С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
10 юли 1999, 0:00, 3148 прочитания

Започна преобразуването на ГУСВ

До април 2000 г. ще бъде сложен край на трудовата повинност в армията

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Дълго отлаганото преструктуриране на строителните войски най-после започна. В Държавен вестник бяха публикувани първите обяви за продажба на почивни станции и други обособени части от бившето Главно управление “Строителни войски” (ГУСВ). До края на септември ще стане ясно каква част от огромния сграден фонд и останалото имущество на ГУСВ също ще бъде предложено за раздържавяване, съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Борис Милчев. По сметки на министерството от първите продажби до края на годината трябва да бъдат осигурени близо 4 млрд. лева. Разчита се с тези приходи да бъде покрита част от социалната цена по закриването на ГУСВ.
Съгласно чл. 90 на приетата военна доктрина строителните войски трябва да бъдат разформировани до края на тази година. Така ще бъде сложен край на странното съчетание между граждански, военни и чисто търговски функции, които доскоро правеха ГУСВ монополист на строителния пазар у нас. Двойнственият статут на войските им позволяваше да ползват едновременно субсидия от бюджета и евтина работна ръка от срочнослужещи войници за строителството на граждански обекти. По този начин ГУСВ предлагаше дъмпингови цени и биеше с нелоялната си конкуренция останалите строителни фирми на вътрешния пазар.
Сега този странен хибрид между армия и търговско дружество ще бъде заличен. Част от кадровите военни ще бъдат преназначени на други длъжности в Българската армия, а договорите на останалите ще бъдат прекратени. Първата стъпка за това вече беше направена. Миналия понеделник бяха връчени шестмесечните предизвестия на всички офицери и сержанти, заети в стопанската дейност на строителните войски. За времето до 5 януари 2000 г. те могат да изкарат курсове за преквалификация и да ползват отпуските си, след което ще бъдат освободени от армията. По закон военните имат право на еднократни обезщетения, които са равни на толкова брутни заплати, колкото са и прослужените им години под пагон. Максималното обезщетение е 20 брутни заплати, което прави над 8 млн. от старите левове на човек, обясниха военни. Според сметките на строителното ведомство цялата сума, необходима за девоенизацията на ГУСВ, е 14.5 млрд. лева. Тези средства ще бъдат осигурени от бюджета.
Предвижда се чистата строителна дейност на ГУСВ да бъде обособена в държавно предприятие по Търговския закон. До края на септември ще е ясно каква част от общо 1400 офицери и сержанти ще бъдат назначени на работа в него. Според Борис Милчев главният проблем на строителните войски ще бъде приспособяването към условията на пазара. В момента на служба в ГУСВ са близо 5000 войника, основно от ромски и турски произход. След преобразуването тази евтина работна ръка ще бъде загубена и държавното предприятие, което ще наследи ГУСВ, ще трябва да се конкурира на равни начала с останалите строителни фирми. “Предвижда се последният войник да напусне строителните войски на 1 април 2000 г. Това означава, че войските трябва да започнат съвършено нова политика за участие на строителния пазар. Досега разчитаха да им се дава работа, сега ще трябва да доказват, че са най-добри в една или друга сфера”, каза Борис Милчев.
Другият ключов въпрос е раздържавяването на огромното имущество, наследено от ГУСВ. Войските притежават около 1800 сгради, 120 съоръжения, 49 дка земя, огромен брой автомобили и строителна техника, цял куп спомагателни звена, сред които батальон за осигуряване, почивни станции, санаториум, поликлиника, ансамбъл, редакцията на в. “Трудово дело” и т.н. В активите на ГУСВ има и голям сграден фонд, който няма нищо общо с производствената дейност. Това са магазини, ресторанти, казарми и други имоти, които ще бъдат предложени за продажба. “За съжаление, голяма част от тези активи са трудно продаваеми - те са или неатрактивни, или огромни по стойност”, коментира Борис Милчев. Тъй като ГУСВ никога не е било регистрирано като юридическо лице, цялото му имущество е публична или частна държавна собственост. Затова продажбите няма да се извършват по закона за приватизация, а по закона за държавната собственост. Сделките ще сключват комисии, назначени от Евгений Бакърджиев, който е принципал на ГУСВ, обясниха от строителното ведомство.
За продажба ще бъдат обявени и всички задгранични активи на ГУСВ. “Тези акционерни участия, които изгодно или не са придобити от войските в чужбина, са изключително трудни за управление. Това са миноритарни дялове в дружества, които не дават възможност да се влияе върху управлението им. Най-целесъобразният подход е да бъдат продадени на възможно най-добри цени”, заяви Борис Милчев.
През миналата година строителното ведомство е продало част от дяловото участие на ГУСВ в проекта за изграждане и експлоатация на новия мост над река Лимпопо в Зимбабве. От тази операция в ГУСВ са постъпили около 500 000 долара, с които са били погасени стари задължения на войските. Според Борис Милчев предстои скоро да бъдат продадени и останалите 8% от дяловото ни участие в този “мистериозен” проект. Извършеният подробен анализ на документацията установил, че ГУСВ де факто не са акционери в “Ню Лимпопо бридж холдинг”. Това е компанията, която притежава концесията върху моста и има правото да събира такси за преминаването по него в продължение на 20 години.
Проверката показала, че ГУСВ е съдружник в британско дружество, учредено между войските и “Сайприс ентерпрайсиз” през 1994 г. Смесеното дружество от своя страна притежава 95% от акциите на регистрираната в Зимбабве “Ню Лимпопо бридж холдинг”, останалите 5% се държат от “Детрав сивил инженеринг”. Преди време ревизия на Държавен финансов контрол установи, че липсват документи за регистрацията на английската компания, както и за размера на дяловото участие на войските в нея. “На практика ГУСВ е в ръцете на съдружниците си и те във всеки момент могат да го елиминират”, коментира източник от строителното ведомство. Според него бързата продажба на дяловете е единственият начин да бъдат възстановени част от извършените от ГУСВ разходи по строителството на моста, които са за близо 1.4 млн. долара.
Един от въпросите, които още не са намерили разрешение, е какво ще стане с недовършените жилища, за които ГУСВ е получило авансово парите от граждани. Става дума за около 800 жилища, които са били платени още през 1996 г. Сроковете за строежа на жилищата отдавна са изтекли, но вместо да връчи ключовете на новодомците, ГУСВ им иска допълнителни пари за довършването. По времето на предишния началник на войските ген. Пешлеевски обяснението за това беше търсено в поскъпването на строителните материали и голямата инфлация. Така или иначе хората имат основание да протестират. Преди година повечето от измамените вложители затрупаха строителното министерство с жалби срещу ГУСВ. Според Борис Милчев проблемът ще бъде разрешен след създаването на държавното предприятие, което ще поеме довършването на жилищата. Средствата за това ще бъдат пренасочвани от други обекти на войските, обясниха от строителното ведомство.


Обособени части от Строителни войски с открита процедура за приватизация

1. Почивна станция “Евридика СВ” в курортния комплекс “Пампорово”
2. Санаторно-почивна база “Сана” в курорта “Св.Св. Константин и Елена”
3. Почивен дом “Тича” в гр. Обзор
4. “Дунавски драгажен флот - Дуним”, гр. Козлодуй

Обекти на Строителни войски, които ще бъдат продавани чрез търг

1. Пловдив, “Вечерен стол”
2. Плевен, “Магазин - МБТР”; “Магазин бл. “СВ-9”; “Птичарник - с. Коматево”
3. С. Бусманци, 2 дка терен
4. Сливница, УТБ
5. Разлог, “Профилакториум” в местността Предела • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

29 януари 2019г.
София Хотел Балкан

capital.bg/governmentevent

13-ТА ГОДИШНА СРЕЩА НА БИЗНЕСА С ПРАВИТЕЛСТВОТО


Пътят на България към еврозоната: какви ще са ефектите върху икономиката и как да се подготви бизнесът

Запазете своето място сега


Акценти в програмата:


 • Важните стъпки към Еврозоната
 • Какво предстои пред България през 2019: приоритетите на правителството
 • Колко голям е рискът за разделение между държавите от Еврозоната и останалите и къде е мястото на България
 • Политики и реформи, които ще доближат България до Еврозоната
 • Ефектът на еврото върху бизнеса
 • Как членството в Еврозоната ще се отрази върху икономиката и как бизнесът да се подготви

Към регистрацията

Прочетете и това

Вечерни новини: По-важното от уикенда и какво се очаква през новата седмица Вечерни новини: По-важното от уикенда и какво се очаква през новата седмица

САЩ може да наложат санкции на "Булгартрансгаз" заради "Турски поток"; Борисов критикува партийния актив и нареди пет копки на "Хемус" до изборите; Франция и Германия създават фронт срещу евроскептицизма

20 яну 2019, 863 прочитания

ЕК отпуска близо 200 млн. евро за реклама на храни ЕК отпуска близо 200 млн. евро за реклама на храни

Промоционални програми от всички държави членки ще се приемат до април

20 яну 2019, 624 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "България" Затваряне
Битката в СДС е за държавата София

Ефектите от Brexit без сделка за българите

Правата на българите във Великобритания ще зависят от българските мерки спрямо британските граждани в България

Как се делят 134 млрд. долара

След 25 години брак семейство Безос се развежда. Какво означава това за Amazon?

"Слънчо" поглежда отвъд хоризонта

С проект по "Конкурентоспособност" за 1.6 млн. лв. компанията ще започне да изнася детски храни в региона

Кредитор продава рециклиращите машини на Пламен Стоянов-Дамбовеца

Оборудването е струвало около 10 млн. лв. при покупката му, а сега се предлага за около половината

20 въпроса: Ангел Игов

Преводачът, литературен критик и писател Ангел Игов е новият носител на специалното отличие за превод "Кръстан Дянков"

Льо Корбюзие, който живее на покрива

Домът-ателие на френско-швейцарския архитект Льо Корбюзие в Париж отваря за посетители след двегодишна реставрация

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 3

Капитал

Брой 3 // 19.01.2019 Прочетете
Капитал PRO, Вечерни новини: По-важното от уикенда и какво се очаква през новата седмица

Емисия

DAILY @7PM // 20.01.2019 Прочетете