Циганската престъпност между джебчийството и наркотрафика
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Циганската престъпност между джебчийството и наркотрафика

Циганската престъпност между джебчийството и наркотрафика

Йово НИКОЛОВ
4055 прочитания

“Крадем от немотия бе, бате, да нахраним циганчетата, че от три дни не са яли хляб!” - това е най-честото оправдание, когато джебчия или крадец е хванат на местопрестъплението. Безспорно циганското население в България е едно от най-бедните в момента. Както е и безспорно, че средно 30 на сто от престъпленията в новата ни история се извършват от роми. Причините за тази изключителна криминална активност са много и най-различни. И само една от тях е бедността.
Още през 1995 г. неправителствени организации и фондации у нас заподозряха в разпространяваните от МВР статистически данни “расистки изблици” и вътрешното министерство престана да “отличава” извършителите на престъпление като роми, турци и т.н. От това естествено престъпността сред циганското население не спадна.
Учени криминолози често са на различни мнения защо престъпността сред ромското население е толкова голяма. Една от основните тези е, че “циганската престъпност” е голяма, защото изобщо престъпността у нас е голяма. Други учени търсят причината в биологически фактори - генетическа детерминираност на престъпното поведение, трети отдават това на социалната микросреда и т.н. И нито една от тези теории не може да бъде приемана нито еднозначно, нито безспорно. Според статистически данни всеки трети извършител на джебчийска или взломна кражба, грабеж или сводничество е ром, всяко четвърто изнасилване, блудство или измама също е дело на човек от тази общност. Всяко трето убийство също е дело на циганин.
Едно изследване от 1921-1922 г. в България, когато престъпността безспорно е била много по-ниска, показва, че 402 престъпления на 100 000 души са извършени от цигани, 252 от арменци и 242 от българи. Значи още тогава престъпността сред циганите е била близо два пъти по-голяма, отколкото сред българите. Криминалната активност на ромите е особено висока в градове като Сливен, Враца, Ловеч, Монтана, Разград, Търговище, Пазарджик - места, където има концентрирано циганско население.

Джебчийството не е грях

Сред циганските общности има цели родове, които винаги са се занимавали с джебчийство. При тях децата от малки са изучавани да пребъркват незабелязано по джобовете на минувачите. В миналото джебчиите основно са били мъже, но днес за това се използват главно деца и момичета, които се оказват значително по-сръчни в този занаят. Сега мъжете са начело на джебчийските кланове, които взимат задигнатото от дребните крадци. Които и най-често попадат в затвора.
Много от циганските родове не смятат за престъпление джебчийството. “При една малка част от циганите (може би не повече от 5-6%, изключително от скитащите и сега техните внуци) по отдавнашна традиция и старовремски цигански морал дребната кражба, измамата не само не се е смятала за престъпление, а обратното - на тях се гледа като на достойнство и чест. Когато са продавали момичета при брак, цената, т. нар. баба хак, се определяла от това доколко невестата е опитна и сръчна крадла, смее ли и доколко гадае”, пише в студията “За престъпността сред циганите” Господин Колев. Студията е публикувана в книгата “Взривът на престъпността в България”. (Трябва да се отбележи, че авторът е противник на тезата за отделяне на циганската престъпност от общата престъпност и че “нивото на престъпността сред ромите е функция на престъпната ситуация сред българската общност”.)
Факт е обаче, че и днес близо 90 на сто от джебчийските кражби в страната продължават да са дело на роми. Един от най-известните цигани у нас сега - Кирил Рашков, наричан Цар Киро, също е натрупал богатството си с кражби, а неговата снаха Костадинка е съдена 12 пъти за джебчийство.

Кражбите на добитък - циганският специалитет

И кражбите на добитък са цигански специалитет. Особено в районите, където има компактно циганско население, селяните масово се оплакват от ромските набези по стада и домашен добитък. Ако преди години ромите са били изявени конекрадци, в по-ново време те се специализираха в кражбите на овце и крави. Полицейските сводки от Северна България са пълни със заловени ромски банди, които отмъкват домашни животни направо с камиони от обори. След това животните се транжират и продават на месни търговци. Стигна се дотам в райони като Врачанския и Монтанския населението да организира своеобразни опълченски дружинки, които да вардят селата от набезите на ромите. През 1995 г. в с. Маломир, Врачанско, дори се стигна до жертви, след като местни платиха на мутри да се разправят с циганската махала след серия от кражби на животни.
Една от най-печелившите престъпни дейности, с която започнаха да се занимават ромите след 10 ноември 1989 г., е кражбата на цветни метали. Изкупуването на вторичните суровини беше монополизирано от цигански босове, които предаваха скрап и цветни метали на държавните фирми или пък изнасяха навън претопената готова суровина. Сред циганските общности се изградиха организации на крадци на дребно, прекупвачи и търговци. Така започнаха масово да крадат от държавни предприятия метали, режеха жици от далекопроводи, късаха телефонни кабели, които струваха десетки милиони левове, изгаряха обвивките и предаваха медта за вторични суровини, окрадоха дори решетките на канализацията, защото били от чугун, крадяха се релси. При бума на кражбата на цветни метали не останаха пожалени и паметниците на национални герои по парковете и дори надгробни плочи. Десетки цигани останаха по жиците с високо напрежение заради безсмислени рискове.

Покрай алкохола менте роми станаха барони

С развиването на свободната търговия и занижения контрол цели цигански общности започнаха да произвеждат алкохол менте. В квартали и села бяха създадени манифактурни производства на фалшива ракия, водки, уиски. Полицията разби стотици подобни работилници, но и днес тази дейност продължава. От ментетата естествено забогатяха малцина от циганската общност, които нарекоха себе си барони, без да имат потомствено право над това. Кирил Рашков, който се титулува Цар Киро, е най-изявената фигура в този бизнес. Не трябва да се подминават обаче и ромите от Северна България, където също кипеше трескав труд по правенето на фалшификати.
Макар богатството на Цар Киро да идва от търговия и кражба със злато и сребро още по времето на тоталитаризма, заради което той лежи няколко пъти в затвора, производството на алкохол менте го направи наистина благородник. Почти цялото село Катуница, където Рашков живее, се препитаваше с правене на ментета. Размахът на ромския владетел наистина е впечатляващ - той внася цели цистерни със спирт за производство на фалшификати, а когато настанаха тежки времена за ментетата, той си построи собствена фабрика и започна да произвежда съвсем законно ракия с получен лиценз по своя технология.

Синдикатът на ромите - опитът на Карамански

Модерните престъпления като рекет, кражби на автомобили, наркотрафик никога не са били преобладаващи сред циганското население. Може би единствено във валутните измами пред чейнджбюрата ромите са по-напористи. През 1995 г. обаче, когато Кръстника на българската мафия Иво Карамански излезе от затвора, направи опит да създаде по-модерна организация, която да действа ефективно и в тези области. Три години по-късно според полицейски източници ефективно присъствие на роми се чувства единствено във вътрешния наркотрафик, но не и в рекета и автокражбите. Карамански няколко пъти прави изявления, че ще създаде синдикат на ромите, че ще осигури работни места и т.н. на циганското население. От това не се получи нищо фундаментално, а опитът му да направи от мургавите- застрахователи тотално се провали. Идеята му за синдикат дойде след разрива му с най-близкия му бодигард - Георги Янков, наричан още Жоро Черния или Жоро Циганина, през лятото на 1995 г. Жоро Черния имаше влияние сред силовите цигански структури и след като се отцепи от Карамански заради кражбата на няколко коли, създаде свои силови бригади.
Също с помощта на роми Карамански опита да завладее боклукчийския бизнес на столицата. Полицейски източници твърдят, че Кръстника е вкарал цигани в наркопласьорската мрежа в столицата. Но е известно, че с наркотици се занимават и други хора от обкръжението му, с които той се раздели. Източници от МВР твърдят, че циганският квартал Факултета е наводнен с хероин на сравнително ниски цени и с ниско качество. Парадоксът обаче е, че там не се наблюдава повишена консумация на дрога.
Присъствието на цигани във всички престъпни дейности наистина е осезателно. Но не може да не се отбележи, че ромите, с малки изключения, са на най-ниското стъпало в криминалната йерархия. Статистиката показва, че ромите имат водещо място единствено в т. нар. конвенционална престъпност. Те са по-скоро автори на престъпления, които не изискват висока организираност, не вършат крупни финансови измами, убийствата, които са тяхно дело, са по-скоро на битова основа. Повечето от престъпленията, които вършат, са за задоволяване на собствените нужди, а не за да забогатеят. Което естествено не е оправдание.

“Крадем от немотия бе, бате, да нахраним циганчетата, че от три дни не са яли хляб!” - това е най-честото оправдание, когато джебчия или крадец е хванат на местопрестъплението. Безспорно циганското население в България е едно от най-бедните в момента. Както е и безспорно, че средно 30 на сто от престъпленията в новата ни история се извършват от роми. Причините за тази изключителна криминална активност са много и най-различни. И само една от тях е бедността.
Още през 1995 г. неправителствени организации и фондации у нас заподозряха в разпространяваните от МВР статистически данни “расистки изблици” и вътрешното министерство престана да “отличава” извършителите на престъпление като роми, турци и т.н. От това естествено престъпността сред циганското население не спадна.
Учени криминолози често са на различни мнения защо престъпността сред ромското население е толкова голяма. Една от основните тези е, че “циганската престъпност” е голяма, защото изобщо престъпността у нас е голяма. Други учени търсят причината в биологически фактори - генетическа детерминираност на престъпното поведение, трети отдават това на социалната микросреда и т.н. И нито една от тези теории не може да бъде приемана нито еднозначно, нито безспорно. Според статистически данни всеки трети извършител на джебчийска или взломна кражба, грабеж или сводничество е ром, всяко четвърто изнасилване, блудство или измама също е дело на човек от тази общност. Всяко трето убийство също е дело на циганин.
Едно изследване от 1921-1922 г. в България, когато престъпността безспорно е била много по-ниска, показва, че 402 престъпления на 100 000 души са извършени от цигани, 252 от арменци и 242 от българи. Значи още тогава престъпността сред циганите е била близо два пъти по-голяма, отколкото сред българите. Криминалната активност на ромите е особено висока в градове като Сливен, Враца, Ловеч, Монтана, Разград, Търговище, Пазарджик - места, където има концентрирано циганско население.

Джебчийството не е грях

Сред циганските общности има цели родове, които винаги са се занимавали с джебчийство. При тях децата от малки са изучавани да пребъркват незабелязано по джобовете на минувачите. В миналото джебчиите основно са били мъже, но днес за това се използват главно деца и момичета, които се оказват значително по-сръчни в този занаят. Сега мъжете са начело на джебчийските кланове, които взимат задигнатото от дребните крадци. Които и най-често попадат в затвора.
Много от циганските родове не смятат за престъпление джебчийството. “При една малка част от циганите (може би не повече от 5-6%, изключително от скитащите и сега техните внуци) по отдавнашна традиция и старовремски цигански морал дребната кражба, измамата не само не се е смятала за престъпление, а обратното - на тях се гледа като на достойнство и чест. Когато са продавали момичета при брак, цената, т. нар. баба хак, се определяла от това доколко невестата е опитна и сръчна крадла, смее ли и доколко гадае”, пише в студията “За престъпността сред циганите” Господин Колев. Студията е публикувана в книгата “Взривът на престъпността в България”. (Трябва да се отбележи, че авторът е противник на тезата за отделяне на циганската престъпност от общата престъпност и че “нивото на престъпността сред ромите е функция на престъпната ситуация сред българската общност”.)
Факт е обаче, че и днес близо 90 на сто от джебчийските кражби в страната продължават да са дело на роми. Един от най-известните цигани у нас сега - Кирил Рашков, наричан Цар Киро, също е натрупал богатството си с кражби, а неговата снаха Костадинка е съдена 12 пъти за джебчийство.

Кражбите на добитък - циганският специалитет

И кражбите на добитък са цигански специалитет. Особено в районите, където има компактно циганско население, селяните масово се оплакват от ромските набези по стада и домашен добитък. Ако преди години ромите са били изявени конекрадци, в по-ново време те се специализираха в кражбите на овце и крави. Полицейските сводки от Северна България са пълни със заловени ромски банди, които отмъкват домашни животни направо с камиони от обори. След това животните се транжират и продават на месни търговци. Стигна се дотам в райони като Врачанския и Монтанския населението да организира своеобразни опълченски дружинки, които да вардят селата от набезите на ромите. През 1995 г. в с. Маломир, Врачанско, дори се стигна до жертви, след като местни платиха на мутри да се разправят с циганската махала след серия от кражби на животни.
Една от най-печелившите престъпни дейности, с която започнаха да се занимават ромите след 10 ноември 1989 г., е кражбата на цветни метали. Изкупуването на вторичните суровини беше монополизирано от цигански босове, които предаваха скрап и цветни метали на държавните фирми или пък изнасяха навън претопената готова суровина. Сред циганските общности се изградиха организации на крадци на дребно, прекупвачи и търговци. Така започнаха масово да крадат от държавни предприятия метали, режеха жици от далекопроводи, късаха телефонни кабели, които струваха десетки милиони левове, изгаряха обвивките и предаваха медта за вторични суровини, окрадоха дори решетките на канализацията, защото били от чугун, крадяха се релси. При бума на кражбата на цветни метали не останаха пожалени и паметниците на национални герои по парковете и дори надгробни плочи. Десетки цигани останаха по жиците с високо напрежение заради безсмислени рискове.

Покрай алкохола менте роми станаха барони

С развиването на свободната търговия и занижения контрол цели цигански общности започнаха да произвеждат алкохол менте. В квартали и села бяха създадени манифактурни производства на фалшива ракия, водки, уиски. Полицията разби стотици подобни работилници, но и днес тази дейност продължава. От ментетата естествено забогатяха малцина от циганската общност, които нарекоха себе си барони, без да имат потомствено право над това. Кирил Рашков, който се титулува Цар Киро, е най-изявената фигура в този бизнес. Не трябва да се подминават обаче и ромите от Северна България, където също кипеше трескав труд по правенето на фалшификати.
Макар богатството на Цар Киро да идва от търговия и кражба със злато и сребро още по времето на тоталитаризма, заради което той лежи няколко пъти в затвора, производството на алкохол менте го направи наистина благородник. Почти цялото село Катуница, където Рашков живее, се препитаваше с правене на ментета. Размахът на ромския владетел наистина е впечатляващ - той внася цели цистерни със спирт за производство на фалшификати, а когато настанаха тежки времена за ментетата, той си построи собствена фабрика и започна да произвежда съвсем законно ракия с получен лиценз по своя технология.

Синдикатът на ромите - опитът на Карамански

Модерните престъпления като рекет, кражби на автомобили, наркотрафик никога не са били преобладаващи сред циганското население. Може би единствено във валутните измами пред чейнджбюрата ромите са по-напористи. През 1995 г. обаче, когато Кръстника на българската мафия Иво Карамански излезе от затвора, направи опит да създаде по-модерна организация, която да действа ефективно и в тези области. Три години по-късно според полицейски източници ефективно присъствие на роми се чувства единствено във вътрешния наркотрафик, но не и в рекета и автокражбите. Карамански няколко пъти прави изявления, че ще създаде синдикат на ромите, че ще осигури работни места и т.н. на циганското население. От това не се получи нищо фундаментално, а опитът му да направи от мургавите- застрахователи тотално се провали. Идеята му за синдикат дойде след разрива му с най-близкия му бодигард - Георги Янков, наричан още Жоро Черния или Жоро Циганина, през лятото на 1995 г. Жоро Черния имаше влияние сред силовите цигански структури и след като се отцепи от Карамански заради кражбата на няколко коли, създаде свои силови бригади.
Също с помощта на роми Карамански опита да завладее боклукчийския бизнес на столицата. Полицейски източници твърдят, че Кръстника е вкарал цигани в наркопласьорската мрежа в столицата. Но е известно, че с наркотици се занимават и други хора от обкръжението му, с които той се раздели. Източници от МВР твърдят, че циганският квартал Факултета е наводнен с хероин на сравнително ниски цени и с ниско качество. Парадоксът обаче е, че там не се наблюдава повишена консумация на дрога.
Присъствието на цигани във всички престъпни дейности наистина е осезателно. Но не може да не се отбележи, че ромите, с малки изключения, са на най-ниското стъпало в криминалната йерархия. Статистиката показва, че ромите имат водещо място единствено в т. нар. конвенционална престъпност. Те са по-скоро автори на престъпления, които не изискват висока организираност, не вършат крупни финансови измами, убийствата, които са тяхно дело, са по-скоро на битова основа. Повечето от престъпленията, които вършат, са за задоволяване на собствените нужди, а не за да забогатеят. Което естествено не е оправдание.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.