Гледайте на запис конференцията: "Банките и бизнесът"
Close

МВР иска да се отнеме лиценза на ДЗУ заради пиратски CD

ДЗУ- Стара Загора, отново е уличен в производството на пиратски компактдискове, съобщиха отлично информирани източници. Националната служба за борба с организираната престъпност е предложила миналата седмица на Междуведомствения съвет за даване на лицензи за производство на компактдискове да отнеме разрешителното на старозагорския гигант. Въпреки 24-часовия полицейски контрол на линията, която произвежда компактдискове, държавната фирма се е опитала да тиражира пиратски CD. Вярно е, че преди десетина дни проведохме операция в ДЗУ и иззехме пиратски компактдискове, потвърди пред “Капитал” шефът на НСБОП ген. Кирил Радев. Изпратихме доказателствата на междуведомствения съвет с предложение за отнемане на лиценза на ДЗУ, тъй като са нарушени законите и постановление № 21. Ген. Радев обаче отказа даде повече подробности за пиратската продукция на ДЗУ.
Според източници от МВР в ДЗУ са подменили матрицата, за която са имали разрешение от Комисията по авторските права към Министреството на културата и са пуснали на поточната линия пиратски компактдиск с други парчета. Ако това е така, постъпката на ДЗУ е доста скандална и глупава. Експерти обаче коментират, че е по-вероятно на самата матрица да е имало записани и други песни, за които е нямало разрешение, тъй като технологично няма начин как да се провери. Това от своя страна може да свали отговорността от ДЗУ, а ще го отнесе поръчителят на CD. От старозагорската фирма обаче отказаха коментар за операцията на МВР.
Напрежението, с което е обсъждан скандалът в Комисията за даване на лиценз на производителите на компактдискове, обаче говори по-скоро за първия вариант. Междуведомствената комисия е заседавала целия следобед на миналия понеделник и се е занимавала само с ДЗУ. Засега няма крайно решение. Въпросът е деликатен, защото точно в този момент се провежда семинар за борба с аудио и видеопиратството, организиран от Международната асоциация на звукозаписните компании в Слънчев бряг, съвместно с представители на МВР.
Така или иначе, според данни на МВР ДЗУ е нарушило Постановление № 21 за лицензиране на производителите на компактдискове. Според него на нарушилите постановлението се изземва лицензът и линията са запечатва. Фирмите, чийто лиценз е отнет, нямат право да кандидастват отново през следващите 5 години. Те обаче могат да обжалват решението на комисията пред съда.
В България в момента действат три поточни линии за производство на компактдискове. Едната е на ДЗУ, тя е и най-старата и единствена държавна поточна линия у нас. Нейният капацитет е около 150 000 диска месечно. ДЗУ винаги е била обвинявана за пиратска дейност. Миналата година заводът се опита да убеди посланиците на чужди страни у нас, че дейността му е законна, и направи тур, но дипломатите бойкотираха воаяжа. Малко след като получи лиценз по новото постановление № 21 през март, ДЗУ беше обвинено, че е е траен пират от IFPI - Международната асоциация на звукозапсните компании. IFPI изпратиха писма до нашето външно министерство, до промишления министър Божков, който е шеф на Съвета за лицензиране, и до МВР, че има достатъчно данни за пиратската дейност на ДЗУ, затова да се изчака с даването на лиценз на държавната фирма.
“С много голямо разочарование разбрахме, че министърът на промишлеността Божков вече е дал лиценз на ДЗУ, без да е извършено пълно разследване на дейността им. Ние обаче ще продължим да настояваме за административни действия”, писа до нашите институции тогава Стефан Крайчик - старши съветник по търговските въпроси към IFPI. “Това са минали нарушения, ние мислихме какво да направим, отговори тогава г-н Божков. Решихме, че добрият вариант е да се лицензира производството на ДЗУ. Лицензите се дават лесно, но делицензирането става също лесно, ако бъдат установени нарушения. Освен това в лицензираните предприятия има 24-часов контрол и няма опасност от нелегално производство”, беше категоричен през март вицепремиерът Божков. Оказа се, че не е бил прав.
Линията за производство на компактдискове в момента е единственото производство в завода за Дискови и запаметяващи устройства, което носи някаква печалба на фирмата. Нейното спиране ще означава нова криза за ДЗУ - Стара Загора. Скандалното е, че именно държавна фирма отново е уличена да произвежда пиратски компактдискове, след като цяла година държавните институции се опитваха да убедят европейските страни и САЩ, че сме скъсали с пиратската дейност. Международните асоциации също ни повярваха и за 6 месеца от пират № 2 в света ни обявиха за антипират № 1, навсякъде тръбят как добре сме се справили с проблема. За това народът е измислил и поговорката “Никога не е късно да станеш за резил”.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове