Новият брой: Накъде след вота
Close

Ще рухне ли София при силен земетръс

Трагедията в Турция подсети за дефектите в строителството

Земетресението в Турция, което стана причина за десетки хиляди човешки жертви и предизвика огромни разрушения, разкри и сериозните проблеми на турското строителство. След първото стъписване от невероятната трагедия Анкара пристъпи към арести на предприемачи, чиито сгради с рухването си станаха причина за многобройните човешки жертви. Земетресението в Турция показа колко скъпо струват компромисите при строителството, независимо дали става въпрос за строеж на заводи, на обществени сгради и офиси или на жилища. Всъщност при такива случаи най-много хора загиват именно в дома си. Това обяснява защо паниката от засегнатите турски градове се пренесе бързо и в България. През последните дни все по-често се чува въпросът няма ли да рухне и София при силен земетръс. Една от причините за тревогите на българите е презумпцията за балканския синдром - щом турските строители лъжат и богатеят от пестене на материалите, какво да мислим за нашите. В Турция имало корупция, но тя процъфтява и у нас. И там, и тук работи механизмът плащаш на когото трябва, контролът си затваря очите и ти узаконяват сградата.

22 години “икономисваме” степени за земетръс

В България има дълъг период, през който сградите са строени при занижени изисквания за устойчивост при земетръс. От 1964 г. до 1986 г. нормите са занижени, за София това занижение е с 2 пункта и сградите са проектирани с устойчивост до 7 степен. Трябваше ли да рухнат блокове в Свищов, за да се чуят предупрежденията на конструкторите и да се променят нормативите за проектиране и строителство. От 1987 г. сградите в София трябва да се строят така, че да издържат на земетръс от 9 степен. Двадесет и две годишният период на занижени критерии се отрази много зле на устойчивостта на сградите, твърдят конструкторите. В момента няма статистика колко и кои са сградите, построени по тези занижени стойности.
“В момента този проблем съществува за някои градове, в които се е строило по тези норми. Когато се прави реконструкция на сграда в район със занижени норми за сеизмична устойчивост, се налага пълно преизчисляване на сградата и трябва да се добавят нужните елементи. Но няма нещо, което да задължава хората да правят тези експертизи и укрепвания. В крайна сметка не е тяхна вината, че нормите някой някога ги е измислил. Много от тези хора дори не са били родени тогава и нямат представа какво е било, не знаят и че съществува проблемът с разликата в стандартите за сеизмична устойчивост”, коментира инж. Андрей Герасимов, управител на Научноизследователския строителен институт (НИСИ).
Сега българинът се сети, че на практика не е наясно на каква степен на трусове ще издържи неговият дом.

Апартаментът става и за магазин

През последните години много апартаменти се трансформираха в офиси, ресторанти, кафенета, магазини и т.н. Това би трябвало да става само след одобрени проекти от общината и експертиза, че се запазва сеизмичната устойчивост на конструкцията на цялата сграда. Много предприемчиви собственици обаче намират начин да заобиколят или пренебрегнат нормативните изисквания и забрани. Единственият начин да бъде хванато нарушението е доносът от някой проклет съсед. Ако в сградата липсва “буден” пенсионер, ремонтът минава незабелязано. По този начин заради значителни изменения в конструкцията на уж само един апартамент постройката губи устойчивост и не е необходим кой знае колко силен трус, за да рухне.
Конкретен пример на нарушаване на конструкцията на дадена сграда разказа А. Герасимов. “В кв. “Стрелбище” човек започва ремонт на втори етаж в панелна сграда. Избива носеща панела с противоземетръсна шайба. При осеметажен блок това значи, че шест етажа нагоре са застрашени. Съседите дойдоха при нас (НИСИ, бел. ред.). Обектът беше проверен от Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК), която наложи съответното наказание. След това хората поискаха експертиза и ние я направихме. Възстановихме носещата способност на сградата с един детайл за усилване. Това излезе много скъпо на собственика на апартамента. Вместо да прави самодейно промени в конструкцията, той можеше да дойде в НИСИ, да попита, да му се каже къде да пробие и да му излезе много по-евтино”. По-интересното обаче е, че всеки от нас може да посочи поне една дузина такива примери. И какво от това?
В такива случаи според нормативите сградата трябва да се възстанови в първоначалното й състояние. Въпросът е какво става, ако собственикът не желае да направи това или няма средства, за да плати поправките.
Главният строителен инспектор в ДНСК Светлана Гебрева посочи в пресата и няколко софийски сгради, които не отговарят на изискванията, включително и за устойчивост на земетръс - на “Алабин” 8 (площад “Македония”), сграда на бул. “Пушкин” и на ул. “Суворов”. Тези сгради не могат да останат в този вид, смята Гебрева. За някои от тях решението е да бъдат разрушени, тъй като застрашават съседните жилища. Законът за териториално и селищно устройство позволява на кмета на съответната община де премахва такива постройки, които са вредни за здравето на хората, “поради естествено износване или други обстоятелства”.
Проблем е и незнанието на хората, които купуват скъпи жилища без доказателства за качеството на вложените материали. Такова доказателство е сертификатът, който издават лабораториите, лицензирани от Министерството на териториалното развитие и благоустройството или акредитирани от Комитета за стандартизация и метрология. Повечето купувачи обаче се задоволяват единствено с фактура за количеството и цената.

Панелът - ще падне, няма да падне

Хората в панелните блокове като че ли са най-притеснени за здравината на жилището си. Страховете им са основателни донякъде - тези циментови складове за хора не само са грозни и неудобни за живеене, но се оказа, че не отговарят на някои важни стандарти - на енергийна ефективност, на хидро-, топло, шумоизолация и др. По повод на панела мненията на специалистите са различни. Най-крайните приемат, че освен всичките си други недостатъци панелните блокове са и опасни, тъй като няма сигурност, че ще издържат на земетръс. Според други мнения панелът несправедливо е обругаван и отричан. Някои експерти дори твърдят, че панелните сгради може и да се окажат по-устойчиви при земетресение, тъй като якостните характеристики на бетона задължително се изпитвали преди излизането от производителя. Сами по себе си панелите са здрави, но това не означава априори, че това се отнася и за жилищата, построени с тях. Проблемът е във връзките и най-вече в свързващите заварки. На запад разминаване от 1-2 сантиметра се смята за голям проблем, у нас през игленото ухо минават и много по-големи разлики. Металните връзки може да корозират през годините, обитателите обаче не са предупредени, че това е слабо място и на определени периоди трябва да се правят експертизи за корозия. Отделно всеки собственик на панелно жилище при ремонт разбира, че фугите са запълнени с вестници и след това замазани с гипс. Това също намалява устойчивостта на сградата.
“През 1992 г. в НИСИ направихме експеримент, като подложихме на изпитване за земетръс блок в “Овча купел”. Има системи, с които може да се симулира земетресение. Този блок издържа на 9 степен. Говорим за панелен блок, който е правен по канон с всички неща - контрол на материала, контрол на заварката, контрол на всичко. С панелните комплекси проблемът пак е качеството. Големият проблем на панелите са връзките, заварките. Първо - лошо изпълнение, второ - лошо замонолитване, корозия на тези връзки, фугите на панелите също са проблем”, коментира Андрей Герасимов.
В Германия се провежда специална програма за саниране на панелните блокове в източната част на страната. За тази цел се правят експертизи на жилищата, след което се предприемат мерки за рехабилитирането и укрепването им, така че да отговарят на стандартите на страната за енергийна ефективност и устойчивост. В определени срокове сградите трябва да бъдат топло- и шумоизолирани , като това е възможност да се проучи тяхната устойчивост на земетръс и ако се налага, да бъдат укрепени. Подобна програма се подготвя и в София. Столичната програма е с по-широки задачи - тя трябва да разработи локален модел за устойчиво развитие. В програмата участват Министерството на околната среда, Столичната община, Агенцията за устойчиво развитие и евроинтеграция - екозона “София изток” и програма ФАР на ЕС. Проектът засяга екологията, икономиката, инфраструктурата, качеството на живота и привеждането им в съответствие с европейските стандарти. Основна част от него е изследването и реконструкцията на панелните блокове. Община “Младост” също е подготвила програма за проучване на състоянието и саниране на панелните блокове. Проектът е комплексен, но предвижда и рехабилитация на панелните блокове за подобряване на якостта на конструкцията и топлоизолацията, обясни зам.-кметът Петко Петков. Според него при рехабилитацията ще се проверяват особено внимателно връзките при панелното строителство.
Основен проблем е финансирането и особено включването на собствениците в реконструкцията на блоковете. В Германия този проблем не е така остър, защото там панелните блокове в по-голямата си част са държавна собственост и въпросът с участието на наемателите в реконструкцията на блоковете се урежда с наемния договор. У нас над 92 на сто от жилищата са частна собственост, а всяко пето жилище е панелно. Повечето собственици на бетонните кутийки въобще не си представят откъде ще намерят пари за реанимирането им. В столичната община и в “Младост” са обсъждани различни схеми за привличане на средства. Единият източник са международни програми. Друга възможност са преференциални кредити за собствениците на жилища или кредитирането им от фирмите изпълнители на реконструкцията с разсрочено изплащане на кредита. Обсъжда се също вариант общината да продаде на собствениците на апартаменти терена под блока и парите от това да се насочат в целеви фондове, от които да се осигурят част от необходимите средства за реконструкцията на блоковете. Всичко това все още е обект на спорове и на дискусии. Българинът обича да е собственик, но не и да носи съответните отговорности. Никой обаче днес не може да му гарантира сигурността на собственото жилище, ако сам не се погрижи за това. 


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  Avatar :-P
  risa

  да та и в тапанарката, като не си с инжинерно образование що изобщо се мучиш да кажеш нещо по въпроса.Е поне е весело за стоителните инжинери.Има бисери секви.

  Нередност?
Нов коментар