С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
24 яну 1998, 0:00, 3165 прочитания

Shell и “Литекс” се съюзиха на българския пазар за горива

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Бензиностанциите на “Литекс” вече ще носят марката на Shell, след като в понеделник (19 януари) Shell и “Литекс комерс” ООД подписаха договор за структурно коопериране. Според условията на сделката “Литекс” преотстъпва правото на ползване на веригата си от бензиностанции на Shell за 25 години.
Всички обекти ще функционират в съответствие с международните стандарти на Shell, като в бъдеще ще прилагаме в тях всички усъвършенствания, които имаме намерение да правим в нашите обекти, обясни шефът на англо-холандската компания за Централна и Източна Европа Ищван Капитани. Той добави, че се предвиждат инвестиции в компютърни системи, в различни типове оборудване в кътовете за бърза закуска и за магазините. Всяка нова бензиностанция, която “Литекс” построи в бъдеще, вече ще бъде в пълен синхрон със стандартите на Shell.

Какво печели “Литекс”

“Литекс комерс” притежава и експлоатира най-голямата частна верига от бензиностанции у нас. В нея влизат 30 търговски комплекса, които освен бензиностанциите включват и магазини от типа супермаркет, ресторант и автомивка.
Около 30 млн. долара е инвестирала българската компания в дистрибуторската си мрежа. Двете страни не съобщиха каква сума е броена на “Литекс” за преотстъпването на комплексите.
“Тази сделка ни осигурява международен престиж, но и свеж финансов ресурс, който ще реинвестираме в нови обекти”, обясни президентът на “Литекс” Гриша Ганчев. От 6 до 8 бензиностанции годишно планира да строи “Литекс”. За тази година програмата е за шест. Всяка от новите бензиностанции според условията на договора ще бъде предадена на Shell, която ще бъде оператор.
Така, от една страна, “Литекс” запазва собствеността си върху бензиностанциите. От друга, си осигурява реални пари. При сегашните условия на дистрибуцията не е изключено компанията да изпитва глад за финансов ресурс. Поради малката търговска отстъпка, която предоставя Нефтохим, възвращаемостта на вложените инвестиции е разтеглена в рамките на около 17-18 години, твърдят експерти от бранша. За бензина А91 отстъпката на Нефтохим е около 10%.
В същото време “Литекс” си остава доставчик на суровина за бургаската рафинерия. Фирмата ще продължи да търгува и с петролни продукти, но като търговец на едро. Ще развива и съпътстващите си дейности - производство на сокове и на кафе.

Настъплението на Shell

Страна по договора с Литекс е “Shell - България” АД. Според хора от петролния бранш обаче тази дейност се координира от Shell Oil, която е специализирана в областта на петрола и петролните продукти.
“Shell - България”, е дъщерна на Royal Dutch/Shell. Shell отвори първата си бензиностанция у нас през 1993 г. и е инвестирала около 50 млн. долара за развитието на бизнеса с петролни продукти в страната. След изтеглянето на Amoco от България през 1996 г. Shell купи нейните две бензиностанции.
Според г-н Капитани сделката с “Литекс” ще увеличи броя на търговските комплекси на 61. Компанията планира да придобие терени и да строи всяка година от 10 до 15 нови бензиностанции, заяви шефът на “Shell - България” Халдун Гювенир. Компанията залага в плановете си възвращаемост на инвестициите в рамките на около 15 години, обясни той. Заедно с бензиностанциите, които ще строи “Литекс”, обектите на Shell ще се увеличават най-малко с около 16 всяка година.
От Shell заявиха, че имат намерение да придобият под една или друга форма правото да оперират и с други бензиностанции. Сред дистрибуторите се носи слух, че на фирма “Арес”, която се свързва с Мултигруп, също е направено предложение, най-вероятно за купуване на тяхната верига от бензиностанции. Шефът на “Арес” Евгени Червенков отрече да са водени такива преговори, както и че фирмата има финансови затруднения.
Неотдавна в столичния хотел “Шератон” се проведе закрито съвещание с участието на фирми - дистрибутори на нефтопродукти, Нефтохим и шефове от Министерството на промишлеността. Според дистрибутори то е организирано от “Shell - България”. На съвещанието е обсъждана необходимостта от въвеждането на ясни правила и свободен пазар на петролните продукти, както и възможностите за развитие на конкурентоспособна петролна промишленост у нас.
Поставените от представителите на Shell акценти са: пълното освобождаването на цените, равнопоставеност на стопанските субекти, снабдяване на конкурентни начала - цена и кредит с паритет на вноса. Едно от изискванията, поставени от организаторите, е да се осигури възможност за разумна възвращаемост на инвестициите, за лоялна конкуренция, прозрачност и спазване на правилата. По правилата на индустрията е посочено изискването за лицензиране на търговците на дребно, на дистрибуторите и на вносителите. Опростяване на процедурата за получаване на строителни разрешения на базата на международните стандарти и тежки санкции при установяването на нарушения и на несъответствия са другите акценти във виждането на представителите на Shell за развитието на конкурентоспособна и просперираща петролна промишленост в България.

Най-големите се прицелват към Централна и Източна Европа

През последните години двете големи - Shell и BP, реализират успешно плановете си за разширяване на дейностите, свързани с преработка на петрол, в Централна и Източна Европа. Те обаче се сблъскват с твърдата конкуренция и на други европейски компании за място на най-бързо разрастващите се на континента пазари. Докато на пазара в Западна Европа се наблюдава пренасищане, Централна и Източна Европа тепърва се отварят за търговията с нефтопродукти, коментираха представителите на Shell.
Неотдавна Shell обяви, че ще похарчи 250 милиона долара в областта на преработката през тази година. Регионалният мениджър Ищван Капитани заяви, че проектите на Shell са до края на годината да експлоатират 500 търговски комплекса в Централна и Източна Европа. Компанията иска доминираща пазарна позиция във всяка страна и като пазарен дял, и като печалба.
Shell е с най-активна дейност в Унгария, Чехия и Полша, които са ключовите за региона потребителски центрове. Компанията има около 70 бензиностанции в балтийските държави и Румъния през декември при 35 само година преди това.
“Шел” скоро обяви и съдружие с австрийския преработвател Avanti. То първоначално покрива 152 обекта в Австрия, като се очаква и по-нататъшно коопериране. Avanti работи в Чехия, Словакия, Унгария и Румъния.
BP ще похарчи около 600 милиона долара за разширяване на мрежата през следващите пет години.
Най-големите компании бяха привлечени от високия растеж в страните от региона. Търсенето на бензин се увеличава с около 5% на година в Полша, Унгария, Чехия и Словакия.
Потреблението на газ и дизел в тези четири страни ще се увеличи с около 50% според консултантите Wood MacKenzie.

Състезанието за преработка

Конкуренцията тръгна от фирмите в Скандинавия, Италия, Австрия, Германия. Германската фирма Aral претендира да бъде една от трите най-големи преработващи фирми в Полша, Словакия, Чехия и Унгария. Тя държи 50 бензиностанции в Унгария и Чехия.
Австрийската OMV има солидно присъствие в Унгария, Чехия, Словакия и Словения, но не очаква да се разширява извън посочените страни. Италианската Agip следва същия модел, но е установила присъствие и в Полша и Румъния и планира да стъпи и в България и Югославия.
Хърватско и Словения са набелязани от няколко компании като страни, където спешно трябва да се настанят и оттам да тръгнат към останалите бивши югославски републики.
Shell възнамерява да открие около 60 обекта за преработка в Хърватско в рамките на 5 години.

България ще бъде удобен трамплин

за реализирането на тези проекти. “Разбира се, проявяваме интерес към приватизацията на “Петрол” и на рафинерията Нефтохим”, заяви шефът на “Shell - България” Гювенир. Според Капитани приватизацията на Нефтохим ще бъде разглеждана от компанията в контекста на дистрибуцията на горива в Централна и Източна Европа. Има логика в очакването Shell да се яви като един от най-конкурентните купувачи на бургаската рафинерия. Британско-холандската група ще трябва да инвестира допълнително около 300 млн. долара за модернизация на инсталацията за рафиниране, но за сметка на това вече ще има напълно разработен пазар. Докато се реализира сделката, Shell ще има най-малко 70 бензиностанции у нас, а най-вероятно вече ще е разширила присъствието си и в съседните държави.
Купуването на Нефтохим би било добра сделка, ако съдружието Shell - “Лукойл” - “Газпром” постигне успех в приватизирането на Роснефт. Тогава ще се затвори цикълът доставка - преработване - дистрибуция и компанията по-успешно ще реализира стратегията за покриване на пазара и в Югоизточна Европа, където присъствието й досега беше по-скромно.

Борбата за “Роснефт”

Русия премисли плановете си за приватизацията на най-голямата останала държавна петролна компания “Роснефт” и е много вероятно да продаде голям дял от участието си в нея още този месец, съобщи специализираното издание “Петролеум Аргус” на 12 януари. За държавната петролна компания ще наддава “Лукойл” в партньорство с Shell и “Газпром”.
В конкуренцията за придобиването на държавното участие в “Роснефт” ще участва също “Юкос”, който само преди няколко дни се обедини със “Сибнефт”. Новата компания се нарича “Юкси” и в световен мащаб сред частните фирми отстъпва само на Royal Dutch/Shell и Exson. Това ще повиши шансовете на двете компании срещу другите силни групировки BP-Сиданко (“Онексим банк”) и съдружието Shell - “Лукойл” - “Газпром”. Преди няколко дни бе обявено, че предстои сдружаване и между “Лукойл” и “Сиданко”, което вероятно ще компенсира изоставането на “Лукойл” и може би ще повиши отново шансовете на съдружието с Shell.
Очаква се контролният пакет от 51% акции от “Роснефт” да бъде предложен на търг, резултатите от който ще се обявят през април. Нови 46.15% от компанията ще бъдат продадени по-късно тази година, а останалите акции ще бъдат дадени безвъзмездно на служителите на “Роснефт”. • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Брюксел иска България да върне 11 млн. лв. за обхода на Габрово Брюксел иска България да върне 11 млн. лв. за обхода на Габрово

Обектът се строи от шест години и се забави по ред неочаквани причини. Трябва да е готов през ноември

19 окт 2019, 430 прочитания

Решения за софийските проблеми 2 Решения за софийските проблеми

Какво предлагат кандидатите за кметския пост по ключови за града въпроси

18 окт 2019, 1564 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Политика" Затваряне
През февруари започва набирането на оферти за Авиокомпания “Балкан”

Още от Капитал
Земеделецът, който не оре

Александър Китев си поставя за цел да образова земеделците за ползите от нулева обработка на почвата с "Агримат БГ"

Истерията за Стратегия за детето: С нами и Бог, и руската пропаганда

Интересите на ултраконсервативни "християнски" организации, руски хибридчици, "патриоти" и политически опортюнисти са прикрити зад огромния шум в социалните мрежи

Да сготвиш Боби Михайлов

Как расистките изстъпления на агитките, които властта използва за собствена употреба, свалиха президента на БФС и отекнаха по света

Турската офанзива в Сирия: Раздвижване на смъртоносните пясъци

Военната операция на Анкара повишава риска от нова вълна бежанци и терористични атаки в Европа

Кино: "Близнакът"

Анг Лий опитва екшън трилър от ново поколение

Книга: Олга Токарчук - "Бегуни"

Една от ключовите книги на полската писателка, която получи Нобелова награда за литература

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10