Светът срещу фамилията Чорни
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Светът срещу фамилията Чорни

Светът срещу фамилията Чорни

Братята от Ташкент са разследвани за пране на пари от специалните служби в Швейцария, Великобритания и САЩ

Йово Николов,  Борислав Дерменджиев
4119 прочитания

© Асен Тонев


Имената на братята Лев, Давид (Дейвид) и Михаил (Майкъл) от фамилията Чорни са между най-често цитираните от големите западни вестници напоследък. Известните в Русия и у нас братя получиха световна популярност, след като "Асошиейтед прес" разпространи миналия понеделник новината, че Лев Чорни е разследван за пране на пари около президента на Русия Борис Елцин през американската Бенк ъф Ню Йорк. На следващия ден повечето световни вестници посветиха на Лев Чорни и фамилията му цели страници. До името на Лев неизменно стои и брат му Михаил - един от най-големите "инвеститори" у нас, собственик в "Мобилтел", Нефтинвестбанк, "Петрол", футболен клуб "Левски". След като години наред американски, швейцарски, австрийски, френски и руски специални служби вървят по следите на братята от Ташкент, нямаше как да не се превърнат в звезди.

За фамилията Чорни това беше най-лошият вариант. Братята Чорни - Лев, Майкъл и Дейвид - са обвинени в търговия с наркотици, сводничество, рекетьорство и кражби. Според доклад на западни тайни служби братята Чорни са свързани с руската мафиотска групировка на Япончик, контролирана доскоро от кръстника на руската мафия Вячеслав Иванков, който понастоящем излежава присъда в Съединените щати.

ФБР разследва Лев Чорни и Trans -World Group за скандала с прането на руски пари в Bank of New York. ФБР са изискали информация от филиалите на Trans World Group - около 90 на брой.

В периода 1992-96 г. братята Чорни установяват контрол върху 70% от руската алуминиева индустрия. Русия е втората по големина страна, производителка на алуминий, в света. За периода печалбата на TWG от бизнесделата в Русия е 30 млрд. долара. Швейцарската полиция потвърди на 11 октомври, че алуминиевият барон на Русия Лев Чорни е разследван в страната за пране на пари и връзки с организираната престъпност. "Разследването е в ход и поради това не мога да дам повече информация по случая. Мога да заявя, че успешното разследване ще нанесе тежък удар върху организираната престъпност", отбеляза високопоставен служител на швейцарската прокуратура за лондонския "The Times".

Това не е първото разследване на свързани с Кремъл руски бизнесмени от швейцарската полиция за злоупотреба с държавни средства и пране на пари чрез офшорни компании и банкови сметки в Швейцария. Последното разследване бе едва преди три месеца, когато тогавашният главен прокурор на Швейцария Карла Дел Понте подписа заповед за обиск на офисите на близките до Борис Березовски компании "Форус" и "Андава" в Лозана, а няколко банкови сметки бяха блокирани.

Алуминиевите крале

Официално длъжността на брата на Михаил - Лев Чорни, е "генерален координатор на икономическите и производствените програми на британската фирма Trans World Group в страните от Общността на независимите държави и Източна Европа". TWG навлиза в руския алуминиев бизнес в началото на 90-те години. След разпадането на СССР доставките на основна суровина от бившите републики за големите заводи в Русия практически спират. TWG е първата чуждестранна фирма, която предлага преработка на алуминат на ишлеме, което й носи огромна печалба - около 300-400% от вложените средства, още повече че преработката на ишлеме не се облага с данъци - ДДС и износни мита. Правителственото разрешение на временния внос изтича на 1 януари 2000 г., но ако се запазят настроенията в кабинета, едва ли ще бъде подновено. Причините са няколко. Министерството на финансите и Министерството на данъците твърдят, че по този начин се губят 300 милиона долара приходи в бюджета, са организатори на мощна кампания, настояваща за забраната на преработката на ишлеме. Другата е скандалната слава на двамата братя, които са подозирани във връзки с руската мафия.

Trans World Metals е създадена през 1977 г. от братята Дейвид и Саймън Рубен. Тя оперира в Русия чрез регистрираните в Монте Карло офшорни компании Trans-CIS Commodities (TCC) и Trans-TEC, собственост на братята Лев и Майкъл Чорни. В периода 1992 - 94 г. TCC е на практика единствената компания, която получава правото да продава в Русия и зад граница продукцията на големите руски алуминиеви заводи в Красноярск, Братск, Богословск и Саяногорск. Чрез руски компании и банки, контролирани от братя Чорни, TCC изкупува мажоритарни дялове в големите алуминиеви заводи на Русия - 68% в Саяногорск, 52% в Братск и 20% в Красноярск и Новокузнецк. Твърди се, че братята са си разделили функциите - Лев се грижи за отношенията с производителите, а Майкъл отговоря за политическото подсигуряване на проектите. От 1996 г. обаче Майкъл изпада в немилост пред руските власти и изнася бизнеса си в чужбина, затова вероятно делата и политическите му контакти са поети от брат му. През 1994 г. срещу братята тръгва разследване. Те са обвинени, че са подкупили първия вицепремиер Олег Сосковец, сочен в средата на 90-те за възможен наследник на президента Борис Елцин. Специално следствие на руските тайни служби отхвърля обвиненията срещу Сосковец, но съмненията за близки отношения между него и братята остават. За това пише в началото на 1997 г. списание "Огоньок", което споменава сред хора с влияние в Кремъл, които общуват с братя Чорни, и бившият треньор по тенис на президента Борис Елцин и спортен министър - Шамил Тарпищев. За Майкъл Чорни се говори, че е основен спонсор на тенистурнира за купата на Кремъл. Той е забелязан на трибуните в компанията на известния сенчест бос Алик Тохтахунов - Тайванчик, Антон Малевский, виден лидер на мафиотската Измайловска групировка и Терпишев на турнир в ЮАР.

Невероятната възможност за печалба привлича в отрасъла и други фирми, които организират кампания срещу TWG. През 1996 г. тя държи 75% от алуминиевата промишленост в Русия.

Говорител на Trans World Metals отрече пред репортер на Financial Times миналата седмица Лев Чорни да има каквото и да е влияние върху групировката. Лев Чорни е просто партньор на Trans World Metals в няколко смесени дружества. Братята на Чорни (Дейвид и Майкъл) не участват в общите проекти. Trans World Metals разполага с офиси в Лондон, Ню Йорк и Женева.

Разследванията срещу ТWG

Името на Trans World Group се свързва с две големи дела в бившия Съветски съюз. Едното е за сумата 600 млн. долара и срещу казахската "Чодиев груп" - бивш бизнеспартньор на Trans World Group в смесени дружества в местни приватизирани компании за производство на желязна руда, хром и алуминий. Другото е срещу руския предприемач Олег Делипаска, който съвместно с Тrans World Group контролира алуминиевия завод "Сианск".

Британските тайни служби, швейцарската полиция и Федералното бюро за разследване в САЩ разследват Trans World Group и алуминиевия руски магнат Лев Чорни за разплащанията на руски компании от сектора на алуминиевата индустрия със западни фирми. Структура на компанията, която е твърде сложна и неясна, е била предмет на няколко дирения за връзки с организираната престъпност на Русия. Интерпол е разследвал Trans World Group във връзка със скандала около Bank of New York, но според източник от организацията не са открити доказателства за участието на Trans World Group в прането на руски капитали през Bank of New York. Влиятелният британски вестник "Guardian" написа през седмицата, че според съдебни документи, попълнени на Вирджинските острови, регистрираната в Монако банка на Trans World Metals United Global Bank е поддържала поне една своя сметка в лондонския клон на Bank of New York.

Съществува версия, според която наказателната акция срещу TCC е инициирана от мощни западни производители на алуминий и по-конкретно "Alcoa" и "Pechiney". Целта им била преразпределяне на интересите в руската алуминиева индустрия.

Березовски и Чорни

В деня, в който беше съобщено, че Лев Чорни е разследван за пране на пари в Швейцария, стана известно, че е отказана швейцарска виза на бившия изпълнителен секретар на Общността на независимите държави Борис Березовски. Съвпадението може да е случайно, защото прокуратурата на алпийската република се интересува от Березовски заради връзките му с "Аерофлот", но през последните месеци сближаването между Березовски и Чорни е факт. Березовски, сочен за един от най-близките хора на дъщерята на Елцин Татяна Дяченко, все още има голямо влияние в Кремъл, но не му достигат средства за финансиране на мащабните му медийни проекти.

Твърди се, че покупката на контролния пакет във в. "Комерсант" и телевизионния канал ТВ-6 от Борис Березовски е финансирана именно от братя Чорни. Спряганата в "Moscow Times" сума е 50 млн. долара. В замяна Березовски е обещал протекции от Кремъл и парламентарно присъствие на хора от приятелския кръг на братя Чорни в новия парламент след изборите на 19 декември в Русия.

Изгодата е взаимна. В началото на настоящата година финансовото състояние на Березовски не позволяваше по-нататъшната издръжка на телевизия ОРТ. Възможните опции бяха финансиране от правителството или излизането на Березовски от ОРТ. Временното финансово неразположение на Березовски бе добър шанс за братя Чорни, когато след уволнението на вицепремиера Олег Сосковец, основен патрон на братя Чорни, през юни 1996 г. Trans World Group загуби контрола върху металургичното предприятие "Новолипецк" и алуминиевото предприятие "Саяни". През 1998 г. представителите на близката до TWG "Енергопром" бяха освободени от съвета на директорите на произвеждащото електроди предприятие в Новосибирск. Проблемите застигнаха Чорни и в Казахстан, където бе обвинен в трансфер на пари в чужбина, укриване на данъци и разграбване на местните предприятия.

Единствената утеха за Чорни по това време беше доброто му приятелство с председателя на борда на директорите на алуминиевия завод в Красноярск Анатолий Биков до момента, в който Биков влоши непоправимо отношенията си с губернатора на Красноярск генерал Лебед и високопоставени лица на федерално ниво. Неудобен в Русия, Биков заминава за чужбина.

През есента на 1998 г. руската преса публикува патриотичните излияния на Лев Чорни, който сравни напускащите Русия местни бизнесмени, без да дава конкретни примери, с плъхове, бягащи от потъващ кораб. Читателите научиха, че Чорни е готов да инвестира чрез TWG в руската металургична индустрия 1.5 млрд. долара. Като пример за успешната дейност на TWG в Русия Чорни посочи сътрудничеството със заводите в Красноярск, Саяни, Новолипецк. От Министерството на икономическото развитие съобщиха официално, че в периода 1993 - 97 г. TWG не е инвестирала в Русия нито една рубла

При така стеклите се обстоятелства единственият шанс на Чорни бе да си купи представител на руската олигархия, който да го въведе в средите на Кремъл. Каква по-подходяща покупка от обременения с финансови проблеми Борис Березовски? Изненадващо за мнозина на 7 юни 1999 г. Анатолий Биков беше избран за председател на съвета на директорите на алуминиевия завод в Красноярск.

Братята и руската мафия

Името на тримата братя Михаил, Лев и Давид непрекъснато се свързва с имена от руската мафия. Няма книга, посветена на организираната престъпност от бившия СССР, в която те да не присъстват. Руската преса не пропуска да отбележи, че завземането на алуминиевите заводи от братята Чорни е било съпътствано от серия поръчкови убийства на директори в металургичните комбинати. Една от жертвите е бил близкият до Чорни Вадим Ясафов. Името на Чорни се цитира заедно с известните "вор в законе" Япончик, Тайванчик, Антон Малевский - лидери на мощните "Солнцевская" и "Измайловская" групировки в Русия. Различни документи от САЩ, Австрия, Швейцария доказват косвена връзка на братята със съмнителни руски бизнесмени.

Според разследване на швейцарската полиция от 1996 г. Михаил Чорни е в много близки отношения до руската престъпна групировка "Солнцевская" и до нейния бос Сергей Михайлов - Михас. В края на 1998 г. в Швейцария се проведе процес срещу Михас, който трябваше да докаже участието му в пране на пари, но не успя и съдът оправда Михайлов. В същия доклад, който разследва руски фирми, се казва буквално следното: "Много близко до Вячеслав Иванков-Япончик са следните лица... Михаил Чорни, роден на 16 януари 1952 г. , със своите братя Лев и Давид. Чорни е съдружник на Япончик в дружество "Транскомидитис инк.", под прикритието на което те контролират операцията по пране на пари чрез "Блонд мениджмънт груп", също регистрирана в Ню Йорк с президент Арик Кислин - един от членовете на фамилията Кислин". Твърди се, че тази фамилия е осигурила на Япончик контрол над руските организирани банди в САЩ. Смята се, че Михаил Чорни е близък и до скандалния руски бизнесмен Григорий Лучански, шеф на фирма "Нордекс". Смята се, че от фирми на Лучански Чорни закупи българския GSM-оператор "Мобилтел".

Фамилията в България

На 23 февруари 1999 г. членове на руската Дума настояват бившият министър-председател Евгений Примаков да обясни каква е била целта на посещението на вече бившия зам. енергиен министър Сергей Чижов в България седмица по- рано и в частност чии интереси е представлявал. Оказва се, че Чижов активно лобира у нас в полза на "Юкос петролиум България", собственост не на руския петролен гигант "Юкос", а на скандалния бизнесмен Майкъл Чорни, в наддаването за приватизацията на "Петрол", за което бива уволнен. Това беше първият публичен скандал, откак братът на Лев се появи в България.

Чижов уверяваше Агенцията за приватизация, че "Юкос петролиум България" е акционер в създаващата се (все още) Руска национална петролна компания. От петролните компании "Славнет" и "Онако", които чрез консолидация трябваше да формират Руската национална петролна компания, отрекоха да са оторизирали Чижов да преговаря в България. Въпреки това консорциумът между фирмата "Юкос" и РМД купи "Петрол".

Иначе името на Михаил Чорни за първи път се чу в страната около скандала с приятелския кръг "Орион" и преведените 6 милиона долара в Централна кооперативна банка от фирма "Блонд инвестмънт" през май 1995 г. Парите бяха предназначени за представяне пред БНБ на уставен капитал на Българска земеделска и промишлена банка и след това потънаха. ЦКБ обаче беше осъдена тази година да плати на Чорни парите, въпреки че съществуват реални подозрения, че руският евреин си е получил един път парите(или поне голяма част от тях) от "Орион" и сега е осъдил банката да му ги плати повторно. Такива са оперативните данни, но хората, които могат да свидетелстват за това, са в неизвестност. За вземането си от ЦКБ Чорни успя да постигне тайно неформално споразумение с българския финансов министър Муравей Радев за разсрочване и редуциране. Твърди се, че по това споразумение бизнесменът "има да взема" от държавата.

Пак около историята с ЦКБ и "Орион" се разбра, че Михаил Чорни е разследван от Нюйоркския съд за пране на пари през 1992 г., а един от преводите е бил изпратен на името на фирма "Феста" ООД, чиито собственици са съдружници и в "Юкос петролиум". През лятото на 1997 г. стана ясно, че Михаил Чорни е купил от "Глобус инвестмънт" акциите в българския GSM-оператор. Тогава за шеф на "Мобилтел" беше назначен Владимир Грашнов, чиято съпруга Лора Виденлиева имала съвместна фирма с Чорни. Година по-късно Михаил Чорни влезе и в новата банка на Емил Кюлев - "Росексим", чрез "Мобилтел". Според изявление на банкера пред "24 часа" руснакът е вложил в новата финансова институция 15 милиона долара. Пак според него Миша Чорни бил готов да инвестира в България още 150 милиона долара. Отпреди чрез "Юкос България" Чорни държи контрола в друга българска банка - Нефтинвест.

Междувременно съмнителният бизнесмен започва да се явява на светски партита сред най-влиятелните български политици. През август миналата година той е участвал в празнуването на рождения ден на Лора Виденлиева в курорта "Ривиера". На тържеството присъствали и вицепремиерът Бакърджиев и вътрешният министър Бонев. Чорни често е забелязван и в столичния ресторант "Планета 088" в компанията на Стефан Софиянски, собственика на "Нова телевизия" Дарко Таминджич, а откак "Мобилтел" купи и акции на "Левски" - и сред футболни звезди. Самият Михаил Чорни заяви в интервю за руската преса, че инвестира усилено в България и "помага" на футбола там. Руснакът е купил през юли от банка "България инвест" (бившата Ямболска банка) дълга на фирма "Сунимекс" на починалия в началото на годината Исмет Шабан (неговия син Фатик е известен сред сенчестите структури у нас) за 1.5 милиона долара, а сделката е била подписана от най-доверения му човек Джоузеф Карам. "Сунимекс" е собственик на огромна фабрика за отглеждане на гъски и производство на гъши дроб. Заговори се упорито за негови интереси към "Кремиковци" и "Булгартабак холдинг".

След като през седмицата чуждите медии толкова дълго коментираха разследването срещу Лев Чорни, вътрешният министър Богомил Бонев каза миналия четвъртък в Министерския съвет, че ако женевската прокуратура поиска правна помощ от нас, българските служби ще окажат пълно съдействие за разкриване на делата на фамилията и у нас. Друг от водещите ни политици и държавници не направи никакъв коментар.

Имената на братята Лев, Давид (Дейвид) и Михаил (Майкъл) от фамилията Чорни са между най-често цитираните от големите западни вестници напоследък. Известните в Русия и у нас братя получиха световна популярност, след като "Асошиейтед прес" разпространи миналия понеделник новината, че Лев Чорни е разследван за пране на пари около президента на Русия Борис Елцин през американската Бенк ъф Ню Йорк. На следващия ден повечето световни вестници посветиха на Лев Чорни и фамилията му цели страници. До името на Лев неизменно стои и брат му Михаил - един от най-големите "инвеститори" у нас, собственик в "Мобилтел", Нефтинвестбанк, "Петрол", футболен клуб "Левски". След като години наред американски, швейцарски, австрийски, френски и руски специални служби вървят по следите на братята от Ташкент, нямаше как да не се превърнат в звезди.

За фамилията Чорни това беше най-лошият вариант. Братята Чорни - Лев, Майкъл и Дейвид - са обвинени в търговия с наркотици, сводничество, рекетьорство и кражби. Според доклад на западни тайни служби братята Чорни са свързани с руската мафиотска групировка на Япончик, контролирана доскоро от кръстника на руската мафия Вячеслав Иванков, който понастоящем излежава присъда в Съединените щати.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.