрание.
На 1 ноември 1991 г. в.“Диалог” пише: “Както уточни Ахмед Доган, лично той е правил проверки в архивите от Първо до Шесто управление, без да открие подробности за агентурното минало и настояще на своите депутати. “Ако депутати, влезли с листата на ДПС, действително са били агенти, тайните служби никога не биха ги пожертвали или издали, защото те носят ценна за някого информация от кухнята на ДПС”, заявява тогава Доган.
Съобщените миналата седмица факти доказват, че Доган е излъгал - очевидно или въобще не е влизал в архивите, или не е вярно, че не е открил нищо в тях. А ако е влизал там, с чие разрешение е станало това? Министър на вътрешните работи по това време е ген. Семерджиев. През годините, в които движението играеше ролята на балансьор в парламента обаче, депутатите от движението наистина не са били пожертвани - очевидно е, че по това време те вече са били нечии жертви. И Доган не може да не е знаел това. Защото изявлението на министър Бонев, че през 1992 г. е работено активно с досието на ДПС-лидера, не-двусмислено подсказва, че политиката на Доган е била направлявана от хора на службите. А това означава, че той вероятно е бил рекетиран от тези, които са разполагали с досието му.

Вестниците през 1992 г.

11 февруари, в.”Дума”:
“Агентурен доклад на Доган става основа на възродителния процес, твърди главният мюфтия. “Как да предотвратим турския национализъм” е заглавието на секретен агентурен доклад, спретнат от Ахмед Доган по искане на Стоян Михайлов в края на 1983 г., смята главният мюфтия д-р хаджи Недим Генджев. Според него този доклад е станал основа на тъй наречения възродителен процес.”
23 юни, БТА:
Ахмед Доган: ”Ако сега изкараме досиетата, във всички случаи ще има парламентарна криза. Трябва да бъдат отворени само досиетата на работилите за Шесто управление - политическата полиция. Навремето комунистите искаха всичко да сринат и да започнат да строят нова държава. Дайте да не правим тази грешка! Какво е виновен този, който е работил в Първо и Второ управление?”
2 ноември, в.”Ранно утро”:
“Ахмед Доган е оглавил ДПС по разпореждане на генерал Семерджиев - истинските основатели на Движението за права и свободи още през май 1989 г. са били екстрадирани от страната. По време на предизборната кампания през май 1990 г. в Кърджалийско и Крумовградско Доган е агитирал да се гласува с голямата бяла бюлетина с малка ивица и малката червена. Истинското Движение за права и свободи е основано през април 1989 г. от Мустафа Юмер, Бейхан Мюмюнова, Алдин Рашидов и Орхан Пандур. На 26 май същата година те всички са арестувани заради вълненията, предизвикани от “възродителния процес”. Три дни по-късно радетелите за правата на българските турци са екстрадирани от страната с по 30 килограма багаж. Изисканото ведомство Държавна сигурност обаче усеща, че трябва да вземе нещата в свои ръце, и без да се бави, през юни започва да работи за създаването на свое ДПС. Идеята е лично на ген. Атанас Семерджиев, който явно е имал доказателства за блестящите качества на своя кандидат. По време на предизборната кампания за Велико народно събрание Ахмед Доган е посещавал Крумовград и Кърджали. За транспортно средство лидерът си е избрал вертолета на ген. Семерджиев.”
4 ноември,
”Отечествен вестник”:
“Доган наистина е бил агент на Държавна сигурност, това бе потвърдено снощи пред “Отечествен вестник” от бившия зам.-шеф на Националната разузнавателна служба полк. Радослав Райков. “Знаейки за своето минало и за връзките си с органите на Държавна сигурност, на които беше агент, той няма право да се държи по подобен начин както със съюзниците си от СДС, така и със своя електорат - този на ДПС. Повече от очевидно е, че в сегашното политическо положение Ахмед Доган не изразява интересите на своите избиратели, а изпълнява указанията на оперативните работници, които го ръководеха и продължават да го ръководят - тази декларация направи ексразузнавачът Радослав Райков.” Вестникът пише още, че “Ахмед Доган е бил вербуван като агент Сава през 1974 г. от оперативния работник Стайков от Първо управление на тогавашната Държавна сигурност - Варна. Службите създават специални условия за утвърждаването му като научен работник. Разходите по обучението му се поемат от ДС. Съгласно директива Б-1396 от 1984 г. е внедрен в нелегална група, по-късно прераснала в турско националноосвободително движение. След едногодишна нелегална дейност и утвърждаването на агент Сава за лидер се разиграва активно мероприятие и ръководителите на турското националноосвободително движение в България са осъдени на различни срокове затвор. Между тях е и агент Сава, като присъствието му в затвора го легализира като лидер на турското националистическо движение. Тази легенда е изготвена с цел агент Сава да получи доверието на турските специални служби с цел прехвърлянето му в определен момент там. След 10 ноември тази операция се осуетява и агент Сава бива натоварен със задачата да оглави опозиционно настроените турци в България.”
21 ноември, в.”Демокрация”:
“През октомври 1991 г. Ахмед Доган е подарил на майор Иван Ангелов от варненската РДВР лика си с приятелско посвещение и автограф. Притежателят на портрета е бивш оперативен работник на Шести отдел на ДС. Още по-интересно е, че той е участвал в разработката на големия, но преминал тогава тихомълком съдебен процес във Варна, Шумен и Добрич срещу турската организация, където главен обвиняем е бил... Доган. Тепърва ще узнаваме истината за тази съдебна инсценировка, станала по сценария на Държавна сигурност, в чието изпълнение несъмнено са се отличили варненските юначаги от тайните служби. Изглежда, приятелството между двамата мъже датира тъкмо оттогава. Впрочем самият г-н Ангелов не крие, че с г-н Доган го свързват топли приятелски чувства.”
Публикациите през 1992 г. само доказват, че “новината” от миналата седмица всъщност е отдавна известна. Доган очевидно е бил човек, в чиито способности и биография е инвестирано много. Миналото му е трябвало да бъде заличено и моделирано, дори и с цената на минаване през затвора, за да може да бъде пратен на работа в чужбина. “Чрез въплъщаването на Ахмед Доган в политик България загуби своя Рихард Зорге”, каза на пресконференция миналата седмица водещият му офицер от ДС о.з. полк. Иван Карамучев. Събитията след 10 ноември променят плана, но очевидно при свалянето на правителството на Филип Димитров агент Сава все пак е свършил добра работа. Пък и все още е в играта.
Формулата ДПС в голяма степен дори беше повторена в миналото Народно събрание, но доработена с едно ново име - бизнесблок. И в двете групи има силна концентрация на агенти, и двете групи имат непредсказуеми действия, и двете групи имат претенциите да са балансьори, тоест влиятелните малцинства. “Ако правителството само не падне, ще му помогнем”, заявява през септември 1992 лидерът на ДПС. Още тогава Доган подсказва, че единственият вариант за нов кабинет на СДС е в него да участва движението, но при определени условия. В интервю за в.”Дебати” лидерът на ДПС твърди, че приоритетни за партията му като евентуален бъдещ партньор в изпълнителната власт са силовите министерства. Това е и една от причините да бъде сложен край на последвалите малко след това преговори за съставянето на втори несоциалистически кабинет. На тях ДПС открито иска да получи Министерството на вътрешните работи, а с това и достъпа до архивите на бившата Държавна сигурност.