Новият брой: Накъде след вота
Close

Местните структури на СДС: Последен валс - първи blues

На деветата си национална конференция през февруари СДС взе решение да се преструктурира в партия. Приблизително тогава лидерът на сините Иван Костов заяви, че елитът на СДС няма да влезе в изпълнителната власт, като по-голямата част от него ще остане на партийна работа. Костов каза, че би било късогледо партийното строителство да се занемари, а като важна задача формулира попълването на празнотите в синята организация - в структурата, техническите връзки, комуникацията.
Прераждането на синята коалиция в единна политическа структура е в ход. Превръщането на СДС в партия тече на няколко нива, като организационното хомогенизиране на съюза става от върховете надолу. По общо мнение стягането на редиците е най-трудно по ниските етажи.
В момента по места вървят отчетно-изборните събрания на СДС-представителствата в градовете. На “малките” форуми се излъчват сини ръководства с двегодишен мандат, като вътрешноизборната кампания трябва да приключи до края на годината. Въпреки уверенията на централата от “Раковски” 134, че процесът на определяне на регионалните сини ръководства тече плавно и безпроблемно, доста градове се отчетоха с конфликти. Децибелите на

Сините скандали по места

зависят от политическите мащаби и стопанските амбиции на съответната СДС-структура.
Антинаграда за син гаф получи русенската организация.
На 13 септември СДС - Русе, остави за свой шеф Юлиян Гарелов. На общинското събрание присъствал и Асен Агов, който успокоил активистите, че “всички клюки и слухове по отношение на вашия председател са неверни. Това го е проверил лично Бонев, лично Костов и лично аз го проверих”. След това изказване 200 от 490 души начален кворум напуснали залата. Три седмици след това Гарелов е вкаран зад решетките заради аферата “Хлебна мая”. Лидерът на сините в града Юлиян Гарелов и координаторът на СДС за Североизточна България Йордан Георгиев бяха арестувани на 1 октомври на аерогара София с обвинение за тайна приватизация на “Хлебна мая”. Четири дни преди това полицията намери трупа на директора на предприятието Кръстан Радев в столичния парк-хотел “Москва”. Първоначалната информация беше, че Гарелов и Георгиев могат да бъдат привлечени само като свидетели по престъпленията в “Хлебна мая”, каза Богомил Бонев. По време на разследването стана ясно, че двамата са обвързани много по-сериозно с тайната приватизация и затова бяха арестувани, казаха и от РДВР - Русе.
Костов е знаел за апетитите на сините лидери в Русе, твърдят информирани от “Раковски” 134. Преди отчетно-изборното събрание в Русе Георгиев и Гарелов са се срещнали с премиера и са си признали, че желанието им е било да приватизират “Хлебна мая” като отплата за добрата им работа по време на парламентарните избори. Председателят на СДС обаче светкавично ги изхвърли от партията, щом историята с тайната приватизация се появи на първите страници на вестниците.
На този фон неразбирателството в самата структура на съюза в Русе изглежда доста битово. Проблеми в организацията има от вътрешните избори, които трябваше да номинират кандидатите за народни представители от СДС. Предварителният вот, твърдят сини, класирал на неизбираемо място настоящите депутати Мира Радкова и Георги Джоджев. Юлиян Гарелов подписал становище на координационния съвет, че двамата трябва да получат място в челото на листите (след Асен Агов и Димитър Иванов). След кабинетно разместване на кандидат-депутатите Радкова и Джоджев се оказват във великолепната петорка.
В края на юни между двамата депутати и председателя Гарелов се появило напрежение, което местните политици обясняват с това, че “втасалият” син лидер пречел на Радкова и Джоджев да изпълнят частните си предизборни ангажименти, като назначат разни хора на обещаните постове. Известно е, че “трудоустрояването” става, като общинският председател предлага човек на областния управител, откъдето номинацията отива за параф в съответното министерство.
Доста директорски бордове в русенския вилает синеели с благословията на същото скандалноизвестно ръководство на СДС в града. Запознати с кадровия заряд предвиждат “бомби” в Оргахим, корабостроителницата, пристанищния комплекс. Контрастно на “домашния” си дискомфорт, местната организация на СДС откровено толерирала избрания с червена подкрепа кмет Димитър Калчев, който е популярен още като шеф на клона на Кредитна банка и “резидент на Мултигруп - Север”.
Тази седмица беше прострелян представител на синята общинска власт във Варна. Заместник-кметът Иван Чолаков, член на СДП към СДС, е един от обкръжението на кмета Христо Кирчев, за което варненски общинари още преди повече от година твърдяха, че върши “безогледни хайдутлуци”. Шефът на управление “Собственост и стопанство” в община Варна и председател на общинската комисия по приватизация Чолаков отдавна беше заподозрян в злоупотреба с поста си и “уреждане на собствената си фирма”.

Синя лампа

светна и в Бургас, където местният лидер сам си подаде оставката в края на септември. “Омръзна ми да ме калят, искам да си гледам спокойно бизнеса, а не да ме обвиняват, че използвам СДС за лични нужди, затова се оттеглям от политиката”, така мотивира абдикирането си Венцислав Чамурджиев.
Той беше обвинен още от предишното ръководство на СДС - Бургас, в мутризация на организацията. След това, на парламентарните избори, Бургас от соцбастион се превърна в син град. По-късно Чамуржиев беше обвинен, че подменя директорите на големите бургаски предприятия със свои доверени хора. Протежетата на Чамурджиев бяха набедени, че са искали пари срещу оставянето на директори на поста им. Няма да оставим червената върхушка в Бургас да продължи да граби, отговори тогава морскосиният лидер и отхвърли обвиненията.
Истинският скандал избухна в началото на лятото, когато арендаторът на хотел “Кубан” в Слънчев бряг Никола Трифонов-Кошаренеца го обвини, че му е изпратил мутри да го изгонят от хотела. Малко по-късно обаче полицията атакува вилата на арендатора и наяве излязоха връзките на Кошаренеца с бандитите Злати Златев-Златистия от Дупница и Юри Галев от Самоков.
След това се заговори, че близка до Чамурджиев фирма е продавала на мелничния комбинат в Бургас по-скъпо зърно. “Имам поне 200 приятели, които имат фирми, мога ли да отговарям за бизнеса на всеки от тях”, контрира водачът на СДС - Бургас, и накрая подаде оставка.
Няма конфликти в бургаската организация на СДС, каза нейният председател Йордан Цонев. Атаките идват от БСП, защото те не очакваха, че с твърда ръка ще посегнем на техните хора в държавните предприятия, където се бяха окопали. Не очакваха, че ще сменим изцяло ръководството на Нефтохим, защото нито едно правителство досега не го е правило, твърди председателят на бюджетната комисия в парламента. Може би атаките идват и от някои бивши ръководители на СДС в Бургас, защото не могат да се примирят, че са политически трупове, заключи той.
В графа “змия в пазвата” беше вкаран случаят с вицешефа на СДС - Пловдив. Шумното отлюспване на зам.-председателя на СДС в Пловдив Гьока Хаджипетров стана с решение на ръководството на СДС и депутати от района - Хаджипетров се прости с политическото доверие на съпартийците си, след като влезе в пререкания с кмета Спас Гърневски. Стоматологът събирал компромати срещу синьото ръководство в града на тепетата, обясни шефът на СДС там и областен управител Андон Андонов. Д-р Хаджипетров пуснал котва в надзорния съвет на общинската агенция за приватизация след други, неуспешни опити да се внедри в бордове на директори.
Освен упреците в интригантстване и подкопаване на авторитета на градоначалника силен коз срещу Гьока Хаджипетров беше обвинението, че е използвал съмнителни източници за финансиране на предизборната кампания на СДС. На извънредното събрание на синия общински съвет на 17 октомври в Пловдив присъствал и Муравей Радев. Финансовият министър съобщил, че трябва да се внимава със спонсорите, тъй като не били малко случаите, когато групировки натискали сините местни структури. Областният управител Андонов пък поискал от актива на СДС бизнесмените да не се бъркат в политиката. Като пример привел факта, че той и кметът Гърневски не фигурирали в нито един борд на директорите. СДС - Пловдив, започнал вътрешно разследване на свои членове, разположени по бордове на фирми.
Между другото чести са сблъсъците между сините кметове и едноцветните им политически организации в града. Пловдивският кмет, предшественик на Гърневски - Гарабед Томасян, имаше проблеми с градския СДС, каращият втори мандат варненски градоначалник Христо Кирчев от доста време насам е оставен на “автопилот”, що се отнася до партийна подкрепа. И т.н.
Несподелена “любов” горя и между екскмета на Дупница Панчо Панайотов и “шапката” на СДС в София. Ту отцепник, ту много

Синя каска

сега Панчо е депутат и сценарист на караниците сред дупнишки демократи.
СДС - Дупница, се изложи в контекста на кметските избори в “независимия град”. В началото на кампанията, през юли, местните клубове на управляващата партия предложиха за градоначалник д-р Пламен Соколов. След натиск на бившия кмет на Дупница Панчо Панайотов НИС на СДС отхвърли кандидатурата му. Фаворит на сините за кандидат-кмет стана Валентина Стоименова. Д-р Соколов стана независим състезател за дупнишки шериф. Впоследствие той получи подкрепата на БСДП, евролевицата и синдикатите. Лишеният от синьото политическо доверие Соколов спечели на балотаж, преминал при засилена полицейска охрана. Кандидатката на ОДС падна и с това помогна на централното СДС-ръководство да направи извода: загубихме изборите в Дупница, защото не проведохме предварителни избори; кандидатите не трябва да се налагат административно, а чрез проверената форма на първичен вот (по Евгений Бакърджиев).
На някои места проблемите кристализират около принципната разлика между “смените” сини политици - едните са “брадати седесари”, лепили плакати от 1991-1992 г. Голяма част от тях искат да упражнят рипането по митинги като скок в политическата си или професионалната си кариера. Невъзможността това да стане веднага ги превръща във вътрешна опозиция. “Битите карти” в сините ППО, заедно с представителите на присъдружните организации се изолират, и то уставно. Филтрирането на списъчния състав на СДС-членовете по места е започнало още в началото на март, казват провинциални политици.
На театрално събрание (ридаещ за синята идея спонсор с криминална слава, чичо, заплашващ да се самозапали и да прегърне кандидата, който не му харесва, разделена от списъците на делегат и неделегат съпружеска двойка) в Благоевград за местен лидер беше преизбран депутатът Илиян Попов. Основният му опонент - ветеринарят Михаил Бащавелов, издигнат за шеф на СДС - Благоевград, от “старата гвардия” седесари, си направи отвод. Преди това в региона се знаеше, че той като “лице” и “глас” на вътрешната опозиция е поискал няколко поста от стария-нов водач на сините в Благоевград, за да го оставят на мира. Народният представител Илиян Попов огласи, че ветеринарят е станал шеф на районната ветеринарно-санитарна контролна служба благодарение на него. После допълни, че хората около Бащавелов искат властта в СДС, за да си се назначават на добри постове, “а нашата цел е да сложим начело на възловите предприятия и институции наши хора, които да пресекат срастването на управляващите с икономическите групировки”.
Проблемът е в различните поколения, коментира броженията за “Капитал” Илиян Попов. Общото мнение на новия караул политици в СДС е, че времето на политическите заслуги като

Ушиване на синьо знаме

абонамент за “Демокрация” и присъствие на няколко митинга е отминало. Сега изискванията са несравнимо по-големи, затова управляващата партия има нужда от прагматични, стопански грамотни хора. Лагерите в градовете обикновено кристализират около двама лидери, като единият се ползва с подкрепата на първооснователите седесари, а другият е лансиран от столичните апаратчици.
Така във Враца местният СДС си избра председател след сблъсъци на негови фенове и врагове, продължили цял сезон. Наложи се дори намесата на отдел “Национална координация”, който тушира напрежението. След утвърждаването му за син шеф във Враца Румен Петков заяви, че предишното ръководство на управляващата партия в града е било прекалено свързано с частни интереси и котерийни борби.
С нерви беше отложено отчетно-изборното събрание на общинската организация на СДС в Сливен. “Документите не бяха в ред и имаше някои разногласия”, съобщи активист от града на

Сините камъни

За несъстоялата се конференция пристигнали министърът на държавната администрация и сливенски депутат Марио Тагарински и националният координатор Симон Спасов. Петте номинации за началник на сливенския СДС обособили и същия брой враждуващи помежду си сини групи. Следващият форум според устава трябва да се свика от назначено служебно ръководство.
За сметка на това след 21 септември СДС в Нова Загора има две ръководства - едното оглавявано от Желязко Милев, другото (избрано два дни по-късно) - от Кольо Колев. В изложение на “екип 2” до Иван Костов се разказва предисторията на другото, “нелегитимно” събрание и се споменава: “Смятаме, че Божидар Въжаров (сливенски регионален координатор - б.а.) е давал невярна информация на “Национална координация” и това е причината за провеждане на събранието на 19 септември.” Докато синята организация на Нова Загора се оплаква от двувластие, “репресирани” от Шумен са написали подробен доклад “за еднолично синьо управление”. Конференцията там мина през юли, като СДС-председател остана Михаил Багрянов. Форумът беше скандален, защото не бяха допуснати за участие лидери на клубове и присъдружни организации, свидетелстват шуменци. Освен това основният конкурент на Багрянов е бил елиминиран с канцеларски трик. От София посъветвали разочарованите сини - “оправяйте се сами”, твърдят те. Резултатът е а ла “Запорожци пишат писмо до султана”. В детайлното писание до премиера се казвало, че един от заместниците на Багрянов, с настоятелното съдействие на депутат, е назначен в борда на местната “Топлофикация”. “Кадровата политика в Шумен се диктува от трима активисти на СДС начело с Багрянов”, цитираха текста шуменци и добавиха, че се обмисля вариантът “делегация да посети Иван Костов по наболелите проблеми за несменени червени директори”.
Димитровградската рапсодия в синьо също започва от скандално общинско събрание. Преди провеждането му избраният впоследствие за син шеф д-р Максим Господинов изключил от партията основния си опонент. На самия форум освен телохранителите били докарани и роми-делегати. Така лекарят е избран за председател на локалния СДС с 265 от 265 гласа. С подобно единодушие обаче сега се сипят обвиненията (недоказани - б.а.) в корупция срещу Господинов. Местен вестник публикува факсимиле от медицинска бележка с подпис и печат, която д-р Господинов собственоръчно е оформил като просба да бъде назначена на подходящо висок пост съпругата на приносителя. Другото е класика - разставени по бордове на директори “добри момчета”. И т.н.
Преди дни бяха приети процедурни правила за регионалните съвети на СДС, предстои и решение, посветено на присъдружните организации. Центрирането на властта в партията (и нейните структури) е процес, който според идеолозите му ще трае няколко години. Мнение на лидера на СДС е, че трябва да намери вярната дистанция с местните организации. Огнищата на напрежение в страната не са изключения, както твърди главният секретар Бисеров, защото са твърде сходни, дори да не става въпрос за крупни гафове. Костов каза, че целият интерес, съсредоточен върху преоформянето на СДС в партия, му напомнял на онази програмка на “Уиндоус”, при която чукваш един клавиш и буквите стават безобразно големи.
В “Уиндоус” има и една игра - пасианс. Като го наредиш (хем по правилата), картите в един момент започват да падат една след друга на домино-принцип.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  Avatar :-|
  г.джоджев
  • + 7

  какво становище е подписал ю.гарелов да вкара м. радкова и г.джоджев в листите като той беше общ. председател а г. джоджев беше регионален председател. кой пише становища - по ниско стоящия да вкара по високо стоящия,все едно джоджев да пише становище да вкара ив. костов в листите.

  Нередност?
Нов коментар