Голям проблем са основите

инж. Андрей Герасимов, управител на НИСИ ЕООД, пред “Капитал”

Научноизследователският строителен институт изработва експертизи на строителни конструкции, сгради, строителни материали и др. Кой може да поиска такава експертиза?

- Всеки може да поиска експертиза. Редът е: подава се молба в НИСИ, ние пращаме специалисти и те правят експертизата. Вече доста хора го правят. Експертизите се искат обикновено в две насоки - експертиза на проекта и експертиза на вече построена сграда. За съжаление у нас все още експертизи на проекта почти не се правят. Обикновено българинът иска експертиза едва след като му се напукат стените или фундаментите на сградата са поддали. Но дори и тогава той предпочита да спести пари от експертизата, независимо че къщата му се пука. Той замазва пукнатината с гипс и казва “всичко е наред”, “лустрото е добро”. Обаче, щом има пукнатина, значи сградата работи. И обикновено работят основи, работят колони, работи нещо, което не може с просто око да се открие. Трябва да се види проектът, да се направят необходимите измервания. Като пример ще посоча един блок в Плевен - “наклоненият блок” в кв. “Дружба”, бл. 121. Това е наш обект, който спасихме, като го усилихме. В момента е под мониторинг, като се измерват деформациите. Проблемът там се оказа водата. Трябваше да се направи дренаж, за да се отведат подпочвените води, влизащи в основите на блока. Експертизите, които ние правим, не са на принципа експертиза заради самата експертиза, те дават и технически решения за отстраняване на дефектите. Ако клиентът иска, може да се изработи и проект за възстановяване на носещата способност. Това може да се постигне 100%. Всичко е възможно, ако се вземат навреме мерки.

Какво представлява експертизата на една жилищна сграда?

- Първо се прави анализ на проектите, които са елемент от строителните книжа на сградата. Ако липсват, те се възстановяват. Прави се пълно заснемане на сградата, търсят се местата на колоните и противоземетръсните шайби. След това се изчислява конструкцията на сградата, за да се види за какви натоварвания е оразмерена и по обратния начин се търси носимоспособността на вложените материали. Изследват се марката на бетона, класа на стоманата и се прави съпоставка. Изчислява се дали вложените материали издържат на пълното натоварване. Ако има пукнатини и дефекти, те също се оглеждат. Описва се състоянието на конструкцията и на материалите. След което се дава заключение дали сградата е осигурена. Накрая в експертизата се дават технически решения за отстраняване на дефектите. Ако проблемът е по-сериозен, се налага да се изработи и технически проект за възстановяване и усилване на конструкцията. За някои често срещани дефекти съществуват типови детайли за отстраняването им. Експертизи се правят дори за дограма. За всеки елемент на сградата може да се извърши експертиза и да се даде заключение за годността му. Дори самите протоколи за изследване на материалите, ако използваме термина експертиза, са сами по себе си такава.

Кои са най-проблемните места в една сграда у нас?

- Най- големият проблем в сградите са основите. Не се правят нужните геоложки експертизи за установяване на вида, състоянието и носимоспособността на почвата. Обикновено не се дренират основите, като следствие се явяват деформации, не само в тях, но и в останалите конструктивни елементи. А поддаде ли основата, проблемите са големи. Проектантът оразмерява с една степен на натоварване (почвено напрежение), без да е направено изпитване на почвата. Изследването на почвата се изисква едва при приемането на обекта. Визата за проучване и конструктивен проект са задължителни при започване на строителство. Задължително се искат геоложки експертизи за строителство в свлачищни райони. Но за строителството в София досега това не се изискваше. Проблеми възникват и във връзките колона-греда, плочите. Причините за тях обикновено са лошо изпълнение, некачествени материали и слаб контрол. Напоследък сериозен проблем са еркерите. Той идва от неправилна статическа схема на изчисляване и неспазване на нормативните изисквания за ширина (наредба 5).

Каква е цената на експертизата?

- Това зависи от конкретния обект и неговите проблеми, от работата, от отговорността, която се носи. Все пак след една експертиза ние поемаме отговорността за сградата оттук насетне, а това е сериозна отговорност. Тарифи има в изпитването на строителните материали, за тях има ценови листи. Експертизата на съществуваща сграда не е като новото проектиране, нещата са много специфични. Затова универсална цена няма, всеки обект е отделен казус с отделна цена.

Интервюто взе Бисера СТАНЕВА


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар