Костов даде сигнал, че ГУСВ трябва да се разформирова

Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ратифицирането на европейската конвенция за малцинствата е толкова важно за приобщаването на България към цивилизования свят, колкото и разформироването на Главно управление на строителни войски (ГУСВ), категорично заяви неотдавна пред студенти премиерът Костов. Идеята съвсем не е нова, тъй като от повече от шест месеца по нея мислят и от ведомството на Евгений Бакърджиев. Засега все още няма яснота по какъв начин да стане преструктурирането на войските. Търси се схема, по която в ГУСВ да бъде разделена военната и квалификациона подготовка от строителното предприемачество. Към ведомството основателно се отправят критики, че ползва евтина войнишка ръка, както и че монополизира строителния пазар поради възможностите да дава дъмпингови цени на провежданите търгове и конкурси.
От бившите социалистически страни ние сме последната държава, която е запазила Строителни войски. България може би е и един от лидерите по брой ведомствени армейски формирования. Освен Министерството на отбраната свои войски имат и МВР, Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на транспорта и Комитетът по пощи и далекосъобщения. Хората на Бонев водят най-убедително листата на реформаторите във ведомствените войски. По новия закон за МВР структурите на Гранични и Вътрешни войски бяха преоформени съответно в полицейски части - Гранична полиция и Национална жандармерия.
“ГУСВ може да се раздели на войскова част и гражданска структура под формата на търговско дружество, което да поеме стопанската дейност на войските”, обясни Борис Милчев, зам.-министър в Министерството на териториалното развитие и благоустройство. Във ведомството на Бакърджиев изчакват приемането на закона за алтернативната военна служба, който да определи къде ще могат да работят войниците, отказали се от оръжие. Идеята е алтернативните войници да могат да работят в гражданско-строителната структура на ГУСВ след разпадането му. Засега обаче в проектозакона, който регламентира службата без оръжие, се забранява използването на отказниците в търговски дружества.
Идеята за пренасочване на ГУСВ към строителство на военни обекти също все още виси във въздуха. Възможно е военното звено, което ще се отдели от ГУСВ, да създаде условия за дублиране със структурите на Българската армия. Към Генералния щаб вече съществува управление, което се занимава с подобна дейност - инженерни войски. В ресора им влизат изграждането на мостове, пътища и всякаква друга военна инфраструктура по време на военен конфликт. Въпреки това в Генералния щаб засега не се опасяват, че ГУСВ може да дублира дейността на негови структури. “Генералният щаб засега няма разчети какво ще прави, ако ГУСВ бъде разформировано. Във военновременния план на въоръжените сили за 1998 г. войските още имат своето място”, твърди началникът му ген.-полк. Михо Михов.
До средата на декември в ГУСВ трябва да приключат две финансови ревизии - на Сметната палата и Държавен финансов контрол. Най-вероятно е контрольорите вече официално да обяват злоупотребите на Пешлеевски. С помощта на министри и зам.-министри през последните години управлението на войските се е превърнало в доходоносен бизнес - пак за сметка на данъкоплатците. “Държавната субсидия покрива само 22 на сто от разходите за войниците, а останалите пари се пренасочват от строителство”, обясняваше преди време Пешлеевски.
Във войските от години тече незаконно трансформиране на държавна собственост в имущество на търговски дружества. На 15 февруари 1994 г. е създадено “Строителство и възстановяване - СВ” ЕООД със 100 на сто държавно участие, което по-късно се пререгистира в АД. Идеята е била фирмата като търговско дружество да се явява в търговете за строителство в страната и чужбина. В “инжинеринговата организация” на ГУСВ, както е записано в устава на дружеството, започва преливане на капитали от ведомствените войски. Със заповед на бившия строителен министър Даниел Левиев от служебния кабинет на Ренета Инджова в собственост на фирмата са прехвърлени 62 обекта на войските, повечето от които са военен фонд и почивните бази на ГУСВ. Не се прави преоценка на обектите, както изискват нормативните документи, за да се прехвърля повече имущество. През годините фирмата остава и на цялостна издръжка от строителни войски.
Пешлеевски влиза и в други строителни дружества за задгранично строителство, в които безразборно се апортират активи на ГУСВ. За задгранично строителство в Украйна се създава фирмата “Украйна - Айс”, в която войските влизат с техника, фирма “Израел - СВ” за строителство в Израел. В Украйна ГУСВ е сключил договор и с частна украинска фирма “Деликов и К” ООД и строи обект, по който до момента е на загуба от 100 000 долара, обясняват от строителното ведомство. “ГУСВ, без да има правно основание, участва директно в дружеството “Ню Лимпопо бридж холдинг”, което се създава да управлява концесията на моста над река Лимпопо в Зимбабве. Паралелно с фирмата в Зимбабве има представителен офис на ГУСВ, чиято издръжка излиза около 40 000 долара годишно. Общо за представителствата на Строителни войски в ЮАР, Москва и Зимбабве годишно се харчат около 90 000 долара.
Освен в незаконно създаване на дружества ГУСВ се разпростря и в жилищното строителство. От 1993 г. войските получиха право да излязат на строителния пазар и да продават продукцията си. През годините обаче в ГУСВ си изградиха пирамида. С парите на всеки следващ купувач се е финансирало строителството на предходните. И така, докато спре захранването на строителството с нови поръчки, което вече е достигнато. Около 12 млрд. лева не достигат само в София за довършване на строителството. А в провинцията обектите им остават непродаваеми. В момента ГУСВ прави последни опити да продължат да финансират строителството си. От купувачите, на които през тези месеци трябваше да връчат ключовете на новите жилища, се искат последни (окончателни) вноски за строителството. От многобройните жалби, които измамените купувачи са депозирали в строителното министерство, се вижда, че исканите вноски са за около половината от изплатената от купувачите стойност на жилищата. Оправданието на финансистите на войските за това е твърде плоско и се дължи на безпрецедентния скок на цените на строителните материали в периода януари-февруари тази година. По сключените предварителни договори обаче вноските на купувачите са били индексирани, но не с официалния индекс на инфлацията, а с измислен индекс на цените на строителните материали, какъвто всъщност Националният статистически институт не обявява.
Дали ще го има или не генерал Пешлеевски в случая не е толкова важно. По-важна от кадровия проблем е необходимостта войските да бъдат разформировани в този им вид и да се намери подходяща форма на преобразуването им.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.