Осем компании се състезават за водите на София

След енергетиката като най-атрактивен отрасъл за навлизане на чуждестранни инвестиции се очертава водоснабдяването. Конкурсът за избор на частен концесионер за софийската ВиК-мрежа оправда предварителните прогнози за оспорвана конкуренция между най-големите компании в сектора на комуналните услуги в света. В надпреварата оттук нататък ще се състезават осем имена, съобщиха от столичната община във вторник, когато изтече срокът за подаване на оферти. Това са: френските “Суез Лионе дез’о” (Suez Lyonnaise des Eaux), СОР “Ентернасионал” (SAUR International), “Женерал дез’о” (Generale des Eaux), британските “Азурикс” (Azurix), “Интернешънъл уотър” (International Water), “Темз уотър” (Thames Water), “Енглиън уотър интернешънъл” (Anglian Water International) и германската “Берлинвасер” (Berlinwasser).
“На практика всички големи имена във водния бранш с малки изключения са си дали среща в София”, коментира представител на водеща консултантска фирма. Заради изключително трудния избор не е изключено вместо три или четири имена в шорт листата да бъдат избрани дори пет компании, казаха общински служители. Крайният срок за отсяването на кандидатите е 27 април. Оттам нататък те ще получат два месеца за изготвяне на същинските си оферти. Ако всичко върви по план, още до края на лятото водите на София ще бъдат дадени на концесия за 25 години.
Концесията за софийското водоснабдяване е първият подобен проект у нас и това засилва апетитите на участниците. Явно фирмите са готови на всичко, за да получат добри стартови позиции в разработването на този нов, но перспективен бизнес, коментират наблюдатели. Само за София наддаването ще стартира от 150 млн. долара. Толкова е определената като долна граница минимална инвестиция, която бъдещият концесионер ще трябва да осигури за подмяна на амортизираните водопроводи на столицата. Според наблюдатели заявеният огромен интерес може да качи мизата значително над тази летва, което ще превърне проекта в една от най-големите външни инвестиции у нас. Общо за цялата страна необходимите инвестиции в подмяна на ВиК-съоръжения се изчисляват на близо два млрд. долара. Това означава големи възможности за бизнес, което обяснява повишения интерес. Повечето от фирмите, подали оферти в София, са съперници и в други оспорвани надпревари в Източна Европа.
Макар че четири от кандидатите са с регистрация във Великобритания, зад два от тях - “Интернешънъл уотър” и “Азурикс”, се знае, че всъщност стоят американски капитали. Първата е собственост на най-мощната американска строителна групировка “Бехтел груп”, която пък работи в тясно сътрудничество с друга британска компания - United Utilities. “Азурикс” също е американска компания, макар че в случая е подала оферта от името на лондонския си офис. Компанията обаче е собственост на друг британски гигант в инфраструктурните проекти - “Енрон” (Enron). Според някои наблюдатели, ако в София се стигне до голямо наддаване между кандидатите, това ще бъде именно по инициатива на “Азурикс”. “Енрон” е лидер в областта на електроснабяването и газоснабдяването, но във водния бизнес е сравнително отскоро и неговият шанс е в по-високото офериране.
“Американска връзка” има и в лагера на френските компании, които по традиция са смятани за фаворити при подобни конкурси. Групировката “Вивенди” (VIVENDI), която е собственик на “Женерал дез’о”, преди броени дни купи най-големия воден оператор в САЩ USFilter за 6.2 млрд. долара. Освен това “Вивенди” придоби наскоро и базираната в щата Тексас Waste Manament’s Houston. В конкурса за софийското водоснабдяване “Женерал дез’о” участва в консорциум с Главболгарстрой, което според повечето участници в процеса може да се окаже решаващо предвид силното лоби на строителната фирма в правителствените и общинските среди. Чрез консорциум с българска фирма участва и СОР “Ентернасионал”. Тя е подала съвместна оферта с Техноекспортстрой.
Точно СОР “Ентернасионал” и” Женерал дез, о” бяха в центъра на скандалите между бившия кмет Александър Янчулев и общинските съветници при първия опит софийските води да бъдат дадени на частен инвеститор. Тогава наддаването между двете френски фирми не завърши с успех, но създадените позиции в общинските среди сега им осигуряват предимство пред конкуренцията, твърдят източници от кметството.
Според някои експерти победителят в София може да бъде предопределен в Берлин, тъй като в момента тече процедура за приватизация на голям пакет от акциите на “Берлинвасер”. Там сред кандидатите освен френските фирми е и “Азурикс/Енрон”. Заради силното германско лоби в България е много вероятно “Берлинвасер” да влезе в шортлистата. Може да се очаква, че във втория кръг фирмата ще играе заедно с някой от другите участници, смятат общинари. Според тях не е изключено да се стигне и до други стратегически консорциуми след обявяването на шорт листата. Това ще стане ясно след 27 април.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове