МВР разследва фиктивен трафик към Мобилтел
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

МВР разследва фиктивен трафик към Мобилтел

МВР разследва фиктивен трафик към Мобилтел

Подозрението е, че Мобилтел или фирми, свързани с компанията, са приложили няколко от класическите начини за източване на БТК

Димитър Пеев
8153 прочитания

© Асен Тонев


Секретна разработка на спецслужбите е уличила Мобилтел в източване на средства чрез създаване на фиктивен телефонен трафик от БТК, съобщиха отлично информирани източници от МВР. В хода на разследването са били събрани много улики и доказателства, проблемът е, че няма конкретни лица, които да бъдат обвинени, твърдят източниците.

Подозрението е, че Мобилтел или фирми, свързани с компанията, са приложили няколко от класическите начини за източване на БТК. Досега се предполагаше, че тези способи се прилагат успешно от няколко фирми, които предлагат услуги с добавена стойност (еротични телефони, игри с томболи, информационни услуги и др.). По договор приходите от тази дейност се поделят между БТК и фирмите в определено съотношение. При информационните услуги то е 50% на 50%, а при еротичните телефони - 60% на 40% в полза на БТК, когато фирмата, която предлага услуга с добавена стойност, ползва телефони на държавната компания.

Когато телефонът, на който се предлага информационната услуга, е на друг оператор - Мобиком или Мобилтел, БТК взема 25%, а разликата се разделя между оператора и фирмата, която извършва услугата. Спецификата на тези разплащания е такава, че позволява БТК да бъде лъгана чрез генериране на фиктивен трафик. Напоследък схемата, при която фиктивни фирми бушони започват да предлагат услуги с добавена стойност, е станала особено популярна. Огромен фиктивен трафик обаждания се насочва към тях, те получават полагащата се част от парите си и изчезват, след като започне разследване.Обикновено тези фирми се създават чрез подставени лица и трудно могат да бъдат свързани с някой, обясниха запознати.

Разработката срещу Мобилтел

е започнала, след като служители на БТК са установили, че от началото на годината подозрително се е завишил генерираният трафик към точно определени телефони, започващи с 088. Съмненията на експертите са били подсилени от факта, че това става предимно през нощта, което е доста нетипично. Според служители на компанията е имало момент, в който над 70% от нощния трафик на БТК се е реализирал към абонати на Мобилтел.

Според източници от МВР обаче конкретният повод за започване на разследването е бил засичането на група от няколко души в Пловдив, които са осъществявали схемата с фиктивния трафик. Сигналът е бил подаден към регионалната дирекция в града, а тогавашният шеф на РДВР - Пловдив, ген. Никола Динев е информирал главния секретар на МВР Божидар Попов.

Генерал Динев беше преместен в Инспектората на МВР в началото на април 1999 г. На неговото място беше назначен смятаният за близък на вътрешния министър полк. Илиян Йорданов. Не е ясно дали този факт има отношение към случая.

Според източниците Божидар Попов е резюлирал разработката и я е насочил към спецслужбите и специалистите от СОТИ. Висш служител в сградата на "Шести септември" потвърди, че в МВР се извършва подобна разработка. Ченгетата вече били достигнали до имената на конкретни абонати и конкретни фирми, на чиито телефони се звъни, трудността била да се покаже директно съучастие от страна на Мобилтел.

На въпрос дали е чул за провежданото разследване, Владимир Грашнов заяви пред "Капитал": "Да, от три седмици те бяха тук. Ние съдействаме изключително..." След това обаче шефът на Мобилтел поясни, че разговорът е бил не с хора от спецслужбите, а с представители на борда на директорите на БТК. Те поискали обяснение за установените случаи на измами от фирми, които ползват GSM телефони за извършване на услуги с добавена стойност.

Как може да бъде излъгана БТК

По начало кражбите на трафик за сметка на БТК са възможни заради старите аналогови централи. Всеки аналогов телефон има петцифрен брояч, на базата на който се отчитат проведените от абоната разговори. Когато разговорите надхвърлят определен обем, броячът превърта. Така от 99999 той автоматично става 00000 и започва да отчита отначало. Един брояч може да бъде превъртян няколко пъти, но абонатът да плати само за това, което показва циферблатът след последното превъртане в момента на отчитане на месечната сметка. Например може да са били навъртени 300 000 импулса, а да бъдат платени 100. Останалите импулси се губят. Като се знае стойността на един телефонен импулс (46 лева), лесно може да се изчисли колко губи БТК само от едно превъртане на брояча само на един аналогов пост - малко повече от 4.5 милиона лева.

Превъртането на един аналогов брояч може да бъде установено само от техник в местната телефонна централа. Според запознати много от фирмите, които предлагат услуги с добавена стойност, ползват наети за целта аналогови телефони. Често пъти това са жилища на хора, които са извън страната и дори да стане издънка, няма как да бъдат обвинени в съучастие. След това се плаща на свои хора в системата на БТК, за да може в деня на отчитане на месечните сметки броячите да показват минимален трафик. Абонатът отива и плаща незначителна сума. На практика е почти невъзможно тази кражба да бъде разкрита, тъй като аналоговите централи не дават възможност да се направи разпечатка на извършените през месеца разговори. Това е възможно само при цифровите телефони. По този начин губи БТК, тъй като неразплатеният трафик се вписва в графата "несъбрани вземания".

Проблемът е, че БТК се разплаща с фирмите на база на отчетения трафик от телефоните, които са получили обажданията. Това са винаги цифрови телефони, при които превъртане на брояча няма и се знае точно колко импулса са генерирани. В края на всеки месец БТК е длъжна да плати на фирмите тяхната част от отчетения трафик, независимо дали си е събрала своите вземания от абонатите. Така от далаверата с превъртането на аналоговите броячи компанията губи два пъти: веднъж - от откраднат трафик и втори път - като плаща от своя джоб на фирмите това, което вече й е било откраднато.

БТК няма как да установи колко от т.нар. несъбрани вземания се дължат на откраднат трафик. Отделно счетоводство за това няма. В същата графа се записват и просрочията на дължими суми от абонатите, опростените сметки на граждани поради грешки в централите и т.н. Налице е обаче чистата загуба за БТК. Отрицателният финансов ефект се мултиплицира, когато схемата с фиктивния трафик се прилага към мобилни телефони, тъй като и разговорите с такива телефони са по-скъпи. Разговорът от обикновен телефон към GSM се таксува по 613 лева на минута (13 импулса), ако е през деня, и по 511 лева (11 импулса) през нощта. Така генерирането на фиктивен трафик към мобилни телефони излиза на държавния телеком десет пъти по-скъпо.

В крайна сметка едва ли някой може да каже с колко точно е била ужилена БТК в последните месеци. Приблизителните оценки сочат, че става въпрос за около 500 млн. лева. От страна на компанията беше отказан всякакъв коментар по този въпрос. По начало шефовете на държавния телеком и принципалът КПД нямат интерес от раздухването на проблема, защото всяко шумене подсеща повече измамници и положението става още по-неудържимо. Мълчанието на ръководството се обяснява и с предстоящата приватизация на БТК. Според хора от компанията обаче точно предстоящата сделка е причина за активизирането на телефонните пирати в последните месеци, тъй като с идването на външен инвеститор възможностите за подобни кражби ще бъдат рязко ограничени.

Случаят в Пловдив

Пловдивската група е ползвала автомобил, съоръжен със специална апаратура, която позволява прикачване към радиотелефони. Този метод е по-сложен, отколкото ако се ползват наети за целта аналогови телефони, но пък е по-сигурен, защото извършителите трудно могат да бъдат заловени. Автомобилът обикаля жилищните квартали с аналогови централи. Обикновено това става през нощта, когато хората спят и няма разговори. От колата с помощта на специално устройство се търсят радиотелефони "майки" в жилищата. След като бъде засечена честотата на такъв телефон, се активира код, който осигурява свободен сигнал за набиране. Следва избиране на точно определени мобилни GSM-телефони и започва генерирането на трафик. Неподозиращият нищо собственик на използвания аналогов телефон нищо не губи, обясняват експертите. В края на месеца той получава сметка за няколко милиона и естествено оспорва сумата пред местния клон на телекомпанията. Тъй като телефонът е аналогов, разпечатка на проведените разговори не може да бъде направена. В такива случаи БТК прилага вътрешна инструкция, която предвижда свикване на комисия от служители на фирмата. Те проверяват сметките за предишните месеци и щом се установи, че има огромно разминаване, обикновено се взема решение за опрощаване на сумата.

По принцип подобни случаи се обясняват с грешки в остарелите аналогови централи. В БТК обаче са наясно, че в болшинството от тези случаи става дума за измами. Дали това е било сторено чрез разместване на кабели от телефонистка в местната централата, или от пирати, прилагащи схемата с фиктивния трафик - няма голяма разлика. "Кражбите на технологичен трафик са възможни заради аналоговите централи. Опитваме се да се борим с това, като заснемаме броячите и чрез някои други мерки, но това винаги е недостатъчно", коментира служител на БТК, пожелал анонимност. Според него проблемът е и в това, че телекомпанията няма право да провежда собствено разследване - чрез аудио-, видео- и други методи. По закон това е разрешено само на спецслужбите.

Подобен принцип на прикачване към чужд телефон - цифров или аналогов, се използвал например от някои охранителни фирми. Служителите им генерирали трафик от обектите, които охраняват през нощта. За целта използвали технически приспособления, наречени "Дайлъри", които осигурявали автоматично 12 часа разговори. Когато разговорът прекъсне от БТК след определено време, устройството автоматично набира номера отново.

"В тъмното"

Засега няма данни дали в разработката е уличена самата фирма Мобилтел, както твърдят източниците. Според запознати далаверата с фиктивния трафик най-често се прилага от създадени за целта сателитни фирми, които ползват като прикритие предлагането на услуги с добавена стойност. Повечето от тях никога не се рекламират и въпреки това успяват да привлекат огромен обем телефонен трафик. Това е била и една от уликите за задействане на спецслужбите. Имало случаи, когато една такава фирма купува по сто SIM-карти от Мобилтел. Сам по себе си този факт буди съмнение, тъй като тези карти са скъпи (едната струва около 300 германски марки), посочват източниците. Според тях в разработката на МВР са цитирани поне пет подобни фирми. Точно тук обаче се къса нишката, изтъкват посветените в измамата. В 90% от случаите документите са фалшифицирани и зад регистрациите на тези фирми не стои никой.

Според Владимир Грашнов по-голямата част от фирмите, извършващи услуги с добавена стойност, ползват за целта телефони с начални номера 010 и 0900 и не са клиенти на Мобилтел. По неговите думи GSM-операторът е сключил договори за съвместна дейност "с шест, седем или осем фирми, които предлагат такива услуги". Те ползват GSM-телефони, които не извършват изходящ трафик, а само входящ. "Има хора, които си работят много честно, но, разбира се, явяват се и хора, които прекаляват", каза Владимир Грашнов и помоли специално да бъде цитиран за това, че Мобилтел няколко пъти е предлагала пълно съдействие на БТК в разкриването на нарушения.

Осведомени източници твърдят, че "селекционер" на сателитните фирми, предлагащи информационни услуги на телефон с 088, е Венцислав Иванов, съпруг на поппевицата Мария Грънчарова, чийто последен албум се казва "В тъмното". Той е изпълнителен директор на изключителния търговски представител на Мобилтел - "М-тел трейдинг", и отговаря за услугите с добавена стойност в оператора. Преди няколко месеца Грашнов кумува на Венцислав Иванов и Мария Грънчарова, а бляскавата сватба беше отбелязана достойно в медиите. Така че е трудно да се допусне, че при демонстрираната близост между двамата Иванов би направил нещо зад гърба на шефа си.

Секретна разработка на спецслужбите е уличила Мобилтел в източване на средства чрез създаване на фиктивен телефонен трафик от БТК, съобщиха отлично информирани източници от МВР. В хода на разследването са били събрани много улики и доказателства, проблемът е, че няма конкретни лица, които да бъдат обвинени, твърдят източниците.

Подозрението е, че Мобилтел или фирми, свързани с компанията, са приложили няколко от класическите начини за източване на БТК. Досега се предполагаше, че тези способи се прилагат успешно от няколко фирми, които предлагат услуги с добавена стойност (еротични телефони, игри с томболи, информационни услуги и др.). По договор приходите от тази дейност се поделят между БТК и фирмите в определено съотношение. При информационните услуги то е 50% на 50%, а при еротичните телефони - 60% на 40% в полза на БТК, когато фирмата, която предлага услуга с добавена стойност, ползва телефони на държавната компания.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK