Новият брой:
Какво се случва в държавата

Ще строим подземен тунел към Гърция заради мечките

Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Проблемът със спасяването на кафявите мечки по границата с Гърция ще струва между 5 и 7 млн. долара, стана ясно през миналата седмица. Толкова по предварителни разчети ще струва построяването на подземен тунел по пътя, който трябва да свърже градовете Гоце Делчев и Драма. В четвъртък правителството одобри по принцип идеята за изграждането на уникалното съоръжение, което би трябвало да премахне и последната пречка пред откриването на нов гранично-пропускателен пункт с Гърция.
Откриването на три нови ГКПП между България и Гърция беше договорено още по времето на Жан Виденов, но досега по една или друга причина не беше стартиран нито един от проектите - Гоце Делчев - Драма, Рудозем - Ксанти и Кърджали - Комотини. При последните разговори на премиера Иван Костов в Атина гръцката страна посочи като основен проблем застрашената популация на кафяви мечки, които обитават пограничните райони. Тогава се появиха съмнения, че въпросът с мечките се използва като оправдание за отлагане на новия граничен преход при Гоце Делчев. Тъй като строителството на трите ГКПП се финансира изцяло от фондовете на Европейския съюз, наложи се Брюксел да бъде арбитър в спора между София и Атина. В отговора си по повдигнатия проблем еврокомисията е била категорична, че граничният преход трябва да бъде осъществен чрез изграждането на подземен тунел. В писмото до двете правителства има ултимативна клауза, че ако България и Гърция не се споразумеят, проектът Гоце Делчев - Драма няма да бъде финансиран по екологични съображения, съобщи Веселина Любенова, ръководител на програма “ФАР-Трансгранично сътрудничество” към Министерството на регионалното развитие и благоустройството.
Видът и конкретните параметри на бъдещия тунел ще бъдат уточнявани в разговори между българските и гръцките експерти, които трябва да се проведат до края на септември. Обсъжданите досега варианти са два - за тунел с дължина 300 или 500 метра. В момента се извършват геоложки проучвания, за да се види дали скалата ще може да се дълбае, или ще се наложи взривяване. Самото строителство ще започне след изготвянето на проект и провеждането на търг за изпълнител. По всяка вероятност разходите за проектиране и подготовка на тръжните книжа ще бъдат поети изцяло от България, за да не се забавя проектът. “Бихме могли да поискаме това финансиране също да бъде поето от Европейския съюз. Проектът обаче ще бъде включен в програма ФАР 2000, което означава, че парите ще дойдат чак през 2001 г. Това ще забави откриването на новия ГКПП с година и половина. Затова ние предложихме всички предварителни разходи да бъдат поети от България”, обясни Веселина Любенова.
Сумата, която ще отпусне Брюксел за същинското строителство на ГКПП Гоце Делчев - Драма, още не е известна. Преди да стане ясно, че ще се строи тунел, разчетите показваха, че прокарването на пътища между двата града ще струва около 10 млн. евро. Смяташе се, че други 3 млн. евро ще бъдат необходими за изграждането на самите гранични пунктове от двете страни на браздата. С колко точно ще бъде оскъпен сега целият проект, ще зависи от вида на бъдещия тунел. Според наши експерти немалко средства ще глътне доставянето на специална сигнализационна система за спиране на трафика в тунела, когато едно от двете ГКПП забави обработката на преминаващите коли. Това се налага, тъй като Гърция не е съгласна да бъде изграден един общ граничен пункт, обясни Веселина Любенова.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

Все още няма коментари
Нов коментар