Турският “Джейлан холдинг” на съд заради лошо строителство

Компанията ще изгражда у нас язовири, централи и пътища

Заведено е дело срещу “Джейлан холдинг” за некачествено и опасно строителство, съобщиха източници от Турция. Вилното селище “Джейлан Кент”, построено от строителния холдинг, е рухнало почти изцяло по време на земетресението. Под разрушените сгради са загинали 160 души.
Първоначално делото е заведено срещу Джейлан Ага - създател и дългогодишен шеф на едноименния холдинг, тъй като вилното селище е строено по време на неговото управление. Джейлан Ага обаче почина и сега фамилният холдинг се управлява от неговите синове. Най-малкият син - Махмуд Джейлан, посети два пъти България през тази година във връзка с енергийните проекти. От Турция уточниха, че въпреки смъртта на Джейлан Ага ще се търси отговорност от компанията и наследниците.
Има оплаквания и за жилищата, построени от клана Джейлан в Истанбул. Холдингът е обвинен в кражба на материали, което влошава качеството на строителството и устойчивостта на сградите. Според обвинението “Джейлан” е използвал за строежите пясък от морското дъно, което в Турция е противозаконно. Фирмата също така строяла жилищните сгради с повече етажи, отколкото позволява теренът.
Наскоро турският икономически всекидневник “Радикал” съобщи, че “Джейлан” се намира в тежко икономическо състояние. Според “Радикал” холдингът има над 460 млн. долара задължения към банките. В съобщение за пресата от “Джейлан холдинг” са отрекли за тежкото състояние, но общо взето признават, че имат “временни” финансови трудности. Това обаче нямало да се отрази на проектите им в чужбина, включително са споменати и тези в България.
Очевидно финансовите трудности не са временни и “Джейлан” не е в състояние да обслужва огромните си задължения, коментират наблюдатели от Турция. Наскоро шефовете на холдинга поискаха 5-годишна отсрочка за плащанията по задълженията към банките. В същото време холдингът е поел изграждането на строителни обекти за 2.2 млрд. долара, сред които са и два български обекта - енергийната каскада “Горна Арда” и магистралната отсечка Оризово - Капитан Андреево. Идеята най-вероятно е, че срещу външните проекти, особено тези, зад които стои правителството, както е с “Горна Арда”, “Джейлан” ще може да получи кредити от европейски и международни банки. Кредитирането от турски банки явно е невъзможно при огромната задлъжнялост на холдинга.
“Джейлан холдинг” беше включен в сделката износ на ток срещу строителство, която договориха премиерът Иван Костов и тогавашният турски министър-председател Месут Йълмаз. Според спогодбата ние ще изнасяме ток за Турция, а “Джейлан” ще строи енергийни обекти и пътища у нас. Досега никой не можа да обясни смислено защо трябва да се правят триъгълни операции при износа на електроенергия, след като от години действа механизъм за търговия и плащане с валута между електрическите компании на България и Турция. От друга страна, все още продължават споровете необходима ли е въобще каскада “Горна Арда”, след като беше приключен и вторият етап на ПАВЕЦ “Чаира”.
“Джейлан” беше наложен като партньор на НЕК в смесената фирма за изграждане на “Горна Арда” с обяснението, че за това настоявал Йълмаз. Падането на Месут Йълмаз след обвиненията към правителството му за връзки с мафията и корупция обаче не доведе до елиминирането на “Джейлан”. Още при обявяването на сделката от Турция съобщиха, че холдингът не се ползва с добро име и капиталите му са с неясен произход. Споменаваше се и за връзки с турската мафия. Не е тайна, че холдингът няма опит в енергийното строителство. След земетресението в Турция стана ясно, че и опитът му в гражданското строителство не струва. От енергийното ведомство обаче продължават да повтарят, че съвместният проект върви и няма да се откажат от “Джейлан”.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове