Всесилно ли е МВР

Бил ли е Бонев на яз. “Искър” по време на екшъна между полицаи и компанията туристи с джета

От две седмици един скандал старателно се прикрива от органите на МВР. Иначе петимното за слава вътрешно министерство мълчи и отклонява въпроса с познатия от преди години рефрен: “По едно време, на едно място се случило нещо с едни хора, води се следствие”.
Мястото е язовир “Искър”, времето е 8 август след 18 часа, столичен бизнесмен е пребит заедно със сина си и неговите приятели от полицаи с камуфлажни дрехи и бронежилетки с надписи “Полиция”. Заплашвали, че ще ги застрелят, удряли ги с приклади и за повече авторитет надупчили джета на компанията, след което си тръгнали. Повече от 14 дни МВР и военната прокуратура уж не могат да разберат кои са били тези петнайсетина служители на органите на МВР, които размазаха пред 50 свидетели нищо неподозиращи почиващи и ги пратиха в “Пирогов”.

Екшънът на язовир “Искър”

Столичанинът Светльо Шишков и приятелите на неговия син почивали в района на местността Щъркелово гнездо край язовир “Искър”. Компанията карала водния мотор на бизнесмена в язовира. При един от воаяжите синът на Шишков - Славейко, забелязал на левия бряг на язовира водна база със скутери, джетове, коне и минал няколко пъти близо до брега да я разгледа. Любопитството му не останало скрито. Към джета се приближил катер, а хората в него обвинили младежите, че ги шпионират. След кратки пререкания момчетата склонили да отидат до базата да се разберат.
Междувременно на плажа с бясна скорост пристигнали джип “Нисан” и микробус “Фолксваген Каравел” без номера. От него изскочили мъже с маскировъчни дрехи, бронежилетки “Полиция”, въоръжени с автоматични пистолети “Стечкин” и “Шипка”. Полицаите без никаква причина започнали да ритат мъжете от компанията на Шишков и да крещят: “Къде е джетът, ще ви размажем, ще ви застреляме”. Точно тогава водният мотор с двете момчета се върнал. Младежите били измъкнати от водата и хвърлени при другите на пясъка. “Заповядаха ни да легнем на земята с ръце на тила”, пише до районната прокуратура Шишков. Един мъж с пагони на майор каза, че има заповед да ни разстреля и ми опря автомата във врата. Както бяхме легнали, ни ритаха и скачаха върху нас...”
Побоят трае около 10-15 минути. Майорът изпразнил един пълнител с патрони в джета и си тръгнал с останалите ченгета.

Мълчанието на МВР

Никой от вътрешното министерство не смее да каже какво се е случило и коя от структурите на МВР е действала. Защо е извършила тази наказателна акция, имали ли са заповед, кой я издал и с какви мотиви. От пресцентровете на МВР и СДВР вдигат рамене и казват: “Води се разследване, нищо не знаем”. Шефът на служба “Полиция” в СДВР полк. Вилхелм Димов заяви за “Капитал”, че случаят е поет от военната прокуратура и се извършва проверка. “Нищо не знам по тази история. Такива материали не са достигали до мен”, каза за “Капитал” шефът на столичната окръжна военна прокуратура полк. Кирил Гогев в четвъртък следобeд. “Днеска ходих два пъти при него”, опровергава го потърпевшият Светльо Шишков.
С всеки изминал ден вместо да се изяснява случаят, той се потулва. И по всичко си личи, че това се прави умишлено.
Не мога да разбера защо се укрива всичко, жалват се потърпевшите. “Кой е бил в тази база, Богомил Бонев ли, та никой не смее да каже нищо, каза за “Капитал” г-н Шишков.
Има няколко неща, които сочат, че в инцидента на Щъркелово гнездо са замесени секретни служби на МВР и вероятно висши лица от вътрешното ведомство, ако не и самият министър Бонев.

Бил ли е Бонев в катера

Хората, които са заподозрели младежите от джета, че ги шпионират и вероятно са пратили ченгетата-биячи да вилнеят на плажа, засега са извадили късмет. Момчетата не се интересуват от политика и трудно могат (или не искат) да разпознаят дори популярния Богомил Бонев на снимка. Според тях в базата са говорили с висок мъж, със сресана назад черна коса, с фланелка и къси гащета, който няколко пъти ги запитал: “Вие мен не ме ли познавате, не сте ли ме виждали?” После казал: “Ще се обадя на моите хора да не ви закачат”. Но очевидно е закъснял с обаждането, защото “неговите хора” вече са размахвали ритници по хората от тяхната компания. Същият мъж е бил и в катера и е обвинил младежите в “шпионаж”. Младежите твърдят, че наистина не познават министър Бонев или че на живо не са го познали.
Базата, която е предизвикала интереса на младежите и където те са били привикани, е известна с това, че в последно време вътрешният министър доста често ходи да язди там кон заедно с приятелката си Нона Йотова. Иначе тя е на Министерския съвет, а външната министърка посрещна в нея в края на юли колегите си от Македония и Албания. Актрисата е била видяна и при посещението на полицаи от 8-о РПУ, които са ходили в базата по повод жалбата на Шишков. След като я видели обаче, те побързали да напуснат.

Въоръжени и много опасни

Според появили се публикации побоят срещу приятелите на семейство Шишкови най-вероятно е бил нанесен от служители на Бюрото за оперативно издирване, известно повече като БОИ. Това е една от най-секретните служби на МВР, а нейните служители са почти анонимни. БОИ се занимава с проследяване на престъпници, но не и с тяхното залавяне. Неин началник е Румен Паров, приятел на вътрешния министър. Неговото име стана известно, когато през 1992 г. д-р Константин Тренчев обвини тогавашния главен секретар на МВР Богомил Бонев, че е създал група за следене на бизнесмени и политици от 32-ма полицаи. Паров беше определен за един от шефовете на това звено. В подкрепа на тази теза е и фактът, потвърден от свидетели, че групата от ченгета-биячи е излязла с колите без номера от секретната база на БОИ, която се намира веднага след моста на Щъркелово гнездо, вляво. Г-н Паров не беше открит за коментар на служебния си телефон.
В идентифицирането на побойниците като служители на БОИ има един странен факт - те не ходят въоръжени до зъби и бронежилетки с надпис “Полиция”, а още по-малко с маскировъчни дрехи.Тяхната задача е да следят, което означава да остават незабелязани. Осведомени източници твърдят, че става въпрос за едно специално звено в БОИ, което се ползва с особеното благоразположение на Богомил Бонев. Мнозина припознаха в него възраждането на “групата на 32-мата”. Слуховете за неговото структуриране плъзнаха веднага след като се появи проектозаконът за изменение и допълнение на Закона за МВР. Там в правомощията на новата дирекция “Специални разузнавателни средства”, която трябва да обедини Службата за оперативно-техническа информация (подслушването) и Бюрото за оперативно издирване има една точка, в която се казва буквално следното: “Дирекция “Специални разузнавателни средства” осъществява... физическо задържане на лица, спрямо които прилага специални разузнавателни средства, с цел предотвратяване извършване на престъпления по ред, определен от министъра.” Твърди се, че към тази дирекция ще има специален отряд за задържане и дори, че тази структура е започнала да се изгражда. Подобна догадка вече беше изказана във в. “Сега” и поне засега тя не беше опровергана. Според непотвърдени данни от коридорите на вътрешното министерство един от шефовете на тази група е близкият приятел на вътрешния министър Емил Жечев. Пак според същите източници главен герой в екшъна край язовир “Искър” е бил същият този майор. “Личният Рамбо на Бонев” - под това заглавие преди пет месеца вестник “168 часа” направи портрет на Емил Жечев. В статията бяха изнесени редица нелицеприятни факти, които за хората от МВР са публична тайна, а самият майор Жечев, тогава инструктор по стрелба в БОИ, не отрича.

Има ли война срещу семейство Шишкови

След оплакването на Светльо Шишков в районната прокуратура, където той и приятелите му са приложили съдебни медицински свидетелства, около тях започват странни неща. Ето какво пише Шишков в допълнителните обяснения до районната прокуратура. “Побоят над мен бе извършен предимно от лице с пагони на майор. Мога да разпозная по следните белези: среден на ръст, частично плешив, побелял, средна възраст... От 11 август 1999 г., деня, в който се оплакахме в Софийската районна прокуратура, започнаха да ни проследяват неизвестни за нас лица в следните леки автомобили: “Ауди 100”, тъмновиолетово с ДК№ 89 43 КН, “Ауди 80 купе” ДК№ С 49 68 ТН, “Форд”, бял с ДК№ 42 78 ТН, “Лада 2105” с номер С 64 07 ТМ, друга “Лада”, червена, с номер... “Алфа Ромео” 164... микробус “Фолксваген”... След като установихме, че това е система, започнахме да правим снимки на тези коли и на лицата в тях. Направи ни впечатление, че в колите има по двама-трима души, мъже и жени...” Синът на Шишков - Славейко, дори си направил експеримент, като карал кола в продължение на 15 минути в нарушение на всички пътни знаци. Колите го следвали непрестанно. Във фирмата на Шишков като на майтап вече си говорят какво се случва с телефоните им, когато някой им звънне. Само преди няколко дни бизнесменът получил и директен хабер чрез посредник - да спре да се занимава със случая, защото “те” знаели всичко за него, къде живее, къде живеят децата му и т.н.
“Аз съм редовен данъкоплатец, жалва се Светльо Шишков, който има верига от магазини за електроуреди. Платил съм 13 милиона данъци на държавата миналата година, искам да развивам бизнеса си, защо плащам тези пари, за да ме пребиват по плажовете ли?”.
В пресата се появиха намеци, че Шишков е свързан с мутрите, а и едва ли джетът е символ на редовите данъкоплатци. Само той струва повече от платените от Шишков данъци. Освен това ползването на джетове в яз. “Искър” е забранено със заповед на местния кмет.
Въпреки всичко това обаче случилото се оставя отворен въпроса - всесилна ли е полицията и всеки ли може да бъде набит и следен.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове