Новият брой:
Правителство с ГЕРБ?

Боневата неизбежна отбрана претърпя неизбежен провал

Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Законотворческата дейност на реформаторското мнозинство получи втори жълт картон за последните две седмици. След като Конституционният съд изпрати в правното небитие решението на парламента за кадрово освежаване на държавните електронни медии, подобна участ сполетя и част от промените в Наказателния кодекс , предложени от вътрешния министър Богомил Бонев. Мишена се оказа спорният текст, с който се разширяват пределите на неизбежната отбрана. Конституционният съд отмени почти целия текст на параграф 1 от Закона за изменение и допълнение на Наказателния кодекс, който трябваше да пречупи страха на българите да използват сила срещу онези, които дръзнат да ги нападнат.
Новото регламентиране на самозащитата беше един от основните акценти в програмата на синия МВР-екип в борбата с престъпността. Идеята беше ясна - щом полицията и спецслужбите не могат ефективно да предпазят гражданите от представителите на подземния свят, тогава нека хората да преодолеят задръжките си да се борят сами с утайката на обществото, включително и с огнестрелно оръжие в ръка. Изглежда, вътрешното ведомство разчиташе да постигне превантивен ефект - да направи дейността на престъпниците много по-рисковано и по-непривлекателно занимание. Замисълът по принцип не беше лош, но бе осъществен от народните представители по твърде аматьорски начин. Докато циркулираше между ведомствата, идеята се разми дотолкова, че границата между неизбежната отбрана и раздаването на частно правосъдие се оказа трудно различима.
След многобройни перипетии и разправии с опозицията от лявото парламентарно пространство и представители на съдебната власт (главно на прокуратурата) мнозинството прие шест хипотетични ситуации, в които отбраняващият се може да превиши пределите на неизбежната отбрана, включително и да ликвидира своя нападател, без да попадне под ударите на Темида:

  • когато нападателите са двама или повече
  • когато атакуващият е въоръжен
  • когато нападението е извършено чрез проникване с насилие или взлом в жилище, вилен имот или стопански обект
  • когато нападението е в моторно, водно или въздухоплавателно превозно средство или подвижен железопътен състав
  • когато нападението е нощем
  • когато атаката не може да се отблъсне по друг начин


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар