Ново село - границата между България и мафията

Три ТИР-а с контрабандна стока станаха причина в Хасково да се разкрие класическа мафиотска структура. Историята в този южен град, където се срещат три граници, си има всичко - контрабандисти, корумпирани митничари, полицаи, които покровителстват канала. След това към тях навързаха и бивши ченгета - двама о.з. генерали - единият от разузнаването, другият бивш главен секретар на МВР. Добави се и финансирането на БСП, бившата Държавна сигурност и т.н. И докато с едната ръка държавата разбива канал за контрабанда на цигари, с другата създава предпоставки за възникването на нови контрабандни потоци от тютюневи изделия.
Докато от едната страна се запушват пробойните, през които от чужбина се внасят нелегално папироси, вътре в страната се раздават лицензи на съмнителни фирми и съмнителни личности за производство на цигари.
Като пример се сочат райони от Южна България, където голям процент от пазара на популярни марки от листата на “Булгартабак холдинг” се държат от две-три фирми, в повечето случаи свързани помежду си, сред които се срещат имената на сегашни и бивши шефове в тютюнопроизводството, застрахователи, банкери, политици, министри, техни заместници и секретари или свързани с тях лица и фирми. Хасково е и мястото, през което минава най-голямо количество контрабанда от цигари, идващи отвън, защото там се срещат три държавни граници.

Ченгета, митничари и цигари

Каналът за контрабанда на цигари и други стоки беше разкрит на 2 юли, четвъртък. Тогава специална група от Националната служба за борба с организираната престъпност, ръководена лично от секретаря на МВР и шеф на контраразузнаването полк. Атанас Атанасов, залови три ТИР-а с цигари LM и пилешки дреболии. Камионите преминали през ГКПП Ново село край Свиленград инкогнито и били заловени в складовете на фирма “Рекламна търговия” - Хасково. Арестувани бяха двама митничари - Димитър Вълчев и Стефан Мавродиев, уволнени бяха трима полицаи, а шефът на РДВР - Хасково, Венцислав Йорданов и шефът на митническия пункт Ангел Дончев бяха понижени в длъжност. Полк. Йорданов се срути от шеф на регионална дирекция на районен инспектор в “Кремиковци” - длъжност, с която обикновено младите полицаи започват трудовия си стаж. Дисциплинарно бяха уволнени шефът на служба “Сигурност” на РДВР - Хасково, Петър Босев и режимният полицай на пункта Иван Колев. А началникът на полицията беше пенсиониран. Дисциплинарните уволнения на толкова много хора говорят, че всички те са толерирали мрежата за контрабанда. Изявлението на министър Бонев, че някои от тях ще бъдат предадени на военна прокуратура, означава, че вътрешното министерство има и доказателства за връзките им с бандитите. Акцията е била пазена в пълна тайна и хасковските ченгета са били абсолютно изненадани от проверката. В реализацията й са участвали само спецченгета от НСБОП, НСС и от кърджалийското РДВР.

Десантна зона “Ново село”

Вече цяла седмица полицаи от НСБОП работят по случая. От ГУ “Митници” също изпратиха инспектори да разследват контролно-пропускателния пункт.
Според МВР инициатор и тартор на канала е Николай Николов-Паскал, който контролирал доставките. Той често е бил виждан освен с шефа на регионалната дирекция Венцислав Йорданов и с прокурори, и с местни началници на митницата, които не са криели близостта си с него, говорят в Хасково. Според други информирани източници обаче истинският организатор на канала е Абдулазис Нух - арабин с българско гражданство, женен за гъркиня. Именно той е осигурявал цигарите от Кипър, където имал регистрирана фирма. Абдулазис Нух има фирма и в Пловдив - “Риго - 95”. Фирмата е регистрирана през 1995 г., а предметът на дейност е обществено хранене и ресторанти. Арабинът все още не е задържан, предполага се, че както и Николай Николов-Паскал, е в Гърция.
Преди бъде разкрит каналът през Ново село, оттам са минавали доста ТИР-ове с контрабандна стока поне година назад. Според осведомени източници всъщност полицията е наблюдавала канала от няколко месеца. Три камиона, преди да бъде нанесен ударът миналия четвъртък, са били пропуснати като “контролирани пратки”, за да се разбере къде отива стоката. Първия път през Ново село е минал само един ТИР с цигари. След това през митницата са минали още два камиона. Пратките заминавали към различни складове.
Контрабандата е действала само през една смяна от митничари.

Наглата контрабанда

В зависимост от това дали верните хора са били нощно време или през деня, тогава са минавали и ТИР-овете. Митничарят Димитър Вълчев обаче е направил пълни самопризнания и е поел изцяло вината, а другият арестуван, Стефан Мавродиев, може и да бъде освободен. За пропускането на контрабандата митничарите трябвало да получат по 5000 долара на ТИР. Ролята на режимния офицер от РДВР Иван Колев е била да осигурява автомобилите като авангард. Според източници от МВР Колев е карал пред ТИР-овете и при последния, фатален, удар, за да нямат проблеми по пътя със случайни патрули.

Цигарите не са били замаскирани, както се писа в пресата. Това не се е налагало, защото камионите дори не са били записвани в митническите дневници, а са минали нелегално. Номерът с така наричаната тапа (замаскиране на изхода на контейнера) се прави, когато пратката минава през митническа проверка и затова се камуфлирала с обявена в документите стока. Тъй като камионите не са имали никакви митнически книжа, се е налагало колоната да е предвождана от полицая. На практика е съществувала реална опасност всеки сержант да спре ТИР-овете и като не види документи, да ги задържи.
Пратките са пристигали от Кипър чрез фирмата на Абдулазис Нух. Оттам цигарите са доставяни до солунското пристанище, където нашите ТИР-ове са ги карали към Ново село. На гръцка територия документите били изрядни - контрабандистите внасяли 1 милион долара гаранция. След като на гръцкия изходен пункт документите били оформени, че експортът е реализиран, гаранцията се освобождавала от банката. На шофьорите било заповядано само да покажат паспортите си и след като ги получат обратно, да карат към складовете. За опасните курсове шофьорите получавали по 300 - 500 долара надник.

Спомените на един бивш митничар и настоящ депутат

Предполага се, че Иван Колев е бил много важна брънка в контрабандния канал. Той е имал необходимите връзки в Хасковско и е успял да въвлече и останалите полицаи в далаверата. Осведомени твърдят, че той е работил в бившето РУМНО (разузнавателното управление на армията). Колев е работел и за СИК, заяви ден след разгласяването на акцията депутатът Георги Шишков и показа на журналисти копие от негова визитна картичка. Шишков е бившият шеф на митницата в Свиленград и стана народен представител преди няколко месеца. Той даде интервю за свиленградския вестник “Старият мост” и с изявленията си придаде и политически оттенък на аферата. Според Шишков каналът през Ново село е използван от бившия генерал от разузнаването и сега член на движението за обновление на БСП Любен Гоцев и бившия главен секретар на МВР при Виденов ген. Георги Ламбов.
“Сега мога да кажа, че като началник на митницата в Свиленград имах доста наблюдения и получавах информация от различни източници, които ми дават основание да заявя, че Николай Николов-Паскал, когото смятат за главен организатор, е само част от веригата, която води до офиса в парк-хотел “Москва” на Любен Гоцев и Георги Ламбов”, каза депутатът Шишков. Според него каналът е бил създаден преди 5 години и оттам са минавали пари и контрабанда за финансирането на БСП. Георги Шишков припомни и че преди 2 години във Варна беше застрелян шефът на ГКПП Ново село Красимир Попгеоргиев. Според депутата в малките гранични пунктове силовите групировки действали брутално - те или вербували митничари, или ги убивали. “Сигурна съм, че смъртта на сина ми беше чисто поръчково убийство”, каза за “Капитал” майката на Красимир Попгеоргиев в разговор по телефона. Синът й беше шеф на Ново село близо година, преди да бъде убит при странна престрелка във варненската морска градина, където единствената жертва се оказа той. “Спомням си, разказва г-жа Попгеоргиева, че още в началото синът ми се притесняваше за някакъв ТИР, който искал да премине през Ново село с нередовни документи. После се оказало, че някакъв генерал му се обадил и трябвало да го пропусне”, каза майката на убития шеф на митницата в Ново село. Това бил единственият случай, когато синът й споделил тревогите си.

Имат ли връзка генералите с контрабандата на цигари

Любен Гоцев и Георги Ламбов категорично отрекоха да имат някаква връзка с разкрития контрабанден канал за цигари и се заканиха да съдят депутата Георги Шишков за нанесена обида. В интервю за националното радио о.з. генерал Гоцев заяви, че няма общ бизнес с Ламбов и че не го е виждал от две години. В друго интервю за “Труд” о.з. ген. Ламбов също отрече да има някакъв бизнес с ексразузнавача и каза, че го е виждал за последно преди година в дома му. Източници от МВР твърдят, че о.з. генералът от разузнаването е подозиран за други канали в този район, но не и за този.
Всъщност видимата връзка между о.з. ген. Любен Гоцев и Хасково е фигурата на небезизвестния Тенчо Тенев-Свинаря. Според непотвърдени данни Теньо-Свинаря е бил разпитван в сряда по аферата с контрабандния канал през Ново село.
Връзките на Гоцев със Свинаря, незабравимото минало на бившия шеф на Първо главно от ДС, бивш външен министър, обновител на БСП с човека, който многократно е обвиняван за контрабанда през границата, вероятно са родили версиите за това кой се крие зад разбития канал.

Теньо Свинаря с лиценз за производство на цигари

Преди около месец експертният съвет към финансовото министерство даде лиценз на нова частна фабрика. Това е фирма “Норт” ЕООД - Харманли. Тя кандидатства за лиценз от доста месеци, но досега той й беше отказван с мотива, че кандидатът не отговаря на условията. Изненадващо експертният съвет най-после склони да издаде лиценза, въпреки че статусът и възможностите на харманлийското дружество с нищо не са се променили. И законодателството си е същото. Частната фабрика трябва да има необходимата техника и технологията за подготовка на тютюна, за неговото рязане и за правене на цигари. Според хора от Булгартабак фирма “Норт” има машини само за пълнене и за опаковане. Фирмата сключила договор с “БТ -Хасково” за доставка на рязан тютюн и опитала да представи това като наличие на първата фаза от производството на цигари, както изисква законът. Междувременно обаче холдингът развали договора, сключен от дъщерната фирма.

Тютюневият бос в Харманли

Коя е фирма “Норт”? Тя е регистрирана през 1996 г. с капитал от 50 хил. лева. Официално като управител и единствен собственик на “Норт” е вписан Светослав Витков. Според източници от Харманли обаче неявен съдружник в частната тютюнева фабрика е прочутият харманлийски бос Тенчо Тенев-Свинаря.
Според неофициални източници Теньо Свинаря (според някои данни заедно с Любен Гоцев) е фактическият собственик и на скандалната “Източноевропейска петролна компания” АД (ИЕКП). Прякорът му идва вероятно от модерната свинеферма, която Тенев изградил в Харманли. Износът на животни за Италия е първият му трамплин към богатството.
В края на 1989 г. Тенев бил заловен да превозва до заведението си голямо количество каптагон. Името му се свързва с това на Иво Карамански и Шабан (известен на специализираните органи във връзка с търговия на цигари, крадени автомобили и каптагон).
Тенев е собственик на фирма “Нико принт” - Харманли, която преди година и половина е уличена в печатане на фалшиви документи. Твърди се, че Свинаря контролира проституцията и хазарта в района между Харманли и Свиленград. Чрез свои хора в окръжното управление на МВР Тенев създава силни позиции на ГКПП “Капитан Андреево” и митницата, които по-късно се изплъзват от ИЕКП.
Смята се, че основна роля в дейността на ИЕПК играе именно ген. Любен Гоцев, който имал процентно участие в компанията и бил от нейните създатели. През лятото на 1995 г. Любен Гоцев обаче окончателно напуска ИЕПК. Според някои източници Любен Гоцев и Тенчо Свинаря са съдружници в регистрираната през 1993 г. фирма “Дител” ООД, в която участвал и официално посоченият шеф на ИЕПК Димитър Димитров. През 1994 г. “Дител” изнасяла живи агнета и агнешко месо за Гърция и Италия съвместно с фирмите на Румен Спасов.
Теньо Свинаря не фигурира официално във фирма “Норт” , но явно това не е достатъчно, за да се отхвърлят като неуместни обвиненията, че е даден лиценз на една толкова скандална личност.

Фабриките за производство на ментета

Манифактурните фабрики за производство на цигари са чудесен начин за създаване на вътрешна контрабанда и производство на ментета. Известни са скандалите около частните фабрики в Шумен и Бургас. Неотдавна техните лицензи бяха отнети заради нелегално производство. Двете фабрики декларирали, че произвеждат собствени марки. Те обаче нито се чули, нито се видели на пазара. Шуменската фабрика в действителност произвеждала цигари “Мелник” с фалшив бандерол и без разрешение за ползване на марката от Булгартабак. Голяма част от продукцията й била изнасяна нелегално в Румъния, а зад нея стояла известна трибуквена групировка. Бургаската частна фабрика работела главно фалшиво “Марлборо” и други западни марки без лиценз за ползване на марката. Хора от бранша твърдят, че и нейната продукция е била предназначена главно за контрабанден износ. Фабриката в Крайморие, която беше разкрита от икономическата полиция през миналата есен, беше собственост на бургаския кредитен милионер Емил Райков. Тогава полицията спря два микробуса с цигари менте, а след това същите цигари бяха открити на производствените линии в квартала край Бургас. Емил Райков изчезна от България, защото има да връща и пари на държавата. След отнемането на лиценза машините били насочени към Благоевград и Русенската безмитна зона, вероятно с идеята под нова фасада пак да кандидатстват за лиценз пред експертния съвет към финансовото министерство.

Без коментар от Булгартабак

Факт е, че и шефът на надзорния съвет на Булгартабак Дако Михайлов, който е член и на лицензионната комисия, и представителят на финансовото министерство отказаха категорично да разговарят на тази тема. “В комисията по лицензите има двама представители на Булгартабак и двама на Министерството на търговията, т.е. пак на Булгартабак. Чрез тях и чрез закона за тютюна монополът на холдинга е защитен много добре. Холдингът и търговското ведомство имат пълната възможност да блокират решенията за предоставяне на лицензи, а щом не са го направили, значи някой има интерес от това”, коментират хора от бранша. Според тях следващата стъпка на частната фирма ще бъде да поиска разрешение за производство на марки на Булгартабак. Част от оперативните шефове на холдинга, изглежда, не са съгласни с това. Не е изключено обаче да бъдат натиснати да направят и този компромис, смятат източници, близки до Булгартабак.
Изборът на “Номура” за инвестиционен посредник при продажбата на “Булгартабак холдинг” някак механично се свърза със смяна на трима от шефовете на табачната компания поради съвпадението във времето. По-вероятно е обаче уволненията да са резултат от конфликти около сделки с лицензите за производство на цигари и с дистрибуторските кланове, включително и тези, които владеят контрабандния износ.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар