Ще смаже ли Ананиев скърцащата военна машина

Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Разместване в зоните на влияние тече в Министерството на отбраната и военното ръководство на армията. По случай Гергьовден шефът на военното ведомство Георги Ананиев и началникът на Генщаба Михо Михов започнаха да преразпределят функциите на подчинените си и да се обграждат със свои близки хора. Най-потърпевш от смяната на ресорите е зам.-министърът на отбраната Румен Кънчев. До момента той беше основната фигура в министерството. Нашумелият около скандала с ракетите SS-23 политолог отговаряше за военнополитическите въпроси, международните връзки, правните въпроси, връзките с обществеността. Според новата административна структура Кънчев ще движи само интеграцията към НАТО. Възможно е дори Евроатлантическата интеграция да се отцепи от управлението за международни връзки. Въпреки последното предупреждение за уволнение, което получи заради скандала с балистичните ни ракети, Кънчев успял да подобри отношенията си с премиера Костов и е отпаднал от списъците за съкращаване. Според проекта за нова административна структура на военното министерство един заместник на Ананиев трябва да се сбогува с поста си.
Част от ресорите на Румен Кънчев преминават към неговия колега по финансовите въпроси Йордан Йорданов. Бившият началник на секретната секция в Министерството на финансите поема контрола на правния отдел.
Далеч по-застрашен от съкращение обаче е зам.-министърът по военноикономическите въпроси Симеон Петковски. По всяка вероятност повечето от подчинените му структури ще бъдат разформировани или обособени като акционерни дружества. Управлението за интендантско обслужване вече беше регистрирано като АД. Обмисля се и приватизация на военноремонтните заводи. Опасността военният зам.-министър по военно-икономическите въпроси да си отиде е най-голяма и защото е о.з. генерал.
Кадрови размествания текат и във войската. Четирима полковници сложиха генералски лампази, а двама офицери с генералско звание получиха по-висок чин по случай Гергьовден. Началникът на Генщаба Михо Михов изтегли в ръководството на армията един от най-близките си съратници в авиацията - ген. Никола Колев. Той получава званието генерал-лейтенант и става първи зам.-шеф на Генщаба. Колев е с качествата си на добър администратор. Началникът на бойния флот Христо Контров става първият български адмирал, но излиза в пенсия. На неговото място във Военноморските сили отива бившият зам.-шеф на Генщаба контраадмирал Петър Петров, също човек от екипа на Михов.
Генералско звание получи и един от офицерите, които уволниха началника на ракетни войски ген. Ангел Марин. Звание генерал-майор и поста шеф на ракетни войски и артилерията получи полк. Вълчо Фотев, досегашен началник управление личен състав в главния щаб на Сухопътни войски. Той е известен като един от основните противници на ген. Марин. Полк. Фотев и първият зам.-шеф на Сухопътни войски ген.-майор Петко Драгоев разработиха доклада, с който бившият шеф на ракетчиците беше отстранен.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове