Орсов отрича да е получавал пари от примата на “Орион”

Бившият депутат от БСП Златимир Орсов е отрекъл пред съда в ЮАР да е имал финансови взаимоотношения с Веска Меджидиева. Това съобщи другият свидел по делото в Белвил, Кейптаун, Красимир Кънев, председател на Българския хелзински комитет (БХК). Той и Орсов бяха призовани в Южноафриканската република от адвоката на Меджидиева Ф. Питерсън на негови разноски (т.е. на разноски на Меджидиева). Според шефа на БХК, който е превеждал по време на разпита на бившия депутат, Орсов подробно е бил разпитан за финансовите си взаимоотношения с групировката “Орион”.
Красимир Кънев твърди, че бившият депутат от БСП е отрекъл пред съда да е имал “преки финансови взаимоотношения” с примата на “Орион”, но в същото време е обяснил, че той е автор на концепцията за създаването на Българската земеделска и промишлена банка (БЗПБ) и е подпомогнал земеделските кооперации, които са учредители на банката. “С нея (Веска Меджидиева, бел.ред.) финансови взаимоотношения не съм имал, познавам я от април 1995 г.”, обясни самият Орсов, който миналия вторник призна, че е бил разпитван от обвинението по тази тема. Връзките си с БЗПБ бившият депутат обяснява така: “Бях председател на консултативния съвет, не съм бил служител на банката. Възнаграждение получавах. То беше... беше..., в момента не помня точно колко. Беше символично”.
Орсов смята, че Меджидиева предварително е осъдена в България и причините да напусне страната са “политическият характер на делото, което се водеше срещу нея, и това, че тук, в България, тя по никакъв начин няма да получи безпристрастен съд”. Според Красимир Кънев Орсов е заявил още пред съда в Белвил, че спрямо Веска Меджидиева “съществуват предубеждения в цялото общество, че съществува една медийна кампания” и че те ще се отразят на делото.
Шефът на БХК обясни, че примата на “Орион”, която е присъствала през цялото време на тридневното съдебно производство, “е много притеснена и много уплашена от възможността да се върне в България”. Той обаче смята, че делото няма да приключи скоро, тъй като процедурата е много дълга. “Доколкото разбирам, има проблеми и с искането за екстрадиция, и с разрешението за екстрадиция, което е дал президентът Мандела, и с всички други комплекси от проблеми, които са свързани с този случай”, обясни Красимир Кънев.
Самият Кънев е бил призован като свидетел, за да опише състоянието на местата за задържане и местата за лишаване на свобода, където Меджидиева евентуално би попаднала, ако бъде екстрадирана от южноафриканските власти. “Това, което казах, е, че местата за задържане варират по качество и по тип като най-неблагоприятни са местата за задържане в Националната следствена служба, а най-благоприятни са в затвора, тъй като специално за затвора в Сливен, който е единственият женски затвор, казах, че там общо взето, ситуацията е добра. Казах също така, че в много отношения нормативната уредба, по-специално на арестите на Националната следствена служба, не отговаря на минималните стандарти на ООН за третиране на задържани и на лишени от свобода и описах ситуацията конкретно с различни аспекти на материалните условия на задържането в различните видове места за лишаване от свобода. Казах също така, че различните арести варират по тип и по качество. Питаха ме специално за това каква е вероятността да попадне в някои от тях. На мен обаче ми беше трудно да отговоря на този въпрос”, обясни председателят на БХК.
Третият българин, който присъства на делото в ЮАР, беше прокурорът от Главна прокуратура Антон Гиргинов. След завръщането си от Южноафриканската република той заяви, че неговата мисия там се е състояла в това да подпомага колегата си Брус Морисън, зам. главен прокурор на Кейптаун, който се е явявал по делото, а освен това, за да бъде разпитан за процесуалните условия в България. Според Гиргинов в ЮАР знаели много малко за България и затова искали да се уверят, че примата на “Орион” няма да бъде подложена на нечовешко третиране, ако бъде екстрадирана от страната. “Тримата южноафрикански адвокати на Веска Меджидиева вероятно са искали да докажат с призованите свидетели, че у нас правата на човека не са добре защитени, но не се получи”, обясни след завръщането си прокурорът.
След решението на съда в Кейптаун Меджидиева ще може да обжалва пред втора инстанция и според Гиргинов може да минат още няколко месеца, докато примата на “Орион” бъде изправена пред български съд.