Новият брой:
Образованието: Лунната мисия на България

24 сигнала за захарния канал в Бургас са спрени от бивши спецченгета

Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

След публичните закани за смазване на контрабандния канал за захар през бургаското пристанище наближава времето, когато митничари, полицаи и данъчни ще трябва да обявят резултатите от своята проверка. Министър Богомил Бонев обеща, че до дни на специална пресконференция ще съобщи какво е разкрито от Националната служба за борба с организираната престъпност и резултати от проверката в РДВР- Бургас за периода 1994 -1998 г. ГУ “Митници” вече обяви резултатите от част от проверката, но се очакват още разкрития по канала. От финансовото министерство съобщиха, че в момента правят пълна данъчна проверка на захарния завод на Мултигруп, “Бартекс”- Камено.
Двадесет и четири полицейски разработки за контрабандно внесена захар са били “замразени” в РДВР - Бургас, съобщи високопоставен източник от вътрешното министерство. Това е показала част от проверката в регионалната дирекция, която беше предизвикана от съучастието на спецполицаи в нелегалния канал за внос. Разработките са били започнати след сигнали за контрабанда, но след това са били спрени по необясними причини. Тази информация кореспондира с неочакваното изявление на Богомил Бонев в началото на седмицата, че МВР ще проверява съпричастността на бившите вътрешни министри от правителството на БСП Любомир Начев и Николай Добрев и техните секретари Георги Ламбов, Цвятко Цветков и Параскев Параскевов към контрабандния канал в Бургас. “Не е възможно така добре организиран и пазен канал за контрабанда да съществува без покровителството на висши функционери”, мотивира се Бонев. От изброените в резиденция “Бояна” от вътрешния министър “бивши” само Николай Добрев и Цвятко Цветков отговориха на обвиненията и отрекоха. Осведомени обаче смятат, че вътрешният министър Бонев е визирал конкретно Параскев Параскевов, който наблюдаваше Националната служба за сигурност. Връзките на един от основните вносители на захар през този период, Интергруп, която е фирма на СИК, и Параскевов беше почти публична. Параскевов е един от секретарите, които Николай Добрев атакува на мартенския пленум на БСП през 1996 г. за връзки със силовите групировки. С покровителството и контактите си с бившия секретар се ползваше и Поли Пантев, близък до Интергруп. Човек на СИК и Мултигруп е и издирваният от Интерпол тетевенски бизнесмен и собственик на фирма “Вълна М 2” Милен Ганев.
Проверката на МВР в РДВР - Бургас, показала, че е съществувала устна заповед, според която всички случаи и сигнали за контрабанда в бургаското пристанище са се предавали на регионалната служба “Сигурност” в крайморския град, където са потъвали. Според стария закон на МВР регионалните клонове на специални служби се подчиняваха директно на София, без да уведомяват местния шеф на РДВР. Спецполицаи припомнят, че бившият шеф на РС “Сигурност” в Бургас Калин Димов беше един от първите уволнени след разкриването на захарната афера в Бургас през август. Доказателства за височайшия чадър и връзките на бургаския канал със секретари на МВР обаче едва ли ще бъдат намерени.
Проверката на Националната служба за борба с организираната престъпност е обхванала и служби от пристанищния комплекс в Бургас, справки от Държавната инспекция по корабоплаването и др. След като полицейската проверка приключи, тя ще бъде предадена на следствените органи.
Главно управление “Митници” независимо от полицията също извършва пълна проверка на документацията на близо 50 кораба със захар, влезли в бургаското пристанище през същия период. По първоначални данни “Бартекс” и фантомни фирми са вкарали 129 000 тона захар в страната по чисто контрабанден начин за периода 1994 -1998 г., като са обмитявали само част от товара, а останалите количества са скривани. Точният тонаж на внесената захар обаче излизал наяве след засичане на документация на пристанището за разтоварването, броят на камионите и експедирането им към завода в Камено и в страната.
Другата схема, по която се е внасяла контрабандно захар, временният внос, също се проверява от ГУ “Митници”. Тя обаче изисквала много повече време, защото трябва да се проверяват и документи за транспорт и митническите книжа за фиктивен износ. Тъй като собствеността на стоката се прехвърляла на различни фирми, за да се замажат следите, митничарите са скептични за успеха на проверката по временния внос. Липсата на централизирана митническа информационна система допълнително усложнявала дейността на инспекторите. По същия начин стояли нещата и при занижаване на истинските цени.
Според източници от пристанището в Бургас “Бартекс” продължава да работи и внася захар, този път с прецизни документи и платени данъци и митнически такси. След като Мултигруп достави един кораб със суровина за завода си в Камено чрез фирмата си “Елкабел”, сега в порта се разтоварвал кораб, който формално бил докаран от “Литекс”, тъй като корпорацията се страхувала, че стоката може да бъде запорирана от властите. От друга страна, “Мулти” трябвало на всяка цена да продължи да вкарва захар, за да си запази пазара вътре в страната.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове