Бой по Рашков...

След като превзе прокуратурата, управляващото мнозинство се кани да направи кръвопускане и в следствените органи. Директорът на Специализираната следствена служба (СпСлС) Бойко Рашков се очертава като поредната жертва на кампанийно провежданата съдебна реформа. В ролята на таран този път влезе правосъдният министър Васил Гоцев, който за първи път се възползва от новото си правомощие да иска наказания за магистрати. Предложението за понижаване на Рашков до обикновен следовател в СпСлС беше направено на последното заседание на Висшия съдебен съвет и по безпрецедентен начин беше засекретено. Формалният повод за липсата на публичност било обстоятелството, че искането за санкция се прави не само на базата на инспекция в следствието, но и по доклад на контраразузнаването. Засега обаче няма официално потвърждение, че спецслужбата на Бонев е включвала Рашков в своя оперативна разработка. Самият шеф на следствието също отрича да е запознат с такива материали. Шефът на НСС ген. Атанас Атанасов отказа коментар по случая. Източници от синята парламентарна група обаче твърдят обратното - че шефът на следствието действително се споменава в доклад на НСС, който е четен пред членовете на ВСС. Според магистрати използването на материали от Националната служба “Сигурност” при решаването на кадрови въпроси в съдебната система би било доста спорен прецедент. Повечето членове на ВСС били крайно смутени, когато министър Гоцев се позовал и на оперативни данни от МВР. Самият Рашков определил нападките срещу него като “полицейска кал” и вбесен напуснал заседанието. Очевидно атаката на Гоцев не е солова акция, тъй като правосъдният министър не се слави с особена смелост и решителност.
“Васил Гоцев е политик и вкара политиката и във Висшия съдебен съвет. Беше решено въпросът да не се разгласява и протоколът да бъде засекретен, а на следващия ден министърът започна да раздава на медиите доклада на инспектората”, обяви Рашков ден след скандалното заседание. Шефът на следствието ще предостави своите възражения по заключенията на комисията във вторник, когато ще се разглежда евентуалното му понижаване. Внезапната медийна офанзива на Гоцев обаче лиши началника на специализираното следствие от възможност да отвърне на удара с аргументи и факти. Така в публичното пространство вероятно ще се появят предимно аргументите на враговете му, което може да наклони везните в негова вреда на предстоящия вот на ВСС.

Следователят под обсада

Атаката срещу Бойко Рашков всъщност имаше своята увертюра преди десетина дни. СпСлС беше индиректно набедена за изтичането на информацията в пресата за арестуването на двама уж заподозрени в убийството на Луканов украинци. Тогава в някои вестници се натрапи идеята, че новината е била “изпусната” от хора на следствието. На следващия ден след информациите в. “Труд” публикува взето по-рано интервю със заместника на Рашков Румен Георгиев, чието отпечатване трябваше да засили подозренията към следствието. Мнозина тогава заподозряха в медийната манипулация ръката на вътрешния министър Бонев заради характера на публикуваните материали, които славословеха основно НСБОП.
Осведомени източници твърдят, че Бойко Рашков наистина е контактувал с бизнесмен, заподозрян от МВР като съпричастен към убийството на Луканов. Познанството между следователя и арестувания преди близо две години търговец на зърно датирало от няколко години. То обаче се състояло единствено в ходене на лов заедно. Бойко Рашков попаднал в папките за Луканов, след като секретарката на арестувания търговец Р.П. била освободена поради липса на улики срещу нея. Тя обаче била следена от оперативните служби и хора на Богомил Бонев, пожелали да останат анонимни, твърдят, че има документирана среща между нея и Бойко Рашков след пускането й от следствения арест.
Други източници твърдят, че МВР станало подозрително заради интереса на следствения шеф към развитието на делото “Луканов” и затова оперативните работници сметнали, че той възпрепятства работата по разкриването на убиеца. Опоненти на тезата обаче отбелязват, че е напълно нормално директорът на Националната следствена служба да се интересува от толкова важно дело като покушението срещу бившия министър-председател.

Смяна на местата

Шефът на Специализираната следствена служба може би е последният магистрат от близкото обкръжение на Иван Татарчев, който някак си успяваше да оцелява след промените в съдебната система от края на миналата година. Беше се създало дори привидното впечатление, че Рашков по някакъв начин се сработва с новите силни и вече знае как да лавира в сините апаратни игри. По всичко личи, че всъщност това е било само затишие пред буря. Всъщност махането на Рашков е неизбежно, тъй като твърде много хора се борят за висши постове в съдебната система в замяна на своята лоялност. Но въпросните висши постове са дефицитна стока и преди това трябва да бъдат овакантени.
В този смисъл възродената кампания срещу шефа на следствието може да се смята не толкова като атака срещу самия него, колкото като разчистване на терен за сини послушници. Най-често спряганите фаворити са депутатът от СДС Иван Димов, софийският градски прокурор Нестор Несторов, пловдивският апелативен прокурор Росен Димов, бившият и.д. прокурор на въоръжените сили Николай Колев. Напоследък в оборот влезе и името на плевенската окръжна прокурорка Евелина Попова, която преди три месеца издигна кандидатурата на Никола Филчев за шеф на обвинението. Попова е твърде важна фигура за СДС и с оглед на предстоящите местни избори, тъй като Плевен е традиционен червен бастион. Отстраняването на сегашния соцкмет Румен Петков може да стане единствено по компроматен или силов път, което е запазена марка на обвинителното ведомство. Останалите кандидати също имат своите силни покровители. Иван Димов и Николай Колев се смятат за хора от обкръжението на главния прокурор Филчев, Росен Димов все по-често може да бъде видян с председателя на Върховния административен съд Владислав Славов, а Нестор Несторов е всепризнат апаратен играч, който винаги е успявал да синхронизира интереса си със силните на деня. Така че съревнованието за ръководните длъжности в правораздаването ще става все по-оспорвано. В тази атмосфера Рашков няма почти никакъв шанс да запази своя пост. Въпрос на време е Филчев да го отстрани от пътя си. “По всичко личи, че чистката ще засегне не само мен, но и моите заместници”, пророкува Бойко Рашков. Според доклада на инспектората към правосъдното министерство всички отдели на специализираното следствие, с изключение на един, не са създали ефективна система за своевременно приключване на делата и голяма част от тях се точат с години. Така че повечето началници в СпСлС вероятно ще бъдат принудени да си отидат “ан блок” със своя началник.

Бонев забавя, но не забравя

Въпреки предначертания залез на Бойко Рашков на съдебния хоризонт сериозен принос в преждевременната му кадрова смърт ще има и МВР. Първоначално той и Бонев демонстрираха отлични взаимоотношения. Двамата позираха усмихнати заедно по пресконференции до края на лятото на 1997 г. Тогава шефът на НСлС изведнъж направи рязък завой, обърна гръб на вътрешния министър и застана до тогавашния главен прокурор Иван Татарчев. Първият сериозен разрив беше по повод на статистиката за разкритите престъпления. МВР и следствието така и не се разбраха какво се разбира под термина “разкрито престъпление” - заловен заподозрян и образувана преписка срещу него или вкаран в затвора бандит с доказано обвинение. Караницата завърши с устни обещания за уеднаквяване на методиката и практическо начало на нова студена война между МВР и следствието. Ответният удар на Рашков беше съвместният доклад с Главна прокуратура по повод полицейското насилие. Крайният резултат от това обаче беше светкавична ревизия на Закона за съдебната власт, която оряза максимално функциите на Националната следствена служба и Главна прокуратура. Сега Татарчев е история и синият законодател постепенно връща властта на обвинението. След отстраняването на Бойко Рашков съвсем логично можем да очакваме и прераждане на следствието.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове