Каденабия - българският политически санаториум

Докато ОДС-лидерите се радваха на dйja vu в Италия, активът не скуча

Парламентарните ръководства на СДС и Народен съюз се разбраха за общо явяване на предстоящите местни избори, както и на следващите вотове за парламент и президент. Политическият годеж стана в италианския град Каденабия, където депутати и министри направиха презентация на българския модел на демократична общност пред румънските колеги на семинар, посветен на политическите партии и умението да се прави коалиция (финансиран от германската фондация “Конрад Аденауер”).
В декларацията, разпространена от пресцентъра на Народното събрание, се казва, че волята за съвместно участие на изборите е продиктувана от убеждението, че ОДС е

Нужната за управлението на страната политическа формула

“Успешното осъществяване на тази дългосрочна стратегия изисква усъвършенстване и задълбочаване на механизмите за взаимодействие в управляващото мнозинство както в парламента, така и между законодателната и изпълнителната власт с цел постигане на консенсус при вземане на най-важните политически решения”, пише още в декларацията, съчинена в чуждоземния курорт.
“Формулата е успешна, ще задълбочим сътрудничеството и ще подобрим някои механизми като взаимната информираност. Не сме говорили за споразумение, защото е рано. Желаем запазването на ОДС”, каза при пристигането на VIP-групата Екатерина Михайлова, шеф на парламентарния СДС. “Всички сме извънредно доволни. Декларацията е нова и много сериозна крачка към задълбочаване и разширяване на нашето сътрудничество”, добави лидерът на ДП Стефан Савов. “Имаме споразумение отпреди, което положи основата на печелившата формула ОДС и решението е това сътрудничество да продължи”, коментира Анастасия Мозер, председател на БЗНС-Народен съюз (според новата й земеделска регистрация). “Каденабия се повтори като атмосфера и спокойствие, полезни бяха часовете неформални разговори”, обобщи участник в тях.
Каденабия е важен политически топоним наред с Боровец, Копитото, Бистрица. Преди година точно там се появи коалицията Обединени демократични сили. Предишното групово посещение на управляващите в италианския курорт беше в качеството им на опозиция преди изборите за 38-о НС. С тогавашна дата е решението ПГ на Народен съюз да бъде на принципа фифти-фифти, т.е. шестима депутати от БЗНС и шестима от Демократическата партия. Пак в Каденабия '97 се роди идеята за “зона на здрача” в парламентарните листи, т.е. освободените по една или друга причина депутатски места да се заемат от следващия син представител в листата. Според паметливи участници в тогавашните преговори липсата на съпротива на това решение е била цената на двете министерски кресла за Демократическата партия (на образованието и на здравеопазването). Някои стигат по-далеч в разказите, като твърдят, че лично лидерът на ДП Стефан Савов по същото време е договорил за съпартийците си Антони Славински и Мартин Заимов постовете началник на КПД и съответно шеф на управление “Емисионно” в БНБ. Миналата Каденабия е рожденото място и на замисъла “Програма 2001” да бъде разработена съвместно от експертните структури на СДС, БЗНС и ДП. Впоследствие съавторството не се получило, защото половините на Народен съюз не предложили свои текстове за стратегията. С италиански адрес бил и неосъщественият преди миналите парламентарни избори теоретичен вариант БЗНС на Мозер да отпадне от играта.
Поради хроничните проблеми в общуването между СДС и ръководството на БЗНС на Анастасия Мозер политически наблюдатели прогнозираха, че не е изключено при миналоседмичното гостуване в Каденабия да е обсъждана козметична корекция в Народен съюз, т.е. коалицията да запази формулата ДП - БЗНС, но със земеделците на Петко Илиев, които след разкола на “Врабча” са под синия чадър. В аграрните среди се говори, че главният секретар на сините Христо Бисеров, шефката на ПГ на СДС Екатерина Михайлова и зам.-председателят на ДП, депутатът Александър Праматарски, преговаряли за подобен ход. “Това е безумие”, каза по този повод демократичен апаратчик след завръщането си от Ботуша.
Докато в Каденабия коалиционните лидери на ОДС уговаряха съвместно изборно участие, политическите им активисти в София също не скучаха. Въпреки парламентарната ваканция

В синята ПГ става течение

Синият депутат Панчо Панайотов пусна сред колегите си подписка за свалянето на шефа на ДСК Спас Димитров. Мотивите: председателят на финансово-кредитната институция проявявал към народните представители от СДС неуважение, граничещо с презрение. Другият коз за искането на оставката на Спас Димитров е, че той трябва да бъде освободен “във връзка с добрия ход на реформите, за да се отърси институцията ДСК от политически влияния”. Мнението на бившия кмет на Дупница е, че Спас Димитров “има управленчески и ценностни отклонения”, а решенията, които УС на касата взима, “не са свестни, а са несериозни, некомпетентни, непрофесионални и въобще под всякаква критика”.
По думите на Панайотов подписката е парафирана от около 30 СДС-парламентаристи. Всъщност засега искането за оставка е подкрепено от 26 депутати, сред които Найден Зеленогорски, Димитър Абаджиев, Христо Борисов (в списъчния състав на ПГ на СДС той фигурира с фамилното име Войняговски). Те не бяха открити за коментар.
“Пак някаква лудост е започнала. По принцип Панчо е човек, който изнудва”, каза за “Капитал” земеделецът Петко Илиев, народен представител от ПГ на СДС.
“Чух нещо, но не ме интересува. Не знам изобщо какъв е проблемът - подписка не е обсъждана официално. От вестниците научих, че има подписка, въпреки че още в парламента разбрах от Панайотов, че има недоволство, свързано с регионални проблеми”, коментира синият депутат Петър Рафаилов. Колегата му Илиян Попов пък обясни, че е научил за подписката преди две седмици. “Оставка може да се иска за несправяне с работата, а не като откажат да ти назначат протежето”, добави благоевградският парламентарист.
Действителният повод за подписката според запознати източници е неуспешният опит на Панчо да прокара за шеф на ДСК в региона си ексдиректор на “Фармация” - Дупница. От пресцентъра на “Раковски” 134 уточниха, че “соловата акция” на Панчо Панайотов и причината за недоволството от шефа на ДСК е, че “централният офис на касата в региона се намира в Кюстендил, а не в Дупница”. Спас Димитров не се вслушал в препоръката му регионалният офис да бъде преместен и оглавен от приближен на Панчо. Искането за оставка на ДСК-шефа ще бъде разгледано на следващото заседание на Националния съвет на СДС.
По стар български обичай златното време за

Политически сплетни

съвпада с отсъствието от страната на героите в тях. Освен поредната истерична изява на дупнишкия клиник, в оборот влезе слух за по-сериозно разцепление на синьото парламентарно представителство. Десет души от ПГ на СДС (които не са сини по партийна книжка, а са от БЗНС, БСДП, БДФ, ВМРО) имали намерение в скоро време да направят самостоятелна парламентарна група. Еманципацията им щяла да дойде като израз на недоволството от това, че са пренебрегнати като членове на присъдружни организации. “Това са чисти глупости. Ние сме лоялни партньори. Май нарочно се пуска този слух, да ни скарат”, коментира земеделският вожд Петко Илиев. “За пръв път чувам - това е несериозно”, беше лаконичен шефът на ВМРО Красимир Каракачанов.
“Увещавам нашите двама депутати (Григор Шишков и Йордан Нихризов - бел.авт.)

Да излязат от групата

на СДС и да станат независими”, заяви пред “Капитал” д-р Петър Дертлиев, лидер на БСДП. Той уточни, че принадлежността на двама социалдемократи към парламентарното представителство на по-скоро дясна партия е пречка, която усложнява достъпа на БСДП до Социалистическия интернационал. На въпроса защо това не е предвидено още при включването им в ОДС-листите д-р Дертлиев отговори, че сключването на споразумението е станало в неговото отсъствие - “несръчно сговаряне, от което си теглим”. Ако Националният комитет на БСДП вземе решение за излизането на двамата депутати-социалдемократи от ПГ на СДС, а те не се подчинят, “ще настане голяма разправия”, прогнозира Петър Дертлиев. И още: “Говорих с Костов преди зимата - той каза, че това трябва да се реши при взаимно договаряне и че не е хубаво, защото може да поощри други странични ходове.”
Притеснителните сценарии, носещи се във ваканционния ефир, се оглавяват от онзи, според когото синият кадровик Христо Бисеров става министър на вътрешните работи. Интригата, “даряваща” на главния секретар на СДС стола на Богомил Бонев, е стара. Нов обаче е “вариантът” Веселин Методиев да бъде само министър на просветата, а вицепремиер с ресор силови министерства да стане Христо Бисеров. Това се подкрепяло от неотслабващите атаки срещу министъра от Демократическата партия. Осведомени твърдят, че шефът на НС-комисията по национална сигурност Бисеров не е имунизиран срещу подобни мераци. Негови приближени обаче казват, че приоритетът му сега са структурите на синята партия в навечерието на изборите за местна власт.
При всички случаи е сигурно, че премиерът Костов едва ли ще опосредства прекия си контрол върху работата на двете силови министерства - на отбраната и на вътрешните работи.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове