Боневата неизбежна отбрана претърпя неизбежен провал

Законотворческата дейност на реформаторското мнозинство получи втори жълт картон за последните две седмици. След като Конституционният съд изпрати в правното небитие решението на парламента за кадрово освежаване на държавните електронни медии, подобна участ сполетя и част от промените в Наказателния кодекс , предложени от вътрешния министър Богомил Бонев. Мишена се оказа спорният текст, с който се разширяват пределите на неизбежната отбрана. Конституционният съд отмени почти целия текст на параграф 1 от Закона за изменение и допълнение на Наказателния кодекс, който трябваше да пречупи страха на българите да използват сила срещу онези, които дръзнат да ги нападнат.
Новото регламентиране на самозащитата беше един от основните акценти в програмата на синия МВР-екип в борбата с престъпността. Идеята беше ясна - щом полицията и спецслужбите не могат ефективно да предпазят гражданите от представителите на подземния свят, тогава нека хората да преодолеят задръжките си да се борят сами с утайката на обществото, включително и с огнестрелно оръжие в ръка. Изглежда, вътрешното ведомство разчиташе да постигне превантивен ефект - да направи дейността на престъпниците много по-рисковано и по-непривлекателно занимание. Замисълът по принцип не беше лош, но бе осъществен от народните представители по твърде аматьорски начин. Докато циркулираше между ведомствата, идеята се разми дотолкова, че границата между неизбежната отбрана и раздаването на частно правосъдие се оказа трудно различима.
След многобройни перипетии и разправии с опозицията от лявото парламентарно пространство и представители на съдебната власт (главно на прокуратурата) мнозинството прие шест хипотетични ситуации, в които отбраняващият се може да превиши пределите на неизбежната отбрана, включително и да ликвидира своя нападател, без да попадне под ударите на Темида:

  • когато нападателите са двама или повече
  • когато атакуващият е въоръжен
  • когато нападението е извършено чрез проникване с насилие или взлом в жилище, вилен имот или стопански обект
  • когато нападението е в моторно, водно или въздухоплавателно превозно средство или подвижен железопътен състав
  • когато нападението е нощем
  • когато атаката не може да се отблъсне по друг начин


Новата концепция на неизбежната отбрана обаче срещна решителен отпор. Веднага след приемането й тя беше атакувана пред Конституционния съд от 52-ма народни представители от БСП и евролевицата. Искането получи сериозна подкрепа и от главния прокурор Иван Татарчев, който използва тази възможност, за да удари по имиджа на своя МВР-опонент Богомил Бонев.
Решението за окастряне на лансираната от полицията схема за неизбежна отбрана беше прието след оспорван дебат в Конституционния съд. В продължение на два дни тълкувателите на основния закон се мъчиха да постигнат единство по въпроса. Това се случва за втори път в рамките на две седмици. Подобна дискусия се развихри в Конституционния съд и миналата седмица по въпроса дали бивши членове на директорски бордове на фалирали банки ще могат да участват в управителните органи на финансови институции и дружества.
С пълно единодушие магистратите отмениха като противоконституционни четири от казусите на безнаказана неизбежна отбрана - при нощно нападение, въоръжен противник, нападение в превозно средство и когато атакуващите са няколко. Конституционните съдии все пак оставиха компромисен вариант на Боневата концепция за самозащита. С мнозинство от един глас те запазиха последния казус - когато нападнатият се защитава в собствения жилищен имот и когато атаката не може да бъде отблъсната по друг начин. Отпадат разтегливите формулировки за ненаказуема самозащита в стопански обект и жилищен имот.
С решението на Конституционния съд правното регламентиране на неизбежната отбрана се връща почти на изходна позиция. До промените в НК отбраняващият се трябваше да доказва, че защитата отговаря на интензивността на нападението или че е действал при уплаха или смущение. Това обикновено се оказва изключително трудно за доказване.
Новите формулировки обаче отвориха възможности за злоупотреба с правото на самозащита. Първите спорни казуси също вече са факт, въпреки че законотворците упорито се опитваха да докажат, че “няма да има убити заради два шамара”. Показателни са примерите с бизнесмена Еди Минасян, който уби с пистолет автокрадец в автомобила си, и с полицая от седмо столично РПУ, застрелял подозрителен тип при вида на запасаното в колана му оръжие. В случая може да се дискутира доколко има нападение и доколко е наложително ликвидирането на противника.
Противниците на новата концепция за самозащита се аргументираха с чл.28 от конституцията и чл.6, ал.1 от Международния пакт за граждански и политически права, според които никой не може произволно да бъде лишен от живот и това право трябва да се защитава от закона. Според прокурорите и лявоориентираните депутати промяната в Наказателния кодекс поставя защитата на човешкия живот под защитата на собствеността. “Неизбежната отбрана е допустима и срещу най-слабото нападение, включително и спрялото”, твърди главният прокурор Татарчев в становището си до Конституционния съд. Според него единствено шестата възможност - когато атаката не може да бъде отблъсната по друг начин, е приемлива. “Нито една страна не си позволява да се откаже от съизмеряване на опасността на защитата с тази на нападението”, смята Татарчев.
Решението на Конституционния съд до известна степен може да се нарече соломоновско. От една страна, то би трябвало да уталожи опасенията на Боневите противници, че новата схема на неизбежна отбрана ще въведе пистолетното право по българските улици. От друга страна, то ще позволи на хората да защитават своите жилищни имоти от кримиконтингента. Все пак тълкувателите на основния закон индиректно намекнаха на Бонев, че схемите му за опазване на обществения ред и правораздаване от време на време излизат от рамките на цивилизованото и демократично решение.