Гръцката ОТЕ може да се откаже от наддаването за БТК

“Гръцката телекомуникационна компания може да се оттегли от наддаването за 51% от акциите на БТК, след като нейният изпълнителен директор подаде оставка и официално се усъмни във финансовите възможности на ОТЕ”, заяви пред “Капитал” добре информиран източник, пожелал анонимност. До този момент гръцката компания не е заявила официално, че се оттегля от България, но решението й ще стане ясно до края на януари, когато изтича срокът за подаване на офертите.
Трусовете в Атина предизвикаха скандал и около приватизацията на румънския телеком. Като допълнение гръцките медии за пореден път обвиниха ръководството на ОТЕ в нечисти сделки с “Интраком”, свързани с инвестициите на Балканите. Тези обвинения могат да повлияят и на сделката с БТК заради лошия имидж, който Сократис Кокалис има в България. Според добре информирани източници представители на ОТЕ вече са информирали няколко чужди компании за това, че ако купят контролния пакет от БТК, изграждането на втората цифрова мобилна мрежа ще бъде възложено на “Интраком”.
ОТЕ официално призна, че има проблеми, свързани с финансирането на сделката за придобиване на 35% от румънския телеком. Така на практика беше потвърдено изявлението на подалия оставка изпълнителен директор на компанията Георгиос Крисоурис, който пръв изрази съмнение във възможностите да бъде осигурено финансиране (цената, на която ОТЕ спечели наддаването в Румъния, е 675 млн. долара). Миналата сряда обаче председателят на Фонда на държавната собственост на Румъния (румънската агенция за приватизация) Раду Сърбу заяви, че парите на ОТЕ вече са в румънска банка, но не могат да бъдат изтеглени поради “бюрократични” причини. Така или иначе обаче сделката все още не е финализирана. На 2 декември в Лондон ОТЕ трябваше да подпише договор за финансиране на сделката от банков консорциум от гръцки банки (които осигуряват по-голямата част от финансирането), Ситибанк, Дрезднербанк и Банка национале дел Лаворо. Подписването на договора обаче беше отложено след оставката на изпълнителния директор на ОТЕ Крисоурис. Веднага след новината за оставката му цените на акциите на ОТЕ на атинската фондова борса се сринаха с 8%, което е максимално допустимата низходяща корекция в рамките на една борсова сесия. Същия ден в Ню Йорк американските депозитарни разписки на ОТЕ поевтиняха с 11%. Според председателя на надзорния съвет на ОТЕ Василис Рапанос “договорът за банковия заем ще бъде подписан веднага след назначаването на новия изпълнителен директор на ОТЕ. Това обаче не може да стане много бързо, тъй като изборът на изпълнителен директор на ОТЕ се одобрява от парламента.
Освен съмненията за финансовите възможности на гръцкия национален оператор медиите в Атина за пореден път обвиниха компанията в това, че работи за частните интереси на “Интраком”, собственост на скандално известния у нас бизнесмен Сократис Кокалис. Агресивната политика на ОТЕ, насочена към покупката на мажоритарни пакети акции от телекомуникационните оператори на Балканите (Сърбия, Румъния и апетитите към България и Македония) според гръцките медии целят да осигурят на “Интраком” поръчки за разработване и разширяване на цифровите телефонни мрежи на Балканите. По повод на тези твърдения атинският главен прокурор Колиокостас поиска разследване за истинността на публикациите, които засягат покупките на мажоритарни дялове в телекомуникационни компании от региона, и призова шефовете на ОТЕ да дадат показания. Любопитно е, че изпълнителният директор на ОТЕ подаде оставка, след като министърът на икономиката на Гърция поиска голяма част от правомощията му да бъдат прехвърлени на председателя на борда на директорите Василис Рапанос. Според източници от гръцкото правителство, цитирани от “Файненшъл таймс”, изпълнителният директор на ОТЕ е подал оставка след натиск от министъра на икономиката Янус Папантониу, който управлява дела на държавата в ОТЕ (51%), и министъра на транспорта на Гърция Тасос Мантелис. Миналия вторник обаче Крисолорис, който беше назначен от премиера Симитис през януари тази година, е изявил желание да оттегли оставката си и да остане изпълнителен директор на ОТЕ.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар