Новият брой: Магистрален грабеж

Мафията е на път да анексира ...

Мафията е на път да анексира ...

Покушението срещу общинския приватизатор вещае разкрития за връзките на силовите групировки с местната власт

Йово НИКОЛОВ
7485 прочитания

Дясната ръка на кмета на Варна Христо Кирчев лежи в реанимация с три куршума. Причината за стрелбата срещу шефа на управление “Собственост и стопанство” Иван Чолаков са неизпълнени ангажименти по сериозни сделки с недвижими имоти. Това е една от версиите, по които работят спецченгетата, разследващи покушението срещу варненския общински приватизатор. Окончателно е отпаднала версията за лични мотиви при опита за убийство. Криминалистите вече душели около дейността на 38-годишния шеф на управление “Собственост и стопанство”, за да разберат мотивите на покушението.
Председателят на общинската агенция за приватизация във Варна и шеф на управление Чолаков беше ранен с три куршума в тялото в сряда сутринта пред дома си във варненския квартал “Трошево”. Оттогава той е в центъра за спешна помощ в морския град. Деветмилиметровите куршуми пронизаха шефа на общинската агенция за приватизация в белия дроб, далака и корема. Множеството разкъсвания създават опасност от инфекция, но лекарите са оптимисти за живота на ранения.
Покушението срещу Чолаков отново фокусира общественото мнение и заплашва да разкрие връзките на общината с подземния свят във Варна. В края на август вътрешният министър Бонев обяви на брифинг, че в черноморската столица организираната престъпност е с много големи размери и висока степен на обществена опасност, а мафията се е сраснала с властта и полицията. От варненското РДВР бяха уволнени 86 полицаи за нерегламентирани връзки с престъпния контингент. Управляващите доскоро политически групировки са разпъвали чадър над силови застрахователи и мафиотски структури, каза още Бонев. Искам да припомня с кого граничеше на изток България, каза на 22 август вътрешният министър. Арестите във Варна ще разтърсят изоснови подземните групировки, украинската, грузинската и чеченската мафия, заплаши Бонев.
Засега обаче се случва точно обратното. Мафията продължава да разчиства сметки. Стрелбата по зам.-кмета беше удобен момент да се удари Варна. Веднага след покушението градът беше блокиран и започна масирана акция за проверки на силови групировки, фирми, притежатели на оръжия и мутри.
Ден след покушението бяха арестувани 45 представители на повечето силови групировки в града. За разпит са били повикани Христо Асенов-Бацата, виден варненски борец и кумец на шефа на Мултигруп Илия Павлов, шефовете на най-мощната силова групировка във Варна - “ТИМ - Марин и Тихомир Митеви”, хора на СИК, ВИС-2 и др. След 24-часов престой в ареста на полицията и разпит са освободени, учудени от коректното отношение на служителите на ЦСБОП.

Приятелският кръг на Чолаков

Кой е раненият Иван Йорданов Чолаков? Роденият на 30 юли 1959 г. приватизатор №1 на Варна е бивш авиоинженер. Един от най-доверените лица на варненския кмет Христо Кирчев. Шеф на управление “Собственост и стопанство”, с ранг на заместник-кмет. Публична тайна във Варна е, че той е близък до хората на сенчестия бизнес във Варна и може би най-коментираният общинар в града след кмета Кирчев.
Името му беше замесено в приватизацията на ресторантския комплекс “Димят” в началото на годината и още няколко финансово неудачни за общината сделки. Твърди се, че е бил близък на убития преди година наместник на СИК в града Йордан Марков и дори е бил съдружник с него чрез подставени лица в луксозното заведение “Робин Худ” под Двореца на спорта. Собственикът на заведението обаче публично отрече това да е вярно.
Чолаков минава за човек на СИК. След смъртта на Марков, който контролираше подземния свят, обаче пластовете сред силовите групировки във Варна значително се разместили и зам.-кметът се “сближил” с “ТИМ”. С пресаташето на варненската община Антон Хуков често са виждани в компанията на доказани варненски мутри.
Бизнесинтересите на зам.-кмета на Варна могат да бъдат проследени в търговския регистър на Варненския окръжен съд. Още през 1991 г. той е регистрирал фирма “Авиатика”, нещо не му потръгнало и същата година я закрил. След това е бил собственик на ЕТ “Ивекс” и накрая става съдружник във фирма “Атлант” ООД. С встъпването си в длъжност на 18 януари 1996 г. Чолаков замразил участието си в станалата по-късно кооперация “Атлант”. Според справката фирмата се занимава с финансово-кредитни услуги и посредничество. “Атлант” притежава и няколко сарафски бюра във Варна. Съдружниците, които продължават да работят в “Атлант”, са Динко Нейков, Димитър Тотляков, Галина Дюлгерова, Владимир Тонев, Адам Адамов и Недко Василев. Недко Василев притежава още три фирми - “Недивекс”, “Синерджи” и е съдружник в “НТВ” ООД. “Синерджи” се занимава с външна търговия, а “НТВ” - с продажба на коли. Василев е управител и акционер във фирма “Роял интернешенъл” АД. Другият съдружник на Чолаков от “Атлант” - Владимир Тонев, също има участие в “НТВ” и притежава фирма “Веди-Н”.

Зам.-кмет с пистолет

Варненци често коментират сватбарския навик на зам.-кмета да демонстрира умението си да стреля с пистолет в тавана на някое заведение. Този любим прийом на мутрите приватизаторът използвал по време на запои в любими кръчми. Варненски общинари се оплакват, че шефът на управление “Собственост и стопанство” си играел с пищов дори на бюрото си.
Въпреки лошото реноме на Чолаков кметът Кирчев отрича връзките на заместника си с хора от подземния свят. “Не съм чувал такова нещо за Иван Чолаков, а и това са недоказуеми неща, заяви на брифинг той. Според кмета Кирчев заместникът му бил антимафиот, защото бил начело в борбата срещу хазарта и незаконното строителство. Варненци посрещнаха с усмивка това твърдение.
В петък на нарочна пресконференция обаче кметът на район “Приморски” Алексей Воробьов лично потвърди пред журналисти, че е споделял с Кирчев за лошия имидж на неговия заместник. Останах безкрайно учуден от изявлението на Кирчев, че не знае за връзките на Чолаков с хора от силовите групировки, след като и други хора пред мен са му го казвали, твърди Воробьов.
Кметът на район “Приморски” беше принуден да даде пресконференция, за да отговори на нападките в местен вестник, че той е организатор на покушението. Чолаков казал, преди да го упоят, че вероятно районен кмет, с когото той е в конфликт, е поръчал покушението, твърдят медиите. Вярно е, че сме в конфликт, но едва ли това е причина за покушение, казал Воробьов.

Мотивите

трябва да се търсят в общината. “В общината нямаме такъв имот, който да струва един човешки живот”, каза на пресконференция Христо Кирчев. Мотивите трябва да се търсят в сделките с общинско имущество и терени и движението на общинските имоти през последната година, категоричен е обаче Александър Воробьов.
Истината е, че в ръцете на Иван Чолаков е съсредоточено най-апетитното парче от варненското кметство. През него минават търгове за общински заведения, незастроени площи и терени.
Чолаков ламтеше за власт, обсебваше все повече дейности на общината, каза на петъчната пресконференция Воробьов. Едва ли не всеки, който кандидатстваше за участие в търг или при раздаването на общински обекти, трябваше първо да мине през кабинета му на четири очи, твърди приморският кмет Воробьов според в. “Труд”.
Не съм го поръчал аз, но бих го направил, обадил се измамен бизнесмен във вестник “24 часа”. Анонимният глас твърди, че е дал лично на Чолаков 4 милиона лева, за да го уреди да спечели търг, а след това той го забравил. Той е корумпиран до дъно, казал пред вестника неизвестният. С името на Чолаков се свързват и арендаторски договори за Летния театър във Варна и Двореца на спорта. Скоро той се намесил с подставени лица и в строежа на няколко общински терени, твърдят варненци.

Сделки с терени и имоти

са причината за покушението. Общинарите във Варна работят в много тясно сътрудничество с фирма за недвижими имоти, разкри местното радио “Алфа”. Всеки реститут във Варна знаел името на фирмата и ако иска да си реши проблемите бързо, трябва да мине оттам. Един от собствениците на фирмата бил бивш служител на СИК, споделиха столични спецченгета, които следели изкъсо офиса на фирмата в близост до варненското кметство. Общинските служители обслужвали експресно фирмата и получавали комисиони за бързо свършената работа при вадене на документи. Става въпрос за земи в покрайнините на Варна, застроени със складове и малки работилници, затова била нужна и благословията на Иван Чолаков.
Шефът на “Собственост и стопанство” е измамил бизнесмен, който му поръчал да строи огромен и модерен гъбарник, е най-новата мълва във Варна. Чолаков взел 100 000 долара капаро, но не свършил никаква работа, е другата мълва, която обикаля града.
Разследваме всички възможни версии за мотивите на покушението, споделиха столични антимафиоти, командировани във Варна. Версията за любовна драма е отпаднала и сега полицаите са се концентрирали върху дейността на Чолаков. Вероятно ще излязат интересни неща за дейността на кметската управа във Варна, твърдят те. Иван Чолаков най-вероятно ще живее, казаха лекари. Въпреки че беше на командно дишане, в петък следобед той е бил разпитан от следователката Галя Бакалова. Тя прекарала близо час в болничната стая на Иван Чолаков, който отговарял на въпросите й писмено, защото не можел да бъде изключен от командното дишане. Чолаков е видял лицето на убиеца си, вероятно се досеща и за мотивите на покушението.
По-важно е обаче и варненската общественост да разбере какви са те.

Дясната ръка на кмета на Варна Христо Кирчев лежи в реанимация с три куршума. Причината за стрелбата срещу шефа на управление “Собственост и стопанство” Иван Чолаков са неизпълнени ангажименти по сериозни сделки с недвижими имоти. Това е една от версиите, по които работят спецченгетата, разследващи покушението срещу варненския общински приватизатор. Окончателно е отпаднала версията за лични мотиви при опита за убийство. Криминалистите вече душели около дейността на 38-годишния шеф на управление “Собственост и стопанство”, за да разберат мотивите на покушението.
Председателят на общинската агенция за приватизация във Варна и шеф на управление Чолаков беше ранен с три куршума в тялото в сряда сутринта пред дома си във варненския квартал “Трошево”. Оттогава той е в центъра за спешна помощ в морския град. Деветмилиметровите куршуми пронизаха шефа на общинската агенция за приватизация в белия дроб, далака и корема. Множеството разкъсвания създават опасност от инфекция, но лекарите са оптимисти за живота на ранения.
Покушението срещу Чолаков отново фокусира общественото мнение и заплашва да разкрие връзките на общината с подземния свят във Варна. В края на август вътрешният министър Бонев обяви на брифинг, че в черноморската столица организираната престъпност е с много големи размери и висока степен на обществена опасност, а мафията се е сраснала с властта и полицията. От варненското РДВР бяха уволнени 86 полицаи за нерегламентирани връзки с престъпния контингент. Управляващите доскоро политически групировки са разпъвали чадър над силови застрахователи и мафиотски структури, каза още Бонев. Искам да припомня с кого граничеше на изток България, каза на 22 август вътрешният министър. Арестите във Варна ще разтърсят изоснови подземните групировки, украинската, грузинската и чеченската мафия, заплаши Бонев.
Засега обаче се случва точно обратното. Мафията продължава да разчиства сметки. Стрелбата по зам.-кмета беше удобен момент да се удари Варна. Веднага след покушението градът беше блокиран и започна масирана акция за проверки на силови групировки, фирми, притежатели на оръжия и мутри.
Ден след покушението бяха арестувани 45 представители на повечето силови групировки в града. За разпит са били повикани Христо Асенов-Бацата, виден варненски борец и кумец на шефа на Мултигруп Илия Павлов, шефовете на най-мощната силова групировка във Варна - “ТИМ - Марин и Тихомир Митеви”, хора на СИК, ВИС-2 и др. След 24-часов престой в ареста на полицията и разпит са освободени, учудени от коректното отношение на служителите на ЦСБОП.

Приятелският кръг на Чолаков

Кой е раненият Иван Йорданов Чолаков? Роденият на 30 юли 1959 г. приватизатор №1 на Варна е бивш авиоинженер. Един от най-доверените лица на варненския кмет Христо Кирчев. Шеф на управление “Собственост и стопанство”, с ранг на заместник-кмет. Публична тайна във Варна е, че той е близък до хората на сенчестия бизнес във Варна и може би най-коментираният общинар в града след кмета Кирчев.
Името му беше замесено в приватизацията на ресторантския комплекс “Димят” в началото на годината и още няколко финансово неудачни за общината сделки. Твърди се, че е бил близък на убития преди година наместник на СИК в града Йордан Марков и дори е бил съдружник с него чрез подставени лица в луксозното заведение “Робин Худ” под Двореца на спорта. Собственикът на заведението обаче публично отрече това да е вярно.
Чолаков минава за човек на СИК. След смъртта на Марков, който контролираше подземния свят, обаче пластовете сред силовите групировки във Варна значително се разместили и зам.-кметът се “сближил” с “ТИМ”. С пресаташето на варненската община Антон Хуков често са виждани в компанията на доказани варненски мутри.
Бизнесинтересите на зам.-кмета на Варна могат да бъдат проследени в търговския регистър на Варненския окръжен съд. Още през 1991 г. той е регистрирал фирма “Авиатика”, нещо не му потръгнало и същата година я закрил. След това е бил собственик на ЕТ “Ивекс” и накрая става съдружник във фирма “Атлант” ООД. С встъпването си в длъжност на 18 януари 1996 г. Чолаков замразил участието си в станалата по-късно кооперация “Атлант”. Според справката фирмата се занимава с финансово-кредитни услуги и посредничество. “Атлант” притежава и няколко сарафски бюра във Варна. Съдружниците, които продължават да работят в “Атлант”, са Динко Нейков, Димитър Тотляков, Галина Дюлгерова, Владимир Тонев, Адам Адамов и Недко Василев. Недко Василев притежава още три фирми - “Недивекс”, “Синерджи” и е съдружник в “НТВ” ООД. “Синерджи” се занимава с външна търговия, а “НТВ” - с продажба на коли. Василев е управител и акционер във фирма “Роял интернешенъл” АД. Другият съдружник на Чолаков от “Атлант” - Владимир Тонев, също има участие в “НТВ” и притежава фирма “Веди-Н”.

Зам.-кмет с пистолет

Варненци често коментират сватбарския навик на зам.-кмета да демонстрира умението си да стреля с пистолет в тавана на някое заведение. Този любим прийом на мутрите приватизаторът използвал по време на запои в любими кръчми. Варненски общинари се оплакват, че шефът на управление “Собственост и стопанство” си играел с пищов дори на бюрото си.
Въпреки лошото реноме на Чолаков кметът Кирчев отрича връзките на заместника си с хора от подземния свят. “Не съм чувал такова нещо за Иван Чолаков, а и това са недоказуеми неща, заяви на брифинг той. Според кмета Кирчев заместникът му бил антимафиот, защото бил начело в борбата срещу хазарта и незаконното строителство. Варненци посрещнаха с усмивка това твърдение.
В петък на нарочна пресконференция обаче кметът на район “Приморски” Алексей Воробьов лично потвърди пред журналисти, че е споделял с Кирчев за лошия имидж на неговия заместник. Останах безкрайно учуден от изявлението на Кирчев, че не знае за връзките на Чолаков с хора от силовите групировки, след като и други хора пред мен са му го казвали, твърди Воробьов.
Кметът на район “Приморски” беше принуден да даде пресконференция, за да отговори на нападките в местен вестник, че той е организатор на покушението. Чолаков казал, преди да го упоят, че вероятно районен кмет, с когото той е в конфликт, е поръчал покушението, твърдят медиите. Вярно е, че сме в конфликт, но едва ли това е причина за покушение, казал Воробьов.

Мотивите

трябва да се търсят в общината. “В общината нямаме такъв имот, който да струва един човешки живот”, каза на пресконференция Христо Кирчев. Мотивите трябва да се търсят в сделките с общинско имущество и терени и движението на общинските имоти през последната година, категоричен е обаче Александър Воробьов.
Истината е, че в ръцете на Иван Чолаков е съсредоточено най-апетитното парче от варненското кметство. През него минават търгове за общински заведения, незастроени площи и терени.
Чолаков ламтеше за власт, обсебваше все повече дейности на общината, каза на петъчната пресконференция Воробьов. Едва ли не всеки, който кандидатстваше за участие в търг или при раздаването на общински обекти, трябваше първо да мине през кабинета му на четири очи, твърди приморският кмет Воробьов според в. “Труд”.
Не съм го поръчал аз, но бих го направил, обадил се измамен бизнесмен във вестник “24 часа”. Анонимният глас твърди, че е дал лично на Чолаков 4 милиона лева, за да го уреди да спечели търг, а след това той го забравил. Той е корумпиран до дъно, казал пред вестника неизвестният. С името на Чолаков се свързват и арендаторски договори за Летния театър във Варна и Двореца на спорта. Скоро той се намесил с подставени лица и в строежа на няколко общински терени, твърдят варненци.

Сделки с терени и имоти

са причината за покушението. Общинарите във Варна работят в много тясно сътрудничество с фирма за недвижими имоти, разкри местното радио “Алфа”. Всеки реститут във Варна знаел името на фирмата и ако иска да си реши проблемите бързо, трябва да мине оттам. Един от собствениците на фирмата бил бивш служител на СИК, споделиха столични спецченгета, които следели изкъсо офиса на фирмата в близост до варненското кметство. Общинските служители обслужвали експресно фирмата и получавали комисиони за бързо свършената работа при вадене на документи. Става въпрос за земи в покрайнините на Варна, застроени със складове и малки работилници, затова била нужна и благословията на Иван Чолаков.
Шефът на “Собственост и стопанство” е измамил бизнесмен, който му поръчал да строи огромен и модерен гъбарник, е най-новата мълва във Варна. Чолаков взел 100 000 долара капаро, но не свършил никаква работа, е другата мълва, която обикаля града.
Разследваме всички възможни версии за мотивите на покушението, споделиха столични антимафиоти, командировани във Варна. Версията за любовна драма е отпаднала и сега полицаите са се концентрирали върху дейността на Чолаков. Вероятно ще излязат интересни неща за дейността на кметската управа във Варна, твърдят те. Иван Чолаков най-вероятно ще живее, казаха лекари. Въпреки че беше на командно дишане, в петък следобед той е бил разпитан от следователката Галя Бакалова. Тя прекарала близо час в болничната стая на Иван Чолаков, който отговарял на въпросите й писмено, защото не можел да бъде изключен от командното дишане. Чолаков е видял лицето на убиеца си, вероятно се досеща и за мотивите на покушението.
По-важно е обаче и варненската общественост да разбере какви са те.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход