Мистификацията “професионална армия”

Набирането на професионални войници за пореден път отива в задънена улица. Министерството на отбраната и Генералният щаб намаляват три пъти и половина планираната квота за наемници. Според първоначалния план 1700 кадрови бойци трябваше да постъпят в редовете на Българската армия през 1998 г. Сега обаче квотата е смъкната до 480 души. Причините за драстичното орязване засега не са обявени.
Набирането на наемници неколкократно беше преразглеждано и според последните разчети трябваше да стартира след 6 май - официалния празник на войската. Едва на 1 юни военното ведомство без много шум даде старт на “кампанията” за вербовка на кадровите бойци.
Хората на Георги Ананиев, изглежда, не са си взели поука от предишния опит за назначаване на професионални рейнджъри. Отново се набират само хора, които вече са отслужили наборната казарма. С това Министерството на отбраната елиминира най-голямата група от потенциални кандидати - романтичните тийнейджъри, които са гледали твърде много екшъни. Отново остава и бариерата съответният кандидат за професионален войник да е обучен по време на казармата за съответната военна специалност, по която иска да работи. С това военните може би ще си спестят някакви разходи за обучение (въпреки че е съмнително дали потенциалните рейнджъри си спомнят нещо от наученото в армията), но губят голяма част от и без това рехавия поток кандидати. Армейците се надяват да спечелят бъдещите попълнения с рекламни “послания” от типа на “Промяна завинаги”, “Търсим способни и смели мъже”, “Добре дошли на борда”, “Елате в дружното семейство на армията”, “Спечели приятели за цял живот”, “За отечеството е направено недостатъчно, ако не е направено всичко” и т.н.
Военните и този път са поставили доста висока образователна бариера пред евентуалните наемници - те трябва да имат средно или по-високо образование. И в тазгодишната осакатена кампания за пропагандиране на професионалната армия българските военни повтарят грешката да назначават кандидатите само на определени специалности (като се акцентира на синекурните длъжности), а не да сформират елитни части. Например в София 44 рейнджъри ще бъдат назначени на шофьорски длъжности. Единственият опит за сформирането на цели подразделения е в поделението в Карлово, което доскоро се водеше Център за подготовка на сини каски, а сега се води бригада за умиротворителни операции в рамките на сформиращия се Корпус за бързо реагиране (бивша Втора армия). Тук действително се набират рейнджъри с реално бойно приложение - командири на мотострелкови отделения, картечари, гранатометчици, автоматчици и т.н. Единствено тук Министерството на отбраната може да има успех, тъй като при международните умиротворителни мисии има и сериозни валутни бонуси. С професионализацията на сините каски и включването им към силите за бързо реагиране Министерството на отбраната все пак ще може да отчете и някакви положителни резултати. Защото гурбетът си остава едно от най-бленуваните неща за обедняващите българи. Това обаче няма да направи войската ни много по-професионална.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове